Kunnen Dobermans buiten leven?

Doberman zittend op een achtertuin gazon.

Onlangs wilde een vriend van mij een hond nemen voor zijn gezin. Hij vertelde me dat hij absoluut van Doberman Pinschers hield, maar dat hij van zijn vrouw alleen een hond mocht nemen die voornamelijk buiten kon leven. Dus besloot ik een halve dag onderzoek te doen naar de eigenschappen van de Doberman om uit te zoeken of het mogelijk is om ze als “buitenhond” te houden.

Kunnen Dobermans buiten leven? Dobermanns kunnen niet buiten leven. Ze hebben niet de mentale of fysieke eigenschappen die nodig zijn om buiten te leven. Hun korte eenlaagse vacht en lage lichaamsvet betekent dat ze het niet goed doen bij blootstelling aan de elementen, vooral in koude klimaten. Ze hebben ook veel menselijke interactie nodig.

Er is eigenlijk veel te overwegen bij de beslissing of een hond buiten kan leven. Hoe lang uw Doberman buiten kan zijn en weg van normale interacties met het gezin, hangt ook af van een aantal factoren. U zou wel eens voor een verrassing kunnen komen te staan als u uw Doberman te lang alleen in uw achtertuin laat.

Waarom Dobermans slechte buitenhonden zijn

Veel mensen houden van het idee om een Doberman Pinscher aan te schaffen. Het is tenslotte een trots en elegant ras. Het zijn ook geweldige familiehonden, onverschrokken gezinsbeschermers, en een van de beste hondenrassen qua intelligentie. En over trainbaar gesproken! U kunt de hele dag indruk maken op uw vrienden met de trucjes die uw Doberman kan leren.

Maar, als je niet bereid bent om je hond in huis te laten leven met het gezin, dan is een Doberman een van de slechtste hondenrassen die je zou kunnen kiezen. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom deze prachtige honden verschrikkelijk zijn als honden die alleen buiten leven.

Fysieke Kenmerken

 • Eenlaagse vachten met kort haar: Hun vacht is geweldig als het gaat om minimale verharing in huis, maar het is niet zo geweldig in het warm houden als het buiten koud is.
 • Dunne huid: Hun huid is niet zoals die van mensen. Het is dunner en laat hen veel meer blootgesteld aan de elementen.
 • Laag lichaamsvet: Dit zijn magere, gespierde honden met zeer weinig lichaamsvet. Vet is de natuurlijke isolatie en bescherming van het lichaam tegen de elementen. Dobermans hebben heel weinig van deze bescherming.

Geestelijke kenmerken

 • Een instinctieve behoefte aan menselijke interactie: Dobermanns hebben veel menselijke interactie nodig. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom ze geen goede buitenhonden zijn.
 • Zeer Intelligent: Het hebben van een hoog intelligentieniveau betekent dat ze niet alleen zullen beseffen dat hun familie zich van hen heeft afgescheiden, maar het betekent ook dat ze zich gemakkelijk zullen vervelen.
 • Een behoefte aan menselijke interactie: Dobermannen werden oorspronkelijk gefokt om ingezet te worden voor persoonlijke bescherming. Als zodanig ontwikkelden ze een instinctieve behoefte om zich te binden aan hun menselijke tegenhangers. Ze worden vaak een “klittenbandhond” genoemd omdat ze altijd aan uw zijde willen blijven.
 • Behoefte om “deel van de groep” te zijn: Honden, in het algemeen, zijn roedeldieren. Ze gedijen goed als ze zich in een hechte roedel (of familie) bevinden. Hierdoor voelen ze zich veilig en geborgen.

Hoewel elke individuele hond kleine variaties zal vertonen, zijn deze mentale kenmerken typisch voor de Doberman Pinscher. Laten we eerlijk zijn, we houden van deze honden omdat ze zulke geweldige trouwe familiehonden en geweldige beschermers zijn. Met die eigenschappen komen enkele van deze realiteiten waar je op voorbereid moet zijn.

Dobermannen bij warm weer

Dobermannen zijn donker gekleurde (of zwarte) honden en lijken snel warmte te absorberen. Ze zijn ook erg gespierd en lijken een dorst te hebben waardoor ze zelfs de grootste waterbak in een paar minuten leegzuigen.

U moet de extreme hitte vermijden met uw Doberman. Deze honden kunnen gemakkelijk een hitteberoerte krijgen bij overbelasting op een bijzonder warme dag. Als de temperatuur buiten hoger is dan ongeveer 104 graden Fahrenheit, moet u uw hond alleen voor korte periodes uitlaten. Anders kunt u ze het beste binnen houden.

Als het een ongewoon warme dag is en uw hond is buiten (vooral als ze fysiek actief zijn), zorg er dan voor dat hij toegang heeft tot koele schaduwrijke plekken en voldoende water.

Doberman buiten met een bal.
Als u uw Dobie toch korte tijd buiten laat, zorg er dan voor dat het alleen is als u thuis bent en als ze voldoende speelgoed of activiteiten hebben om ze bezig te houden. Dobermans vervelen zich snel.

Dobermannen bij koud weer

Zoals je waarschijnlijk al weet, verdragen Dobermannen de kou niet erg goed. In feite, hoewel Dobermannen in het verleden in de Verenigde Staten veel werden gebruikt als politiehond, hebben veel departementen de laatste jaren de voorkeur gegeven aan Dobermannen, juist omdat ze het zo slecht doen bij koud weer.

