Labrottie – Uw Gids voor de Labrador Rottweiler Mix

Labrottie

De Labrottie is een pup die een kruising is tussen een Labrador Retriever en een Rottweiler.

Waar komt de Labrottie vandaan?

Beide ouderrassen zijn grote, robuuste honden die het goed doen als huisdier en als werkhond. Hun temperament is onderscheidend door generaties van selectie voor bepaalde rollen.

De Labrador werd ontwikkeld als jachthond, en de Rottweiler was een beschermhond voor vee, die nu vaak wordt gebruikt als waakhond.

Labrottie Uiterlijk

In tegenstelling tot sommige kruisingen is het uiterlijk van de Labrottie zeer dicht bij een mix van de ouderrassen. Hoewel sommige meer lijken op een Labrador Retriever en sommige op een Rottweiler.

De Labrottie is typisch zwart of black and tan (genaamd ‘saddle tan’), hoewel er een paar zijn opgedoken met een rode of gouden kleuring.

Qua uiterlijk hebben ze een korte vacht en hangende oren. Ze hebben ook een groot, robuust frame en wegen tussen de 55 en 135 pond, waarbij de reuen groter zijn dan de teven.

Labrottie Temperament

Hoewel er fysieke overeenkomsten zijn tussen Labradors en Rottweilers, komen ze voort uit rassen met zeer verschillende beroepen en dus verschillende temperamenten.

Eigenaars melden over het algemeen gemakkelijke en vriendelijke honden, maar sommigen merken een neiging tot bewaken of beschermen op. Dit kan verband houden met de ontwikkeling van de Rottweiler als hond om vee en eigendommen te beschermen.

Training van uw Labrottie

Socialisatie en training zijn essentieel voor alle honden, maar vooral voor diegenen die groot, energiek en intelligent zijn.

Als uw puppy op de Rottweiler lijkt, moet u er rekening mee houden dat dit ras gevreesd wordt door sommigen die ze als agressief beschouwen. Dit betekent dat het nog belangrijker is om een verantwoordelijke huisdiereigenaar te zijn om dit stigma te helpen bestrijden.

Zowel Labrador Retrievers als Rottweilers zijn zeer trainbaar in vergelijking met een reeks andere rassen.

Omdat ze vele generaties lang zijn opgevoed als werkhonden, moet u ervoor zorgen dat uw Labrottie voldoende mogelijkheden heeft voor mentale en fysieke activiteit. Anders hebben ze de neiging om hun eigen vermaak te verzinnen, wat vaak gepaard gaat met kauwen op dingen.

Labrottie Gezondheid

Labrottie

Beide ouderrassen zijn grote honden die gevoelig zijn voor gezondheidsproblemen, waaronder degeneratieve gewrichtsaandoeningen (bv. heup- en elleboogdysplasie), en zwaarlijvigheid.

Sinds de jaren 1980 is inteelt minder een probleem geworden bij raszuivere Labradors Retrievers en Rottweilers. Fokplannen hebben ook het effect van erfelijke aandoeningen verminderd. Bij hybride honden verdient het, evenals bij raszuivere honden, de voorkeur te fokken met honden die op hun gezondheid zijn gescreend.

Van de Labrottie mag een voor een groter ras typische levensduur van 9 tot 12 jaar worden verwacht.

Belangrijke gezondheidsproblemen hebben ook te maken met het feit dat het een grote actieve hond is. Puppyvoeding voor grote rassen moet worden verstrekt om een te snelle botgroei en vervorming te voorkomen.

Als uw puppy ouder wordt, is het belangrijk om overgewicht te voorkomen, wat hun gewrichten nog meer kan belasten.

Zijn Labrotties goede gezinshonden?

Labrotties kunnen een geweldig gezinshuisdier zijn. Omdat ze groot en energiek zijn, moet men voorzichtig zijn bij de introductie van deze hond bij kinderen.

Zorg bij de opvoeding van een pup voor een goede socialisatie en training en leer alle gezinsleden hoe ze zich moeten gedragen.

Het redden van een Labrottie

Labrottie pups zijn vaak beschikbaar in algemene asielen en op websites zoals PuppyFinder.

Wees voorzichtig bij het adopteren van een volwassen grote hond en het introduceren aan uw gezin en andere huisdieren.

Zoek asielen en pleeggezinnen die je kunnen vertellen over de persoonlijkheid van de hond en eventuele speciale behoeften. Dit zal ervoor zorgen dat ze goed bij uw gezin passen.

Een Labrottie puppy vinden

Zeer weinig fokkers zijn gespecialiseerd in de Labrottie. U vindt ze wel geadverteerd, maar voorzichtigheid is geboden bij particuliere adopties, omdat de herkomst en de gezondheid van de pup verkeerd kunnen worden voorgesteld.

In de meeste gevallen is een gerenommeerd asiel of rescue uw beste keuze voor het vinden van een Labrottie pup of volwassene.

Opvoeden van een Labrottie Puppy

De eerste weken en maanden van het leven van een Labrottie vergen een investering van tijd en energie.

