Labradoodle verzorgingsgids met video’s

Labradoodle Verzorging

Labradoodle verzorging is een essentiële regelmatige taak voor eigenaars van deze krullende Labrador Poedel mix. Ze hebben drie belangrijke vachttypes, fleece, wol of haar, en elk verhaart anders en moet op een iets andere manier worden verzorgd. En hoewel Labradoodle-vachten variëren in dikte en golvendheid, hebben ze allemaal dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken nodig om in topconditie te blijven. Elke Labradoodle-eigenaar weet dat deze intelligente, leuke dagen graag vies worden, in het vuil rollen en tegen dingen aanschuren om die natuurlijke klitten te vergroten. Vandaag delen we tips, trucs en routines om je te helpen hun fabelachtig onderhoudsintensieve vacht te onderhouden. We geven je een stap-voor-stap handleiding voor het verzorgen van Labradoodles, instructievideo’s over het verzorgen van Labradoodles en links naar verschillende plaatsen waar je de beste verzorgingsproducten voor honden met golvend haar kunt vinden.

Inhoud

Hoewel Labradoodle verzorging geen kleine taak is, kan het met onze hulp een eenvoudigere worden! De Labradoodle is een van de meest geliefde en herkenbare huisdieren ter wereld. Deze vrolijke en liefdevolle pups hebben zich geliefd gemaakt bij beroemdheden en gewone gezinnen van alle rangen en standen over de hele wereld. Maar hun haar is iets waar elke eigenaar mee te maken krijgt.


Hebben Labradoodles verzorging nodig?

In tegenstelling tot wat veel mensen geloven en verwachten, zijn niet alle Labradoodles niet verharend. Sommige Labradoodles kunnen behoorlijk verharen. En alle Labradoodles, of ze nu verharen of niet, moeten wekelijks of tweemaal per week worden geborsteld en om de paar maanden uitvoeriger worden verzorgd.

Sterker nog, hoe minder uw Labradoodle verhaart, hoe meer borstels en vachtverzorging uw hond waarschijnlijk nodig heeft, zoals we in latere hoofdstukken hier zullen uitleggen. Labradoodles zijn vaak energieke, atletische honden die graag rennen, spelen en zwemmen (en soms in stinkende dingen rollen).

Om deze redenen moet u uw hond misschien vaker baden, borstelen en verzorgen na speelsessies of uitstapjes.

Wat voor soort vacht hebben Labradoodles?

Labradoodles zijn een hybride hond met één Labrador Retriever ouder en één Poedel ouder. Deze twee honden hebben zeer verschillende vachttypes. Omdat er geen methode is om vooraf te voorspellen hoeveel genetische invloed een van beide ouderhonden op een bepaalde pup zal hebben, kan het volwassen vachttype van een Labradoodle moeilijk te voorspellen zijn.

Poedel Vacht

De poedelvacht is zeer dicht en krullend, maar is eenlaags (d.w.z., poedels hebben geen isolerende ondervacht). Poedels verharen wel, maar de vacht vangt het haar op zodat het niet op de grond valt.

Dit heeft Poedels een reputatie gegeven als “hypoallergene” honden. Voor sommige mensen die erg gevoelig zijn voor huidschilfers van huisdieren, kunnen poedels een potentieel goede keuze voor een huishond zijn.

Labrador Retriever Vacht

De vacht van de Labrador Retriever is van gemiddelde lengte, dik, grof en recht. De kust is ook waterafstotend op de bovenlaag, en zacht en isolerend op de onderlaag.

Labs verharen het hele jaar door. Twee keer per jaar verharen ze veel als ze “blazen”. Labradors zijn geen goede keuze voor mensen die erg gevoelig zijn voor huidschilfers van huisdieren.

Labradoodle Vachten

Als uw Labradoodle meer genetische invloed erft van de Poedelouder, zal de vacht waarschijnlijk dichter bij één laag liggen, dicht, dik, krullend en meestal niet verharend. Dit type vacht wordt vaak “fleece” of “wol” genoemd.

Als uw Labradoodle pup echter meer genetische invloed erft van de Labrador Retriever ouder, kunt u rekenen op verharing het hele jaar door en ook meer intense seizoensgebonden verharing. Dit type vacht wordt meestal “haar” genoemd.

Als u er echt zeker van moet zijn dat uw puppy niet (veel of helemaal niet) verhaart, is de veiligste aanpak te werken met een fokker die gespecialiseerd is in het fokken van latere generaties (F2, F3, F4, enz.) Labradoodles.

Labradoodle verzorging

Hoe vaak moet je een Labradoodle borstelen?

Zodra uw Labradoodle opgroeit, zal de vacht van de korte, donzige puppyvacht zijn overgegaan in de volledige volwassen vacht van uw hond. Dit is het moment waarop je zeker weet welk type vacht je Labradoodle heeft geërfd en hoeveel verzorging je moet doen.

