Beste Hondenloopplanken & Trappen Voor De Auto kopen en review

Jonge honden die nog niet groot genoeg zijn, maar ook oudere honden met rug- of ledematenproblemen kunnen niet zelfstandig in de auto stappen. De hond thuislaten is geen optie.

“Waarom til je je hond niet gewoon in het voertuig?”, wordt me vaak gevraagd.

Daar zijn veel redenen voor: ik wil mijn goede kleren niet vuil maken, mijn hond is te zwaar, ik heb toch al rugproblemen.

De oplossing: een Hondenloopplank! Het maakt mijn autoritten met de hond elke dag een stuk makkelijker.

Daarom stel ik u vandaag mijn top 5 producten voor en leg ik uit wat belangrijk is bij de aanschaf van een hondenloopplank voor in de auto.
hondenloopplank auto

De favorieten van mijn Hondenloopplank

 • PetSafe Compact Telescopische hondenloopplank (testwinnaar & beste prijs-kwaliteitverhouding)
 • Trixie Telescopische Petwalk Ramp (merk kwaliteit)
 • dibea hondenloopplank (prijswinnaar)
 • Karlie houten hondenloopplank (uiterst stabiel & veilig)
 • Kleinmetall telescopische hondenloopplank DOGWALK3 (Zeer licht en gemakkelijk op te bergen)

De grote hondenloopplank test

PetSafe Compacte Telescopische hondenloopplank

PetSafe Compacte Telescopische hondenloopplank
Deze hondenloopplank van PetSafe kan gemakkelijk en soepel in elkaar worden geschoven. De oprijplaat is slechts 71 cm lang. Dus de helling neemt niet veel ruimte in beslag.

Bekijk de dagprijs

Dit kan heel praktisch zijn, vooral als u van plan bent de hondenloopplank mee te nemen op vakantie. Het compacte ontwerp van de oprijplaat laat genoeg ruimte over voor de rest van uw bagage.

De oprijplaat voor honden is gemaakt van aluminium, een uiterst stabiel en duurzaam materiaal, dat bovendien indruk maakt door zijn lage gewicht. De oprijplaat weegt slechts 6,35 kilogram, wat zelfs voor kinderen gemakkelijk te hanteren is.

U heeft een grote auto en weet niet of de oprit groot genoeg is? Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken met de PetSafe hondenloopplank. Uitgeklapt is hij 1,78 m lang, 41 cm breed en 13 cm diep. Dit betekent dat zelfs grote afstanden tussen de laars en de grond kunnen worden overbrugd.

De comfortabele breedte zorgt voor stabiliteit, zelfs voor grote honden. Met een maximaal laadgewicht van 136 kilogram is de oprijplaat geschikt voor alle hondenrassen.

Om te voorkomen dat uw huisdier uitglijdt wanneer hij op de oprijplaat loopt, is de vloer bedekt met een speciale antisliplaag die grip biedt. Extra veiligheid wordt geboden door de iets verhoogde leuningen aan beide zijden. Dit geeft uw hond een visuele en fysieke grens die hem de weg wijst.

Voordelen

 • De oprijplaat kan met veel gewicht worden belast.
 • Klanten roemen de hoge stabiliteit.
 • De mogelijkheid om de oprijplaat op te vouwen maakt hem gemakkelijk op te bergen.
 • Een antisliplaag geeft uw viervoeter een stevige grip.

Nadelen

 • De oprijplaat maakt vrij veel lawaai bij het in- en uitklappen.
 • De schans is met ongeveer 150 euro relatief duur.

Trixie telescopische oprijplaat Petwalk

Trixie telescopische oprijplaat Petwalk
Een goedkopere versie is de hondenloopplank van Trixie.

Bekijk de dagprijs

Deze is gemaakt van een aluminium-kunststofmengsel en biedt daarom ook veel stabiliteit. Net als de PetSafe oprijplaat heeft ook dit model een antisliplaag op het loopvlak. Zijhekken zorgen ervoor dat uw hond niet per ongeluk over de rand stapt.

Met een gewicht van 5,8 kilogram is dit product een van de lichtste in zijn soort. Dit betekent dat de oprijplaat zelfs bij dagelijks gebruik geen belasting vormt en ook zonder problemen kan worden gebruikt door hondenbezitters die geen zware dingen kunnen tillen.

