Hond die wit schuim opgooit: wat nu te doen!

hond die wit schuim opgooit uitgelichte afbeelding

Laten we eerlijk zijn. Je hond wit schuim zien overgeven is behoorlijk verontrustend. Hoewel hier een groot aantal redenen voor is, is het meestal niets meer dan een spijsverteringsstoornis. Gezien het feit dat gas en indigestie vrij gebruikelijk zijn voor honden, helpt braken het lichaam van nature bij het wegwerken van het oneetbare materiaal dat je hond verslond.

Wanneer dit gebeurt, zal je bontbaby binnen een paar uur herstellen en binnen de kortste keren weer gelukkig kwispelen met zijn staart. Toch kunnen we niet uitsluiten dat u niet zeker bent van de oorzaak. Daarom zullen we onderzoeken wat u moet doen als u merkt dat uw hond wit schuim ophoest.

Inhoudsopgave weergeven

 • Waarom gooit je hond wit schuim op?
 • Hond die wit schuim opgooit en kokhalst
 • Hond die dik wit slijm opgooit
 • 10 redenen waarom uw hond wit schuim ophoest
  • Indigestie
  • Zure reflux
  • Kennel hoest
  • Zwellen
  • Nierproblemen
  • Hondsdolheid
  • Bilious Braken Syndroom
  • Pancreatitis
  • Parvovirus
  • Regurgitatie
 • Wat te doen als u merkt dat uw hond wit schuim opgooit
 • Wanneer een dierenarts raadplegen
 • Giftig voedsel voor honden
 • Om het af te ronden

Waarom gooit je hond wit schuim op?

Veel voorkomende redenen voor honden die wit schuim ophoesten, zijn overtollige lucht of gas in de maag, een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen. Ernstiger oorzaken zijn echter nierproblemen, parvovirus of kennelhoest. Het witte schuim geeft aan dat er niets meer in de maag van je pup zit om te braken, behalve wit slijm.

Wanneer je hond plassen wit, bruisend schuim opgooit, is de kans groot dat hij iets heeft geconsumeerd dat hij niet zou moeten hebben, zoals pups geneigd zijn te doen. Het geeft ook aan dat ze misschien gehaast hebben gegeten of te snel daarna hebben geoefend. De samenstelling van wit schuim is meestal een mengsel van maagsappen en speeksel en is een gevolg van het schuimig en geïrriteerd worden van de slijmvliezen.

Hond die wit schuim opgooit en kokhalst

Soms worden pups misselijk en maken ze verstikkingsgeluiden die wijzen op kennelhoest, ook bekend als tracheobronchitis. Niettemin zal een hond met deze infectie meestal herstellen zonder behandeling.


droevige bulldog

Hond die dik wit slijm opgooit

Het is een marker van gezondheidsproblemen zoals pancreatitis, kennelhoest en parvovirus. De fundamentele reden waarom een pup dik wit slijm ophoest, is dat er niets anders in de maag achterblijft.

10 redenen waarom uw hond wit schuim ophoest

Laten we eens kijken naar een paar redenen waarom je pup wit schuim overgeeft.

Indigestie

Als een van de meest voorkomende redenen voor honden die wit slijm ophoesten, geeft indigestie aan dat uw huisdier probeert de irriterende stoffen in hun maag te verdrijven. Het kan ook het gevolg zijn van overmatig drinken of eten en consumeren van rot voedsel dat uiteindelijk het spijsverteringsstelsel van de hond verstoort. Niettemin, als uw hond niet vaak braakt, is er niets om zich zorgen over te maken. Als het echter terugkerend is, kan dit wijzen op een onderliggend probleem.

De eerste manier van handelen is om het voedsel van uw hond te onderzoeken op ingrediënten die het spijsverteringsstelsel kunnen irriteren. U kunt uw huisdier een of twee eetlepels pompoen voeren die de klus klaren bij de behandeling van indigestie. Als het niet helpt, neem dan contact op met uw lokale dierenarts voor de juiste behandeling.

