Langharige Franse Bulldog – pluizige Frenchie Raseigenschappen

langharige franse bulldog

Langharige Franse Bulldoggen hebben halflang golvend haar over hun oren, hoofd, rug en borst. Dit geeft ze die karakteristieke pluizige Frenchie look! Ze zijn echte raszuivere Franse Bulldogs, maar dragen twee kopieën van een recessief langhaar gen genaamd L4. Hetzelfde gen dat Afghaanse honden en Eurasier honden hun lange vacht geeft. Vandaag bekijken we hoe de langharige Franse Bulldog zich verhoudt tot de standaard kortharige Frenchie. We delen feiten en informatie over hun gedrag, temperament en gezondheid.

Schattige langharige Franse Bulldoggen zijn speelse, vriendelijke en zelfverzekerde honden, die 25 pond wegen en tot 12 centimeter hoog worden. Ze worden gewoonlijk ongeveer 10 jaar oud, en kunnen last hebben van ademhalingsmoeilijkheden en oververhittingsproblemen, waarover potentiële puppy-ouders geïnformeerd moeten worden. Langharige Franse Bulldoggen zijn geweldige huisdieren voor mensen die voor het eerst een huisdier nemen, voor mensen met een appartement of zelfs voor mensen met jonge kinderen. Maar er zijn enkele dingen die u moet weten voordat u de eerste stap zet.

Inhoud

Het verzorgen van een langharige Franse Bulldog zal meer werk zijn dan de standaard korthaar, maar ze verharen evenveel. Deze aanhankelijke honden houden ook van een goede borstelbeurt. Vandaag bekijken we de beste plaatsen om langharige Franse Bulldog puppies te adopteren of te kopen, en helpen u om de perfecte nieuwe puppy voor uw gezin te kiezen. Hondenliefhebbers die overwegen een pluizige Frenchie te adopteren, moeten weten of het verschil tussen lang haar en korthaar meer is dan vachtdiepte.


Langharige Franse Bulldoggen

Franse Bulldogs zijn de laatste tien jaar enorm in populariteit gestegen. Gezien hun populariteit is het niet verwonderlijk dat de meesten van ons zich kunnen voorstellen hoe een Franse Bulldog eruit ziet. Een langharige Frenchie voor de geest halen is wat moeilijker. Maar Franse Bulldogs met een langere vacht bestaan wel degelijk!

Hun vacht veegt niet de vloer aan zoals een Lhasa Apso, maar is lang genoeg om pluizig en golvend te lijken, vooral rond hun oren, ‘manen’ en borst.

Langharige Franse Bulldoggen Genetica

Lange vachten zijn een recessieve eigenschap bij honden. Dat betekent dat de genetische instructies voor een lange vacht gemakkelijk worden gemaskeerd door concurrerende genetische instructies voor een korte vacht.

Het gen voor lang haar bij Frenchies heet het c.559-560dupGG gen. Maar voor het gemak wordt het meestal het L4-gen genoemd! Franse Bulldogs zonder het L4-gen zien eruit als normale kortharige Frenchies.

Franse Bulldoggen met slechts één kopie van het L4-gen dragen het stil – ze hebben een korte vacht, maar ze kunnen het doorgeven aan hun pups. Maar Frenchies met twee kopieën van het L4-gen (één van hun moeder en één van hun vader) hebben een lange vacht.

Het L4-gen is ook verantwoordelijk voor het lange haar van Afghaanse honden en Eurasier-honden. Er zijn andere langharige genen (L1, L2, L3 en L5) die lang haar bij andere rassen veroorzaken.

Zijn langharige Franse Bulldoggen raszuiver?

Ja, langharige Franse Bulldoggen kunnen raszuiver zijn. Ze worden echter niet erkend door de officiële rasstandaard, dus kunnen ze niet worden ingeschreven op shows van de AKC. Rashonden met ongewone kenmerken of misbaksels worden vaak beschuldigd van kruisingen. En dus frauduleuze inschrijvingen in het rassenregister.

Maar het is een feit dat recessieve kenmerken gemakkelijk generaties lang onopgemerkt kunnen blijven. Tenzij fokkers actief selecteren in het voordeel van een recessief gen, blijft het slechts in zeer lage aantallen in een populatie aanwezig. De kans dat twee dragers met elkaar paren is klein. En zelfs als ze dat doen, zal gemiddeld slechts een kwart van hun pups langharig worden. Misschien geen enkele.

De houding tegenover het bereiken van rashonden was vroeger ook heel anders. Ooit werden langharige schurken in een nest waarschijnlijk geruimd door hun fokker. Omdat ze werden gezien als waardeloos.

Gelukkig worden ongewone eigenschappen tegenwoordig veel eerder gevierd, en langharige Franse Bulldog pups die niet geshowd kunnen worden, worden in plaats daarvan als huisdier aangeboden. Sommige fokkers zijn zelfs gespecialiseerd in het selecteren van voor het ongrijpbare L4-gen, zodat ze zeker kunnen zijn van de productie van nestjes pluizige Frenchie-pups.


Langharige Franse Bulldog Kleuren

Het L4 gen voor lang haar bij Frenchies is onafhankelijk van de genen voor vachtkleur. Het is ook niet wederzijds exclusief met een van de standaard Franse Bulldog kleuren, die zijn

Met of zonder aftekeningen, waaronder gestroomd, bont, of een zwart masker.

Andere kleuren, zoals zwart, blauw en lever komen allemaal voor in de Frenchie populatie, maar ze worden niet geaccepteerd in de showring. Maar aangezien een langharige Frenchie toch al uitgesloten is van de showring, hebben ze niets meer te verliezen door langharig te zijn. blauw Franse Bulldog!

Fluffy Frenchie verharen en verzorgen

Kortharige Frenchies worden over het algemeen beschouwd als een ras dat weinig onderhoud vergt op het gebied van verzorging. Maar verharen langharige Franse Bulldoggen ook?

Het antwoord is ja, alle honden verharen tot op zekere hoogte, en onvermijdelijk zullen de haren van een langharige hond duidelijker op uw meubels terechtkomen dan die van een kortharige.

Lang haar neemt ook meer stof en vuil op. Het moet vaker gewassen en geborsteld worden om het in goede conditie te houden, en houdt tussendoor meer hondengeur vast.

Langharige Frenchies moeten ook nog steeds dagelijks hun rimpels laten schoonmaken, om te voorkomen dat er bacteriën of schimmelinfecties in groeien.

Zijn pluizige Fransoosjes hypoallergeen?

De langharige Franse Bulldog heeft een tamelijk rechte, middellange vacht. Ze verharen het hele jaar door royaal, en hebben tenminste jaarlijks een flinke verharingsperiode. Helaas zijn ze daarom geen goede mix voor eigenaren met een hondenschilfersallergie.

Langharige Frenchie Temperament

Er is geen bewijs dat lange vachten verband houden met temperament, dus een langharige Franse Bulldog zal dezelfde algemene instelling hebben als hun kortharige broeders. Frenchies hebben allemaal hun eigen individuele persoonlijkheid, maar klassieke kwaliteiten van het ras zijn een sterk verlangen om tijd door te brengen met hun menselijke familie, speelsheid en intelligentie.

Dit betekent dat ze het best geschikt zijn voor huishoudens waar iemand beschikbaar zal zijn om hen gezelschap te houden en de meeste tijd met hen te interageren.

Ze zijn gevoelig voor verlatingsangst als ze gedwongen worden lange tijd alleen te zijn. Ze kunnen zich ook vervelen en gefrustreerd raken als hun baasjes niet genoeg mogelijkheden bieden om te spelen en problemen op te lossen.

Dit uit zich meestal in destructief gedrag zoals kauwen, omdat ze een activiteit nodig hebben om zich bezig te houden.

Langharige Fransoos Gezondheid

Helaas zijn langharige Frenchies ook vatbaar voor dezelfde gezondheidsproblemen als kortharige Frenchies. Franse Bulldogs zijn een brachycefaal ras. Dit betekent dat ze een zeer afgeplatte gezichtsvorm hebben. Het is een populair uiterlijk bij gezelschapshonden, maar het is gekoppeld aan ernstige problemen met ademhalen en het koel houden bij warm weer.

Franse Bulldoggen van alle vachttypen hebben ook een genetische aanleg voor heupdysplasie (1 op de 3 honden getroffen) en patella luxatie (1 op de 20 honden getroffen). Dit zijn pijnlijke gewrichtsaandoeningen die kreupelheid veroorzaken en waarvoor vaak dure operaties nodig zijn om ze te corrigeren.

Iets meer dan een derde van de Frenchies heeft ook hemivertebrae – misvormde botten in de wervelkolom die pijn en verlamming veroorzaken.

