De lelijkste hond op aarde


Het is misschien niet direct iets waar je trots op zou moeten zijn: de Lelijkste Hond ter Wereld. Toch is er een competitie voor. Die is al vele jaren aan de gang. Het is ook niet zo gek, want er zit veel meer achter dan je misschien zou vermoeden aan de hand van de naam. De wedstrijd is namelijk een idee van echte liefhebbers van honden. Ze willen op die manier juist tegenwicht bieden aan de showhonden die altijd de aandacht krijgen. Het is leuk om daar eens wat dieper op in te gaan. Zo kan je meer over de wedstrijd leren en zien wat nu eigenlijk op dit moment de aller lelijkste is.
lelijkste hond

Waar gaat de competitie om?

Een hond met uitpuilende ogen of een scheve mond. Een hond met kale plekken, enkele missende tanden of een ander gebrek. Hoe lelijker de hond is, hoe beter die geschikt is voor deze internationale competitie. De wedstijd is ieder haar in Petaluma in Californië. Het is er juist de bedoeling om geen mooie honden mee te laten doen. Het is dan ook niet zielig, maar het is juist een duwtje in de rug waar honden veel aan kunnen hebben. Dat maakt het dus eigenlijk ook wel heel leuk en interessant.

Een plek voor straathonden

De straathondjes komen normaal niet aan de bak op een hondenshow. Daar hebben ze natuurlijk helemaal de looks niet voor. Het is bijvoorbeeld zo dat ze helemaal niet mooi zijn, geen glanzende vacht hebben en ze niet symmetrisch zijn. Het is dan ook niet gek dat dit soort honden niets te zoeken hebben op een schoonheidscompetitie waar ze toch geen kans maken. De organisatoren van de Lelijkste Hond ter Wereld vonden dat dit dus anders moet. Daarom bestaat deze wedstrijd sinds 1976.

Heb je een straathond of een echte rashond waar iets aan ontbreekt? Ze zijn allemaal welkom op deze wedstrijd. Van de lelijkste rassen, tot straathondjes die zijn komen aanwaaien of honden met een jammerlijke uiterlijke misser. Ze kunnen allemaal winnen. De hond kan immers best lelijk zijn, maar gewoon hartstikke lief zijn ook. Het is daarom ook belangrijk om er een goed baasje bij te vinden. Trouwe honden hebben niets met uiterlijk te maken.

Wat maakt deze competitie zo aantrekkelijk?

In de eerste plaats is het belangrijk om te beseffen dat de organisatoren gek zijn op honden. Daarom hebben ze juist deze rare wedstrijd bedacht. Zo krijgt elke hond een eerlijke kans en komen alle soorten honden op de wereld onder de aandacht. Er zijn meerdere belangrijke punten die dit ook benadrukken.

Donatie aan het goede doel

De organisatie keert ene hoofdprijs van 1.500 dollar uit. Die prijs gaat naar het baasje van de winnaar. Daarnaast gaat hetzelfde bedrag ook nog eens naar een goed doel. Dat doel mag door de winnaar gekozen worden. Het mogen er ook meerdere zijn die de prijs verdelen. Denk bijvoorbeeld aan een dierenasiel.

Alle gezonde honden maken kans

Wanneer je een gezonde hond hebt, dan hoeft niets in de weg te staan om mee te doen aan de wedstrijd. Zolang je zelf maar gelooft dat je hond lelijk genoeg is ervoor. Dat zijn namelijk de enige twee regels: gezond en lelijk. Het is belangrijk omdat anders de kans bestaat dat baasjes hun hond bewust ziek maken om mee te kunnen doen. Er zijn immers ziektes die het uiterlijk van de hond een tik kunnen geven.

Dit wil je natuurlijk niet. Het druist ook in tegen de gedachte achter de wedstrijd, die juist gaat om het promoten van alle honden. Maar mensen doen de vreemdste dingen als ze geldprijzen kunnen winnen. Het is daarom slim dat de organisatie hierop ingespeeld is. Ze laten alle honden eerst checken door een dierenarts. Niet gezond betekent geen deelname. Daardoor is dus ook misbruik van de dieren niet mogelijk.

