Kan een Doberman Pinscher een Hulphond zijn?

Een Doberman hulphond die voor zijn eigenaar zorgt.
Grim de Doberman Pinscher is getraind om te helpen bij stabiliteit, angst en PTSD. Hij kan ook aanvalsalarmfuncties uitvoeren.

Ik heb in mijn leven een paar moedige gehandicapten gekend en omdat de meeste mensen in mijn leven weten dat ik absoluut verliefd ben op het ras Doberman, is het onderwerp meer dan eens ter sprake gekomen over Doberman Pinschers die worden gebruikt als hulphond. Dit is wat je moet weten als je een Doberman hulphond overweegt.

Kunnen Dobermans diensthonden zijn? Doberman Pinschers zijn een werkras dat zeer intelligent is, gemakkelijk trainbaar, hyper-geconcentreerd op hun baas, loyaal en gretig om te behagen. Deze kwaliteiten maken de Doberman een uitstekend ras voor gebruik als hulphond.

Veel mensen zien een Doberman niet als een hulphond. Hoewel het waar is dat ze niet erg gebruikelijk zijn in de hulphondenwereld, bezit de Doberman van nature alle kwaliteiten die nodig zijn om een goede hulphond, therapiehond of emotioneel hulpdier (ESA) te zijn. Er komt echter veel meer kijken bij het selecteren, trainen en inzetten van een hulphond dan alleen het selecteren van een geschikt ras.

Bij elke stap in het proces moet je altijd rekening houden met de unieke kwaliteiten van de Doberman en het proces dienovereenkomstig aanpassen. Toen ik mijn eerste Doberman kreeg, kreeg ik een spoedcursus in deze unieke kwaliteiten.

Als je nieuw bent in het Doberman ras, bekijk dan hier mijn complete Doberman Pinscher rasoverzicht.

Waarom Dobermannen geweldige hulphonden zijn

Er zijn geen rasbeperkingen op welke rassen diensthonden kunnen zijn. In feite is er geen certificering, identificatie of zelfs maar een verplichte training die een hond moet ondergaan om een hulphond te worden. Dus ja, Dobermans kunnen diensthonden zijn zoals elk ander ras dat kan, en eigenlijk zijn ze meer gericht op dit soort werk dan veel andere honden.

Dobermans werden oorspronkelijk gefokt als waakhonden. Gelukkig zijn veel van deze waakhond eigenschappen gemakkelijk overdraagbaar naar andere taken, zoals die nodig zijn voor diensthonden. Ze worden de laatste jaren steeds populairder als blindengeleidehond, therapiehond, aanvalshond en zelfs als zoek- en reddingshond. Dit ras kan echt alles!

Voordat we verder gaan, veel mensen raken verward met de verschillen tussen een Emotioneel Ondersteuningsdier (ESA), Therapiehond en Hulphond en met welke rechten elk type dier wel of niet heeft. Daarom volgt hier een korte beschrijving zodat je een beter idee krijgt.

Emotionele Hulpdieren (ESA): Een emotioneel ondersteunend dier kan elk dier zijn, niet alleen een hond. Ja, er kunnen “emotionele steundierratten” zijn, geloof het of niet. Deze dieren zijn alleen bedoeld om te helpen met geestelijke gezondheidsproblemen en niet met lichamelijke handicaps. Ze kunnen leven in huizen zonder huisdieren en aan boord van vliegtuigen gaan met hun baasjes, maar hebben geen andere speciale voorrechten. Om deze privileges uit te oefenen, heb je een doktersverklaring nodig. Deze dieren vallen niet onder de Wet voor personen met een handicap (ADA).

Therapiehonden: Therapiehonden zijn de honden die je vaak patiënten ziet bezoeken in ziekenhuizen of verpleeghuizen. Hun taak is emotionele steun en troost te bieden. Ze mogen hun baasjes niet vergezellen op vliegtuigen of andere openbare plaatsen. Ze worden geregistreerd bij een therapieorganisatie en moeten tests ondergaan en worden gedekt door een verzekering. Therapiehonden vallen niet onder de ADA.

Hulphonden: Dit zijn honden die speciaal zijn getraind om specifieke taken uit te voeren voor iemand met een handicap. Ze kunnen overal gaan waar een mens in het openbaar kan gaan en zijn beschermd onder ADA. Wettelijk worden ze beschouwd als hetzelfde als noodzakelijke medische apparatuur.

