Kunnen honden cheetos of kaasballen veilig eten?

Kaas bladerdeegballen in houten kom op heldere kleurrijke achtergrond

Velen kunnen aannemen dat honden die Cheetos eten in dezelfde categorie vallen als honden met melk of kaas, maar dat is niet altijd het geval. Mensen hebben allemaal op een bepaald moment in hun leven een verlangen naar junkfood. Het is niet meer dan normaal om je hond een traktatie te willen geven om zijn gebruikelijke saaie dieet op te vrolijken. De vraag is, moet deze traktatie Cheetos zijn?

De waarheid is dat het goed is om je hond af en toe Cheetos of kaasballen te geven, zolang het maar af en toe is. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het geven van Cheetos aan uw hond. Er zijn te veel soorten Cheetos om te tellen en elk is op zijn eigen manier anders.

Inhoudsopgave weergeven

 • De veilige soorten Cheetos
 • Het slechte nieuws over Cheetos
 • Het probleem met maïsmeel
 • Waarom mononatriumglutamaat (MSG) een no-go is
 • Smaken van Cheetos die je altijd moet vermijden
 • Waarom uw hond geen knoflook kan hebben
 • Wat moet ik doen als mijn hond Cheetos at?
 • Laatste stof tot nadenken

De veilige soorten Cheetos

Het veiligste type Cheetos om uw hond te voeren kan in twee woorden worden beschreven: gewoon en origineel. Dit betekent de gewone knapperige Cheetos. Gewone Cheetos worden gemaakt zonder ingrediënten die een onmiddellijke rush naar de dierenarts zullen veroorzaken. Hoewel originele Cheetos niet giftig zijn voor uw hond, zullen ze ook geen voedingsvoordeel toevoegen aan het dieet van uw hond. In werkelijkheid kan het geven van Cheetos aan uw hond vaak alleen maar leiden tot een achteruitgang van de algehele gezondheid van uw hond.

Het slechte nieuws over Cheetos

Zoals gezegd zal het geven van cheetos aan je hond hem niet ziek maken, maar ze zullen hem ook niet helpen. De toxiciteit is niet het probleem; het zijn de ingrediënten. Te vaak cheetos voeren van je hond resulteert alleen maar in slecht nieuws. Dit kan van alles zijn, van diabetes, hartaandoeningen en obesitas. Het vetgehalte, natrium en koolhydraten helpen de zaak niet. Zoals bij alle Frito-Lay producten bevat Cheetos maïsmeel en mononatriumglutamaat (MSG). Deze twee ingrediënten vormen een belangrijke rode vlag voor uw hond.


Bovenaanzicht van maïsmeel in houten kom

Maïsmeel is praktisch verstoken van enige voedingswaarde en kan ook gezondheidsproblemen bij honden veroorzaken.

Het probleem met maïsmeel

Eerst en vooral wordt maïsmeel gemaakt van massaal geproduceerde maïs en is het qua voedingswaarde arm. Het maakt geen deel uit van een hondendieet en uw hond kan moeite hebben om het te verteren. Van maïs is ook aangetoond dat het een hoge glycemische index heeft. Een hoge glycemische index betekent een stijging van de bloedsuikerspiegel van uw hond.

Het probleem met deze stijging van de bloedsuikerspiegel is dat het kan leiden tot pancreatitis. Pancreatitis kan een oorzaak zijn van hyperglykemie. Hyperglycemie komt met zijn tekenen. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Dehydratie
 • Obesitas
 • Depressie
 • Gewichtsverlies
 • Verhoogd urineren
 • Verhoogde dorst

Waarom mononatriumglutamaat (MSG) een no-go is

MSG is een ander ingrediënt in Cheetos dat ze onveilig maakt in grote hoeveelheden. Dit komt omdat het bekend staat als een ‘vulmiddel’. Fillers zijn gewoon een ander ding dat hondenvoermerken in hun hondenvoer stoppen. Vulstoffen behoren tot dezelfde categorie als termen als bijproduct, vleesmeel en vleesbijproductmeel. Ongezond zijn is niet het probleem als het gaat om fillers.

