Levensduur van Maltezers – Hoe lang kunnen Maltezers leven?

Maltese Levensduur

De levensduur van Maltezers ziet er misschien uit als een prachtige 15-18 jaar als je online gaat zoeken, maar de realiteit is dat wetenschappelijk bewijs aantoont dat de gemiddelde levensverwachting van Maltezers eigenlijk dichter bij 12,5 jaar ligt. Dus waarom die verkeerde informatie, terwijl dit eigenlijk een behoorlijk lange levensduur voor een hond is? Vandaag zoeken we uit waarom de levensduur van Maltezers zo lang is, en waarom die op sommige plaatsen wordt overdreven. We geven u ook tips om uw Maltezer puppy te helpen een zo lang, gelukkig en gezond mogelijk leven te leiden. En delen manieren om met gezondheidsaandoeningen om te gaan, de juiste voeding te geven en te zorgen voor perfecte voeding en bewegingsmogelijkheden.

Inhoud

De Maltezer is een prachtig speelgoedras dat het hart van elke hondenliefhebber kan doen smelten. Maar, hoe lang is de gemiddelde levensduur van de Maltezer? Er zijn zeker veel antwoorden op deze vraag online te vinden, maar in de meeste gevallen zijn ze niet onderbouwd. Dit kan leiden tot veel tegenstrijdige informatie. In dit artikel kijken we echter naar de feiten om u een echte gemiddelde Maltese levensduur te geven. Samen met dit, zullen we belangrijke tips geven aan eigenaren in het houden van uw schattige Maltezer gezond en energiek voor zo lang mogelijk. Dus, laten we deze vraag eens en voor altijd beantwoorden!


Gemiddelde Maltese levensduur

Als je online kijkt, lijkt er een consensus te zijn van 12-15 jaar voor de levensduur van de Maltezer, met een paar uitschieters die 15-18 jaar noemen. Dit zijn veelbelovende en goede cijfers! Helaas ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk aan de lage kant van deze cijfers.

In 2010 werd een grote cross-sectionele wetenschappelijke studie gepubliceerd, waarin de resultaten van een enquête uit 2004 werden onderzocht. In het onderzoek meldden eigenaren alle sterfgevallen van honden binnen het gezin in de afgelopen tien jaar. Er werd informatie verzameld over het ras, de leeftijd bij overlijden en de doodsoorzaak.

Uit de verkregen gegevens werd een gemiddelde Maltese levensduur afgeleid van 12,25 jaar. Aangezien dit afkomstig is van een groot wetenschappelijk onderzoek, ligt dit waarschijnlijk dicht bij de werkelijke gemiddelde levensduur voor dit ras.

Natuurlijk is het belangrijk in gedachten te houden dat dit slechts een gemiddelde is. De Maltezer kan en zal deze leeftijd vaak overschrijden. Hoewel de levensduur van de Maltezer niet de optimistische schattingen bereikt die online worden gemaakt, is 12,25 jaar nog steeds een zeer goed en lang leven voor een hond.

Er zijn veel rassen waarvan de levensduur niet eens in de buurt komt van deze getallen. Dus wat is het aan de Maltezer dat dit langere leven bevordert?

Maltese Levensduur

Oorzaken van de lange levensduur van Maltezers

Een belangrijke reden dat de levensduur van de Maltezer langer is dan die van sommige andere hondenrassen kan te maken hebben met het feit dat de Maltezer zo klein is. Grotere hondenrassen hebben de neiging om op veel vroegere leeftijd te sterven, ondanks het feit dat een groter formaat meestal een langere levensduur met zich meebrengt. Dus wat is er aan de hand?

Een wetenschappelijke studie concludeerde dat een van de redenen is dat grotere hondenrassen een hoog risico lopen op ernstige ontwikkelingsziekten. Een andere studie vond dat grote honden veel sneller verouderen, wat leidt tot een veel lagere totale levensduur.

Daarom ondervindt de Maltezer met zijn kleine formaat geen van deze potentiële nadelen voor zijn levensduur. Ze groeien en verouderen in een normaal tempo. Dit betekent echter niet dat de Maltezer vrij is van alle ernstige gezondheidsproblemen die zijn leven kunnen verkorten.

Gezondheidsrisico’s voor de levensduur van de Maltezer

Hoewel de lange levensduur van de Maltezer lijkt aan te tonen dat het een gezonde hond is, zijn er enkele ernstige aandoeningen waar het ras vatbaar voor is.

Uit een onderzoek naar de veel voorkomende doodsoorzaken bij honden bleek dat de Maltezer stierf aan hart- en vaatproblemen en aan aangeboren aandoeningen.

Levensduur van Maltezers

Hartkwalen

De Maltezer loopt een bijzonder risico op de hartaandoening Patent Ductus Arteriosus. Dit is een aangeboren afwijking waarbij een bloedvat in het hart dat na de geboorte moet sluiten, dit niet doet, waardoor het bloed wordt omgeleid.

Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan deze symptomen veroorzaken zoals ademhalingsproblemen, onregelmatige hartslag en groeiachterstand. Een operatie om het open vaatje te sluiten wordt meestal aanbevolen, omdat de aandoening kan leiden tot hartfalen als ze onbehandeld blijft.

Aangeboren ziekte

Een veel voorkomende ernstige aandoening bij de Maltezer staat bekend als een Portosystemische Shunt. Ook bekend als een Lever Shunt, is dit vergelijkbaar met de cardiovasculaire aandoening hierboven; een abnormale verbinding in de aderen laat het bloed afwijken van het bedoelde pad.