Straathonden adopteren wordt gestimuleerd

De lelijkste hond ter wereld is ook goedgekeurd door organisaties op het gebied van dierenrechten. Ook dierenasielen zijn positief erover. Veel mensen stappen liever naar de fokker om een rashond te kopen. Terwijl er juist in asielen veel diertjes zitten die een baasje verdienen omdat ze hartstikke lief zijn. Het is een manier om bezoekers kennis te laten maken met het adopteren van honden uit het asiel. De honden die passen bij het imago van de wedstrijd. Honden die ook heel veel te bieden hebben.

De naam van de competitie geeft je dus misschien een wat negatief beeld. Wanneer je wat verder kijkt naar de achterliggende gedachte, dan ontdek je echter juist iets heel bijzonders. De wedstrijd is erg open en er is veel ruimte voor ethiek. Daarnaast staat het welzijn van de honden ook nog eens centraal hierbij. Het is leuk om er eens te gaan kijken. Ben je ooit in juni van een jaar in Californië, dan zou ik zeker eens langsgaan.

De Lelijkste Hond van de Wereld

Het is leuk om te weten dat Scamp the Tramp de Lelijkste Hond van de Wereld is op dit moment. Het is een straathondje dat werd geadopteerd en veel plezier hebt bij zijn baasje sindsdien. Het is dan ook het perfecte voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is als de juiste baasjes op het juiste moment voorbij komen. De hond heet tegenwoordig ook Scamp the Champ sinds het diertje de wedstrijd wist te winnen en de titelverdediger is. Scamp mag al lange tijd van de titel genieten want het kampioenschap was in 2019 voor het laatst. Na de pandemie moet het wel weer terugkeren. Dit is dus vooral voor Scamp heel fijn.

Het verhaal van Scamp the Champ laat zien dat je niet altijd beter af bent met ene puppy of een rashond van een fokker. Juist adoptie kan ook heel goed zijn. Niet alleen voor de hond, maar ook voor het baasje kan dit van alles bieden. Wanneer je nog eens een andere hond zoekt, dan is adoptie dus ook zeker aan te raden. Er zijn veel diertjes die het verdienen een leuk huis te vinden.

Er zijn geen lelijke honden

Het is best gemakkelijk om online allerlei lijstjes met de lelijkste hondenrassen en dergelijke te vinden. Daarom is het goed om eens te benadrukken dat er helemaal geen lelijke hondenrassen zijn. Dit is immers voor iedereen anders. Bovendien is een hond een hond en niet een ras. Het is leuk om eens wat ondergewaardeerde rassen in het zonnetje te zetten op deze plek.

Bedlington Terriër

Bedlington Terriër
Ooit was het een jachthond die terreinen vrij maakte van ongedierte. Tegenwoordig heeft de Bedlington Terriër die functie niet meer. Het is een diertje met een dikke vacht en een leuk snuitje. Daardoor is hij niet lelijk, maar eerder juist heel lief met een leuke look.

Bull Terriër

Miniatuur bull terriër
De Bull Terriër is juist wat platter en compacter. Door de vorm van zijn kop zijn veel mensen van mening dat het een lelijk dier is. Dat zegt echter niets over hoe lief ze zijn toch. Het ras is lekker eigenwijs, maar ook heel lief en beschermend. Dat past dus eigenlijk wel heel goed in het gezinsleven.

Mastino Napoletano

Mastino Napoletano
De Mastino Napoletano komt uit Italië. Het is een hond die bekendstaat om de rimpeligheid. Bijna alsof het kopje smelt. Het is een oud hondenras dat een echte beschermer van het baasje is. Zeker wanneer je ze goed traint is dit het geval. Het is wel belangrijk dat je goed aan de slag gaat met ze. Anders worden ze al snel de baas. Dat moet je natuurlijk niet laten gebeuren in huis. De Mastino ziet er grappig uit, in plaats van lelijk, en kan je prima in huis hebben.

Tot slot

Je kon op deze plek meer leren over de competitie voor Lelijkste Hond van de Wereld. Ook leerde je meer over het idee van wat lelijke honden volgens mensen zijn. Toch blijkt dit allemaal wel wat genuanceerder te zitten. Het is dan ook zo dat de honden allemaal hetzelfde soort baasje hebben. Namelijk het soort dat gewoon van honden houdt, ongeacht het uiterlijk van het dier.

Recent Content