Dobermannen rillen vrij gemakkelijk als ze buiten zijn en alles onder 55 graden Fahrenheit wordt door uw Dobie niet goed verdragen. Door hun korte vacht zijn ze erg blootgesteld aan de elementen.

Het feit dat ze zo graag bij mensen willen zijn, betekent dat uw Doberman waarschijnlijk liever in de ijskoude regen in uw glazen schuifdeur staat te wachten tot hij bij de familie komt, dan in zijn hondenhok te zitten en te proberen warm te blijven.

Om te weten wanneer u uw Dobie een jas moet aandoen, zie mijn artikel Dobermans Need to Wear Coats in the Winter?

Wat gebeurt er als een Doberman alleen buiten wordt gelaten?

Als je je Doberman Pinscher voor langere tijd buiten laat, is het niet zo ongewoon dat ze op allerlei destructieve manieren uitvallen. Ze zullen snel gefrustreerd raken en waarschijnlijk last krijgen van verlatingsangst, omdat ze het natuurlijke instinct hebben om heel dicht bij hun baasjes te zijn.

Hieronder volgen enkele veel voorkomende gedragingen van een Doberman die voor langere tijd alleen wordt gelaten:

 • Overmatig blaffen.
 • Ze eten planten in de tuin die ze normaal niet zouden eten.
 • Toegenomen agressie naar mensen.
 • Graven van gaten en vernielen van landschappen.

Vaak wanneer een Doberman de hele dag buiten wordt gelaten zal hij blaffen als een gek en je zult merken dat je jezelf in de vingers krabbelt om manieren te vinden om het blaffen te stoppen. Misschien krijgt u zelfs een liefdesbriefje van uw buren als u thuiskomt van uw werk over het lawaai. Uw hond kan uit frustratie ook andere onaangename dingen doen in uw achtertuin, zoals gaten graven in uw tuin, planten eten (zelfs potentieel giftige), en zich uitleven met uw irrigatiesysteem.

Als uw Dobie lange tijd alleen gelaten wordt, kan hij ook agressieproblemen ontwikkelen. Historisch gezien vertonen buitenhonden meer agressie tegenover mensen dan hun soortgenoten die alleen binnen zijn. Voor een groot, krachtig ras als de Doberman kunnen agressieproblemen een ernstig probleem zijn.

Het gebruik van verwarmde hondenhokken

Veel mensen geloven dat zolang ze hun Dobie buiten maar de beste onderkomens bieden, dat ze dan buitenhonden kunnen zijn. Helaas is de waarheid, dat zelfs als je ze voorziet van de taj mahal van hondenhokken met ingebouwde verwarming, ventilatoren en waterautomaten, ze het nog steeds niet goed zullen doen.

Het verstrekken van een pluche hondenhok pakt niet de grote mentale problemen aan die gepaard gaan met het ’s nachts of gedurende vele uren overdag buiten laten van uw Doberman. Het is ook zeer waarschijnlijk dat het toch niet zo vaak gebruikt zal worden als u denkt, omdat ze de hele tijd zoveel mogelijk andere mensen opzoeken, zelfs tot hun eigen nadeel bij vriestemperaturen.

Laatste gedachten

Dobermannen zijn duidelijk niet geschikt om buiten te leven. Ze zijn er fysiek niet op gebouwd en zijn het gelukkigst als ze deel uitmaken van het gezin. Eerlijk gezegd zijn ze ook een betere beschermer als ze een band hebben met het gezin, wat een van de grootste voordelen is van een Doberman.

Nu ik mijn Dobie ongeveer 5 jaar in mijn bezit heb en met veel andere Doberman eigenaren heb gesproken, weet ik dat ik niet de enige ben met sommige van de vreemde gedragingen die ik bij mijn hond heb gezien. Nu weet ik dat ze vooral te maken hebben met de genetica van mijn hond en een algemene afkeer van slecht weer.

Een Doberman in de sneeuw met een winterjas aan.
Een jas op uw Doberman kan helpen bij korte uitstapjes naar buiten, maar het is geen oplossing om uw Dobie voor langere tijd buiten te laten.

Ik herinner me dat ik mijn Doberman de achtertuin in zag gaan om te plassen, en dat hij zijn poten ongewoon hoog optilde als het regende. Als het gras op een dag nat was nadat de sproeiers waren uitgegaan, zag ik hem snel het gras in rennen, plassen, en zo snel mogelijk terug naar het beton rennen met diezelfde hoge danspasjes. Hoe grappig het ook was om naar te kijken, de reden dat hij dit deed was dat hij het haatte om nat en koud te worden. Niet iets wat je zou verwachten van een hond.

Ik dacht altijd dat er iets mis was met mijn hond, maar uit mijn onderzoek, gesprekken met andere Doberman eigenaren, en het beter leren kennen van mijn hond heb ik geleerd dat het gewoon de harde waarheid is als het gaat om Dobermannen: ze haten het om buiten in de elementen te zijn en zouden alleen gehouden moeten worden als voornamelijk binnenhonden.

Gerelateerde vragen aan

Kunnen Dobermans in de kou staan? Met een korte vacht en een eenlaagse vacht zijn Doberman Pinschers niet goed gebouwd voor koude klimaten. Blootstelling aan temperaturen lager dan 55 graden Fahrenheit (of ongeveer 13 graden Celsius) moet worden beperkt.

Welke temperatuur is te koud voor een Doberman? Over het algemeen wordt alles onder de 55 graden Fahrenheit (of ongeveer 13 graden Celsius) niet goed verdragen door de Doberman Pinscher. De Doberman doet het niet goed bij koud weer.