Echt, een Doberman kan elk van deze drie rollen vervullen met de juiste training. Hieronder staan veel van de kenmerken van het ras Doberman die hen zeer geschikt maken voor dit soort werk. In het algemeen zijn Dobermans:

 • Rustig en niet snel opgewonden.
 • Altijd zeer alert.
 • Zeer intelligent.
 • Gemakkelijk trainbaar.
 • Een werkras dat graag taken uitvoert.
 • Instinctief geneigd om te helpen.
 • Minimale verharing en schone honden.
 • Geneigd zich sterk aan één specifiek persoon te hechten.
 • Sterk gericht op hun meesters.
 • Worden “klittenbandhonden” genoemd, omdat ze graag altijd heel dicht bij hun baasje zijn.

De grootste negatieve eigenschap die mensen aanhalen waarom ze geloven dat Dobermans geen goede hulphonden kunnen zijn, is omdat “ze venijnig zijn.” Ik weet het, als je al een Doberman-eigenaar bent dan raak je waarschijnlijk gefrustreerd bij het horen daarvan.

De realiteit is dat Dobermanns niet instinctief wreed zijn, je zou kunnen stellen dat ze instinctief beschermend zijn (wat naar mijn mening ook een geweldige kwaliteit is). Maar elke wreedheid die je in het verleden bij een Dobie hebt gezien, komt niet door hun ras, dat beloof ik je. Het komt door hun omgeving en training. Normaal zijn het heel rustige en zachtaardige honden.

Deze eigenschappen betekenen dat deze honden uitstekende blindengeleidehonden zijn, aanvalsalarm/medische responshonden, sociale signaalhonden (SSIG) voor mensen met autisme, mobiliteitshonden, gehoorhonden, of zelfs therapiehonden voor mensen in een ziekenhuis of verpleeghuis.

Video: Doberman onderneemt diensthondentraining

Het gebruik van een Doberman als hulphond

Hoewel Dobermans duidelijk van nature in staat zijn om een grote hulp te zijn voor iemand met een handicap, of iemand die troost nodig heeft in een ziekenhuis, zijn er enkele dingen die je anders moet doen als je een Doberman opvoedt als hulphond. Dit ras heeft een aantal unieke eigenschappen, dus die moet je in overweging nemen als je een hond opvoedt of traint voor dit werk.

 • Het knippen van de oren – De klassieke Doberman look is een hond met gecoupeerde oren. Als diensthond kan het beter zijn als ze niet gecoupeerd zijn. Helaas zien velen de gecoupeerde oren als een kenmerk van een agressieve hond. Niet gecoupeerde oren maken de hond vriendelijker en toegankelijker en passen beter in een openbare omgeving. Een ander punt van overweging is dat als medische hulp te hulp komt, ze misschien minder geneigd zijn om je te helpen als je een Doberman van 100 pond met gecoupeerde oren genaamd Butch naar je staart.
 • Rasverboden – Sommige steden leggen een zogenaamde “Breed Specific Legislation” of BSL op. Dit betekent dat sommige gemeenten verordeningen hebben uitgevaardigd die het bezit van bepaalde hondenrassen in hun gebied verbieden. Ook veel appartementencomplexen of verhuurders hebben hun eigen regels als het gaat om welke rassen ze wel of niet mogen toelaten. Doberman Pinschers staan vaak op deze lijsten van verboden rassen. Zelfs als u van deze regels bent vrijgesteld omdat de hond een hulphond is, moet u uw situatie misschien toch vaker uitleggen dan u zou willen.
 • Beschermingstraining – Als uw Doberman een hulphond wordt, kunt u hem niet ook nog op enigerlei wijze trainen voor persoonlijke bescherming. Bovendien kan dit een grote aansprakelijkheidskwestie voor u zijn als er iets gebeurt.
 • Socialisatie – Dobermanns moeten vaak en vanaf jonge leeftijd gesocialiseerd worden. Dit geldt vooral als u een Doberman wilt gebruiken als hulphond. Het zal ervoor zorgen dat ze te allen tijde zachtaardig en kalm zijn. Bovendien houden ze van socialisatie met zowel honden als mensen.
 • Scheidingsangst – Dit is een valkuil waar je gemakkelijk in valt met een Doberman als hulphond. Ze hechten zich sterk aan één specifieke persoon (geweldig voor servicewerk), maar dit kan leiden tot verlatingsangst als de hond ooit zonder u is. Zorg er tijdens de training voor dat uw hond bij u weg kan zijn zonder gestrest te raken.
 • Mentale en fysieke stimulatie – Dobermans hebben veel van beide nodig. De mentale stimulatie is waarschijnlijk gemakkelijk vol te houden zolang u uw Dobie voortdurend uitdaagt met verdere training. Fysieke stimulatie kan wat moeilijker zijn. Dit zijn gespierde, snelle werkhonden van het ras die van tijd tot tijd moeten kunnen rennen.

Dit zijn de belangrijkste verschillen die je waarschijnlijk zult opmerken bij het gebruik van een Doberman als hulphond in vergelijking met andere rassen. Over het algemeen zijn het prachtige honden en hoewel ik niet gehandicapt ben en mijn Doberman geen hulphond is, heb ik vaak het gevoel dat het helemaal niet moeilijk is om hem in die rol voor te stellen. Hij helpt me graag, kijkt me in de ogen en doet zijn best om erachter te komen wat ik van hem verlang.

Wat je moet weten voordat je een hulphond neemt

Uit gesprekken met veel mensen die in de loop der jaren hulphonden hebben gehad, kwamen een paar dingen naar voren die bijna iedereen mij vertelde en die mensen die overwegen een hulphond aan te schaffen moeten weten.

Ten eerste, wees erop voorbereid dat elke boodschap die je doet aanzienlijk langer duurt dan je verwacht. Het kost tijd om je hond in en uit je auto te laden, zijn uitrusting aan te doen en te praten met alle mensen die je benaderen. Dobermans trekken sowieso aandacht van vreemden, maar een hulphond die een Doberman is, maakt het probleem alleen maar erger.

Doberman en Labrador zorgen voor hun baasje.
Twee diensthonden. Een daarvan is Grim, de Doberman Pinscher. Hij is uitstekend in zijn werk en is een multi-getalenteerde dienstpup!

Vreemden zullen veel vragen stellen (soms ongepaste vragen zoals “wat is uw handicap?”), kinderen zullen uw hond willen aaien, en de lijst gaat maar door. Wat ooit een reis van 20 minuten was, kan gemakkelijk een reis van 45 minuten worden met een hulphond.

Wees er ook op voorbereid dat mensen een heleboel foto’s maken van jou en je Dobie die door de gangpaden van de kruidenierswinkel wandelen en ze allemaal op sociale media plaatsen. Voornamelijk foto’s van de achterkant. Ja, je achterkant komt meer op de sociale media dan je ooit voor mogelijk had gehouden als je een hulphond hebt (ik kan me voorstellen dat het veel erger is met een Doberman hulphond).

Ken uw rechten – ze zullen worden aangevochten

Wees helaas voorbereid op de occasionele betwisting door bedrijven over de toegang voor u en uw hond. Dit geldt vooral voor Dobermans omdat velen bang zijn voor het ras. Deze mensen proberen u niet uw rechten te ontzeggen, ze weten alleen niet wat uw rechten zijn, dus u moet ze kennen. Hulphonden mogen overal komen waar mensen in het openbaar mogen komen. Kijk eens naar de ADA eisen en regels. Dit zal veel van uw vragen beantwoorden.

Bedrijven kunnen je wettelijk maar twee vragen stellen:

 1. Is dat een hulphond die nodig is vanwege een handicap?
 2. Welke taken voert de hond uit?

Dat zijn twee vragen die je moet beantwoorden. U hoeft geen vragen te beantwoorden over wat uw handicap is en uw hond hoeft geen papieren of identificatie te hebben.

Soms zullen bedrijfseigenaren zeggen dat uw hond deze papieren of identificatie moet hebben omdat ze het eerder bij andere honden hebben gezien. Andere mensen die voor deze documentatie hebben betaald en ze hebben gekregen zijn gewoon gevallen voor een van de talloze online oplichters die beweren dat ze je hond kunnen certificeren voor een klein bedrag. Het is niet verplicht en het heeft geen wettelijke status.

Bedrijven kunnen echter onhandelbare honden vragen te vertrekken (zelfs diensthonden) als ze niet onder controle van de eigenaar lijken te zijn.

Tenslotte, doe niet alsof je hond geen hulphond is. Veel staten nemen nu wetten aan die het een misdaad maken om te doen alsof je hond een hulphond is. Het is ook een slechte dienst voor degenen die een hulphond nodig hebben en gebruiken.

In aanmerking komen voor een Doberman (of elke andere hond)

In het algemeen, om in aanmerking te komen voor een hulphond moet u worden beschouwd als gehandicapt door een medische aandoening. Deze aandoening moet er een zijn die u ernstig beperkt of volledig verhindert om alledaagse taken uit te voeren. Een arts kan uw specifieke situatie met u bespreken en bepalen of een hulphond geschikt is.

Door de eigenaar getrainde honden vs. door het programma getrainde honden

Als u hebt besloten dat een hulphond, of zelfs een Doberman Pinscher hulphond, geschikt is voor u, dan moet u beslissen of uw hond door de eigenaar of door een programma wordt getraind.

Eigenaar Getraind – Dit betekent dat u de hond vindt, de pup uitkiest, en zelf de training regelt. Er zijn veel boeken, YouTube-video’s en trainingscursussen die je bij dit proces kunnen helpen. Als u voor deze optie kiest, neem dan de tijd en doe vooraf veel onderzoek. Houd ook rekening met uw beperkingen. Een puppy is veel werk, zeker als je hem wilt trainen als hulphond. Zorg ervoor dat u in staat en bereid bent deze taak op u te nemen.

Als je voor deze route kiest, overweeg dan serieus om een hondengedragstherapeut of trainer in te huren om je te vergezellen naar je fokker om je te helpen bij het uitzoeken van een specifieke pup uit het nest. Een puppy krijgen met het juiste natuurlijke temperament is de sleutel tot zijn of haar succes later als volwassen hulphond.

Programma Getraind – Er zijn programma’s waarbij je betaalt voor een volledig getrainde hulphond. De kosten liggen meestal tussen de $5.000 en $25.000, hoewel er veel programma’s voor gehandicapten zijn die je kunnen helpen om zonder kosten een hond te krijgen. Maar wees voorbereid op een wachttijd van gemiddeld 2 jaar en vertrouw geen enkele plek die zegt dat ze onmiddellijk een hond hebben.

Zorg ervoor dat u uw hond krijgt van een gerenommeerde organisatie, want er zijn veel oplichters. Een goede plek om te beginnen is Assistance Dogs International. Zij hebben een database van geaccrediteerde leden die allemaal als zeer betrouwbaar worden beschouwd. Misschien moet je wat rondbellen om er een te vinden die Doberman Pinscher’s beschikbaar heeft als hulphond, maar zorg ervoor dat je je verzoek duidelijk maakt. U zult niet teleurgesteld zijn in het ras.

Welke taken Dobermannen kunnen uitvoeren

Doberman hulphonden zijn volledig in staat om alle typische taken uit te voeren die je zou verwachten van een uitzonderlijke hulphond. Inclusief het assisteren bij mobiliteit, medische waarschuwingen, het aan- en uitdoen van lichten, het openen en sluiten van deuren, het oprapen van gevallen voorwerpen, het begeleiden van blinden, en nog veel meer. Ik heb hier nog maar een tipje van de sluier opgelicht.

Mijn Doberman is zeker geen hulphond, maar ik heb hem geleerd mij te helpen met een vrij lange lijst van betrokken taken. Ik schreef hier een artikel over enkele van de meer geavanceerde taken waartoe Dobermans in staat zijn – met een paar trucjes voor de lol.

Laatste gedachten

Het nemen van een hulphond betekent een grote verandering van levensstijl. Als u ervoor kiest deze taak op u te nemen, kan ik geen beter type hond bedenken dan een Doberman Pinscher. Hun loyaliteit is ongeëvenaard en u zult versteld staan hoe intelligent en betrouwbaar deze geweldige honden kunnen zijn.

Gerelateerde vragen aan

Kan een Doberman een therapiehond zijn? Ja. Dobermanns hebben een zeer rustige houding en als ze goed gesocialiseerd zijn, kunnen ze perfect zijn voor een rol als therapiehond.

Kunnen Dobermans zonder riem lopen? Doberman Pinschers zijn zeer intelligente honden die zeer gericht zijn op hun baasjes. Hun natuurlijke eigenschappen maken hen zeer geschikt voor wandelingen zonder lijn en kunnen worden getraind om voorspelbaar te reageren op alleen verbale commando’s.