Kan een Doberman samenleven met een Duitse Herder?

Een Doberman en een Duitse Herder die samenleven in hetzelfde huis.

De keuze tussen een Doberman en een Duitse Herder kan heel moeilijk zijn, omdat het allebei echt geweldige en aanpasbare honden zijn. Dus welke moet je nemen? Wat dacht je van allebei! Maar kunnen deze twee geweldige hondenrassen echt samenleven? Ik heb uren gepraat met enkele Doberman-eigenaars die ik ken en die toevallig ook Duitse Herders hebben, en ik heb heel wat geleerd. Dit is wat ik ontdekte, wat misschien een beetje verrassend is.

Kan een Doberman samenleven met een Duitse Herder? Een Doberman kan samenleven met een Duitse Herder met de juiste socialisatie en gehoorzaamheidstraining vanaf jonge leeftijd. Beide rassen kunnen territoriaal zijn, maar beide kunnen worden getraind om samen te leven met andere huisdieren, zelfs met elkaar. Er zullen minder problemen optreden als deze twee honden van het andere geslacht zijn.

Duitse Herders werden gefokt als beschermers van schaapskuddes, terwijl Dobermans werden gefokt als persoonlijke beschermhonden. Het uiteindelijke resultaat is echter twee honden die in veel opzichten op elkaar lijken. Hoewel er zeker enkele verschillen zijn waar u zich bewust van moet zijn, die een enorme roet in het eten kunnen gooien van uw plannen om beide honden samen onder één dak te laten leven.

Hoe Dobermans en Duitse Herders met elkaar omgaan

Bijna elke eigenaar van zowel Dobermans als Duitse Herders die ik sprak voordat ik dit artikel schreef, zei dat deze twee rassen heel goed met elkaar kunnen opschieten en geen problemen zullen hebben om in hetzelfde huishouden te leven. Deze honden lijken in zoveel opzichten op elkaar dat je ervaren eigenaren vaak hoort verwijzen naar de Duitse Herder als “een Doberman met meer haar”.

Beide rassen zijn echter gevoelig voor agressie van hetzelfde geslacht, dus als je kunt, is het het beste om twee honden van het andere geslacht samen te laten leven; een Doberman reu en een Duitse Herder teef, of omgekeerd. Als u twee honden van hetzelfde geslacht moet nemen, probeer dan een goed leeftijdsverschil te hebben tussen de twee en laat ze bij voorkeur allebei castreren. Ongecastreerde honden kunnen meer problemen hebben met agressie van hetzelfde geslacht.

Hieronder staan enkele van de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee rassen, zodat je een beter idee hebt van wat je kunt verwachten als je ze in hetzelfde huishouden hebt.

Overeenkomsten

 • Zeer trainbaar.
 • Geweldige gezinsbewakers.
 • Goed met kinderen.
 • Houden ervan om hun baasjes een plezier te doen.
 • Kunnen problemen hebben met agressie van hetzelfde geslacht.
 • Neiging tot verlatingsangst.
 • Hebben een hoge bewegingsbehoefte (1-2 uur per dag).
 • Vereisen veel socialisatie (vooral als ze jong zijn).

Verschillen

 • Duitse Herders doen wat je van hen verlangt, precies zoals jij het wilt. Dobermans zullen doen wat je wilt nadat ze erover nagedacht hebben en besloten hebben of er een eenvoudiger manier is om dezelfde taak uit te voeren.
 • Dobermans doen het slecht bij koud weer, terwijl Duitse Herders het veel beter doen.
 • Dobermans zijn veel meer geneigd om aan je zijde te blijven terwijl Duitse Herders wat onafhankelijker zijn en bereid om alleen af te dwalen.
 • Duitse Herders zijn wat minder gericht op hun eigenaren in vergelijking met Dobermans.
 • Dobermans zijn meer afgestemd op de emoties van hun eigenaar (vooral vrouwelijke Dobermans).
 • Dobermans houden vaker van knuffelen en “bovenop” de mens zitten. Duitse Herders kunnen je de ruimte geven.

Als het enigszins mogelijk is, neem de twee honden als ze puppy zijn, zodat ze samen kunnen opgroeien. Puppy’s zijn veel speelser van aard en nieuwsgierig naar elkaar. Dit geeft ze een goede start, wat alles kan zijn voor een levenslange relatie. Dit voorkomt problemen met agressie van hetzelfde geslacht, omdat dat pas na de puberteit aan de orde is.

Een van de grootste voordelen van het laten opgroeien van deze twee honden in hetzelfde huishouden is dat ze elkaar voortdurend zullen oefenen. Beide honden hebben hoge bewegingsvereisten om gelukkig te blijven en als deze twee samen leven, wordt het bereiken van die vereisten heel gemakkelijk – het zal niet allemaal aan jou liggen!

Tijdens het onderzoek voor dit artikel hoorde ik zulke hartverwarmende verhalen over de geweldige relaties tussen Dobermans en Duitse Herders. Er was een Duitse Herder wiens Doberman huisgenoot zijn gezichtsvermogen verloor. De Duitse Herder ging naar buiten en leidde de hond naar binnen als de eigenaar riep. Of een Doberman die een Duitse Herder pup hielp met zindelijk worden door naar hem te blaffen wanneer hij in huis naar het toilet moest. De relatie tussen deze twee kan geweldig zijn met de juiste zorg en een introductie onder toezicht door de eigenaar.

Het individuele temperament van elke hond zal een veel grotere invloed hebben dan het ras als het gaat om het samengaan van deze twee. Er zijn zoveel overeenkomsten dat de verschillen nauwelijks merkbaar zijn. Wat veel meer opvalt zijn de individuele persoonlijkheden, dus zorg ervoor dat je een puppy kiest met een goed temperament. Ik heb hier een artikel over het kiezen van de juiste Doberman puppy dat zou moeten helpen.

Capone de Doberman en Stella de Duitse Herder zijn de beste vrienden en gaan graag samen op avontuur.

Het bezitten van een Doberman

Doberman Pinschers zijn mooie, elegante waakhonden. Om met succes een Doberman te bezitten, moet je echt hun persoonlijkheid begrijpen. Door hun energieniveau, hun beschermende aard en het gemak waarmee ze zich vervelen, kan een Doberman erg veel tijd en aandacht nodig hebben. Zelfs meer dan een Duitse Herder.

Doberman Temperament

Dobermanns zijn uiterst energieke honden. Ze zijn zeer trouw, tot op het punt dat ze zich soms merkbaar sterker aan één bepaald gezinslid binden. Ze zijn ongelooflijk slim, wat het trainen ervan gemakkelijk maakt, zolang er voldoende positieve bekrachtiging en duidelijke aanwijzingen zijn. Ze zijn zo slim dat ze vaak wat je hen vertelt door hun eigen filter halen en beslissen of er een betere manier is om dingen te doen – iets wat je niet zo vaak ziet bij Duitse Herders.

Dobermanns doen het, net als Duitse Herders, heel goed met kinderen en de meeste andere huisdieren als ze vaak en van jongs af aan gesocialiseerd worden. Een Doberman is een hele lieve hond die ’s avonds graag bij u op schoot wil liggen.

Ze zijn erg gevoelig voor de emoties van hun baasjes en kunnen daardoor gevoelig zijn voor stress in huis. Daarom zullen ze vaak proberen een verbale ruzie tussen gezinsleden te verbreken. Zonder de juiste training en socialisatie kunnen ze gedragingen verkeerd interpreteren als bedreigingen voor hun gezin, zoals andere mensen die het gezin snel of verdacht benaderen. Ze vervelen zich gemakkelijk als ze niet geestelijk en lichamelijk gestimuleerd worden. Een verveelde Doberman zal vaak problemen zoeken of destructief worden.

Dobermans zijn instinctief zeer beschermend, zelfs zonder en waakhondentraining. Als u een Duitse Herder in een huishouden brengt waar een Doberman woont, kunt u die Doberman beter niet laten trainen als waakhond. Dit kan hun “alpha dog” mentaliteit vergroten en tot problemen leiden wanneer u de Duitse Herder introduceert – vooral als ze van hetzelfde geslacht zijn.

Doberman Verzorging en Training

De drie sleutels tot de verzorging van een Doberman zijn een goede training, veel tijd met hun eigenaren doorbrengen en voldoende beweging. Omdat Dobermannen gefokt zijn om te beschermen, moet u extra energie en aandacht steken in het socialiseren van hen op jonge leeftijd met andere mensen, kinderen en dieren. Vanwege hun hoge intelligentie hebben ze ook gehoorzaamheidstraining nodig, zodat ze leren reageren op de commando’s van hun eigenaar.

Dobermanns zijn een energierijk ras. Ze moeten een levensstijl leiden die fysiek actief en mentaal uitdagend voor hen is. Dobermans hebben minstens een uur beweging per dag nodig, hoewel twee uur beter is. Ze vervelen zich gemakkelijk, wat leidt tot kattenkwaad en ander “slecht” gedrag. Opgekropte energie kan ook leiden tot angst en probleemgedrag.

Mogelijke problemen met een Doberman

Dobermans hebben vooral eigenaren nodig die goed op de hoogte zijn van hun unieke ras en zijn vereisten. Het is belangrijk zich bewust te zijn van de volgende persoonlijkheidskenmerken die een Doberman kan hebben en die een probleem kunnen vormen, afhankelijk van hun omgeving.

 • Houdt ervan dicht bij mensen te zijn – heeft veel aandacht nodig.
 • Vereisen veel socialisatie op jonge leeftijd om veelzijdige volwassenen te zijn.
 • Reageren slecht op lange periodes van isolatie.
 • Kan agressieproblemen hebben met andere honden in huis.
 • Duidelijke leiding en training zijn vereist.
 • Kan gevoelig zijn voor verlatingsangst.

Deze problemen zijn misschien helemaal geen problemen voor jou of je huis. Bijvoorbeeld, behoefte hebben aan aandacht van mensen kan heel goed zijn. Het betekent dat ze een metgezel en beschermer zijn die altijd dicht bij je wil zijn. U zult dus moeten beslissen of dit echt “nadelen” zijn voor uw situatie of niet.

Het bezitten van een Duitse Herder

De sleutel tot het bezitten van een Herder is, net als bij een Doberman, een zorgvuldige training en een goede verzorging. Herders zijn slim en gemakkelijk te trainen en doen hun baasjes graag een plezier. Als ze goed getraind en gesocialiseerd zijn, kunnen ze goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Met training zijn ze zelfverzekerd, waakzaam en alert. Zonder training kunnen ze gespannen, nerveus en gevoelig voor verlatingsangst zijn. Dit past helemaal bij een Doberman.

Duitse Herder Temperament

Duitse herders werden oorspronkelijk gefokt als herdershonden om hun kuddes te beschermen. Daarom zijn herders zeer trouw en vaak terughoudend tegenover vreemden en andere dieren. De grootste zorg zou zijn als een van beide honden het gevoel zou hebben dat ze het gezin moeten beschermen tegen de ander.

Duitse herders zijn niet gefokt om agressief te zijn. Hun drang om hun “kudde” te beschermen kan echter leiden tot agressie als reactie op een bedreiging. Vroege socialisatie helpt hen te leren onderscheiden wat echt een bedreiging is. Wanneer herders overdreven agressief zijn, is dat meestal het gevolg van een slechte socialisatie, een gebrek aan gehoorzaamheidstraining, of eigenaars die hen doelbewust trainen om agressief te zijn.

Ze zijn wat onafhankelijker dan Dobermans en zullen niet zo snel aan je zijde blijven hangen, of eisen dat ze op je schoot kruipen, zoals een Doberman. Om deze reden zijn ze iets moeilijker te trainen om zonder leiband te lopen, hoewel het zeker mogelijk is vanwege hun verlangen om hun eigenaars een plezier te doen.

Duitse Herder Verzorging en Training

Duitse Herders doen het het beste met socialisatie en gehoorzaamheidstraining op jonge leeftijd om problemen te voorkomen, zoals overbewaking, agressie en verlatingsangst. Ze hebben een ferme eigenaar nodig die hen dominantie en duidelijke leiding geeft. Hun eigenaar moet ze blootstellen aan andere mensen en huisdieren, maar alleen onder toezicht. Ze doen het ook niet goed met lange periodes van afzondering. Klinkt dit allemaal bekend? Dat zou moeten, ik had deze paragraaf makkelijk onder de Doberman kolom kunnen schrijven!

Duitse Herders zijn energieke honden, net als Dobies. Ze hebben dagelijks voldoende beweging en mentale stimulatie nodig. Ze hebben dagelijks 1 tot 2 uur beweging nodig om verveling en angst te voorkomen. Te vaak alleen gelaten herders met te weinig beweging zijn geneigd tot verlatingsangst en vernielzucht.

Voor meer informatie over verlatingsangst bij Duitse Herders specifiek, zie het artikel van de All Shepherd Rescue over dit onderwerp hier.

Mogelijke problemen met een Duitse Herder

Wanneer je een Duitse herder bezit, moet je realistisch zijn over wat je van het ras kunt verwachten. Duitse herders hebben hun eigen potentiële problemen. Net als bij de Doberman zult u moeten beslissen of deze voor u een probleem vormen.

 • Vereisen veel socialisatie op jonge leeftijd om goed afgeronde volwassenen te worden.
 • Kunnen op de leeftijd van 6 tot 7 maanden brutaal zijn – een veel voorkomend probleem bij puppy’s.
 • Ze zullen “de leiding nemen” als u niet zelfverzekerd en streng bent met trainen.
 • Duidelijke leiding en training is vereist.
 • Kan gevoelig zijn voor verlatingsangst.

Nogmaals, alles lijkt op de Doberman Pinscher, maar Duitse Herders hebben wel de reputatie dat ze tussen de 6 en 7 maanden wat mondiger zijn. Dit moet niet worden toegestaan, zelfs niet tijdens het spelen, want hoewel het schattig is als pup, kan het als ze volwassen zijn een serieus bijtprobleem worden.

Scheidingsangst

Ik vind het belangrijk om verlatingsangst apart te bespreken, omdat zowel Duitse Herders als Dobermanns hieraan kunnen lijden en het is de belangrijkste reden waarom deze honden in opvangcentra of in het hondenasiel terechtkomen.

Beide honden zijn zeer aanhankelijke en trouwe mensenhonden. Het is moeilijk voor deze rassen om gescheiden te worden van hun baasjes. Lange periodes van afzondering en verveling kunnen resulteren in hoge niveaus van angst. Dit is een van de redenen waarom u er hard aan moet werken dat deze twee met elkaar overweg kunnen, zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden. Als u ze altijd gescheiden moet houden als u weggaat, zullen ze er allebei onder lijden.

Dobermans hebben wel meer mentale stimulatie nodig samen met de oefening om verlatingsangst te helpen voorkomen. Puzzelspeelgoed of andere spelletjes waarbij hun geest (of neus) betrokken is, helpen om hun geest tot rust te brengen. Duitse Herders profiteren hiervan, maar hebben het niet nodig zoals Dobermans. Gewoon algemene lichaamsbeweging lijkt Duitse herders te helpen bij het afweren van verlatingsangst.

Als deze honden deze dingen niet krijgen en het langere tijd zonder hun baasje (of elkaar) moeten doen, kunnen ze zich gedragen. Dan worden ze destructief en beschadigen ze deuren, ramen, meubels en andere voorwerpen.

Honden met verlatingsangst gedragen zich meestal door het verlangen dat hun eigenaar terugkeert of dat ze ontsnappen om hun eigenaar te bereiken. Bij Dobermans en Duitse herders is dit vooral het geval. Veel van de vernielingen die zij aanrichten zijn onderdeel van hun pogingen om zich een weg naar buiten te graven of te kauwen.

Het belangrijkste is te onthouden dat deze beide rassen zeer behoefte hebben aan aandacht. Als u ze allebei bezit, zal het heel belangrijk zijn om de tijd tussen hen in evenwicht te houden. Als je meer informatie wilt over verlatingsangst bij Dobermans, waarvan veel ook geldt voor Duitse Herders, zie mijn artikel Hoe lang kun je een Doberman alleen thuis laten?

Laatste gedachten

Wanneer u beslist over een hondenras, houd dan in gedachten dat de overerving van temperament via de genetica veel minder voorspelbaar is dan de overerving van fysieke kenmerken zoals vacht, kleur of grootte. Temperament en gedrag worden voornamelijk gevormd door hun eigenaars, omgeving, vroegere socialisatie en training.

Dobermans en Duitse herders zijn beide fel loyale, beschermende hondenrassen die met de juiste zorg en training erg leuk en liefdevol kunnen zijn. Echt, hun eisen om gelukkig te zijn verschillen niet veel van elkaar en ze kunnen bijna altijd geweldig met elkaar opschieten.

Vergeet alleen niet om er de tijd en moeite in te steken om ze vanaf jonge leeftijd te trainen, te oefenen en te socialiseren en dan moet het helemaal goed komen.