Jackapoo Hondenras Eigenschappen en Verzorging

jackapoo

Jackapoo honden zijn een designer ras, een mix van de Jack Russell Terrier en de Toy of Miniatuur Poedel. Hoewel Poedels en Jack Russells er heel anders uitzien, zijn hun voorouders beide hard werkende, jagende rassen. Om deze taken uit te voeren moesten ze intelligent, actief en loyaal zijn, kwaliteiten die hen tot leuke pups en geweldige gezelschapsdieren maken. Deze schattige hond, ook bekend als de Jackadoodle of Poojack, weegt ongeveer 1,5 kg als hij volwassen is en kan tot in zijn tienerjaren leven. Vandaag delen we typische raskenmerken, gedragingen, persoonlijkheidskenmerken en mogelijke gezondheidsproblemen die u moet weten als u een Jackpoo puppy adopteert. We geven ook tips om een Jack Russell Poedel mix te vinden, op te voeden en te verzorgen.

Inhoud


Wat is een Jackapoo?

De Jackapoo is een schattige mix tussen de Jack Russell Terrier en de kleinere maten poedels.

Jackpoo Geschiedenis

De Jackpoo wordt al tientallen jaren toevallig geproduceerd, maar is pas recentelijk van de grond gekomen als design hondenras. Hun geschiedenis tot nu toe is eigenlijk de oorsprong van hun voorouderlijke rassen.

Jack Russell Terriers werden gefokt in Engeland in het midden van de 18e eeuw. Gefokt om te worden gebruikt als jachthonden, meestal voor vos, konijn en ander klein wild. Snel genoeg om andere jachtrassen bij te houden, maar klein en stevig genoeg om klein wild te vangen.

De Poedel heeft een langere geschiedenis, die meer dan 400 jaar teruggaat. De Standaard Poedel ontstond in Duitsland, waar hij werd gefokt als apporterende hond voor eendenjagers. De buitengewone intelligentie van de Poedel, zijn sterke zwemvaardigheid en zijn temperament om het de Poedel naar de zin te maken, maakten hem tot een perfecte apporteerder.

De Standaard Poedel, een hond van ware grootte, werd gefokt tot de minipoedel. De eerste Toy Poodle, een nog kleinere versie, werd gefokt in Amerika in het begin van de 20e eeuw.

jackapoo

Leuke feiten over de Jackapoo

De Jackapoo is een eigenzinnig en schattig ras. Het erft meestal de intelligentie en loyaliteit van de Poedel, en de robuuste energie en speelsheid van de Jack Russell.

Jackapoo Uiterlijk

Zoals bij elke gemengde hond, zal het uiterlijk van de Jackapoo enigszins verschillen van hond tot hond. Uw Jackapoo puppy kan meer kenmerken van de Poedel erven, of meer van de Jack Russell Terrier.

Hun haar is meestal kort tot halflang, en kan de krullende aard van de poedelvacht aannemen, of de ruwe vacht van de Jack Russell. De vachtkleur is meestal zwart, bruin, tan of wit, of een mengeling van meerdere tinten. Wat langere plukjes haar rond het gezicht en de snuit komen vaak voor.

Verharen Jackapoos veel?

Wist u dat de Jackapoo vaak als hypoallergeen wordt beschouwd? Er is geen hondenras waarvan de huid volledig vrij is van de eiwitten die allergieën veroorzaken. Veel mensen met een allergie melden echter dat ze meer tijd kunnen doorbrengen in de buurt van rassen die weinig verharen, zoals de Jackapoo!

Als ze de krullende vacht van hun poedelouder erven, dan wordt de losse vacht opgevangen en is het minder waarschijnlijk dat deze in huis gaat scharrelen. Ze moeten echter regelmatig worden geborsteld en geschoren om hun vacht netjes en matvrij te houden! Denk er ook aan om de hygiëne op peil te houden door de tanden van uw hond te poetsen, de nagels te knippen, enz.

Hoe groot zijn volwassen Jackapoo honden?

