Belgische Mechelaar Duitse Herder Mix – Een loyale, actieve hond

belgische malinois duitse herder mix

Belgian Malinois German Shepherd mix honden combineren twee van de meest intelligente, fel loyale, hard werkende dieren op de planeet. Ze zijn groot, mager en gebouwd voor zaken. Of dat nu is het hoeden of bewaken van kuddes schapen of vee zoals hun voorouders, het beschermen van uw eigendom of het deelnemen aan politie of militair werk. Positieve versterkingstraining in combinatie met vroege socialisatie helpt deze ongelooflijke hybride honden om zich aan te passen aan de maatschappij, maar ze hebben nog steeds veel aandacht nodig en een taak te vervullen. Vandaag bekijken we wat u kunt verwachten van de ultieme designerhond, de Belgische Mechelaar X. We geven tips voor het vinden en opvoeden van een puppy, maar ook voor het leven naast deze bundel energie.

Inhoud

De Belgian Malinois German Shepherd mix is een elegante, energieke en briljant intelligente hond. Belgische Mechelaars en GSD’s brengen beiden een getalenteerde veelzijdigheid in deze mix. Maar ze zijn beiden ook het onderwerp geweest van een onderzoek naar agressie. Zorgvuldig fokken en opvoeden kan ervoor zorgen dat een Belgische Mechelse Duitse Herder mix vriendelijk is.


Waar komt de Belgische Mechelaar Duitse Herder Mix vandaan?

De Belgische Mechelse Duitse Herder mix kan het gewoon niet helpen dat hij prachtig is. Beide ouderrassen zijn elegante en intelligente herdershonden, sterk en trots van gestalte met een gladde vacht en een alerte houding.

De Mechelaar, of Mal, werd gefokt in het noordwesten van België door eigenaren die wilden dat hun honden uitstekende werkers waren. Nog steeds bekend als het beste herdersras in hun thuisland, zijn ze ook zeer gewild als politie- en militaire honden.

De Duitse Herder is het op één na populairste ras in de Amerikaanse Kennel Club. Het is niet alleen een onvermoeibare herdershond, maar ook een van ’s werelds meest veelzijdige werkrassen. Net als de Mechelaar is de herder populair bij wetshandhavers en militaire eenheden.

Je zou een van deze rassen kunnen kiezen en een slimme, trainbare en zelfverzekerde hond krijgen. Veel mensen kiezen voor de mix omdat ze huiverig zijn voor een raszuivere hond, misschien omdat ze gehoord hebben dat raszuivere honden minder gezond zijn.

Soms is dat zo, maar vaak ook niet. Een groep onderzoekers onderzocht de gegevens van 27.000 honden en ontdekte dat van de 24 genetische afwijkingen er 10 meer voorkwamen bij raszuivere honden. Eén kwam vaker voor bij gemengde rassen en voor de andere 13 was er geen verschil. Het komt allemaal neer op de gezondheid van de ouders van de hond.

Leuke feiten over de Belgische Mechelse Duitse Herder Mix

 • Hollywoods beroemdste Duitse herder, Rin Tin Tin, werd gered uit een gebombardeerd hondenhok tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij speelde in 26 films en zijn eigen radioserie.
 • De eerste Duitse Herder filmster was Strongheart, ook een hond uit de Eerste Wereldoorlog. Ontdekt door de Amerikaanse regisseur en dierentrainer Laurence Trimble, verscheen hij voor het eerst in The Silent Call in 1921.
 • Belgische Mechelse honden dienden tijdens dezelfde oorlog, zowel als Rode Kruis assistenten en als boodschappers.
 • De meeste honden die met de Navy SEALs werken zijn Belgische Mechelaars. Een van de beroemdste was Cairo, die SEAL’s Team 6 hielp Osama bin Laden te verslaan.
 • Mechelaars zijn betere skydivers dan Duitse Herders en kunnen zelfs solosprongen maken als ze ervoor getraind zijn!

belgische malinois duitse herder mix

Belgische Mechelaar Duitse Herder Mix Uiterlijk

De Mechelaar heeft de neiging om een meer vierkant uiterlijk te hebben, als ze lang zijn, terwijl Duitse Herders een langer silhouet hebben. Mixen hebben dus waarschijnlijk een relatief evenwichtig postuur. Omdat beide rassen een mannelijke of vrouwelijke verschijning hebben op basis van het geslacht, zal de mix dit kenmerk waarschijnlijk vertonen.

Hoe groot zijn volwassen Belgische Mechelaars Duitse Herder mixen?

Mechelaars en Duitse Herders zijn beide 22 tot 26 centimeter hoog, waarbij de reuen ongeveer 2 centimeter korter zijn dan de teven.

