Goldendoodle Grootte – Hoe groot is een volwassen Goldendoodle?

goldendoodle grootte

De grootte van een Goldendoodle kan nogal variëren. Een standaard Goldendoodle reu begint met ongeveer 8 pond op 8 weken oud, en wordt 22 cm lang en weegt ongeveer 60 pond. De vrouwelijke Goldendoodle is vergelijkbaar, maar een beetje kleiner, ongeveer 19 inch en 55 pond. Deze actieve, intelligente honden variëren in hoogte en gewicht. Vandaag helpen we u te voorspellen hoe groot uw Goldendoodle puppy zal zijn als hij volgroeid is. We kijken ook naar de ontwikkeling, het gewicht, de hoogte en de algemene bouw van de Goldendoodle.

Inhoud

Goldendoodle grootte hangt af of dit populaire gemengde ras naar hun Golden Retriever of Poedel ouder neemt. Goldens zijn meestal groter dan Standaard Poedels. En er zijn nu verschillende soorten Goldendoodle die ook in Medium, Miniatuur, Teacup of Petite Goldendoodle formaat komen!


Goldendoodle Maat

Goldendoodles kunnen hun grootte erven van hun Poedel of Golden Retriever ouder. De reu van het Golden Retriever ras staat 23 tot 24 inch en weegt 65 tot 75 pond. Teven zijn 21,5 tot 22,5 inch groot en wegen tussen de 55 en 65 pond. Mannelijke Standard Poodles wegen 60 tot 70 pond en vrouwtjes 40 tot 50 pond. Beide geslachten worden 15 tot 24 inch groot.

Er zijn echter ook dwergpoedels en speelgoedpoedels. Dit zijn geen aparte rassen, maar eerder twee kleinere varianten van de Poedel. Ze hebben allemaal dezelfde kenmerken qua persoonlijkheid en uiterlijk, met uitzondering van de grootte.

Als de grootte van de Goldendoodle een probleem is, dan past een Miniatuur Goldendoodle misschien beter bij jou en je woonsituatie. Laten we dat uitzoeken door de grootte van de Goldendoodle en andere aspecten van deze populaire kruising nader te bekijken.

De geschiedenis van de grootte van de Goldendoodle

De Golden Retriever stamt uit het begin van 1800, toen een gele retriever werd gekruist met een Tweed Spaniel om de ultieme jachthond te creëren. Poedels ontstonden ongeveer 400 jaar geleden in Duitsland als eendenjagers.

In de late jaren 1990 verschenen de eerste Goldendoodles in de VS. Het kruisen van de Golden Retriever met de Poedel werd waarschijnlijk geïnspireerd door de populariteit van de Labrador Poedel kruising, algemeen bekend als de Labradoodle, beroemd om hun krullende, weinig verharende vacht.

Dit gemengde ras werd snel populair en de vraag naar verschillende Goldendoodle maten groeide. Er zijn vier versies van de hond, waaronder petite, mini, medium en standaard.

goldendoodle hondenmaat

Vier belangrijke Goldendoodle maten

Een middelgrote Goldendoodle is het resultaat van het kruisen van een Golden Retriever met een Standaard of Miniatuur Poedel. Miniatuur Goldendoodles worden geproduceerd door een Golden te mengen met een Miniatuur of Toy Poedel. Petite versies zijn een hybride mix van de Golden Retriever, Amerikaanse Cocker Spaniel en een Toy of Miniatuur Poedel. U kunt ook teacup Goldendoodles geadverteerd zien.

Er zijn verschillende methoden om een hond te verkleinen tot extreem kleine proporties. Eén manier is door de Goldendoodle te fokken met een kleiner ras. Een andere is het introduceren van het gen voor dwerggroei. Hierdoor ontstaat meestal een hond met dezelfde lichaamsgrootte, maar met kortere poten. De laatste manier is om herhaaldelijk runderen samen te fokken.

Onnodig te zeggen dat dit zeer ongezonde dieren kan opleveren. Uw beste gok voor een goede gezondheid als u een Goldendoodle wilt, is te gaan voor de Standaard of Miniatuur Poedel Golden Retriever mix.

Hoe groot zijn Goldendoodle Puppies?

Hoewel de grootte van een Goldendoodle kan variëren afhankelijk van de ouders, zal een standaard Goldendoodle meestal ongeveer 11 pond wegen als hij acht weken oud is. Dit is de jongste leeftijd waarop een puppy zijn moeder en nestgenoten moet verlaten.

Er zijn ook mini Goldendoodles, en je kunt verwachten dat ze vier tot negen pond wegen op de leeftijd van acht weken. De middelgrote versie van de hond zal waarschijnlijk ergens in de acht tot tien pond bereik op dit punt.

Uw puppy helpen groeien

Vanaf het begin een goede kwaliteit puppyvoeding geven is essentieel zodat ze sterk en gezond worden en vrij van gezondheidsproblemen die dit gemengde ras kunnen treffen.

Dit omvat heup en elleboog dysplasie, luxerende patella, hartaandoeningen zoals aorta stenose, en oogaandoeningen zoals progressieve retina atrofie, staar, en glaucoom.

Het is belangrijk om een puppy niet te veel te voeren, omdat dit zijn gezondheid voor de rest van zijn leven kan beïnvloeden. Overgewicht, skeletproblemen, gewrichtsproblemen en diabetes zijn slechts enkele van de problemen die door overvoeding worden veroorzaakt.

Goldendoodle Groei

Zoals vele rassen, zullen deze honden het grootste deel van hun groei doen tijdens de eerste zes maanden van hun leven. In het algemeen geldt: hoe groter de hond, hoe langer het duurt voor ze hun volwassen Goldendoodle-formaat bereiken.