De lengte kan traploos worden gevarieerd tussen 100 en 180 cm, afhankelijk van de afstand tussen de bagageruimte en de vloer van uw auto. Met een breedte van 43 cm heeft uw viervoeter voldoende ruimte om te lopen.

De hondenloopplank van Trixie kan belast worden met een maximum gewicht van 120 kilogram. Dit betekent dat de oprijplaat door bijna alle hondenrassen kan worden gebruikt. Het is zelfs mogelijk dat twee grote honden tegelijkertijd van de helling gebruik maken.

Voor hondenbezitters spreekt nog een ander aspect in het voordeel van dit product: het is gemakkelijk schoon te maken en vergt dus weinig werk. Dus als uw huisdier ooit met modderige pootjes de helling op rent, hoeft u zich geen zorgen te maken. Met de waterslang ziet de hondenloopplank er in een mum van tijd weer als nieuw uit.

Voordelen

 • De firma Trixie biedt een hondenloopplank aan tegen een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • U kunt de oprijplaat gemakkelijk opbergen omdat hij in elkaar kan worden geschoven.
 • Een antisliplaag geeft uw viervoeter een stevige grip.
 • De oprijplaat is gemakkelijk schoon te maken.

Nadelen

 • Het product is zeer gevoelig voor krassen.
 • Sommige klanten bekritiseren dat de antislipmat erg ruw is.

Dibea hondenloopplank Gemaakt van kunststof

Dibea hondenloopplank Gemaakt van kunststof
De goedkoopste kofferbakhelling voor honden in onze test is de helling van het bedrijf dibea, met een prijs van slechts ongeveer 45 euro.

Bekijk de dagprijs

Dit product is geen telescopische oprijplaat, wat betekent dat u hem niet continu in elkaar kunt schuiven. In plaats daarvan kan de dibea hondenloopplank in tweeën worden gevouwen, zodat hij niet te veel ruimte in de bagageruimte inneemt.

Wanneer opgevouwen, meet de oprijplaat 79*40*19cm. Uitgeklapt meet de oprijplaat 156*40*9cm.

Het buitenste materiaal is gemaakt van plastic. Om te voorkomen dat het oppervlak te glad wordt, vooral bij regen, is het loopvlak bovendien bedekt met een antislipmat. Dit ruwe oppervlak voorkomt dat uw lieveling uitglijdt en zich in het ergste geval verwondt en is dus een must-have.

Met een tarragewicht van slechts 5 kilogram is de oprijplaat op elk moment gemakkelijk te gebruiken. Zelfs kinderen of gepensioneerden die geen zware dingen kunnen tillen, zullen geen problemen ondervinden.

In totaal kan de oprijplaat tot 90 kilogram worden belast. Dit betekent dat het product ook zeer geschikt is voor zeer grote en zware hondenrassen.

Voordelen

 • De helling is zeer stabiel.
 • Het anti-slip materiaal zorgt voor veiligheid.
 • Het product is zeer licht.
 • Een laadgewicht tot 90 kilogram maakt de oprijplaat geschikt voor bijna alle hondenrassen.
 • De helling is zeer betaalbaar.

Nadelen

 • De oprijplaat kan niet traploos worden versteld, wat een probleem kan zijn in smalle parkeerruimten.

Karlie Houten Honden Helling

Karlie Houten Honden Helling
De Karlie hondenloopplank is ook geen telescopische helling.

Bekijk de dagprijs

Het kan alleen opgevouwen of uitgevouwen worden. Er zijn geen andere lengte-instellingen.

Uitgeklapt is de oprijplaat 1,20 m lang. Wat perfect geschikt is voor lage laarzen kan een probleem worden voor SUV’s, Jeeps of andere hogere auto’s. De korte oprijplaatlengte zorgt ervoor dat de oprijplaat relatief steil is, wat een probleem kan zijn voor uw hond.

De antislipinzetstukken op het loopvlak bieden grip, maar als het nat is en de helling te steil is, kan zelfs het beste materiaal niet veel uitrichten. De oprit is daarom niet geschikt voor hoge auto’s.

De Karlie hondenloopplank is gemaakt van hout, een zeer stabiel materiaal, maar niet gemakkelijk schoon te maken. Voortdurende nattigheid moet ten koste van alles worden vermeden.