Hoewel ze niet bepaald gezond zijn voor je hond, zijn ze ook niet schadelijk als ze op de juiste manier worden gedaan. Je moet het verschil kennen tussen goede en slechte fillers. Om hierbij te helpen, is MSG een slechte filler. Het is een ander item in Cheetos dat kan leiden tot obesitas en een hoge bloedsuikerspiegel.


Verschillende zakjes Cheetos Flamin' Hot Crunchy

Knoflook en ui zijn niet goed voor honden, dus Flamin ‘ Hot Cheetos zijn een duidelijke nee.

Smaken van Cheetos die je altijd moet vermijden

Er zijn veel verschillende smaken Cheetos die je nooit aan je hond moet geven. Het meest opvallende is dat u altijd moet vermijden om uw hond een soort Cheetos of kaasballetjes te geven die knoflook en uienpoeder bevatten. Als het gaat om Cheetos, is de specifieke smaak die zowel knoflook als uienpoeder bevat de Flamin ‘Hot Cheetos.

Waarom uw hond geen knoflook kan hebben

Er is al jaren een voortdurend debat over het voeren van honden knoflook. Net als bij Cheetos of kaasballetjes kunnen grote hoeveelheden knoflook extreem gevaarlijk zijn voor je hond. Hetzelfde geldt voor alle leden van de Allium-familie. Zowel knoflook als uienpoeder komt uit de Allium familie.

Het grootste probleem met knoflook en uienpoeder is dat ze de rode bloedcellen van uw hond beschadigen. Deze schade zorgt ervoor dat je hond bloedarmoede krijgt. Amenia is just een medische term die verwijst naar een verminderd aantal rode bloedcellen, hemoglobine of beide. Het enge is dat je hond dagenlang geen tekenen of symptomen zal vertonen. Een paar veel voorkomende tekenen van bloedarmoede bij uw hond zijn als volgt:

 • Snelle hartslag
 • Bloed in ontlasting, urine of braaksel
 • Gewichtsverlies
 • Moeizame ademhaling

Bovendien kunt u bleek tandvlees en lethargie bij uw hond opmerken. Daarom is het van vitaal belang om voorzichtig te zijn bij het voeren van uw hond iets dat geen deel uitmaakt van een traditioneel hondendieet.

Wat moet ik doen als mijn hond Cheetos at?

Als je hond toevallig een Cheeto heeft gepakt die je op de grond hebt laten vallen, zweet hem dan niet. Af en toe een Cheeto zal hem geen kwaad doen. Je moet je zorgen maken als je hond toevallig in een hele zak komt als je niet thuis bent. Dit is het punt waarop mogelijk verdere stappen moeten worden ondernomen. Als eigenaar van een huisdier is het uw eerste taak om contact op te nemen met uw dierenarts.

U zult een paar dagen geen symptomen zien, maar u moet bellen zodra u dat doet. Uw hond zal meer dan waarschijnlijk in orde zijn, maar het gevaar van Cheetos is ook grotendeels afhankelijk van de grootte van uw hond.  Je Duitse dog zal bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid kunnen consumeren dan die van bijvoorbeeld je Dwergpoedel.

Laatste stof tot nadenken

Denken aan je hond die potentiële gezondheidsproblemen heeft als gevolg van iets dat je in huis hebt laten liggen, kan een enge gedachte zijn voor elke eigenaar van een huisdier. Maar deze dingen gebeuren wel.  Het goede nieuws is dat een kleine hoeveelheid Cheetos of kaasballen je hond op geen enkele manier zal schaden. Als uw hond in het verleden in Cheetos is gekomen, neem dan enkele veiligheidsmaatregelen om er zeker van te zijn dat dit niet meer zal gebeuren.

Als je bang bent dat je hond in de toekomst in een Cheetos terechtkomt, neem dan nu dezelfde maatregelen. Een gezonde hond speelt een belangrijke rol in een gezond gezin. Als eigenaar van een huisdier is het je ultieme taak om dit lid van het gezin in de beste vorm te houden die je kunt.

https://www.youtube.com/watch?v=pBhUxTRtrrw