In dit geval kan het bloed de lever omzeilen, waardoor gifstoffen, eiwitten en voedingsstoffen niet worden gefilterd en in het lichaam blijven circuleren. Dit kan leiden tot symptomen als groeiachterstand, gedragsstoornissen, toevallen en zelfs blindheid. Chirurgisch ingrijpen is opnieuw nodig, want onbehandeld laten kan leiden tot een vroege dood.

Tekenen dat de levensduur van Maltezers korter is dan gemiddeld

Hoewel deze aandoeningen fataal kunnen zijn, zijn ze potentieel behandelbaar als ze vroegtijdig worden ontdekt. De prognose voor deze aandoeningen is over het algemeen goed voor een Maltezer die een succesvolle chirurgische ingreep heeft ondergaan.

Daarom is het heel belangrijk om een oogje in het zeil te houden voor vreemd gedrag of tekenen van ziekte bij uw Maltezer als ze nog een puppy zijn. Het vroegtijdig opmerken van deze aandoeningen kan hun kansen vergroten. Met dit alles in gedachten, wat kunnen we doen om de levensduur van de Maltezer te verlengen?

Verhogen van de levensduur van Maltezers

Het eerste grote ding dat u kunt doen om ervoor te zorgen dat een Maltezer een goede kans heeft op een lang leven vindt plaats voordat u er daadwerkelijk een bezit! De aankoop van een Maltezer pup van een gerenommeerde fokker draagt er in hoge mate toe bij dat ze een lang leven krijgen.

Beide ernstige gezondheidsaandoeningen die we in de vorige paragraaf beschreven hebben, hebben een genetische basis. Een goede fokker moet documentatie kunnen tonen die bewijst dat deze en andere aandoeningen niet voorkomen in de pup.

Het vermijden van deze aangeboren aandoeningen is een grote eerste stap! Maar wat kunt u doen om de levensduur van een Maltezer te verlengen als u er eenmaal een bezit? Daar is geen truc voor; gewoon goed voor ze zorgen!

Voeding vs Levensduur

Een goede voeding bevordert een goede gezondheid, en een goede gezondheid vergroot de kans op een lang leven! Voeding is erg belangrijk, vooral voor een puppy. Voedingswaardevolle voeding van hoge kwaliteit moet altijd gekocht worden boven goedkopere alternatieven.

Het wordt aanbevolen om samen met uw dierenarts een dieetplan voor uw Maltezer op te stellen. Dit kan de beste manier zijn om ervoor te zorgen dat hun lichaam alles krijgt wat het nodig heeft om gezond en sterk te zijn. Houd in gedachten dat het dieet van een hond niet statisch is; het verandert met de leeftijd en andere omstandigheden! Zorg ervoor dat u de voedingsbehoeften van uw Maltezer gedurende zijn hele leven opnieuw evalueert.

Hun dagelijkse behoeften bijhouden

Een ander klein ding dat een lange weg gaat is het bijhouden van hun verzorging, lichaamsbeweging en mentale behoeften.

Regelmatige lichaamsbeweging houdt hun lichaam in topvorm, goede verzorging voorkomt vervilting en huidaandoeningen, en ze vermaken en geestelijk stimuleren houdt ze gelukkig en verlengt dus de levensduur van de Maltezer!

Zorg ervoor dat u dagelijks aan dit alles kunt voldoen om een gelukkige en gezonde hond te hebben die heel goed ouder dan 12,25 jaar zou kunnen worden.

De levensduur van de Maltezer en u

Het is geen wonder dat Maltezer eigenaren willen dat deze lieve en mooie metgezel zo lang mogelijk bij hen blijft. We hopen dat dit artikel u enig inzicht heeft gegeven in hoe u een lang leven voor dit ras kunt bereiken.

Houd in gedachten dat 12 jaar al een behoorlijk lang leven is voor een hond. Alle jaren daarna zijn geweldig, maar het is goed om te erkennen dat een eerdere dood niet noodzakelijkerwijs betekent dat je iets verkeerd hebt gedaan; het was gewoon hun tijd.

Houd gewoon van ze en zorg zo goed mogelijk voor ze, ongeacht hoe lang ze leven, ze zullen een gelukkig leven hebben geleid.

Heb je ooit een Maltezer gehad? Heb je nog meer tips om ze gezond te houden?

Laat het ons hieronder weten!

Referenties en bronnen

  • Adams, VJ, et al, Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK, The Journal of Small Animal Practice, 2010.
  • Fleming, JM, et al, Mortality in North American Dogs from 1984 to 2004: An Investigation into Age, Size, and Breed-Related Causes of Death, Journal of Veterinary Internal Medicine, 2011.
  • Oliveira, P, et al, Retrospective Review of Congenital Heart Disease in 976 Dogs, Journal of Veterinary Internal Medicine, 2011.
  • Tisdall, PLC, et al, Congenital portosystemic shunts in Maltese and Australian Cattle Dogs, Australian Veterinary Journal, 1994.
  • Tobias, KM, Portosystemische shunts
  • Galis, F, et al, Do large dogs die young die?, Journal of Experimental Zoology Part B: Molecular and Developmental Evolution, 2006.
  • Kraus, C, et al, The Size-Life Span Spanel Trade-Off Decomposed: Why Large Dogs Die Young, The American Naturalist, 2013.