Terwijl mini Goldendoodles de helft van hun volwassen gewicht kunnen bereiken tegen de tijd dat ze vier maanden oud zijn, zal de standaardversie er ruwweg een maand langer over doen om halverwege te komen.

Met zeven tot tien maanden begint een mini Goldendoodle het volwassen stadium te bereiken. Standaards groeien één tot twee jaar door.

Wanneer stoppen Goldendoodles met groeien?

Tegen de tijd dat ze één jaar oud zijn, zouden ze op hun uiteindelijke hoogte moeten zijn. Ze kunnen echter nog maanden daarna doorgroeien.

Golden Retrievers groeien over het algemeen langzamer dan Poedels in termen van hoogte, maar ze vullen sneller uit. Poedels kunnen er tot twee jaar over doen om klaar te zijn met groeien.

Goldens hebben meestal hun volwassen lengte en gewicht tegen de tijd dat ze 14 tot 18 maanden oud zijn.

Gemiddelde volwassen Goldendoodle grootte

In welke maat Goldendoodle u ook geïnteresseerd bent, de volwassen grootte kan variëren afhankelijk van beide ouderhonden. Daarom is het belangrijk dat u een puppy koopt van een fokker die u in staat stelt om elke ouder te zien. Dat is de beste indicatie van hoe een pup er in grootte en uiterlijk zal uitzien.

Goldendoodle hoogte

  • Een standaard Goldendoodle wordt ruim 21 centimeter groot.
  • Een middelgrote Goldendoodle wordt tussen de 17 en 21 centimeter groot.
  • Een miniatuur Goldendoodle wordt tussen de 14 en 17 centimeter groot.
  • Tenslotte staat een petite Goldendoodle onder de 14 centimeter.

Goldendoodle Gewicht

Reuen zijn meestal aan de grotere kant van de schaal voor lengte en gewicht. Er zijn echter geen significante verschillen tussen de geslachten.

  • Een standaard Goldendoodle weegt meer dan 51 pond. Hun gewicht kan sterk variëren, sommige kunnen de weegschaal bijna 100 pond laten wegen.
  • Middelgrote Goldendoodles wegen tussen de 36 en 50 pond.
  • Miniatuur Goldendoodles wegen tussen de 26 en 35 pond.
  • Petite honden wegen 25 pond of minder.

Goldendoodle Uiterlijk

Met hun zielvolle ogen, vertederende uitdrukking, en algemene ragamuffin look, is de Goldendoodle echt schattig. Deze middelgrote, stevige honden zijn er in een regenboog van kleuren.

De Golden Retriever brengt schakeringen van crème, abrikoos en rood in de mix; kleuren die allemaal door hetzelfde gen worden gestuurd. Poedels voegen zwart, chocolade, zilver, blauw of grijs toe aan de caleidoscoop, evenals patronen. Vachten kunnen krullend, golvend of recht zijn.

De vacht van de Goldendoodle

Golden Retrievers zijn al lang enorm populair als familiehond vanwege hun uitzonderlijke temperament. Een nadeel van het ras is dat ze veel verharen, waardoor ze niet geschikt zijn voor gezinnen met mensen met een allergie.

Door het ras te kruisen met de poedel ontstond een vriendelijke hond met een minimaal verharende vacht. Net als de Labradoodle, werden deze honden bekend als hypoallergeen. In werkelijkheid is er geen enkel ras dat echt hypoallergeen is.

Het is waar dat sommige mensen met allergieën minder symptomen zullen hebben door de neiging van de Goldendoodle om minder te verharen. Maar het is eigenlijk niet de vacht van de hond, maar de in de lucht zwevende eiwitmoleculen die voorkomen in het speeksel, de urine en de huidschilfers van alle honden die bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Dit betekent dat het vaak meer de individuele hond is dan een specifiek ras dat allergiesymptomen kan veroorzaken.

Persoonlijkheid en temperament

Wanneer twee verschillende rassen worden gekruist, is er geen garantie welke ouder de pups zullen navolgen. Gelukkig combineert de Goldendoodle twee zeer intelligente rassen, waardoor ze goed te trainen zijn. Sommigen werken zelfs als dienst- en therapiehond.

Goldendoodles worden gewaardeerd om hun aanhankelijke aard en uitgaande persoonlijkheid. Vriendelijk, zachtaardig en vriendelijk voor iedereen, kunnen deze honden ook goed overweg met andere huisdieren, omdat geen van beide ouderrassen een te sterke prooidrift heeft. Echter, zoals elk sociaal dier, hebben ze veel genegenheid, aandacht en de juiste training en socialisatie nodig om destructief gedrag te voorkomen.

Goldendoodle Grootte

Zoals je kunt zien, zijn er veel opties als het gaat om de grootte van een Goldendoodle. Goldendoodle grootte is minder voorspelbaar dan raszuivere Poedel grootte.

Bent u geïnteresseerd in de standaard Goldendoodle of iets kleiner?

Welke maat Goldendoodle ook de juiste is voor u, kies een puppy van een gerenommeerde fokker die zijn fokdieren op hun gezondheid heeft getest en u de ouders laat zien.

Heeft u een Goldendoodle in uw leven?

Laat ons alles over hen weten in de commentaren hieronder.

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen

Goldendoodle Vereniging van Noord-Amerika

Timberridge Goldendoodles

Newton JM, et al., “Melanocortin 1 receptor variation in the domestic dog,” Mammalian Genome, 2000.

“Preventing Behavior Problems in Puppies and Kittens,” Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, 2008

Ownby, D. et al., “Recent Understandings of Pet Allergies,” F1000Research, 2016.

Miyadera, K., “Inherited retinal diseases in dogs: advances in gene/mutation discovery,” PMC, 2015