Maagklep hond sluit niet: oorzaken en symptomen

Als je hond last heeft van braken, slechte eetlust en gewichtsverlies, kan dit een teken zijn van een niet-sluitende maagklep. Deze aandoening, die ook bekend staat als gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), komt vaak voor bij honden van alle leeftijden en rassen. In dit artikel zullen we de oorzaken, symptomen en behandelingen van een niet-sluitende maagklep bij honden bespreken.

Maagklep hond sluit niet

Oorzaken

Een niet-sluitende maagklep bij honden kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Een aangeboren afwijking
 • Een verzwakte maagklep als gevolg van ouderdom
 • Een trauma aan de buik
 • Een slokdarmtumor
 • Een voedselallergie
 • Een infectie

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van een niet-sluitende maagklep bij je hond te achterhalen, zodat de juiste behandeling kan worden gestart.

Symptomen

De symptomen van een niet-sluitende maagklep bij honden kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Braken
 • Slechte eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Regurgitatie (terugstromen van voedsel)
 • Speekselen
 • Moeite met slikken

Als je hond een of meer van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen voor een diagnose en behandeling.

Behandelingen

De behandeling van een niet-sluitende maagklep bij honden hangt af van de onderliggende oorzaak en de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

 • Dieetveranderingen: Het veranderen van het dieet van je hond kan helpen om de symptomen van een niet-sluitende maagklep te verminderen. Je dierenarts kan je adviseren over welk dieet het beste is voor je hond.
 • Medicijnen: Je dierenarts kan medicijnen voorschrijven om de symptomen van een niet-sluitende maagklep te behandelen, zoals maagzuurremmers of prokinetica.
 • Chirurgie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de maagklep te repareren of te vervangen.

Je dierenarts zal de beste behandeling voor je hond aanbevelen op basis van zijn specifieke situatie.

FAQs

1. Kan een niet-sluitende maagklep bij honden worden voorkomen?

Hoewel het niet altijd mogelijk is om een niet-sluitende maagklep bij honden te voorkomen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het risico te verminderen. Houd bijvoorbeeld een gezond gewicht voor je hond aan, vermijd voedsel dat bekend staat om het veroorzaken van maagproblemen, en zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

2. Hoe wordt een niet-sluitende maagklep bij honden gediagnosticeerd?

Om een niet-sluitende maagklep bij honden te diagnosticeren, zal je dierenarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en mogelijk een röntgenfoto of endoscopie bestellen.

3. Hoe lang duurt het voordat een niet-sluitende maagklep bij honden geneest?

De genezingstijd van een niet-sluitende maagklep bij honden hangt af van de ernst van de aandoening en de gekozen behandeling. Je dierenarts kan je meer informatie geven over de te verwachten genezingstijd voor je hond.

4. Moet ik mijn hond laten opereren als hij een niet-sluitende maagklep heeft?

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om een niet-sluitende maagklep bij honden te behandelen. Je dierenarts zal de beste behandeling voor je hond aanbevelen op basis van zijn specifieke situatie.

5. Kan een niet-sluitende maagklep bij honden terugkeren na behandeling?

Hoewel het mogelijk is dat een niet-sluitende maagklep bij honden terugkeert na behandeling, kan het nemen van preventieve maatregelen, zoals het volgen van een aangepast dieet en het vermijden van voedsel dat bekend staat om het veroorzaken van maagproblemen, het risico op herhaling verminderen.

Conclusie

Een niet-sluitende maagklep bij honden kan leiden tot braken, slechte eetlust en gewichtsverlies. Het is belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan als je hond deze symptomen vertoont, zodat de juiste diagnose en behandeling kunnen worden gestart. Dieetveranderingen, medicijnen en chirurgie zijn enkele veelvoorkomende behandelingen voor een niet-sluitende maagklep bij honden. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals het volgen van een aangepast dieet en voldoende lichaamsbeweging, kun je het risico op een niet-sluitende maagklep bij je hond verminderen.