Voor algemene doeleinden (en ervan uitgaande dat je hond niet uit is geweest om lekker te rollen), kun je van plan zijn om twee keer per week een goede basisborstel- en kambeurt te doen. Voor Labradoodles die veel verharen, kunt u deze frequentie tijdens de seizoensgebonden verharing verhogen.

Labradoodle verzorging tijdens het verharingsseizoen

Tijdens de seizoensgebonden “vachtwisselingen” kunnen Labradoodles met een harige vacht (meer van de Labrador invloed) dagelijks of om de dag verzorging en borstelen nodig hebben. Labradoodles met een vacht van fleece of wol (meer van de Poedelinvloed) hebben misschien helemaal geen verzorging nodig.

Hoe verzorg je een Labradoodle

Dit zijn de aanbevolen stappen om een Labradoodle thuis te verzorgen.

1. Laat de ontmattende hark over het lichaam van uw hond lopen.

 • Trek eenvoudig het dode, afgeworpen haar en vuil of puin dat sinds de laatste borstel- en verzorgingssessie vastzit in de dikke vacht van uw hond, eruit.
 • Het kan een paar pogingen kosten om het gebruik van de ondervachthark onder de knie te krijgen, vooral omdat dit verzorgingshulpmiddel er op het eerste gezicht nogal eng uit kan zien.
 • Een goed gebouwde hark zal ontworpen zijn om overtollig haar en vuil te verwijderen zonder aan de vacht of huid van uw hond te trekken.

2. Besprenkel uw hond met ontwarringsspray.

 • Terwijl u dit doet, wees voorzichtig om de ogen van uw hond af te schermen zodat u geen irritatie veroorzaakt.
 • Spuit de ontklitter lichtjes en gelijkmatig over het lichaam van je hond. Als u klitten vindt terwijl u borstelt, kunt u stoppen en er wat meer ontklitter op spuiten om ze er gemakkelijk uit te werken.

3. Borstel uw hond met de slicker borstel.

 • Verschillende trimmers hebben verschillende benaderingen voor het borstelen van honden met een dikke vacht zoals de Labradoodle.
 • Als beginner is een van de beste manieren om te beginnen het borstelen “voeten eerst”.
 • Begin bij de voeten van uw hond en borstel een deel uit tot het glad is.
 • Ga op deze manier door met het borstelen van sectie voor sectie, stop om klitten weg te werken als u ze vindt en ga dan verder.
 • Als u verschillende maten slickerborstels hebt gekocht, kunt u de grotere maat gebruiken op het lichaam van uw hond en de kleinere maat op het gezicht en de poten van uw hond.

4. Ga met de kam over de vacht van uw hond.

 • Nadat u klaar bent met het gebruik van de slickerborstel, is het tijd om de vacht van uw hond uit te kammen.
 • De kam is het gereedschap waarmee u kleinere klitten kunt opsporen die u misschien met de slickerborstel hebt gemist.
 • Als je nog meer klitten vindt, stop dan en sproei wat meer ontklitter en werk ze eruit met de slickerborstel.
 • Ga dan nog een laatste keer met de kam over het gebied om er zeker van te zijn dat de klit verdwenen is.

5. Trim en/of dun de vacht van uw hond als dat nodig is met de schaar.

 • Niet elke Labradoodle eigenaar voelt zich comfortabel en vertrouwd bij het thuis trimmen van het haar van zijn hond.
 • Dit is zeker een persoonlijke keuze. Als u het wel wilt proberen, maar u voelt zich onzeker, dan kunt u de trimsalon van uw hond vragen om een kleine handleiding.
 • De meeste trimmers helpen graag op dit gebied.

6. Doe eventuele extra onderhoudstaken als dat nodig is.

Borstel- en verzorgingssessies bieden een goed moment om al het volgende te doen:

 • Controleer en reinig de oren
 • Knip de nagels van de hond
 • Poets de tanden van de hond

Doe andere noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden op het gebied van gezondheid en hygiëne die nodig kunnen zijn.

Als je net begint en je Labradoodle-verzorgingsgereedschapskist aan het opbouwen bent, wil je er zeker van zijn dat je deze grondbeginselen hebt – aanbevolen door Labradoodle-fokkers en professionele trimmers.

Vachthark

Een goede ondervachthark trekt dood, uitgevallen haar en vuil uit de vacht van uw hond. De Mars Coat King Dematting Undercoat Grooming Rake Stripper Tool for Dogs* is een goede optie.


Deze hoog gewaardeerde en populaire ondervachthark is een investering, maar hij is duurzaam en solide en klaart de klus.

Een vergelijkbare keuze is de PawsPamper Extra Wide Undercoat Rake* voor middelgrote tot grote honden.


Dit model wordt geleverd met een gratis geld-terug garantie van de fabrikant.

Slickerborstels voor Labradoodles

Met een goede slickerborstel kunt u klitten en viltjes opsporen en verwijderen zonder uw pup ongemak te bezorgen. Voor Labradoodles is een lange borstel met schuine pinnen zoals deze de sleutel tot succes bij de verzorging.

