Lever tumor bij honden: Oorzaken en symptomen

De lever is een belangrijk orgaan in het lichaam van een hond. Het is verantwoordelijk voor het filteren van gifstoffen en het produceren van gal. Helaas kunnen er bij honden levertumoren ontstaan, wat een ernstige aandoening is die onmiddellijke medische aandacht vereist. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van levertumoren bij honden.

Lever tumor bij honden

Oorzaken

Levertumoren kunnen bij honden om verschillende redenen ontstaan. Een van de meest voorkomende oorzaken is een aanhoudende ontsteking van de lever, ook bekend als chronische hepatitis. Dit kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, zoals een infectie, toxische stoffen of een auto-immuunziekte.

Een andere veel voorkomende oorzaak van levertumoren bij honden is blootstelling aan giftige stoffen, zoals pesticiden, zware metalen en schimmelvergiften. Deze stoffen kunnen de lever beschadigen en het risico op tumoren verhogen.

Sommige rassen hebben ook een hoger risico op het ontwikkelen van levertumoren, waaronder de Golden Retriever, Labrador Retriever, Schnauzer, Doberman Pinscher en de Cocker Spaniel.

Symptomen

De symptomen van levertumoren bij honden zijn vaak niet-specifiek en kunnen variëren afhankelijk van de grootte en locatie van de tumor. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Verlies van eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Lethargie
 • Diarree
 • Braken
 • Buikpijn
 • Zwelling van de buik
 • Geelzucht (een gele verkleuring van de huid en ogen)

Als u een of meer van deze symptomen bij uw hond opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

Diagnose

Om een levertumor bij een hond te diagnosticeren, zal de dierenarts waarschijnlijk een aantal tests uitvoeren, waaronder een bloedonderzoek, een echografie en een biopsie. Deze tests kunnen helpen bepalen of er sprake is van een tumor en zo ja, of het goedaardig of kwaadaardig is.

Behandeling

De behandeling van levertumoren bij honden hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en locatie van de tumor, evenals de algehele gezondheid van de hond. Mogelijke behandelingen zijn:

 • Chirurgie: Als de tumor klein genoeg is en zich op een gemakkelijk te bereiken locatie bevindt, kan deze operatief worden verwijderd.
 • Chemotherapie: Dit kan worden gebruikt om de groei van kankercellen te vertragen en de levensduur van de hond te verlengen.
 • Bestraling: Dit kan worden gebruikt om de grootte van de tumor te verminderen en de symptomen te verlichten.

In sommige gevallen kan palliatieve zorg, zoals pijnstillers en andere medicijnen, worden gebruikt om de hond comfortabel te houden en de kwaliteit van leven te verbeteren.

FAQs

Wat is de meest voorkomende oorzaak van levertumoren bij honden?

Een van de meest voorkomende oorzaken van levertumoren bij honden is een aanhoudende ontsteking van de lever, ook bekend als chronische hepatitis.

Zijn er bepaalde rassen die een hoger risico lopen op het ontwikkelen van levertumoren?

Ja, enkele rassen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van levertumoren, waaronder de Golden Retriever, Labrador Retriever, Schnauzer, Doberman Pinscher en de Cocker Spaniel.

Wat zijn enkele veelvoorkomende symptomen van levertumoren bij honden?

Enkele veelvoorkomende symptomen zijn verlies van eetlust, gewichtsverlies, lethargie, diarree, braken, buikpijn, zwelling van de buik en geelzucht (een gele verkleuring van de huid en ogen).

Hoe worden levertumoren bij honden behandeld?

De behandeling van levertumoren bij honden hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en locatie van de tumor, evenals de algehele gezondheid van de hond. Mogelijke behandelingen zijn chirurgie, chemotherapie en bestraling.

Kunnen levertumoren bij honden worden voorkomen?

Hoewel het niet altijd mogelijk is om levertumoren bij honden te voorkomen, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om het risico te verminderen. Dit omvat het voorkomen van blootstelling aan giftige stoffen, het handhaven van een gezond dieet en het regelmatig bezoeken van de dierenarts voor controles.

ConclusieLevertumoren bij honden zijn een ernstige aandoening die onmiddellijke medische aandacht vereist. Hoewel de oorzaken en symptomen kunnen variëren, is het belangrijk om snel een dierenarts te raadplegen als u vermoedt dat uw hond een levertumor heeft. Met de juiste diagnose en behandeling kunnen veel honden een goede kwaliteit van leven behouden en nog vele jaren bij hun baasjes blijven.