Lakeland Terrier – Complete rasinformatie

lakeland terrier

De Lakeland Terrier is een zeldzaam klein terriërras uit het Lake District in Engeland. Ze wegen rond de 17 pond en worden ergens tussen de 14 en 15 centimeter groot.

Lakies hebben een pezige, weinig verharende vacht, waardoor ze populair zijn bij hondenbezitters die last hebben van allergieën. Ze worden gewaardeerd omdat ze aanhankelijk en veelzijdig zijn.

Bent u zich aan het voorbereiden om het ongewone Lakeland Terrier hondenras mee naar huis te nemen?

Lakeland Terrier in een oogopslag

Wij vinden dat iedereen meer moet weten over de mooie Lakeland, te beginnen met deze snelle feiten!

 • Populariteit: 147 van de 197 door de Amerikaanse Kennel Club erkende rassen
 • Doel: Oorspronkelijk, vossenbestrijding
 • Gewicht: 17 pond
 • Temperament: Gezellig, gehard en nergens bang voor.

En nu, onze volledige rasrecensie…

Lakeland Terrier Ras Beoordeling: Inhoud

Laten we erin duiken!

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

De Lakeland is een van de oudste terriër rassen – daterend uit de 18e eeuw.

Ze werden opgericht door boeren die schapen lieten grazen in de prachtige maar rotsachtige en onvergeeflijke Lake District regio van Noord-Engeland.

Ze hadden een taaie, wendbare, niet aflatende hond nodig om hun kuddes te beschermen tegen vossen, vooral tijdens de lammertijd.

Alles aan het uiterlijk en het temperament van de Lakeland Terrier is het resultaat van het aanscherpen van een hond die perfect is voor dat werk, in dat landschap.

In hun voorouderlijk thuisland, zijn Lakelands vandaag de dag nog steeds werkhonden. Maar in de Verenigde Staten – waar ze zijn erkend door de AKC sinds 1934 – worden ze eerder als huisdier gehouden.

Leuke feiten over Lakeland Terriers

 • Zelda Van Gutters, de snelle hond in Nickelodeon Magazine was een Lakeland Terrier.
 • Neil Tennant, van het pop duo The Pet Shop Boys had een Lakeland Terrier genaamd Kevin.
 • Lakeland Terriers zijn soms ook bekend als Patterdale, Fell, Cumberland en Westmoreland Terriers.
 • Maar hun fans noemen ze tegenwoordig gewoon ‘Lakies’.

Lakeland Terrier Uiterlijk

Lakeland Terriers zien er in wezen uit als een kleinere versie van de beter bekende Airedale Terrier.

lakeland terrier

Ze worden 14 tot 15 centimeter hoog bij de schouder, en wegen ongeveer 17 pond.

Ondanks dat ze klein zijn, zijn ze een van de ‘langbenige’ terriër rassen – wat betekent dat hun proporties over het algemeen groot zijn, en ontworpen voor het comfortabel afleggen van lange afstanden boven de grond.

(Vergeleken met bijvoorbeeld de Westie, die korte poten heeft om ondergronds op ongedierte te jagen).

Volgens hun rasstandaard is de ideale Lakeland Terrier ook relatief smal, om zich door gaten in rotsachtig terrein te wurmen.

Vachttype en kleuren

Lakelands hebben een golvende dubbele vacht, met een zachte isolerende onderlaag, en een pezige beschermende buitenlaag.

Zoals veel rassen waarvoor werkvermogen belangrijker wordt geacht dan uiterlijk, worden ze in elke kleur geaccepteerd voor de show.

Lakeland Terriers verzorgd voor de show hebben een kenmerkend gebied van lange vacht over hun voorhand en snuit (vergelijkbaar met een Bedlington Terrier) en een knappe baard en snorharen die daarbij passen.

Lakeland Terrier Temperament

Lakies stralen charisma uit.

Volgens hun rasstandaard zijn ze ‘brutaal, vrolijk en vriendelijk, met een zelfverzekerde, pikante houding’.

Op de website van de Lakeland Club of America hebben hun eigenaren het er ook over hoe snel hun hersenen werken. Er zijn zelfs verhalen van Lakies die wisten hoe ze de telefoon moesten opnemen!

Een onafhankelijke streep

Lakeland Terriers zijn intelligente honden, maar ze werden ook gefokt om in roedels te werken met andere Lakies, om op afstand van hun eigenaar ongedierte op te sporen.