De laadlimiet is 50 kilogram. Veel honden kunnen zonder problemen worden vervoerd, maar de oprijplaat is niet aan te bevelen voor zeer grote en vooral zware hondenrassen.

Voordelen

 • De oprijplaat heeft anti-slip inzetstukken.
 • De helling is stabiel.
 • De prijs is relatief laag.

Nadelen

 • De oprijplaat kan niet traploos worden versteld, wat een probleem kan zijn in smalle parkeerruimten.
 • De oprijplaat is door zijn korte lengte niet geschikt voor auto’s met een hoge kofferbak.
 • Honden van meer dan 50 kilo mogen de helling niet gebruiken.

Kleinmetall Telescopische hondenloopplank DOGWALK3

Kleinmetall Telescopische hondenloopplank DOGWALK3
De laatste helling in de test heeft weer een telescopische functie.

Bekijk de dagprijs

Hij is traploos verstelbaar en kan tussen 73 cm en 163 cm lang zijn.

Opgevouwen neemt hij nauwelijks ruimte in, maar volledig uitgeschoven is hij lang genoeg om grote hoogteverschillen te overbruggen zonder dat de helling te steil wordt.

Het loopvlak is 35 cm breed en bestaat uit een niet-glad materiaal in de vorm van een ruit. Veiligheidsbeugels aan de zijkant zorgen ervoor dat uw hond er niet per ongeluk afglijdt.

De oprijplaat is gemaakt van aluminium en bovendien versterkt met kunststof. Dit garandeert een hoge stabiliteit en een zeer gemakkelijke reiniging. Het gewicht van 5,5 kilogram is zeer laag.

Om beschadiging van uw auto bij het gebruik van de oprijplaat te voorkomen, zijn de steunvlakken schuin geplaatst en met schuimrubber bekleed. Dit voorkomt dat er krassen ontstaan. Het schuim zorgt er ook voor dat de oprijplaat stil ligt en niet kan wegglijden.

Voordelen

 • U kunt de oprijplaat gemakkelijk opbergen omdat hij in elkaar kan worden geschoven.
 • De oprijplaat is gemakkelijk schoon te maken.
 • Het gewicht van de oprijplaat is slechts 5,5 kilogram.

Nadelen

 • Klanten bekritiseren het slechte anti-slip effect.
 • De oprijplaat kan nauwelijks met één hand bediend worden.

Koopadvies

Hondenloopplank voor pick-up of SUV

Waar moet je op letten als je een hondenloopplank voor de auto koopt

Een hondenloopplank voor de auto heeft vele voordelen, op voorwaarde dat hij aan uw behoeften is aangepast. Daarom moet u goed nadenken over wat u nodig hebt voordat u iets koopt. Uw individuele wensen, maar ook de grootte en het gewicht van uw hond en de structuur van uw auto spelen een doorslaggevende rol. De vereisten voor een hondenloopplank voor een SUV en een voor een Smart verschillen bijvoorbeeld enorm.

1. draagvermogen van de oprijplaat

Om uw hond veilig gebruik te kunnen laten maken van de oprijplaat, moet deze geschikt zijn voor het gewicht van uw hond. Anders kan het materiaal vermoeien en kan de oprijplaat instorten. Als u meerdere honden hebt, moet u er rekening mee houden dat de honden misschien tegelijkertijd in de auto willen stappen. In dat geval moet u een hoog draagvermogen kiezen.

Voor kleine honden wordt het draagvermogen voor alle oprijplaten aangegeven. Eigenaars van grotere en vooral zwaardere honden hebben meer met dit punt te maken.

2. breedte van de oprijplaat

Om uw hond veilig op en af te laten stappen, moet de oprijplaat breed genoeg zijn. Een te smalle hellingbaan is een evenwichtsoefening; uw hond kan even afgeleid zijn en wegglijden. Om deze slechte ervaring te vermijden, moet de oprit breed genoeg zijn.

U kunt gemakkelijk testen hoe breed uw hond de oprijplaat het liefst heeft door een loopplank op de vloer te plakken en te kijken hoeveel uw hond “wiebelt” tijdens het lopen. Zorg voor een buffer, want door de helling van de helling zal uw hond waarschijnlijk gaan steigeren.