Verzorging, verharing en vachtverzorging

Deze schattige kruising heeft een dubbele vacht die dicht en weerbestendig is. Sommige mixen hebben langer haar rond de nek, waardoor ze een kraagachtig uiterlijk krijgen, een eigenschap die is geërfd van de Mechelse afkomst.

Dit zijn sterk verharende honden die niet goed geschikt zijn voor mensen met allergieën. Ondanks hun korte vacht moeten ze regelmatig worden verzorgd, en af en toe een bad nemen helpt om die klassieke hondenstank te verminderen!

Belgische Mechelaar Duitse Herder Mix Temperament

De Mechelaar en de Herder werden gefokt als intelligente werkhonden. Als zodanig eist de AKC dat ze zelfverzekerde honden zijn en zich op hun gemak voelen in nieuwe situaties. Hoewel evenwichtig en alert en klaar voor actie, zijn ze niet gefokt om lukraak vriendelijk te zijn. Helaas zijn ze ook gefokt om felle beschermers te zijn, en dit kan zich uiten in ongewenste manieren.

In een studie uitgevoerd door een gedragskliniek in Australië, vonden onderzoekers dat Duitse Herders op de tweede plaats kwamen van de rassen die het meest geneigd waren mensen aan te vallen.

Bij het bekijken van eerder onderzoek, vonden de auteurs van de studie dat de Duitse Herder ook bovenaan andere lijsten van agressieve honden stond.

Zijn Belgische Mechelaars Agressief?

Gegevens specifiek voor de Mechelaar zijn minder beschikbaar, mogelijk omdat het een minder populair ras is. Echter, groepsgerichte studies hebben aangetoond dat werk- en waakhonden zoals de Mechelaar een hogere neiging tot agressie hebben, vooral als ze hebben deelgenomen aan werkhondenproeven.

Zelfs de American Academy of Pediatrics suggereerde dat de selectie van een Duitse Herder, vooral een reu, het risico op beten van een kind zou kunnen verhogen.

Omdat zowel de Herder als de Mal extreem sterke en goed ontwikkelde kaken hebben, kunnen deze beten zeer gevaarlijk zijn. In feite, volgens ziekenhuisgegevens die door het Australische onderzoeksteam zijn bekeken, veroorzaken herders en Bull Terriers de meeste schade met hun beten.

Dit alles betekent niet dat uw Mal-Shepherd mix agressief zal zijn. Als u uw hond goed traint, kan hij of zij opgroeien tot een gehoorzame werker en een trouwe metgezel. Er is echter genoeg risico om het ras te heroverwegen, vooral als u kinderen heeft.

Het trainen van uw Belgische Mechelaar Duitse Herder Mix

De beste manier om agressieproblemen bij uw Mechelse Herder te voorkomen is om ze goed te socialiseren. Stel ze bloot aan veel verschillende soorten mensen, en train ze consequent op gehoorzaamheid van pup af aan. Dat is ook de beste manier om te voorkomen dat ze zich misdragen.

Begin voor de beste resultaten zo snel mogelijk, en gebruik altijd positieve versterkingstraining. Het is de beste manier om ervoor te zorgen dat u een goede relatie met uw hond opbouwt.

Positieve training is het beste voor elke hond. Dit geldt vooral voor honden als de Mechelse herder, wiens voorouders werden geselecteerd op hun onverschrokkenheid. Straffen, vooral fysieke, werken niet bij hen. In feite zullen ze de hond waarschijnlijk agressiever maken.

Belgische Mechelaar Duitse Herder Mix Gezondheid

Hoewel de Mechelaar en de Herder allesbehalve delicaat zijn, zijn beide rassen vatbaar voor een aantal genetische aandoeningen. Sommige zijn licht, maar sommige kunnen ernstige neurologische of hartproblemen veroorzaken.

Gezondheid Duitse Herder

Aandoeningen die vaak voorkomen bij Duitse Herders zijn onder andere:

 • Cutane vasculopathie: Een recessieve aandoening die zwelling van de voetzolen en ulceratie van de oren en de staart veroorzaakt, beginnend in de puppytijd.
 • Degeneratieve myelopathie: Een progressieve aandoening die het ruggenmerg aantast en zwakte of coördinatieproblemen in de onderste ledematen kan veroorzaken.
 • Erfelijke ventriculaire tachycardie: Waarbij jonge Herders abnormale en extreem snelle hartritmes krijgen. Plotselinge dood is een ernstig risico.
 • Megaesophagus: Een erfelijk gebrek aan gladde spieren in de slokdarm. Aangetaste honden kunnen niet goed slikken en lopen het risico te stikken.
 • Polyneuropathie: Een ziekte van de perifere zenuwen die zaken als spieratrofie, inspanningsintolerantie en extreme huidgevoeligheid kan veroorzaken.

Dit zijn slechts enkele van de aangeboren aandoeningen die voorkomen bij honden met een Shepherd afkomst. Als u overweegt een herdermix of raszuivere hond te adopteren, zorg er dan voor dat de ouders een grondige genetische test hebben ondergaan.

Belgische Mechelaar Gezondheid

Belgische Mechelaars hebben beduidend minder aangeboren afwijkingen, maar er zijn er een paar waar je op moet letten. Deze omvatten:

 • Epilepsie
 • Heupdysplasie, een misvorming of aanleg voor ontwrichting van het heupgewricht
 • Hypothyreoïdie
 • Fysiologische leukopenie, die een chronisch laag aantal witte bloedcellen veroorzaakt.
 • Progressieve retinale atrofie, een verslechtering van het netvlies die nachtblindheid kan veroorzaken.

Nogmaals, de beste manier om te weten of uw Mechelse Herder mix een van deze aandoeningen zou kunnen ontwikkelen, is om een genetische test van de ouders aan te vragen.

Belgische Mechelaar Duitse Herder Mix Levensduur

Mechelse herders die geen van deze aandoeningen ontwikkelen, kunnen lang en gezond leven. Mechelaars leven gemiddeld 14 tot 16 jaar, in vergelijking met de 7 tot 10 jaar van de Herder. Echter, fatale aangeboren aandoeningen treffen de laatste. Uw mix zou hopelijk tot hun vroege tienerjaren moeten leven.

Hoe belangrijk is voeding?

U kunt uw hond helpen zo lang mogelijk te leven door hem of haar een gezond dieet te geven met veel eiwitten om hun botten en spieren sterk te houden. Bekijk onze gids voor de beste voeding voor Duitse Herder pups.

Ze hebben ook veel goed vet nodig om hun huid en vacht gezond te houden, maar zorg ervoor dat je je hond de juiste hoeveelheid voert voor zijn of haar leeftijd en grootte.

Zijn Belgische Mechelse Duitse Herder mixen goede familie honden?

Als u een Mechelse Herder pup krijgt wanneer de hond jong is, en als u veel tijd besteedt aan de training, is het zeer waarschijnlijk dat uw hond een sterke beschermer zal zijn voor uw kinderen.

Gezien de geschiedenis van het ras is er echter nog steeds een kans dat hij of zij agressief wordt tegen buurkinderen of een heel klein kind pijn doet tijdens fysiek spel.

Als je een jong gezin hebt, is een ander ras waarschijnlijk een betere keuze.

Het redden van een Belgische Mechelaar Duitse Herder Mix

Als je van plan bent een Mechelse Herder mix te redden, vraag dan naar gedragstesten.

Studies hebben aangetoond dat honden die niet slagen voor gedragsevaluaties meer kans hebben om agressief gedrag in huis te vertonen.

Daarentegen zijn honden die het goed doen in sociale evaluaties meestal gemoedelijker. Dat is een belangrijke factor bij het adopteren van een statistisch agressief ras.

Het vinden van een Belgische Mechelaar Duitse Herder Mix Puppy

U kunt geen gedragstesten laten doen als u een puppy krijgt. Maar u kunt wel vragen naar het temperament van de ouders en de vroege socialisatie van de pups van de fokker. U kunt onze gids voor het vinden van een fokker hier lezen.

Zoek een thuisfokker als je kunt. Die hebben meer kans om:

 • actief fokken om genetische ziekten te voorkomen
 • gezondheidsgegevens bijhouden van de ouders van een pup
 • ervaring hebben en weten hoe ze het ras moeten verzorgen

Wat je ook doet, vermijd dierenwinkels en “puppy mils” – die grootschalige fokkers die er alleen maar op uit zijn om geld te verdienen.

Honden uit deze instellingen hebben veel meer kans om angstig of agressief te zijn.

Omdat vroege socialisatie zo belangrijk is voor de Mechelse Herder mix, is dat een kans die je niet wilt nemen.

Opvoeden van een Belgische Mechelaar Duitse Herder Mix Puppy

Begin eerst en vooral zo snel mogelijk met de training. We hebben hier een gids voor Duitse Herder training. Begin met een zachte en positieve introductie tot zindelijk worden en routines rond het huis. Ga dan verder met krattraining, training aan de leiband en commando’s als “kom” en “laat het”.

Als uw pup groeit, let dan op bijzonder agressief gedrag, dat zich vooral onderscheidt van “puppybijten” door de intentie ervan.

Onderbreek het spel als uw hond agressief begint te worden, hetzij tegen een persoon, hetzij tegen een andere hond.

Producten en Accessoires

Alle honden houden van speelgoed, maar de Mechelse herder heeft iets nodig dat geestelijk en lichamelijk stimuleert. Je zou het kunnen proberen:

 • Een sterk kauwspeeltje, zoals de KONG Extreme*.
 • Alles van Goughnuts* – ze geven je geld terug als je hond een van hun speeltjes vernielt.
 • Een puzzelspeeltje*, dat uw slimmerik beloont met een traktatie als hij of zij het uitvogelt.
 • Een trekspeeltje zoals de Didog* voor interactief spel.

Deze zijn allemaal ontworpen voor volwassen honden. Als je een puppy hebt, zoek dan naar een duurzaam puppyspeeltje zoals de Kong Wubba*.

Voor- en nadelen van het krijgen van een Belgische Mechelaar Duitse Herder Mix

Nadelen:

 • Beide ouderrassen, maar de Duitse Herder in het bijzonder, hebben een rasgeschiedenis van agressie.
 • De kaak van de Mechelse Herder is zeer sterk. Als hij of zij bijt, zelfs tijdens het spelen, kan dat ernstige schade aanrichten.
 • Deze kruising heeft veel stimulatie en beweging nodig. Het is niet altijd het beste ras voor drukke gezinnen of appartementbewoners.
 • De Duitse Herder heeft veel aangeboren gezondheidsrisico’s.

Voordelen:

 • De Mechelse herder is een geweldige metgezel voor actieve mensen, die het volhoudt tijdens uitdagende wandelingen en in extreme omstandigheden.
 • Het ras is slim en zeer trainbaar, geweldig voor gehoorzaamheidsevenementen.
 • Mechelse Herders vormen sterke banden en kunnen lieve, liefdevolle huisdieren zijn.

Vergelijkbare mengsels en rassen

Misschien wilt u de intelligentie en elegantie van de Mechelse Herder mix zonder de gezondheidsrisico’s en agressie geschiedenis van de Duitse Herder. In dat geval kunt u overwegen een raszuivere Mechelaar of een andere Mechelse mix te adopteren.

Neem contact op met een gerenommeerde Mechelse fokker om meer te weten te komen over je opties.

Of misschien wil je iets dat meer lijkt op de Duitse Herder, zoals het ras King Shepherd!

Belgische Mechelaar Duitse Herder Mix Rescues

Denkt u dat de Belgian Malinois German Shepherd mix iets voor u is?

Neem contact op met een reddingsorganisatie van het moederras en vraag of er kruisingen zijn die een thuis nodig hebben. Er zijn reddingen over de hele wereld:

Is een Belgische Mechelse Duitse Herder mix geschikt voor mij?

De Belgische Mechelse Duitse Herder mix heeft een zeer speciale mens nodig.

Je moet toegewijd zijn om de alfa van je roedel te zijn – een zelfverzekerde, ferme, maar positieve trainer.

Je moet veel tijd besteden aan het socialiseren van de hond en hem of haar veel stimulatie geven, zowel mentaal als fysiek. Vergeet niet dat dit een werkhond is!

Als je veel van huis bent of jonge kinderen hebt, is dit misschien niet het ras voor jou.

Maar als je de tijd en aandacht hebt, kun je eindigen met een toegewijde en onvermoeibare metgezel.

Wordt deze prachtige mix jouw nieuwe metgezel? Laat het ons weten in de commentaren.

Referenties en bronnen

 • Bellumori TP, Famula TR, Bannasch DL, Belanger JM, Oberbauer AM. Prevalentie van erfelijke aandoeningen bij gemengde en rashonden: 27.254 gevallen (1995-2010). Journal of the American Veterinary Medical Association, 2013.
 • Blackshaw JK. Een overzicht van soorten agressief gedrag bij honden en behandelingsmethoden. Applied Animal Behavior Science, 1991 May 1.
 • Gershman KA, Sacks JJ, Wright JC. Welke honden bijten? Een case-control studie van risicofactoren. Pediatrics-English Edition. 1994 Jun 1;93(6):913-7.
 • Gids voor aangeboren en erfelijke aandoeningen bij honden. Humane Society Veterinary Medical Association, 2011 mei.
 • McMillan FD. Gedrags- en psychologische resultaten voor honden die als puppy verkocht worden via dierenwinkels en/of geboren worden in commerciële fokkerijen: Huidige kennis en vermeende oorzaken. Tijdschrift voor veterinair gedrag, 2017 mei 1.
 • Svartberg K. Ras-typisch gedrag bij honden-historische overblijfselen of recente constructen?. Applied Animal Behavior Science. 2006 Feb 1.