Kalme hondenrassen – De meest ontspannen hondenmaatjes

kalme hondenrassen

Welkom bij uw complete gids voor rustige hondenrassen, die u inzicht geeft in ’s werelds meest relaxte en chille honden!

We bespreken hoe goede kalme hondenrassen zo onverstoorbaar zijn geworden, en welke hondenrassen het kalmst zijn. Dit omvat kleine honden, kalme grote hondenrassen, gezinsvriendelijke honden, en zelfs honden die zowel kalm als rustig zijn!

Bent u op zoek naar een hond die niet elke keer als de postbode langskomt een kabaal maakt?

Of misschien wilt u de rustigste hondenrassen vinden, de koele en verzamelde honden die graag met u knuffelen en niet veel anders?

Als je “ja” hebt geantwoord op één of beide van de bovenstaande vragen, dan is een kalm hondenras misschien wel het juiste huisdier voor jou! Lees verder om meer te leren over rustige hondenrassen en om te zien hoe u uw eigen “chillaxing” maatje kunt vinden.

Kalme hondenrassen

Ontspannen hondenrassen spreken eigenaren van huisdieren om een aantal redenen aan.

Ze zijn doorgaans minder reactief dan andere hondenrassen.

Dit betekent niet noodzakelijk dat ze niet energiek zijn (hoewel sommige rustige honden ook luie honden zijn).

Het betekent echter wel dat ze minder snel emotionele neigingen tot nervositeit en prikkelbaarheid vertonen.

Kalme hondenrassen zijn over het algemeen aangename kerels om mee om te gaan.

Sommige hebben de perfecte schoothondpersoonlijkheid (als ze klein genoeg zijn, tenminste).

Aan de andere kant zijn sommige gewoon blij om bij hun baasje te liggen als ze hun energieke plezier voor de dag gehad hebben. Misschien vindt u de perfecte hond tussen de rustige grote hondenrassen.

Honden die aan de meer zachtaardige kant van het spectrum zitten, hebben ook eerder een “go with the flow” houding. Dit zijn de meer ontspannen hondenrassen.

Ze zijn gelukkig zolang ze eten krijgen, water, een comfortabele slaapplaats en wat tijd met hun mens.

Waarom werden rustige hondenrassen gefokt?

De huidige rustige hondenrassen kregen hun volgzame aard niet toevallig.

Veel rustige honden, zoals de Berner Sennenhond (over dit geliefde ras praten we later in dit artikel meer), werden gefokt om nauw samen te werken met hun mensen. Ze beschermden hun eigenaren en soms hun vee tegen roofdieren.

Het zou dus logisch zijn dat deze honden moedig en kalm moeten zijn om niet terug te deinzen voor het minste geluid of geritsel in de struiken!

Andere honden met een zachtere aard, zoals de Maltezer (later meer over deze kleine witte hond), werden specifiek gefokt om schoothondjes te zijn. Dit zijn honden met een beminnelijk karakter en een wat lagere energiebehoefte.

rustige hondenrassenBeweging is altijd belangrijk!

Nogmaals, we willen benadrukken dat niet alle rustige puppyrassen energiearm zijn. Sommige hoeven gewoon minder stoom af te blazen dan hun levendiger vrienden.

En met dat gezegd, alleen omdat je een rustig en lui hondenras hebt, betekent niet dat hij niet getraind hoeft te worden!

Hoewel hij het grootste deel van de dag misschien liever dommelt, is het heel belangrijk dat hij wat energie uitstraalt en zijn benen strekt.

Anders kunnen problemen als obesitas, diabetes en heup- of elleboogdysplasie later in zijn leven de kop opsteken.

Een ontspannen hondenras betekent niet een ontspannen eigenaar als het gaat om de gezondheid van uw hond!

Meest rustige hondenrassen

Wat zijn de rustigste hondenrassen?

Afhankelijk van wie je het vraagt, kun je verschillende antwoorden op die vraag krijgen. Dit geldt vooral als de persoon aan wie je het vraagt een fokker of liefhebber is van één bepaald hondenras.

Wat we wel kunnen zeggen, is dat op basis van eigenschappen die gewoonlijk bij sommige hondenrassen zijn waargenomen, er sommige rassen zijn die rustiger neigingen vertonen dan andere.

We geven u in de volgende paragrafen enkele voorbeelden van kalme hondenrassen gegroepeerd naar fysieke of andere persoonlijkheidseigenschappen.

Kalme speelgoedhondenrassen

Veel speelgoedrassen staan bekend als energieke mietjes, maar hier zijn een paar kleintjes die meer in contact staan met hun Zen dan andere kleine honden:

Chihuahua

De kleinste van alle kleine hondjes, de Chihuahua is waarschijnlijk honderden tot duizenden jaren geleden voor het eerst gefokt in Mexico.

