Kunnen Maltipoos zwemmen?

kunnen maltipoos zwemmen

Kunnen Maltipoos zwemmen, of is diep water een gevaar voor hen? In dit artikel onderzoeken we de zwemvaardigheid van de Maltezer en Poedelkruising, en welke stappen eigenaren moeten nemen om ze veilig in het water te houden.

Kunnen Maltezers zwemmen?

Maltipoos zijn vaak bekwame zwemmers. Maar ze hebben één ouder die van het water houdt, en één die het water meestal links laat liggen. Dus hun enthousiasme en vaardigheid kan per individu sterk verschillen. Het is een goed idee om alle pups een kans te geven om te wennen aan het water in gecontroleerde omstandigheden, als veiligheidsmaatregel voor als ze ouder zijn.

Laten we eens nader kijken naar de factoren die bepalen of een Maltipoo een sterke zwemmer is.

Kunnen Maltezers zwemmen?

De Maltezer is een populaire gezelschapshond voor aristocraten en rijke kooplieden sinds ten minste 500 voor Christus, en mogelijk al 1000 jaar daarvoor. Maltezers zijn klein – het maximum gewicht dat is toegestaan voor honden van showkwaliteit is 7 pond. Ze hebben een lange, zijdeachtige vacht die tot op de grond groeit als hij niet wordt geschoren. Maltezers behoren ook tot de brachycefale hondenrassen, wat betekent dat ze een relatief korte snuit hebben.

Fysiek gezien betekenen deze eigenschappen dat de Maltezer niet goed aangepast is om te zwemmen. Ze zijn zelfs in zeer ondiep water uit hun diepte. Hun kleine formaat laat niet veel spiermassa toe om betekenisvolle afstanden te zwemmen, of tegen de stroom in. En hun vacht neemt snel water op en wordt zwaar, wat het zwemmen nog moeilijker maakt. Bovendien hebben brachycefale rassen meer kans om tijdens het sporten door hun mond te ademen, wat het risico vergroot dat een Maltezer tijdens het zwemmen water inademt en verdrinkt.

Behalve dat ze niet gebouwd zijn om te zwemmen, hebben de meeste Maltezers er sowieso niet veel belangstelling voor – zwemmen behoort meestal niet tot het takenpakket van een schoothond! De meeste Maltezers zijn dus niet geïnteresseerd in zwemmen voor de lol, en vermijden doorgaans om zich onder te dompelen in water.

Kunnen poedels zwemmen?

Poedels daarentegen zijn enthousiaste zwemmers. Ondanks hun lange associatie met Frankrijk, werden Poedels oorspronkelijk ontwikkeld in Duitsland als waterzoekers. Dat wil zeggen dat ze jagers vergezelden op eendenjacht en het water in zwommen om neergeschoten vogels op te halen. Om hun prestaties in deze rol te verbeteren, hebben Poedels een dichte, grove, gekrulde vacht, die een laag warme lucht naast hun huid vasthoudt wanneer ze zwemmen. Ze hebben ook poten met zwemvliezen om efficiënter te kunnen peddelen, en veel spieren!

De meeste Maltipoos zijn gefokt uit dwerg- of speelgoedpoedels, die in het verleden niet werden gebruikt voor het apporteren van water, maar dezelfde fysieke eigenschappen hebben die hen tot sterke zwemmers maken. Ze hebben ook meer kans dan de Maltezer om de liefde voor water en de lust om nat te worden te erven.

Kan een Maltipoo zwemmen?

Of een specifieke individuele Maltipoo goed kan zwemmen hangt af van de eigenschappen die ze van hun Poedel ouder hebben geërfd, en welke eigenschappen ze van hun Maltezer ouder hebben geërfd. Belangrijke factoren zijn welk vachttype ze hebben, hun totale grootte en de lengte van hun snuit. Zelfs binnen één nest kunnen sommige pups zelfverzekerde en bekwame zwemmers zijn, terwijl anderen het moeilijk hebben.

kunnen maltipoos zwemmen

De betekenis van f1 en f2 generaties

Een f1 Maltipoo heeft één raszuivere Maltese ouder en één raszuivere Poedel ouder. Ze kunnen elke mix van eigenschappen van beide ouders erven. Het is dus onmogelijk te voorspellen of ze een liefde voor water zullen hebben, een aangeboren vermogen om goed te zwemmen, geen van beide, of beide.