Zure reflux

Het veroorzaakt een brandende pijn, algemeen bekend als brandend maagzuur, die optreedt wanneer maagzuur zijn weg vindt naar de voedselpijp. Bovendien is het pijnlijker als de maag leeg is. Als je harige vriend zure reflux heeft, zul je merken dat ze ’s ochtends voor hun eerste maaltijd van de dag wit slijm ophoesten.

Om dit zure refluxsymptoom te beteugelen, vermindert u de hoeveelheid voedsel in elke maaltijd en voert u uw pup vaker. Dit voorkomt ook maagzuurophoping, wat betekent dat uw pup geen wit schuim ophoest.

Kennel hoest

Het is een veel voorkomende infectie bij puppy’s en wordt gevangen in omgevingen waar je clusters van honden vindt, zoals dierenasielen, kennels en hondenshows. Hoewel je het je misschien niet realiseert, is er een verschil tussen ophoesten en wit schuim overgeven. Het mengsel van lucht en speeksel resulteert in het ophoesten van wit schuim, meestal kennelhoest genoemd. Bovendien is het vergelijkbaar met de verkoudheid die mensen af en toe ontwikkelen.


zieke bulldog die op bed zit met deken

Hoewel kennelhoest zeer besmettelijk is, heeft het milde symptomen en verdwijnt het meestal na een paar weken. Het veelbetekenende teken van deze hoest is een hackend of toeterende geluid dat gemakkelijk te verwarren is met dat van een gans. Afgezien daarvan lijkt een pup met kennelhoest niet ziek.

Ze eten, drinken en spelen zoals gewoonlijk, maar je zult een overmatige hoest opmerken. Het is op dit punt dat we aanbevelen om uw lokale dierenarts te bezoeken. Vier tot vijf dagen na infectie kunnen ze kokhalzen, een loopneus, oogafscheiding en braken vertonen.

Het goede nieuws is dat kennelhoest te voorkomen is met het Bordetella-vaccin. Als u echter liever de natuurlijke route neemt en de kennelhoestsymptomen organisch verlicht, dan is Manuka-honing een gezond ingrediënt om te overwegen. Het kalmeert de keel.

De schimmelwerende, antivirale, antimicrobiële, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van honing maken het aanzienlijk gunstig voor het algehele welzijn van uw hond. Voor middelgrote poep behandelt een theelepel of 3/4 eetlepel honing tot 4 keer per dag effectief kennelhoest.

Zwellen

Het is een aandoening waarbij de maag wordt geladen met een ongewone hoeveelheid lucht, waardoor zwelling ontstaat. Bloat komt vaker voor bij grotere hondenrassen met smalle tailles en diepe borsten, bijvoorbeeld de Rottweiler en Duitse dog. De zwelling is levensbedreigend omdat het de aderen en de bloedstroom vernauwt.

Als gevolg hiervan zult u overmatig kwijlen, onvermogen om te hoesten en poepen en wit schuim uit de mond van uw hond merken. Om de kans op een opgeblazen gevoel van uw pup te verkleinen, vermijdt u hem grote maaltijden in één keer te voeren of inspannende oefeningen te doen onmiddellijk na het eten. Als u echter vermoedt dat uw hond een opgeblazen gevoel heeft, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts.

Nierproblemen

Het is een van de belangrijkste oorzaken van een hond die wit schuim opgooit. Als je hond lijdt aan milde nierproblemen, zul je merken dat je vaak moet plassen. In ongunstige gevallen zal uw pup echter wit slijm braken, op welk moment u contact moet opnemen met uw dierenarts. Ze zullen een paar voedingsregimes aanbevelen met lage fosforniveaus en een matig eiwitgehalte. Het is vermeldenswaard dat nierproblemen levensbedreigend kunnen zijn als ze onbehandeld blijven.

Hondsdolheid

Zorg ervoor dat uw hond op de hoogte is van hun vaccinaties. Als u het vaccinatieschema hebt gevolgd, kunt u het witte schuim uitsluiten als een teken van hondsdolheid. Pups die lijden aan dit dodelijke virus vertonen spierspasmen en agressie. Een hond die wit schuim overgeeft, is meestal het laatste symptoom dat verschijnt.