Deze grote, energieke honden moeten goede manieren en gehoorzaamheid worden bijgebracht en een levensstijl krijgen waarin ze zich veilig voelen en veel uitstapjes en activiteiten hebben.

Uitgebreide aan de leeftijd aangepaste socialisatie is een proces waarbij een puppy leert dat nieuwe mensen, activiteiten en ervaringen leuk zijn, zodat ze niet bang of agressief hoeven te zijn. Dit programma wordt uitgebreid met trainingsmethoden naarmate de pup groeit.

Zie het niet als ‘controleren’ van uw hond, maar ervoor zorgen dat ze weten wat er van hen verwacht wordt, zodat ze zich niet bedreigd of onzeker voelen.

Formele socialisatie en trainingslessen zijn een goed idee om ervoor te zorgen dat u op koers blijft.

Labrottie Producten en Accessoires

De Labrottie is een grote hond zonder veel rasspecifieke behoeften of eisen.

Omdat beide rassen ‘mondig’ zijn, moet u ervoor zorgen dat ze altijd iets hards hebben om op te kauwen. Dit kauwspeeltje is ontworpen om hun aandacht te trekken, maar is moeilijk kapot te maken.

Voor- en nadelen van het aanschaffen van een Labrottie

De Labrottie is een dankbare hond voor een actieve en betrokken eigenaar. Als ze goed worden opgevoed heb je een capabele en energieke hond die deel kan uitmaken van alle gezinsactiviteiten, een trouw huisdier en een beschermer.

Zonder de juiste zorg en behandeling kunt u echter eindigen met een hond die zich verveelt, ongehoorzaam en destructief is. Overweeg dus zorgvuldig of u zich kunt inzetten voor alles wat uw Labrottie nodig heeft.

Vergelijkbare Labrottie rassen

Alternatieven voor de Labrottie omvatten beide ouderrassen. Terwijl de zwarte en bruine aftekeningen een Labrador diskwalificeren uit de showring, komen raszuivere Labradors met dit vachtpatroon door een recessief gen. Je kunt dus een Labrador hebben met een ‘Rottweiler’ vachtpatroon.

De Labrador staat bekend als een gemakkelijke hond en deze eigenschap komt ook voor bij andere retrieverrassen zoals de Golden en Flat-Coated retriever of honden die voor soortgelijke doeleinden zijn ontwikkeld, zoals de Standard Poodle en Spaniel rassen.

Als je je meer aangetrokken voelt tot de Rottweiler, kun je ook andere werkrassen met een Duitse oorsprong overwegen, zoals de Doberman. Of als u zich aangetrokken voelt tot de meer sobere kant van de Rottweiler, overweeg dan een Keeshond, Mastiff of Bullmastiff.

Labrottie Reddingen

Puppies van gemengde rassen zijn ook vaak verkrijgbaar bij rasspecifieke reddingen voor beide ouderrassen. Bijvoorbeeld:

Als u andere reddingsgroepen kent die aan deze lijst zouden moeten worden toegevoegd, laat het ons dan weten in het commentaarveld.

Is een Labrottie geschikt voor mij?

Uw Labrottie kan uw beste vriend en steun zijn als u hem of haar op de juiste manier opvoedt. Maar
dit is een hond voor een persoon of familie die ze opneemt in activiteiten.

Slechte puppy-opvoeding of alleen gelaten worden kan uw potentiële ‘beste hond ooit’ veranderen in een destructieve hooligan. Zorg er dus voor dat u klaar bent om uw deel van de deal na te komen!

Referenties en bronnen

Dreger, D. L., & Schmutz, S. M. (2011). Een SINE insertie veroorzaakt de black-and-tan en saddle tan fenotypes bij huishonden. Tijdschrift voor Erfelijkheid

Kirberger, R. M. (2017). Fenotypische heup- en elleboogdysplasietrends bij Rottweilers en Labrador retrievers in Zuid-Afrika (2007-2015): Are we making progress. Tijdschrift van de Zuid-Afrikaanse Veterinaire Vereniging

Liimatainen, R., Liinamo, A. E., & Ojala, M. (2008). Genetische en omgevingsfactoren die gedragstestresultaten bij Rottweilers beïnvloeden. Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research.

Lund, E. M., Armstrong, P. J., Kirk, C. A., & Klausner, J. S. (2006). Prevalence and risk factors for obesity in adult dogs from private US veterinary practices. International Journal of Applied Research in Veterinary Medicine

Mäki, K., Groen, A. F., Liinamo, A. E., & Ojala, M. (2001). Population structure, inbreeding trend and their association with hip and elbow dysplasia in dogs. Dierwetenschappen

Serpell, J. A., & Hsu, Y. A. (2005). Effects of breed, sex, and neuter status on trainability in dogs. Anthrozoös

Smith, G. K., Mayhew, P. D., Kapatkin, A. S., McKelvie, P. J., Shofer, F. S., & Gregor, T. P. (2001). Evaluation of risk factors for degenerative joint disease associated with hip dysplasia in German Shepherd Dogs, Golden Retrievers, Labrador Retrievers, and Rottweilers. Journal of the American Veterinary Medical Association

Wells, D. L. (2004). Het vergemakkelijken van sociale interacties door huishonden. Anthrozoös