Dit is typisch een kleine hond, die ongeveer 12-25 pond weegt en 10-15 inches meet.

De grootte van de Jackapoo en andere kenmerken zijn afhankelijk van de vraag of hij is gefokt uit een dwergpoedel of een speelgoedpoedel. Zie onze vergelijking van de twee hier. Het grootste verschil is natuurlijk de grootte. Jackapoos gefokt uit speelgoedpoedels zullen kleiner zijn dan die gefokt uit dwergpoedels.

Jackapoo Temperament

Over het algemeen erft de Jackapoo de intelligentie en trots van de Poedel, en het actieve, hardwerkende karakter van de Jack Russell. Sommigen doorbreken de mal en vertonen een zeer sterke gelijkenis met de ene ouder boven de andere. Maar het resultaat is altijd een actieve, energieke kruising die graag een taak heeft.

Jackapoos hebben veel beweging nodig, en spelen graag buiten. Ze kunnen destructief worden als ze niet genoeg beweging krijgen, dus houd dat in gedachten bij uw beslissing. Het kunnen ook grote blaffers zijn, als ze niet getraind worden.

Zijn Jack Russell Poedel Mixen Agressief?

Jackapoos zijn meestal niet agressief, zolang ze van jongs af aan getraind en gesocialiseerd worden. De Jack Russell Terrier kan enigszins koppig of agressief zijn tegenover andere dieren, dus ook hier is socialisatie heel belangrijk.

Is deze mix goed met kinderen?

Uw Jackapoo kan doorgaans goed opschieten met kinderen, zolang hij goed gesocialiseerd is. Ze kunnen een beetje luidruchtig zijn, maar hebben de neiging niet te duwen of op te springen. En ze zijn waarschijnlijk te klein om een kind omver te lopen.

Jackapoo Training

De trainbaarheid van de Jackapoo hangt af van welk ouderras sterker naar voren komt. De Poedel staat bekend om zijn gehoorzaamheid en trainbaarheid, terwijl de Jack Russell wat meer een koppige kant kan hebben.

Beide ouderrassen zijn uiterst intelligent, dus training gaat meestal goed. Sommige Jackapoos kunnen een koppige, hoogmoedige inslag hebben, wat de trainingsplannen soms kan bemoeilijken. Geduld kan nodig zijn. Maar uiteindelijk zult u uw Jackapoo tot vrijwel alles kunnen trainen!

Uw Jackapoo moet vaak getraind worden, met behulp van positieve versterkingstraining. Als het nodig is, kunt u een professionele trainer inhuren – maar de meeste Jackapoos kunnen thuis worden getraind. De Jack Russell in uw Jackapoo kan ervoor zorgen dat de hond vaak blaft. Dit kan meestal worden aangepakt door training, maar is toch iets om in gedachten te houden.

Socialisatie en beweging

Dit is een hond met veel energie! Uw Jackapoo heeft elke dag veel beweging nodig. Naast wandelingen wilt u ook speeltijd inplannen om uw Jackapoo bezig en gelukkig te houden!

Socialisatie is erg belangrijk voor alle honden, maar in het bijzonder voor de Jackapoo. Als ze niet worden blootgesteld aan veel andere dieren, honden, kinderen en vreemden, kan de Jackapoo koppig of zelfs agressief worden.

Jackapoo Gezondheid

Als u dit ras overweegt, bent u vast benieuwd naar de gezondheid van de Jackapoo! Over het algemeen is de Jackapoo een gezond ras en lijdt hij niet aan veel erfelijke gezondheidsproblemen. Zoals alle rassen is de Jackapoo echter vatbaarder voor bepaalde gezondheidsproblemen dan andere.

Gelukkig zijn de meeste veel voorkomende gezondheidsproblemen van de Jackapoo mild. Een droge huid, allergieën en oorontstekingen komen vaak voor bij dit ras, maar zijn gemakkelijk te behandelen. In zeldzamere gevallen zijn erfelijke gezondheidsproblemen mogelijk. Zorgen als doofheid, patella luxatie, artritis, staar, schildklieraandoeningen en andere zijn zeker mogelijk bij dit gemengde ras.