Een f2 Maltipoo heeft één f1 Maltipoo ouder, en één raszuivere Maltezer of Poedel ouder. Neem bijvoorbeeld een f2 Maltipoo met één Maltipoo ouder en één Dwergpoedel ouder. Genetisch gezien is dit niet zo eenvoudig als driekwart Poedel en een kwart Maltezer, maar ze… zijn waarschijnlijk meer poedelkwaliteiten erven dan Maltezer kwaliteiten. Dus zijn ze misschien ook een sterkere en enthousiastere zwemmer dan een f1 kruising.

In elke Maltipoo-generatie is de gevaarlijkste combinatie een Maltipoo met de affiniteit van een Poedel voor water, maar het onvermogen van een Maltezer om daarin te overleven. Daarom is het slim om een Maltipoo te leren zwemmen, en ervoor te zorgen dat al het water waar hij regelmatig toegang toe heeft – zoals een zwembad in de achtertuin – veilig is gemaakt.

Waterveiligheid voor Maltipoos

Voordat je eender welk type hond in huis neemt, is het belangrijk om na te denken over hoe je ze veilig houdt in de buurt van water. Zelfs de meest kosmopolitische, in de stad wonende honden komen soms in de buurt van rivieren en meren! Hier zijn enkele waterveiligheidstips voor Maltipoos:

 • Als u een zwembad of een vijver in uw tuin heeft, zet er dan een veilig hek omheen voordat uw puppy thuiskomt.
 • Introduceer uw Maltipoo pup aan verschillende soorten ondiep water als onderdeel van hun socialisatie voordat ze 12 weken oud zijn. Bijvoorbeeld plassen, een ondiep pierenbadje, een stromend beekje, de rand van een meer, en het strand als u ergens aan de kust woont. Dwing ze niet om het water in te gaan, maar geef ze lof en lekkers als ze het onderzoeken, eraan snuffelen of erin peddelen.
 • Als je Maltipoo een lange vacht heeft, en er is een mogelijkheid dat ze in het water gaan (bijvoorbeeld omdat je van plan bent ze op het strand uit te laten, of op een wandelpad bij een rivier), houd het dan in een nette puppyklem.
 • Voor heel kleine Maltipoos die nooit sterke zwemmers zullen worden, kun je overwegen een zwemvest of ‘drijfjas’ voor ze te kopen.

Hoe een Maltipoo leren zwemmen

Alle honden hebben een aangeboren idee hoe ze moeten zwemmen, dus geen van hen hoeft echt de techniek ervan te leren. Maar sommige honden hebben minder vertrouwen in water, en raken eerder in paniek als ze erin vallen, dan andere. Dit geldt ook voor de sierlijke, vrijetijdslievende Maltezer. Door uw Maltipoo vertrouwen in het water bij te brengen, vergroot u de kans dat hij veilig naar de kant terugkeert als hij erin valt, of er per ongeluk in springt terwijl hij een andere hond of kleiner dier achtervolgt.

Hier zijn enkele richtlijnen om een Maltipoo pup te leren zwemmen:

 1. Plan om uw puppy te leren zwemmen in veel korte en zoete sessies – zoek wat water waar u regelmatig naar terug kunt keren.
 2. Begin in rustig, ondiep water. Dwing ze niet om uit hun diepte te gaan en te gaan zwemmen, maar beloon ze met veel lekkers en lof telkens als ze iets verder zwemmen.
 3. Als ze eenmaal diep genoeg zijn om met hun voorpoten te peddelen, ondersteun dan hun buik totdat je voelt dat ze ook met hun achterpoten beginnen te trappen.
 4. Als ze bang of angstig lijken, ga dan terug naar het ondiepe – werk altijd binnen hun vermogen. Naarmate ze oefenen en meer vertrouwen krijgen, zal het vermogen vanzelf toenemen.
 5. Maak zwemmen leuk door drijvend speelgoed in het water te gooien om te apporteren.

Is zwemmen goed voor Maltipoos?

Als uw Maltipoo van zwemmen houdt, is dat geweldig! Zwemmen zorgt voor:

 • Een volledige lichaamstraining.
 • Mentale stimulatie en verrijking.
 • Een gelegenheid voor leuke trainingsspelletjes in het water, zoals voorwerpen uit het water halen.

Dus het is een geweldige aanvulling op hun schema.

Houdt Uw Maltipoo van zwemmen?

Is jouw Maltipoo een waterbaby, of een landrot? Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder!

Meer Maltipoo Artikelen