Bilious Braken Syndroom

Nauw vergelijkbaar met zure reflux bij mensen, is het bilious vomiting syndrome een aandoening waarbij gal in de maag van uw hond overtollig wordt geproduceerd.


zwarte hond met wit schuim buiten

Als gevolg hiervan veroorzaakt het irritatie die zich manifesteert als bruin, groen, wit of geel braaksel vergezeld van slijmerig slijm.

De meest effectieve manier om het bilious vomiting syndrome onder controle te houden, is door uw pup met regelmatige tussenpozen kleinere maaltijdporties te geven met lichte snacks tussendoor. Als dit echter zinloos blijkt of als u gewoon de tijd mist vanwege een drukke levensstijl, kan uw dierenarts medicijnen voorschrijven die als een charme zullen werken.

Pancreatitis

Gedefinieerd als de zwelling van de alvleesklier, verandert pancreatitis de normale spijsverteringsfunctie van een hond. Wanneer het lichaam voedsel niet goed verteert, heeft het geen andere keuze dan het te verdrijven door middel van braken. Het braaksel dat pancreatitis veroorzaakt is meestal schuimig en wit.

Het is vermeldenswaard dat poezen die lijden aan diabetes vatbaarder zijn voor pancreatitis. Naast dat uw hond wit schuim opgooit, zijn andere symptomen van deze ziekte koorts en ernstige buikpijn. Het is op dit punt dat u uw huisdier naar de dierenarts moet haasten.

Parvovirus

Het treedt op wanneer de darmwand van uw hond beschadigd raakt, waardoor de juiste opname van voedsel en water wordt belemmerd. Bijgevolg lijdt uw hond aan uitdroging en ondervoeding. Bovendien kan parvovirus een bacteriële infectie in de bloedbaan inluiden, die fataal kan zijn.

De voor de hand liggende tekenen van deze virale infectie zijn diarree en schuimig braaksel. Parvovirus vraagt om onmiddellijke zorg omdat het lichaam van een pup te zwak wordt en alles verdrijft wat ze proberen te consumeren.

Regurgitatie

Het houdt in dat een hond schuimend voedsel overgooit dat niet is verteerd. Als zodanig is de inhoud gemakkelijk herkenbaar. Je kunt gerust zijn, wetende dat regurgitatie niet zo nadelig is en alleen een gevolg van het feit dat je hond hongerig is. Als gevolg hiervan zul je merken dat je hond onschuldige hik ervaart.

Wat te doen als u merkt dat uw hond wit schuim opgooit

Als uw hond aanhoudend wit schuim opwerpt, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts. Als de symptomen echter niet nadelig zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken. Bijvoorbeeld als uw pup veel gras geconsumeerd en daarna wit schuim beginnen op te gooien, ze zullen binnen een paar uur goed zijn.

Als uw hond wit schuim ophoest als gevolg van maagklachten, moet uw doel zijn om schuimvorming in de darm te verminderen. Om dit te doen, vermijd het voeden van je hond gedurende maximaal 12 uur en bied dan ijs aan als vervanging voor water totdat de symptomen verdwijnen. Meestal zal een zieke pup intuïtief weigeren om water te eten of te drinken. Wanneer je denkt dat je hond iets kan verdragen, bied dan zacht en licht verteerbaar voedsel aan, zoals gekookte kip en rijst in kleine porties.

Wanneer u zich realiseert dat uw pup een harige ‘afvalverwijdering’ op poten is die elk voorwerp waar hij op struikelt zal neerhalen, moet u dit nauwlettend in de gaten houden om dit te voorkomen. Hoewel we begrijpen dat het buiten bereik houden van een voorwerp van je harige vriend een zware strijd kan zijn, moet je ervoor zorgen dat potentieel giftige items niet in hun mond verdwijnen.