Hierdoor hebben ze de neiging om met vertrouwen los van hun eigenaar te zijn, en vinden ze het maken van hun eigen beslissingen over wat te doen zeer de moeite waard.

Voor moderne eigenaren kan dit aanvoelen als eigenzinnigheid, koppigheid of selectieve doofheid. Maar het heeft niets te maken met het besluit om ondeugend te zijn, of om te proberen hun mens het leven zuur te maken.

Blaffen en natuurlijke instincten

Lelies zijn ook zeer vocaal en kunnen snel alarm slaan! Hun voorouders jaagden in groepen, dus gebruikten ze veel geblaf en lawaai om met elkaar te communiceren tijdens het werk.

Dit maakt hen tot handige waakhonden.

Maar, het zijn vreselijke waakhonden! Lakies zijn meestal erg gesteld op hun familie en ook op het ontmoeten van nieuwe mensen. Velen hebben zelfs een succesvolle carrière als therapiehond in scholen, ziekenhuizen en bejaardentehuizen.

Tenslotte hebben Lakies, zoals alle terriers, een hoog achtervolgingsinstinct. Als het beweegt, gaan ze er achteraan.

Omdat ze gefokt zijn om vossen te doden die veel groter zijn dan zij, maken ze zich ook weinig zorgen om zichzelf in gevaar te brengen om iets te achtervolgen.

Eigenaars melden dat ze uitzonderlijke afstanden afleggen en hun prooi op allerlei plaatsen volgen.

Training en oefening van uw Lakeland Terrier

Lakies zijn klein, maar ze hebben formidabele kracht, snelheid en uithoudingsvermogen!

Hun lichaamsbouw is ontworpen voor het achtervolgen van bovengrondse prooien over lange afstanden, en zelfs vandaag hebben ze nog veel beweging nodig.

Je moet dit in evenwicht brengen met hun instinct om op wilde dieren te jagen. Dus idealiter heb je toegang tot een grote tuin of veilig veld om ze te trainen.

Lakies hebben graag een doel, dus hen betrekken bij activiteiten zoals geurwerk of Earthdog uitdagingen zal hen helpen bezig te blijven.

Ongewenst gedrag en trainingsmethoden

Als ze zich vervelen, zullen ze waarschijnlijk hun toevlucht nemen tot ongewenst gedrag, zoals graven, kauwen en krabben, voor fysieke en mentale stimulatie.

Lakies zijn, zoals alle honden, matig gemakkelijk te trainen. Ze zijn erg slim, maar historisch gezien zijn ze meer gewend om op afstand van hun eigenaar te werken dan in nauwe samenwerking.

Training met positieve versterking is de beste manier om een terriër te motiveren aan de training deel te nemen en de “selectieve doofheid” te overwinnen.

Lakeland Terrier Gezondheid en Verzorging

Over het algemeen zijn Lakelands, zoals veel rassen voor wie het werkvermogen voorop stond, over het algemeen gezonde honden.

Volgens een onderzoek naar de levensduur van honden, leeft de gemiddelde Lakeland 15 jaar en 5 maanden. Meer dan 4 jaar langer dan de gemiddelde levensduur van alle honden!

Echter, alle rashonden lopen een verhoogd risico op erfelijke ziekten door het fokken binnen een kunstmatig beperkte genenpoel.

Dit is een bijzonder risico voor zeer zeldzame rassen zoals de Lakie, die slechts een klein aantal honden heeft waaruit de volgende generatie kan worden gecreëerd.

Een bijkomend nadeel van het feit dat Lakies zo ongewoon zijn, is dat ze ondervertegenwoordigd zijn in medische studies naar de gezondheid van honden.

Het is dus moeilijk om de frequentie van individuen die genetische afwijkingen dragen nauwkeurig in te schatten.

Problemen om bewust van te zijn

De meest gedocumenteerde problemen die Lakies treffen zijn oogziekten. Ongeveer 1 op de 12 krijgt staar, en er zijn ook gevallen van primaire lensluxatie – een pijnlijke aandoening waarbij de ooglens uit zijn positie glijdt.

Er zijn ook geregistreerde gevallen van:

 • Degeneratieve Myelopthie (een erfelijke neurologische aandoening)
 • en Hypocalcemische Tetanie (een erfelijke aandoening die sterk lijkt op epilepsie, maar medisch gezien verschillend is).

Een goede Lakie fokker zal de gezondheidsproblemen van het ras begrijpen, en bereid zijn te praten over de stappen die ze hebben genomen om de gezondheid van de volgende generatie te beschermen.