De Chris Christensen Long Pin Slicker Brush* is groot en effectief. Deze populaire borstel met lange pennen en schuine pinnen is geweldig voor het verzorgen van de hele ondervacht.


Als uw hond eenmaal volwassen is, kunt u de grote borstel gebruiken voor de hoofdvacht en een medium borstel voor de poten en het gezicht.

De Hertzko Self Cleaning Slicker Brush* is een andere zeer goed ontvangen keuze.


Deze populaire slickerborstel heeft een functie waar veel hondeneigenaren die veel verzorging nodig hebben, dol op zijn: een zelfreinigende knop. Met één druk op de knop worden alle haren die in de tanden vastzitten uitgeworpen.

Labradoodle Kam

Labradoodles hebben meestal zo’n dikke vacht dat het gemakkelijk kan zijn om kleinere klitten en matten te missen. Maar u zult ze niet meer kunnen missen als u met een van deze kammen* over de vacht van uw hond gaat.


Deze hoogwaardige, roestvrijstalen kam heeft nauwere pinnen aan het ene uiteinde en bredere pinnen aan het andere uiteinde om u te helpen grotere en kleinere gebieden op het lichaam en gezicht van uw hond te verzorgen. Alle pinnen hebben afgeronde punten voor de veiligheid van de huid.

Labradoodle Ontwarrende Spray

Ontwarrende spray kan een must zijn voor het veilig en comfortabel uitwerken van klitten en viltjes zonder te trekken aan de gevoelige huid van uw hond. BioSilk Therapy Detangling Mist for Dogs* bevat ook glansbescherming!


Deze heerlijke, zachte ontklitspray van menselijke kwaliteit is gemaakt van alle natuurlijke ingrediënten en is speciaal pH gebalanceerd voor de hondenhuid.

Cowboy Magic Detangler and Shine* is een favoriet onder trimmers en fokkers.


Zowel voor zijn verzorgende werking als zijn vermogen om vuil af te stoten.

Trimschaar voor Labradoodles Bont

Een trimschaar kan heel nuttig zijn om langere haren weg te knippen die het zicht van uw hond zouden kunnen belemmeren. U kunt ze ook gebruiken om oorhaar, poothaar en haar rond de achterhand te trimmen. De Pet Magasin Grooming Scissors Kits* zijn een populaire keuze.


Deze scharenset heeft afgeronde uiteinden voor de veiligheid en een roestvrijstalen constructie van chirurgische kwaliteit.

Gimars Heavy Duty Titanium Coated Stainless Steel Pet Grooming Trimmer Kit* is een andere goede optie.


Deze set van drie scharen bestaat uit een set rechte, gebogen en uitdunscharen.

Labradoodle Verzorging Video

Alle schriftelijke instructies in de wereld zijn soms niet te vergelijken met een eenvoudige visuele handleiding, en dat is precies wat deze korte en lieve grooming video biedt.


Leer in minder dan vijf minuten van een professionele Labradoodle fokker hoe je:

 • je Labradoodle van onder tot boven borstelt en kamt
 • Controleer en werk matten en klitten weg
 • Gebruik ontklitingsspray om het verzorgen gemakkelijker, veiliger en comfortabeler te maken voor uw pup.

Labradoodle Kapsels

De Labradoodle heeft typisch twee kapsels: lang en kort. Er is eigenlijk geen enorm verschil tussen deze twee kapsels. Vooral voor beginners raden fokkers en trimmers vaak aan om de vacht van de Labradoodle tussen de één en twee centimeter lang te houden om het onderhoud te vergemakkelijken.

Als de vacht langer dan drie of vier centimeter uitgroeit, kan dit de tijd die je kwijt bent aan het uitborstelen van de vacht van je hond verdubbelen.

Korte Clip

Deze clip is ongeveer een centimeter lang. Kiezen voor een korte clip is gemakkelijker uit te borstelen en zal meestal niet zo veel klitten ontwikkelen, maar deze clip zal vaker getrimd moeten worden om te onderhouden.

Lange clip

Deze clip is ongeveer twee centimeter lang. Als u een lange clip kiest, is de kans groter dat u klitten krijgt en dode haren en vuil verzamelt, maar u hoeft minder vaak naar de trimsalon.

Uw Labradoodle verzorgen

We hopen dat dit gerichte artikel over het verzorgen van uw Labradoodle u heeft geholpen om te leren hoe u de vacht van uw dierbare pup met vertrouwen kunt verzorgen.

Meer informatie over Labradoodles

Affiliate link openbaarmaking: Links in dit artikel gemarkeerd met een * zijn affiliate links, en we kunnen een kleine commissie ontvangen als u deze producten koopt. We hebben ze echter onafhankelijk geselecteerd voor opname, en alle meningen in dit artikel zijn de onze.

Referenties en verder lezen: