Kleinste hond ter wereld – Kleine rassen en gezondheid van kleine rassen

Kleinste Hond Ter Wereld

De kleinste hond ter wereld is klein, makkelijk mee te nemen en heeft een puppy-persoonlijkheid van formaat. Speelgoedhonden mogen dan klein zijn, maar ze maken het meer dan goed met hun grote harten en uit de kluiten gewassen karakters! Vandaag bekijken we welke hondenrassen het kleinst zijn, waarom ze zo klein zijn en hoe ze zo klein zijn geworden. En wie de winnaar is van de titel van kleinste hond ter wereld. We kijken hoe gezond de kleinste rassen zijn, en of ze ook een goede levensduur hebben. En welke kleine honden slim, actief en vriendelijk zijn en de beste puppy’s zijn.

Inhoud

Ben je gek op kleine hondjes? Wij helpen je op je zoektocht naar het kleinste hondje ter wereld! Het is moeilijk om niet te glimlachen als je een parmantige kleine pup ziet tijdens een wandeling of weggestopt in een handtas. We bekijken de kleinste hondenrassen, inclusief alles wat u moet weten als u een kleine hond wilt.


De aantrekkingskracht van de kleinste hond ter wereld

Kleine honden zijn een geweldige keuze voor veel eigenaren van huisdieren. Ze zijn gemakkelijker te hanteren dan grote honden als je voor het eerst een hond hebt. Het zijn ook goede huisdieren voor kleine ruimtes zoals appartementen, en voor senioren die op zoek zijn naar een liefhebbend gezelschapsdier van een hanteerbaar formaat.

Ja, speelgoedhonden zijn schattig, maar je hebt misschien gehoord dat het fokken op zeer kleine afmetingen kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen voor honden. Het is gemakkelijk om halsoverkop verliefd te worden op een klein hondje, maar potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van de extra zorg die soms nodig is als je pint-sized fur baby is. Dit is wat u moet weten over de kleinste hondenrassen.

Kleinste hond ter wereld

Wat is het kleinste hondenras?

De American Kennel Club noemt 21 rassen in zijn Toy Breed Group. Sommige speelgoedrassen zijn kleiner dan andere, en natuurlijk kunnen individuele honden ook variëren in grootte. Over het algemeen staan een paar speelgoedrassen bovenaan de lijst van kleinste hondenrassen ooit.

Hier zijn de speelgoed hondenrassen die zo weinig als 4 pond kunnen wegen als ze volgroeid zijn: Chihuahua, Japanse Chin, Pomeriaan, Papillion, Yorkshire Terrier, Maltezer, en Toy Poodle.

Een vrouwelijke Chihuahua genaamd Milly is door het Guinness Book of World Records uitgeroepen tot kleinste hond ter wereld. Milly was slechts 3,8 centimeter hoog (de hoogte van een hond wordt gemeten tot aan de schouder). Ze woog minder dan een ons toen ze werd geboren!

Hoe werden de kleinste hondenrassen zo klein?

Veel van de kleinste hondenrassen bestaan al duizenden jaren. De huishond stamt af van de wolf. De verschillende hondenrassen zijn in de loop der jaren door de mens gecreëerd. Veel van de vroegste hondenrassen waren werkhonden, gemaakt om ons te helpen jagen op wilde dieren, het hoeden van huisdieren zoals schapen, het bewaken van onze eigendommen, en het trekken van lasten zoals sleeën.

Alle speelgoedrassen zijn ontstaan uit grote honden die werden gefokt voor hun kleine formaat. Veel miniatuur hondenrassen zijn herkenbaar als kleine versies van andere rassen, zoals Terriers en Spaniels.

Deze mini versies van werkhondenrassen waren vaak zelf hard werkende kleine pups. Bijvoorbeeld, de Yorkshire Terrier werd ontwikkeld om te jagen op klein ongedierte zoals ratten en muizen in Engelse fabrieken en fabrieken.

Sommige van de oudste speelgoedrassen werden gefokt als gezelschapsdieren, vaak schoothondjes genoemd. De Pekingees is een van de oudste hondenrassen ter wereld, voor het eerst gefokt als schoothondje voor de Chinese adel.

Kleinste hond ter wereld

Slimste kleine hondenrassen

Speelgoedhonden staan bekend om hun levendige en innemende temperament. Het is geen verrassing dat sommige van de slimste hondenrassen toevallig ook de kleinste zijn.

Honden die voornamelijk gefokt zijn voor gezelschap, zoals veel van de huidige speelgoedrassen, zijn meestal vrolijk, nieuwsgierig, trouw, aanhankelijk en speels.

Veel van deze aantrekkelijke persoonlijkheidskenmerken zijn ook tekenen van intelligentie. Verschillende speelgoedrassen zijn slim, maar een paar springen eruit als de slimste. Deskundigen noemen de Toy Poodle, Havanezer, Italiaanse Greyhound, Papillion en Pomeriaan als bijzonder intelligente en trainbare speelgoedrassen.

Gezondheidsproblemen van het kleinste hondenras

Elke potentiële eigenaar van een speelgoedhond moet zich bewust zijn van enkele gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij honden die gefokt zijn voor een zeer klein formaat. Welke gezondheidsproblemen komen vaak voor bij de kleinste honden? Dit is wat je moet weten voordat je op zoek gaat naar de kleinste hond ter wereld.

Hoofdvorm

Houdt u van die schattige, ingevallen gezichten van sommige speelgoedrassen zoals de Mopshond, Affenpinscher, Engelse Toy Spaniel, Brusselse Griffon, Pekingees, Japanse Chin en Shih Tzu? Honden met een platte snuit (brachycephalic) kunnen last hebben van ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen.

De hoofdvorm van brachycefale honden veroorzaakt ademhalingsproblemen, evenals oog- en huidproblemen. Het feit dat bepaalde kleine honden een groot hoofd hebben in vergelijking met hun kleine lichaam betekent dat teven moeilijke geboortes kunnen hebben en vaak keizersnedes nodig hebben om pups te krijgen.

Een studie over de incidentie van keizersneden bij rashonden vermeldt verschillende kleine rassen met hoge percentages keizersneden. Deze omvatten de Boston Terrier, de Franse Bulldog en de Pekingees.

De vorm van het hoofd kan ook andere problemen veroorzaken. Hydrocefalie (hersenvocht in de hersenen) komt vaak voor bij bepaalde puppy’s van kleine rassen met een koepelvormig hoofd, zoals de Chihuahua, Pekingees, Yorkie en Boston Terrier.

Tracheale instorting

Bepaalde speelgoedrassen kunnen lijden aan een ernstige aandoening van de luchtwegen, tracheale collaps genaamd.

De rassen die het meest getroffen worden door een klaplong zijn de Pomeriaan, Poedel, Yorkie, Mopshond en Chihuahua.

Kleine rassen kunnen ook vatbaar zijn voor bepaalde neurologische problemen.

Canine necrotizing meningoencephalitis (NME) is een fatale, inflammatoire hersenziekte die veel voorkomt bij sommige speelgoedrassen, vooral de Mopshond, Yorkie, Maltezer, Chihuahua en Pekingees.

Gewrichtsproblemen

Gewrichtsproblemen zijn een ander gezondheidsprobleem bij kleine rassen. Naast het feit dat de kleinste honden tere botten hebben die gemakkelijk kunnen breken, lijden veel honden ook aan patella luxatie, oftewel een ontwrichte knieschijf.
De speelgoedrassen die het meest gevoelig zijn voor patella luxatie zijn de Yorkie, Chihuahua, Pomeriaan, Pekingees en Boston Terrier.

Is het een goed idee om op zoek te gaan naar het kleinste hondje ter wereld om er vervolgens achter te komen dat het niet gezond genoeg is om van zijn kleine leventje met jou te genieten?

Teacup honden roepen deze vraag vaak op.

Kleinste Teacup Hondenrassen

“Teacup” honden zijn speelgoedhonden die tot een extreem klein formaat zijn gefokt. Er zijn geen officieel erkende teacup rassen en de meeste dierenartsen raden klanten aan geen zogenaamde teacup honden te kopen.

Elk speelgoedras dat is teruggefokt tot een gewicht van 3 pond of minder wanneer het volwassen is, zal waarschijnlijk een korter en minder gezond leven leiden dan een standaard speelgoedhond.

Waarom zijn teacups zo ongezond? Het onnatuurlijk kleine formaat komt meestal door het fokken van de kleinste honden in een nest (de “runts” genoemd) met elkaar.

Lopers kunnen ongezond zijn en het fokken van de een met de ander kan een zwakke gezondheid doorgeven aan volgende generaties. Van onethische teacup-fokkers is ook bekend dat zij opzettelijk de groei van een pup afremmen om een ongewoon kleine hond te creëren. Sommigen zullen ook proberen om jonge puppy’s van speelgoedrassen door te geven als oudere “teacup” honden.

Waar het op neerkomt…vermijd elke kleine hond die als teacup wordt aangeprezen. Inhumane fokpraktijken, zwakke gezondheid en verkorte levensduur zijn slechts enkele redenen om weg te blijven van teacup hondjes.

Speelgoed hondenrassen als huisdier

Wat is het beste kleinste hondenras? Alle speelgoedrassen hebben toegewijde fans die je zullen vertellen dat hun favoriete ras het beste is! Alle honden zijn individuen, en het ras is slechts één element van wat een hond speciaal maakt. Zorg ervoor dat u uw puppy van een gerenommeerde fokker krijgt en geef hem een goede training en socialisatie.

Kleine honden zijn gemakkelijk te vertroetelen en te verwennen, maar ze moeten nog steeds net zo braaf zijn als elke grote hond! Hier zijn enkele van de populairste speelgoedhondenrassen.

Chihuahua

Kleinste hond ter wereld

Chihuahua’s zijn een van de kleinste en populairste speelgoedhondenrassen ter wereld. De uitdrukking “kleine hond, grote persoonlijkheid” is zeker van toepassing op de Chihuahua!

Chihuahuas wegen meestal niet meer dan 6 pond als ze volgroeid zijn. Hun hoogte is 6-9 inches. Zeer kleine honden als Chihuahuas doen het het beste in huishoudens zonder jonge kinderen. Ze zijn ook gevoelig voor koud weer.

De afstamming van de Chihuahua gaat terug tot de honden van de oude Indiaanse beschavingen van Mexico. Men denkt dat Christopher Columbus zelf als eerste de Chihuahua naar Europa bracht.

Hun kleine formaat maakt Chihuahuas kwetsbaar en vatbaar voor botbreuken, en ze moeten voorzichtig behandeld worden. Gezondheidsproblemen van de Chihuahua zijn onder andere patella luxatie en hart- en oogproblemen.

Het vinden van een gerenommeerde fokker die genetische gezondheidstesten uitvoert is essentieel als je geïnteresseerd bent in het kopen van een puppy. Omdat ze zo populair zijn, zijn veel adoptie Chihuahuas te vinden bij dierenasielen en reddingsgroepen. Zorg ervoor dat u uw reddingschihuahua naar een dierenarts brengt om te controleren op gezondheidsproblemen.

Yorkshire Terrier

Kleinste hond ter wereld

De schattige Yorkshire Terrier is een van de populairste en kleinste hondenrassen ter wereld. Je ziet vaak verwende Yorkies in handtassen rondlopen, maar dat is echt geen goed idee.

Volwassen Yorkies wegen over het algemeen niet meer dan 7 pond en zijn 7-8 inch hoog. U ziet misschien advertenties voor “teacup” Yorkies. Wees zeer voorzichtig met het online kopen van een ongewoon kleine Yorkie. Het is essentieel dat u alleen Yorkies van normale grootte koopt bij gerenommeerde fokkers.

Yorkshire Terriers hebben een lange, zijdeachtige vacht die wel regelmatig verzorgd moet worden. Ze staan bekend als minimaal verharende honden. Yorkies kunnen gevoelig zijn voor oogziekten en patella luxatie. Sommige Yorkies hebben gebitsproblemen door overbevolkte tanden in die kleine mondjes. Zorg ervoor dat u een gerenommeerde Yorkie-fokker kiest die zijn fokdieren op hun gezondheid test.

Pomerans

Kleinste hond ter wereld

Met dat vrolijke, vosachtige gezicht, de pluizige vacht en de pluimstaart is de Pomeriaan een schattige pup! Dit uiterlijk gecombineerd met een parmantige persoonlijkheid maken de Pom tot een favoriet speelgoedras. De Pomeriaan is een van de kleinste hondenrassen, met een gewicht van minder dan 7 pond en een hoogte van 6-7 inch.

Ze hebben een dikke dubbele vacht die regelmatig verzorgd moet worden. Poms zijn leden van de Spitz familie van honden, zoals de Husky, Malamute, en American Eskimo Dog. In het midden van de vorige eeuw konden Poms wel 30 pond wegen. Het afslanken van het ras is een recente ontwikkeling.

Je ziet misschien online advertenties voor “teacup” Pomeranians. Honden die gefokt zijn voor extreem kleine afmetingen kunnen ernstige gezondheidsproblemen hebben en een kortere levensduur. Koop altijd een puppy van normale grootte bij een gerenommeerde fokker.

Pomeranians delen enkele van dezelfde gezondheidsproblemen als andere kleine honden. Ze kunnen gevoelig zijn voor patella luxatie, en hun kleine formaat maakt ze ook kwetsbaar voor botbreuken. Andere problemen zijn luchtpijpverzakking, haaruitval en gebitsproblemen.

Maltezer

Kleinste hond ter wereld

De Maltezer is een van de kleinste speelgoedhondenrassen. Bekend om zijn mooie vloeiende witte vacht en zwarte knop ogen en neus, is de Maltezer ook een zachte en aanhankelijke metgezel. De Maltezer is een oud ras dat oorspronkelijk afkomstig is van het mediterrane eiland Malta. Archeologische gegevens over de Maltezer gaan 2800 jaar terug!

Uw Maltezer in volle vacht houden vereist regelmatige verzorging. Veel eigenaren kiezen ervoor om hun honden een puppycut te geven om de hoeveelheid onderhoud te verminderen.

De Maltezer weegt tussen de 6-8 pond en is 8-10 centimeter groot. Veel liefhebbers geven de voorkeur aan Maltezers van 4 tot 6 pond, en net als bij andere speelgoedrassen moet u oppassen voor advertenties voor “teacup” Maltezers.

De Maltezer deelt enkele gezondheidsproblemen met andere kleine honden, waaronder luxerende knieschijven, instorting van de luchtpijp en gebitsproblemen. Maltezers zijn ook gevoelig voor een aandoening genaamd portosystemische shunt, een leverafwijking. Ze kunnen ook lijden aan een neurologische aandoening genaamd white dog shaker syndrome.

Een andere aandoening waar potentiële eigenaren vanaf moeten weten is patent ductus arteriosus (PDA), een aangeboren hartafwijking. Zorg ervoor dat u uw Maltezer puppy krijgt van een verantwoordelijke fokker die genetische gezondheidstesten uitvoert op hun honden.

Cavalier King Charles Spaniel

Kleinste hond ter wereld

Weinig honden hebben een mooier gezicht en een zachtere persoonlijkheid dan die lieve kleine Cavalier King Charles Spaniel. Als je eenmaal een Cavie ontmoet, ben je zeker smoorverliefd! De Cavie is een Spaniël type hond, verkleind om een gezelschapsdier te zijn voor de Europese adel. Het ras dankt zijn naam aan Koning Karel I van Engeland, een vroege liefhebber.

De Cavalier is niet zo klein als andere speelgoedrassen. Een volgroeide volwassene kan wel 18 pond wegen en wel 13 centimeter hoog zijn. De zijdeachtige vacht mag niet worden getrimd en moet wekelijks worden verzorgd.

De Cavie is gevoelig voor bepaalde ernstige gezondheidsproblemen. Deze omvatten juveniele cataract, hartklepziekte en syringomyelia. Uw Cavie moet door een dierenarts met kennis van het ras worden gecontroleerd op indicatoren van oog- en hartproblemen.

Ze kunnen ook lijden aan syringomyelia, een verwoestende aandoening. Andere problemen zijn bepaalde neurologische en bloedstoornissen, evenals gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie en luxerende patella.

Ga op zoek naar een gerenommeerde Cavie-fokker die genetische gezondheidstesten uitvoert op fokdieren. Koop alleen een pup van ouders die duidelijke MRI’s en geen tekenen van syringomyelia hebben gehad, en die regelmatig op hun hart worden gecontroleerd.

Een hond met een of meer van deze medische aandoeningen kan duizenden dollars kosten aan dierenartsrekeningen. En nog meer aan hartzeer.

Havanezer

Kleinste hond ter wereld

De Havanezer is een kleine hond met een grote persoonlijkheid. Het ras heeft een vrolijk en slim temperament. Niet alleen dat, maar de Havanezer is de officiële hond van Cuba. Zijn voorouders werden vele jaren geleden vanuit Spanje naar het eiland gebracht. Alle Havanezers buiten Cuba en sommige voormalige communistische landen werden gefokt uit slechts 11 honden!

Het ras weegt tussen de 7-13 pond en kan wel 11 ½ inch hoog worden. De Havanezer heeft een zachte, zijdeachtige vacht, die in verschillende kleuren en aftekeningen kan voorkomen.

De Havanezer deelt enkele gezondheidsaandoeningen met andere speelgoedrassen. Hij kan gevoelig zijn voor heupdysplasie en patella luxatie. Oogaandoeningen en doofheid komen ook voor bij sommige Havanezers. Aangeboren lever shunts kunnen ook een probleem zijn.

Zorg ervoor dat u een gerenommeerde Havanezerfokker kiest die test op genetische gezondheidsaandoeningen en de testresultaten deelt met klanten.

Speelgoedpoedel

Kleinste hond ter wereld

Geen lijst van de kleinste hondenrassen zou compleet zijn zonder de speelgoedpoedel! De poedel bestaat in standaard, miniatuur en speelgoed maten. Toy Poedels zijn de kleinste. Een Toy Poedel kan zo klein zijn als 4-6 pond en minder dan 10 centimeter hoog. Alle poedels delen een krullende, dichte vacht, samen met een hoge intelligentie en trainbaarheid.

Poedels komen oorspronkelijk uit Duitsland, hoewel ze worden geassocieerd met Frankrijk. Ze werden gefokt als apporterende waterhonden. Toy Poedels zijn voornamelijk gehouden als gezelschapsdieren in plaats van werkhonden.

Alle 3 maten Poedels kunnen lijden aan verschillende erfelijke gezondheidsaandoeningen. Deze omvatten gewrichtsproblemen, oogaandoeningen, epilepsie en huidaandoeningen. Andere gezondheidsproblemen zijn bloedziekten en schildklier- en bijnierproblemen.

Omdat de Poedel vatbaar is voor verschillende genetische aandoeningen, is het vooral belangrijk om een gerenommeerde fokker te vinden die gezondheidstesten uitvoert, evenals een dierenarts die kennis heeft van het ras.

Wat is de kleinste hond ter wereld?

Volgens het Guinness Book of World Records is het kleinste hondenras ter wereld de Chihuahua. De kleinste hond ter wereld tot nu toe was de huidige recordhouder. Haar naam was Milly en ze was een kleine Chihuahua!

Als je geïnteresseerd bent in de kleinste hondenrassen, dan passen verschillende speelgoedrassen zeker in het plaatje. Naast de Chihuahua zijn er nog andere zeer kleine rassen, zoals de Yorkie, de Pomeriaan, de Toy Poedel en de Maltezer.

Zorg ervoor dat u uw puppy van een gerenommeerde fokker krijgt. Een goede fokker test zijn honden op hun gezondheid. Dit is belangrijk omdat genetische gezondheidsaandoeningen een probleem kunnen vormen voor veel speelgoedrassen.

Veterinaire gezondheidsdeskundigen raden potentiële eigenaren sterk aan om weg te blijven van elk speelgoedras dat als een teacup hond wordt bestempeld. Het is ook verstandig om elk brachycefaal hondenras te vermijden.

Als je verliefd bent geworden op een bepaald klein hondenras, onderzoek dan verantwoordelijke fokkers van speelgoedhonden van normale grootte. Praat met uw fokker over de gezondheidsproblemen van zeer kleine honden en zoek een goede dierenarts die er verstand van heeft.

Kleine hondjes zijn gemakkelijk om van te houden…maar vermijd impulsaankopen en leer zoveel mogelijk over het ras. Uw nieuwe hond is afhankelijk van u voor een leven van liefde en zorg!

Is een kleine metgezel wat je hartje begeert? Laat het ons weten in de commentaren.

Kom meer te weten over de kleinste hond ter wereld

Je kunt ook onze geweldige gids voor de beste kleine hondennamen bekijken!

Referenties

“Speelgoedgroep.” Amerikaanse Kennel Club.

Clark, R.D. Medical, Genetic and Behavioral Risk Factors of the Toy Breeds. Xlibris, 2017.

Evans, K.M., Adams, V.J. “Proportion of Litters of Purebred Dogs Born by Caesarian Section.” The Journal of Small Animal Practice, 2010.

Cooper, J.J., Schatzberg, S.J., Vernau, K.M., et al. “Necrotizing Meningoencephalitis in Atypical Dog Breeds: A Case Series and Literature Review.” Journal of Veterinary Internal Medicine, 2013.

Ward, E. “Hydrocephalus in Toy Breed Puppies.” VCA Ziekenhuizen, 2012.

Ellison, G. “Tracheal Collapse.” Universiteit van Florida College of Veterinary Medicine Small Animal Hospital.

Valliant, S.N., Fagan, J.M. “Healthcare Costs Associated with Specific Dog Breeds.” Rutgers University, 2014.