Zijn Lakeland Terriers goede huisdieren?

Lakeland Terriers zijn zeer aanhankelijk met mensen, en maken winnende huisdieren in de juiste huizen. Echter, zoals elk ras, zijn ze niet geschikt voor iedereen.

Vanwege hun terriërinstinct voor de jacht op ongedierte, zijn ze misschien niet geschikt voor huishoudens met kleinere huisdieren zoals katten en konijnen.

Omdat ze de neiging hebben luidruchtig te zijn, zijn ze ook niet goed geschikt voor appartementen of stadswoningen.

Ze moeten leven met een huishouden dat voldoende veilige uitlaatkleppen kan bieden voor hun fysieke energie – iemand die landelijk woont en graag wandelt zou ideaal zijn.

Lakies gaan goed om met kinderen en hun rasvereniging heeft een zeer actief jeugdlidmaatschap.

Maar door hun kleine formaat lopen ze het risico gewond te raken door jonge kinderen die nog niet weten hoe ze veilig met honden moeten spelen.

Ze zijn dus het best geschikt voor huishoudens met oudere kinderen en tieners.

Het vinden van een Lakeland Terrier pup

Het belangrijkste probleem voor mensen die op zoek zijn naar een Lakeland Terrier is het pure gebrek aan aantallen.

Dit betekent dat het aantal individuen in de fokleeftijd laag is. En het aandeel van degenen die gezond zijn, een goed temperament hebben, niet verwant zijn, en dicht genoeg bij elkaar wonen om een dekking te regelen is nog kleiner.

De United States Lakeland Terrier Club houdt een lijst bij van actieve fokkers binnen deze kleine gemeenschap, en op het moment van schrijven staan er slechts 25 mensen op, verspreid over een dozijn staten.

Dus om zelf een Lakeland puppy te vinden, zult u bereid moeten zijn om aan een fokker te laten zien waarom u een goede match bent voor een van hun puppies, waarschijnlijk op een wachtlijst voor een nest, en ook bereid zijn om te reizen om uw pup op te halen.

Je moet de fokker ook benaderen met veel eigen vragen. Onze puppy zoekgids helpt je om je voor te bereiden op het benaderen van fokkers.

Het opvoeden van een Lakeland Terrier Puppy

Een Lakie puppy nemen is een grote verantwoordelijkheid!

Kleine rassen, waaronder Lakelands kunnen er langer over doen om zindelijk te worden dan gemiddeld. Simpel gezegd, ze hebben kleine blaasjes die niet veel plas kunnen ophouden!

Ons zindelijkheidstrainingsschema zal u helpen om zo snel mogelijk succes te boeken.

Als je andere kleine huisdieren hebt, zal het belangrijk zijn om je Lakie voorzichtig aan hen te introduceren, zodat ze leren om netjes met elkaar om te gaan en geen achtervolging te geven.

Gelukkig staan Lakelands er niet om bekend dat ze last hebben van verlatingsangst, en ze kunnen meestal met relatief gemak in een bench worden getraind. U kunt hier meer lezen over hoe u daarmee kunt beginnen.

Denkt na over verzorging

Als uw puppy ouder wordt, moet u ook beslissen hoe u zijn vacht gaat verzorgen. De vacht moet regelmatig geborsteld worden om klitten en vuil te verwijderen. Misschien wilt u hem ook naar een trimsalon brengen om hem te laten trimmen.

Sommige eigenaren melden dat het scheren de huid van Lakies erg pijnlijk maakt, dus scharen is vriendelijker.

Showhonden moeten met de hand worden gestript om dode vacht te verwijderen en hun vacht in topconditie te houden.

Vergelijkbare rassen

Wat als je niet in een van de staten woont waar een Lakeland Terrier fokker is?

Gelukkig zit de terriërgroep vol met andere geweldige honden die misschien uw perfecte match zijn:

Voor- en nadelen van het krijgen van een Lakeland Terrier

Er is veel af te wegen wanneer u overweegt of een Lakie uw volgende huisdier zou kunnen zijn.

Hier is een opsomming van de voor- en nadelen van deze pittige pup:

Nadelen

 • Sterke prooidrift, en een waaghalzerig gebrek aan aandacht voor gevaar.
 • Onderhoudsvriendelijke vacht.
 • Moeilijk te vinden.

Pros

 • Affectief.
 • Lage verharing.
 • Gezond.

Behoort uw hart al toe aan een Lakeland Terrier?

Vertel ons over hen in het commentaarvak hieronder!

Referenties en bronnen