3. lengte van de hellingbaan

Hoe langer de helling voor uw hond is, hoe vlakker de helling en hoe comfortabeler het voor hem is om op en af te stappen. U moet ook rekening houden met de hoogte van uw laars. Hoe hoger de laars, hoe langer de oprijplaat moet zijn.

U kunt een plank of stok gebruiken om de positie van de schans op de laars te simuleren. Dit zal u een beter idee geven van hoe steil de helling eigenlijk zal zijn.

4 Veiligheid van uw hond

Met een hondenloopplank zijn er een paar veiligheidsmaatregelen die uw dag gemakkelijker maken en uw hond beschermen tegen letsel. Deze omvatten een goede antisliplaag. Vooral als u uw hond in de regen in de auto wilt laten stappen, kan het snel gebeuren dat uw hond uitglijdt zonder een geschikt antislipmateriaal. Uw hond zal zich deze slechte herinnering nog lang herinneren. Sommige viervoeters weigeren zelfs om nog een helling te gebruiken.

Een ander belangrijk veiligheidskenmerk van een hondenloopplank voor de auto zijn de “leuningen” aan de zijkant, die voorkomen dat uw hond zijwaarts wegglijdt.

Ik heb bijvoorbeeld puppies gezien die zo afgeleid waren door hun omgeving dat ze niet meer op hun pad letten en bijna van de helling vielen. Gelukkig voorkwam de zijbarrière dit.

Als veiligheid bijzonder belangrijk voor u is wanneer u met uw hond rijdt, raad ik u een hondenautostoeltje aan voor een veilige reis of een hondenbox voor in de kofferbak.

5. telescopische functie

Er zijn twee basiscategorieën van hondenloopplanken: Inklapbare hondenloopplank en hondenloopplank die in elkaar geschoven kunnen worden.

De eerstgenoemde zijn meestal in het midden opvouwbaar, zodat ze ruimtebesparend kunnen worden opgeborgen. Uitgeklapt hebben deze oprijplaten slechts een bepaalde lengte. Als u met een andere auto reist die hoger is, kan dit problemen veroorzaken.

Telescopische oprijplaten die in elkaar kunnen worden geschoven, kunnen daarentegen flexibel worden uitgeschoven. De lengte is traploos instelbaar, waardoor u maximale flexibiliteit heeft.

6. materiaal

Veel hondenloopplanken zijn gemaakt van aluminium en/of kunststof. Sommige modellen zijn ook verkrijgbaar in hout. Wanneer u een materiaal kiest, moet u ervoor zorgen dat het zo duurzaam en stabiel mogelijk is. Het is ook een voordeel om te kiezen voor een lichtgewicht hondenloopplank voor in de auto, omdat deze gemakkelijker te hanteren zijn in het dagelijks leven. Vooral oprijplaten van aluminium en kunststof voldoen zeer goed aan deze eisen. Ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken.

7. steun aan de auto

Het oppervlak van de oprijplaat dat op uw auto rust, moet zo zijn ontworpen dat het geen krassen veroorzaakt. Het is ook belangrijk dat de oprijplaat niet kan wegglijden.

Conclusie: hondenloopplank voor de auto

In onze test was de PetSafe hondenloopplank voor de auto de winnaar. Hoewel deze oprijplaat relatief duur is, is hij de investering zeker waard.

De hoge stabiliteit en het draagvermogen in combinatie met een laag gewicht spreken in het voordeel van de oprijplaat. Ook de mogelijkheid om de oprijplaat traploos in te klappen en zo plaatsbesparend op te bergen, was in de test overtuigend. De antisliplaag biedt uw hond veiligheid, net als de zijhekken. Al met al is PetSafe erin geslaagd een allround product te maken dat aan alle eisen voldoet.

Als u een goedkoper alternatief zoekt, uw hond niet erg zwaar is en uw auto een lage kofferbak heeft, kan ik u ook de oprijplaat van dibea aanbevelen. Deze oprijplaat is niet traploos verstelbaar, maar heeft verder goede eigenschappen voor een onverslaanbare prijs.

Bent u nog op zoek naar een trap of hellingbaan voor uw woning? Kijk dan eens naar mijn gids voor de beste hondentrappen voor op het bed.

Daar presenteer ik verschillende hondentrapmodellen die perfect gebruikt kunnen worden voor het bed of de sofa thuis.