Jarenlang zijn ze geliefd geweest als gezelschapshonden die gemakkelijk van plaats naar plaats kunnen worden gedragen. Ooit waren ze het hoofdbestanddeel van de draagtas van elk mode-icoon!

Gezien hun geringe grootte hebben ze niet zoveel beweging nodig als hun grotere broeders. Kinderen en mensen met sterke handen moeten er voorzichtig mee omgaan.

Naast hun fragiele gestel zijn Chihuahuas ook vatbaar voor overgebeten tanden, gewrichtsproblemen, lage bloedsuikerspiegel, gezichtsproblemen en luchtpijpverzakking.

Maltezer

De Maltezer is beroemd om zijn langharige en sneeuwwitte vacht. Dit is een ander oud Europees ras dat werd ontwikkeld als ideale schoothond en gezelschapshond.

Ze ontwikkelen een zeer hechte band met hun familie, zodat men wat verlatingsangst kan krijgen als men voor langere tijd alleen gelaten wordt.

Net als de Chihuahua is ook de Maltezer vatbaar voor gezondheidsproblemen bij kleine honden, zoals hartproblemen, overvolle tanden, gewrichtsproblemen, gezichtsverlies en luchtpijpverzakking.

Bovendien heeft de Maltezer als geheel witte hond een verhoogde kans om gedeeltelijk of geheel doof geboren te worden.

Skye Terrier

De Skye Terrier is een ander langharig ras. De Skye Terrier is afkomstig uit Schotland rond 1600, waar de nakomelingen van het ras werden gebruikt als jagers op vossen en dassen.

Ze werden uiteindelijk gewaardeerde bezittingen van edelen en waren hoofdbestanddelen van het Britse hofleven. Vandaag de dag zijn het nog steeds gewaardeerde huisdieren.

Laat je echter niet afschrikken door de terriër in hen. Ze staan bekend als veel rustiger dan andere terriers.

Skye Terriers worden vaak geteisterd door ruggenwervelletsels vanwege hun lange rug en lage beenstructuur; heupdysplasie en andere gewrichtsproblemen; huidallergieën; en kanker.

Havanezer

De Havanezer is een energiek voorbeeld van een rustig hondenras.

De Havanezer is een Bichon-type hond die afkomstig is uit Cuba. Men denkt dat de kleine witte hondjes zijn overgebracht door Italiaanse of Spaanse zeelieden die de Nieuwe Wereld gingen koloniseren.

In Cuba was hij een populair huisdier voor rijke planters en adel, mogelijk vanwege de reputatie van een charmeur die gedijt op aandacht.

De van nature zijdeachtige vacht van het ras kan worden getraind in dreadlocks – hoe cool is dat?

Als speelgoedhond is de Havanezer gevoelig voor kwalen die kleine honden vaak treffen, zoals gewrichtsproblemen, gezichtsverlies, hartruis en erfelijke doofheid (door hun Bichon-genen).

Rustige, kleine, niet verharende hondenrassen

Geen fan van veel hondenhaar? Als u op zoek bent naar een klein, rustig hondenras dat niet veel verhaart, dan raden wij u het volgende aan:

Chinese Naakthond

De Chinese Naakthond werd in de oudheid in China gefokt als rattenvanger. Dit opvallende ras is beroemd om zijn nogal naakte uiterlijk wanneer het onbehaard is, en zijn zijdezachtheid wanneer het behaard is (‘powder puff’).

Het zijn geen jagers in de hedendaagse wereld; het zijn eerder zeer vriendelijke gezinsdieren die graag met u onder een deken kruipen.

Gelukkig zijn zelfs powder puff Chinese Naakthonden zeer weinig verharders, maar beide rassen moeten in een warme omgeving worden gehouden vanwege hun gebrek aan natuurlijke isolatie.

Andere gezondheidsproblemen zijn folliculaire cysten, een vette huid en acne, oorontstekingen, geleidelijk gezichtsverlies, patella luxatie en gebitsproblemen.

Bolognese

De Bolognezer is een ander geliefd klein wit hondje, de Bolognezer is het boegbeeld van charmante schoothondjes sinds mogelijk de elfde eeuw! Het zou een van de vroegste van de rustigste hondenrassen kunnen zijn die strijden om de troon van de chill out.

Het ras won aan populariteit tijdens de Renaissance als huisdier voor Italiaanse edellieden, maar kort daarna was de Bolognezer bijna uitgestorven.

Het duurde enkele eeuwen om hun aantal weer op te bouwen, maar nu zijn deze zachte en pluizige pups weer ongelooflijk populair als huisdieren.