Hondenbezitters, meer nog, degenen die op boerderijen wonen, zouden verbaasd zijn als ze wisten wat hun pups hadden geconsumeerd. U bent zich er misschien niet van bewust dat uw hond die iets in zijn zicht consumeert een teken van verveling is en meer stimulatie en lichaamsbeweging vereist, vooral als hij in uw huis aan het graven en krabben is.


geel labrador retriever puppy gezicht close-up

Wanneer een dierenarts raadplegen

Onder normale omstandigheden leidt een hond die wit schuim opgooit tot indigestie als gevolg van het innemen van vreemde voorwerpen, die allemaal de darm blokkeren. Met uitzondering van kauwspeelgoed moeten kleine, losse voorwerpen buiten het bereik van pups worden gehouden.

Bovendien kunnen huishoudelijke artikelen die giftig zijn voor poep, waaronder schoonmaakmiddelen en pesticiden, ernstige reacties veroorzaken, waaronder een hond die wit schuim ophoest. Bewaar huishoudelijke chemicaliën netjes weggestopt in onbreekbare, goed afgesloten containers en vermijd ze weg te laten. Als je muizen-, ratten- of voornvallen uitzet, zorg er dan voor dat ze zich op plekken buiten het bereik van je hond bevinden.

Aan de andere kant, als uw hond wit schuim ophoest als gevolg van pancreatitis, nierproblemen, parvovirus en andere kwalen, is het tijd om meteen uw dierenarts te raadplegen. Hetzelfde geldt als uw huisdier een van de volgende symptomen vertoont.

 • Overmatig kwijlen
 • Bloederige ontlasting of diarree
 • Constante dorst (uitdroging)
 • Koorts
 • Bleek tandvlees
 • Onvermogen om te poepen
 • Frequent urineren
 • Onvermogen om te plassen
 • Desoriëntatie
 • Lethargie

Giftig voedsel voor honden

Voedingsmiddelen die veilig zijn voor menselijke consumptie en andere dieren kunnen giftig zijn voor uw hond, waardoor ze wit schuim overgeven en een ernstige bedreiging vormen voor hun algehele welzijn. De reden is dat de snelheid van het metabolisme verschilt van het ene dier tot het andere. Dat gezegd hebbende, hier is een uitsplitsing van enkele van de meest giftige voedingsmiddelen voor pups.

 • Chocolade: Het heeft een hartstimulans dat bekend staat als Theobromine en dat levensbedreigend is voor poepen
 • Knoflook: Het heeft een kleine hoeveelheid thiosulfaat die zich in de loop van de tijd opbouwt en een bijwerking bij honden kan veroorzaken
 • Avocado: Alle delen ervan zijn giftig voor pups
 • Paddenstoelen: Ze veroorzaken nier- en hartproblemen
 • Nootmuskaat: Het kan epileptische aanvallen veroorzaken en het centrale zenuwstelsel (CZS) beschadigen
 • Macadamia: Het beschadigt het zenuwstelsel van een hond
 • Druiven en rozijnen: ze luiden nierproblemen in
 • Zaden en fruitpitten: ze bevatten cyanide dat schadelijk is voor honden
 • Suikervrij voedsel: ze hebben een chemische stof die bekend staat als Xylitol en die leverfalen veroorzaakt bij poepen
 • Rabarber, tomaten en aardappelen: ze hebben oxalaten die giftig zijn voor pups
 • Uien: Ze hebben grotere hoeveelheden thiosulfaat die giftig zijn

Om het af te ronden

Een schat aan problemen met het spijsverteringskanaal kan ertoe leiden dat een hond wit schuim overgeeft, dus houd een oogje in het zeil om te bepalen hoe snel ze medische hulp nodig hebben. Hoewel de meeste pups wit schuim overgeven als gevolg van het consumeren van iets dat ze niet zouden moeten hebben, zoals ze zeggen, better safe than sorry. Raadpleeg een dierenarts om eventuele onzekerheid uit te sluiten en een nauwkeurige prognose te krijgen.