Ongeveer een derde van de Fransozen lijdt ook aan allergieën, die vaak verontrustend zijn om te zien, en frustrerend moeilijk vast te stellen en te behandelen.

Kortom, Franse Buldoggen zijn geen gezonde honden, en vaker wel dan niet wordt hun levenskwaliteit op de een of andere manier aangetast door een chronische gezondheidstoestand.

Hoeveel kost een langharige Franse Bulldog?

Franse Bulldoggen zijn een zeer gewild ras op dit moment, en hun pups kosten vaak meer dan $ 2.000,-. Een deel hiervan is vraag en aanbod – fokkers kunnen meer vragen voor een hondenras dat veel mensen willen kopen.

Een deel ervan kan ook worden toegeschreven aan de lichaamsvorm van de Frenchie. Ze hebben een groot hoofd, zelfs als pup, en smalle heupen. Dit betekent dat de meeste nesten via een keizersnede ter wereld komen – meer dan 80% van de nesten die in het Verenigd Koninkrijk ter wereld komen.

De kosten hiervan moeten door de fokker worden doorberekend aan de mensen die hun pups kopen.

Langharige Franse Bulldog Puppy Prijs

Omdat er jaarlijks maar heel weinig langharige Franse Bulldoggen worden verkocht, is het moeilijker om de prijs ervan in te schatten. Een fokker die zijn honden showt, zal waarschijnlijk teleurgesteld zijn door een losgeslagen langharige pup, en ze naar de juiste ouders laten gaan voor een ‘huisdier’-prijs die de kosten van het veilig opvoeden gedurende 8 weken weerspiegelt.

Andere fokkers zijn gespecialiseerd in het fokken van langharige Frenchie nestjes, en vragen een premie voor hun pups omdat ze zeldzaam zijn, en een noviteit. En waar mensen bereid zijn iets meer te betalen voor iets wat niemand anders heeft, is het een triest feit dat puppyfabrieken zullen proberen dezelfde honden te fokken onder afschuwelijke welzijnsomstandigheden, om de markt te onderbieden.

Dus, onderzoek langharige Frenchie pups zorgvuldig, en pas op voor pups die veel meer, of minder, kosten dan gemiddeld. Het is een gevoelig onderwerp, maar een goede fokker zal graag zijn kosten voor u uitsplitsen, als u het tactvol vraagt, en vanuit een positie van oprechte interesse.

Zijn Langharige Franse Bulldoggen goede huisdieren?

Langharige Franse Bulldoggen zijn een ongebruikelijke variatie op het populaire Frenchie ras. Ze zijn in elk opzicht hetzelfde als een kortharige Frenchie, behalve hun vacht.

Omdat ze niet kunnen worden ingeschreven op hondenshows, en veel puristen ze beschouwen als “geen echte Frenchies”, kunnen ze echter nog steeds raszuiver zijn, en als zodanig geregistreerd. Echter, gezien het aantal diepgewortelde gezondheidsproblemen in het Franse Bulldog ras, kunnen we helaas niet aanraden er een als pup te kopen.

Dat voedt de markt voor ongezonde, ongelukkige honden, die geplaagd worden door pijnlijke problemen en weinig levenskwaliteit hebben.

Een Langhaar Franse Bulldog adopteren

Als je hart nog steeds bij de pluizige Frenchie ligt, waarom overweeg je dan niet om er een te adopteren? Er zijn verschillende rasspecifieke Frenchie-reddingen op regionaal en nationaal niveau in zowel de VS als het VK.

Fransoosjes vinden ook vaak hun weg naar niet-rasspecifieke opvangcentra. Dat komt omdat eigenaren vaak moeite hebben om de hoge dierenartskosten te betalen die met het houden van deze honden gepaard gaan, of een speciaal hypoallergeen dieet dat ze nodig hebben.

Heeft u een langharige Franse Bulldog?

Heeft u een pluizige Franse Bulldog? Vertel ons over hen in het commentaarveld hieronder.

Meer artikelen over Frenchies

Referenties & Bronnen

  • Orthopedische Stichting voor Dieren
  • American Kennel Club, 2018.
  • Dog Coat Length, Curl and Furnishings, Veterinary Genetic Laboratory, University College Davis.
  • Cadieu et al, Coat variation in the domestic dog is governed by variants in three genes, Science, 2009.
  • Cavanagh & Bell, Veterinary Medical Guide To Dog And Cat Breeds, CRC Press, 2012.