Omdat het zo’n oud en zuiver ras is, is de Bolognezer meestal vatbaar voor gewrichtsproblemen, patella luxatie, en oogproblemen zoals staar en progressieve retina atrofie (PRA).

kalme hondenrassen

Kalme grote hondenrassen

Tot nu toe hebben we enkele kalme kleine hondenrassen genoemd, maar hoe zit het met kalme grote hondenrassen?

Gelukkig zijn veel kalme, volgzame hondenrassen in feite de zachte reuzen van de hondenwereld. Hier zijn enkele van de kalmste grote honden die er zijn:

Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond is ontstaan in de Zwitserse Alpen, waar hij de hardste werker van de boer was.

Deze grote honden trokken karren en hoedden vee terwijl ze hun eigenaars vergezelden over de bergachtige toppen.

Aangezien deze honden zijn bedekt met een dikke vacht omdat ze werden gefokt om temperaturen onder nul te weerstaan, doen ze het het beste in koelere klimaten. En als grote honden zijn ze gevoelig voor heup- en elleboogdysplasie, opgeblazenheid en kanker.

Schotse Deerhound

De Schotse Deerhound is een aangename kerel.

Hij is ook een van de rustige, aaibare hondenrassen. Hij lijkt op een veel grotere en harigere versie van een Greyhound en komt uit Schotland voordat Schotland werd bewoond door de Schotten. Dat geeft je misschien een idee van hoe oud dit ras is.

Zoals zijn naam al doet vermoeden, werd hij gebruikt om op herten te jagen, dus zijn lange benen en gestroomlijnde lichaam waren nogal nuttig.

Tegenwoordig gaan Deerhounds graag lekker rennen, maar brengen dan de rest van hun tijd door geparkeerd op de bank of, bij voorkeur, knuffelend bij jou in bed!

Helaas komt bij dit ras veel botkanker en hartproblemen voor.

Newfoundland

De Newfoundland is een groot en zeer harig ras uit Canada. Zijn watervogel-zoekende voorouders werden gekruist met andere kleine retrievers om de huidige Labrador Retriever te creëren!

Net als de Lab, zijn Newfoundlands uitstekende zwemmers en worden ze vaak gebruikt bij zoek- en reddingsoperaties, maar ze zijn vooral geliefd als gezinsdieren. Hun aangename temperament maakt hen een top kandidaat als u op zoek bent naar rustige, zachtaardige hondenrassen.
Immers, wie kan het weerstaan om een echte teddybeer te knuffelen? Ook dit grote ras heeft last van gewrichtsproblemen, hartproblemen en kanker.

Sint Bernard

U kent de Sint Bernard misschien als u de “Beethoven” films heeft gezien. Zo ja, dan weet u alles over de majesteit en intelligentie van de Sint Bernard.

Als een berghondenras zouden Sint Bernards monniken vergezeld hebben als ze door besneeuwd terrein trokken, op jacht naar ingesneeuwde reizigers.

Sint Bernards zijn van nature zachtaardige, goedhartige zielen die graag een eigen gezin hebben, maar ze hebben voldoende ruimte nodig om hun lange benen te strekken, bij voorkeur in een niet te warm klimaat.

Dit is weer zo’n groot ras dat gevoelig is voor heupdysplasie, hartproblemen en opgeblazenheid.

Spinone Italiano

Hier is een prachtige sporthond die net zoveel van zijn werk houdt als van tijd met zijn gezin! De Spinone Italiano komt uit (u raadt het al) Italië, waar hij werd en nog steeds wordt gebruikt als een veelzijdige jachthond, die zowel land- als waterwild apporteert.

In tegenstelling tot andere jachthondenrassen heeft de draadcoated Spinone niet veel activiteit nodig om de “zoomies” eruit te krijgen. Hij doet het goed genoeg met zelfoefening en een dagelijkse wandeling of snelle jog.

Dit is een groot ras dat voor zijn grootte een wat lange levensduur heeft. Dat is 12-14 jaar. Hij heeft relatief weinig gezondheidsproblemen, waaronder ataxie (verlies van controle over lichaamsbewegingen) en heupdysplasie.

Rustige Rustige Hondenrassen

Welk hondenras is rustig en kalm? Wij denken dat deze twee rassen voldoen:

Russische Borzoi

Kijk eens naar de Russische Barsoi. Deze windhond is zo elegant en vorstelijk als royalty!

Zijn heerlijk zachte en zijdeachtige vacht, in combinatie met hun langbenige gestalte, doet dit ras lijken op een bontere versie van de Greyhound. Trouw aan hun serieuze uiterlijk, is de Barsoi een vrij rustige hond die de voorkeur geeft aan een even rustige en ongestoorde thuisomgeving.

Zorg er wel voor dat ze in een afgesloten ruimte blijven als ze buiten zijn, anders kan hun prooidrift bij de eerste aanblik van een eekhoorn of konijn in volle hevigheid toeslaan!

Net als andere grote rassen heeft de Barsoi vooral last van gewrichts- en hartproblemen.

Duitse Dog

Hij mag dan wel de koning van de hondenwereld zijn, maar laat je niet misleiden door de enorme gestalte van de Duitse Dog. Hij is een rustige hond die ook een van de beste rustige familiehondenrassen is die er zijn!

Terwijl Duitse Doggen oorspronkelijk werden gebruikt als zwijnenjagers in Denemarken zo’n 400+ jaar geleden, zijn ze nu geweldig als huisdieren en zelfs therapiehonden.

Niet veel schrikt deze hond af, en hij is heel geduldig met kleine kinderen (zorg er alleen voor dat hij ze niet per ongeluk omver stoot).

De torenhoge Duitse Dog kan problemen hebben met heup- en elleboogdysplasie, hartproblemen, opgeblazen gevoel en botkanker.

Speelgoed en kleine kalme hondenrassen

Niet op zoek naar een grote hond? Op zoek naar rustige, kalme, kleine hondenrassen?

Italiaanse Greyhound

Speelgoed- en kleine hondenrassen zijn berucht om hun “blafferigheid” of algemene luidruchtigheid, maar de Italiaanse Greyhound vormt een zeldzame uitzondering.

Deze miniatuur windhonden staan bekend om hun rustige en volgzame aard, samen met hun uitmuntendheid als schoothondjes en algemene metgezellen. In feite zijn Greyhounds in het algemeen een van de meer ontspannen hondenrassen.

Let echter op hoe ze rennen als ze een prooi in de buurt zien! Vanwege hun minuscule formaat worden ze niet aanbevolen voor gezinnen met kinderen.

Italiaanse Greyhounds zijn vatbaar voor een aantal bot-, gewrichts-, gezichts-, huid-, bloed- en neurologische aandoeningen.

Rustige luie hondenrassen

Misschien zijn sommige van de rustigste hondenrassen wel gewoon lui!

Bekijk ons artikel over Luie Hondenrassen voor meer informatie over waarom sommige honden er tegenop lijken te zien om zelfs maar te gaan joggen!

Een opmerking over gezondheidsproblemen

Het is je misschien opgevallen dat we bij elke beschrijving van elk ras wat informatie hebben opgenomen over hun gezondheid. Het ligt misschien niet voor de hand, maar het ras van een hond kan veel te maken hebben met hoe rustig of energiek, of zelfs rustig ze zijn.

Een Mopshond of een Franse Bulldog kunnen bijvoorbeeld weinig energie hebben vanwege hun anatomische en genetische opmaak.

Hondenrassen als deze hebben een plat gezicht. Dit veroorzaakt het brachycephalic airway obstructive syndrome. In het kort betekent dit dat ze het moeilijk hebben om voldoende lucht in hun longen te krijgen en daardoor behoorlijk ongezond zijn.

Denk dus goed na voor welk ras je besluit te gaan. Vraag jezelf af, is het de moeite waard om een rustig, kalm ras te hebben als die eigenschappen geworteld zijn in een slechte gezondheid en problematisch fokken.

Kalme hondenrassen – een samenvatting

De beste kalme hondenrassen zijn die rassen die van nature niet nerveus zijn, wat vaak te danken is aan hun fok.

Sommige van de rustigste hondenrassen van vandaag waren oorspronkelijk bedoeld als beschermers van mensen of vee, toegewijde reisgenoten, of gewoon huisdieren voor aristocraten en vorsten. Deze taken vereisten dat ze niet snel in de war raakten.

Kalme honden zijn er in alle soorten en maten, en sommige zijn actief, terwijl anderen de voorkeur geven aan een luiere levensstijl.

Het is belangrijk op te merken dat het feit dat een hond een gereserveerde persoonlijkheid heeft, niet betekent dat ze geen beweging nodig hebben.

Zorg ervoor dat zelfs de meest luie, rustige hond elke dag minstens één wandeling krijgt.

Geef uw mening

Is uw hond rustig en kalm? Is er een ras dat we uit ons artikel hebben weggelaten? Laat het ons weten in de commentaren hieronder.

Vertel ons uw favoriete verhaal over uw serene en vredige pooch.

Dit artikel is in 2019 uitgebreid herzien.

rustige hondenrassen

Referenties & Bronnen

American Kennel Club, Skye Terrier Toegang, 2019

American Kennel Club, Havanezer Accessed, 2019

Joan C. Hendrick ‘Brachycephalic Airway Syndrome’, Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, 1992

Daniel F. Tortura, “De juiste hond voor u” 1986.

Frauke S.Roedler, ‘Hoe beïnvloedt ernstige brachycefalie het leven van honden? Results of a structured preoperative owner questionnaire’, The Veterinary Journal, 2013.