Op sommige gezondheidsproblemen kan vooraf worden getest. Dit is een van de redenen waarom het belangrijk is een gerenommeerde fokker te kiezen – goede fokkers zullen altijd gezondheidstests op hun fokdieren uitvoeren om het risico van gezondheidsproblemen te verminderen.

Jackapoo Levensduur

Ze hebben een levensverwachting van 12-15 jaar.

Het redden van een Jackapoo

Als u besluit een Jackapoo te nemen, kunt u ofwel een puppy kopen of een reddingsjackapoo adopteren. Wij moedigen onze lezers altijd aan om lokale dierenasielen en reddingsorganisaties te steunen door pups van hen te adopteren. We hebben een lijst van Jackapoo reddingsorganisaties in een sectie hieronder, als u geïnteresseerd bent.

Hoewel we volledig achter het adopteren van reddingshonden staan, is het belangrijk om in gedachten te houden dat je de geschiedenis van de hond niet kent als je adopteert. Honden redden vereist zeker geduld, en is niet voor iedereen weggelegd.

Het vinden van een Jackapoo Puppy

Als u besluit een Jackapoo puppy te nemen, wilt u een gerenommeerde fokker in uw omgeving vinden. Vraag zeker naar de resultaten van gezondheidstesten en doe uw onderzoek voordat u een fokker kiest! Het is belangrijk om puppyfabrieken en dierenwinkels zoveel mogelijk te vermijden. Wij raden u aan bij gerenommeerde fokkers te blijven of een Jackapoo uit een asiel te adopteren.

Als u een Jackapoo puppy krijgt, wilt u heel vroeg beginnen met training en socialisatie. Omdat de Jack Russell Terrier een beetje agressief kan zijn tegen andere dieren, is socialisatie heel belangrijk bij dit ras. En hoe vroeger u begint, hoe beter!

Zijn Jackapoos goede gezinshonden?

Jackapoos zijn liefdevolle, leuke en energieke poedelmengsels die zeker een goed gezinshuisdier zijn. Ze zijn meestal goed met kinderen, zolang ze gesocialiseerd en getraind zijn.

Ze houden er absoluut van om tijd door te brengen met hun familie, en zijn beter af in huizen met meerdere mensen die hen veel aandacht kunnen geven (en wandelingen!) Zoals alle honden moeten Jackapoos onder toezicht staan rond kinderen. Maar als ze eenmaal gesocialiseerd zijn, schieten ze meestal goed op met kinderen!

Voor- en nadelen van het aanschaffen van een Jackapoo

Hier is een snel overzicht van wat je moet weten over het aanschaffen van een Jackapoo.

CONS:

  • Jackapoos kunnen vaak blaffen als ze niet goed getraind zijn
  • Zeer hoge energie

PROS:

  • Een intelligent en hardwerkend ras
  • Zorgt voor een goed huisdier
  • Meestal zeer trainbaar en gehoorzaam
  • Heel schattig!
  • Over het algemeen gezond

Jackapoo Reddingen

We hebben geen Jackapoo-specifieke reddingsorganisatie gevonden. Er zijn echter veel goede reddingsorganisaties die zich toeleggen op het helpen van elk ouderras. Hier zijn enkele top opties:

Poedel Reddingsorganisaties

UK

USA

Canada

Australië

Jack Russell Terrier Reddingen

USA

UK

Australië

Kent u andere Jackapoo reddingsorganisaties, of reddingen voor beide ouderrassen? Laat het ons weten in de commentaren!

Is een Jackapoo geschikt voor mij?

Als u een kleine, schattige, bundel energie wilt, dan is de Jackapoo een geweldige keuze! Dit is een gehoorzame, vriendelijke, leuke en liefdevolle hond die een goede metgezel kan zijn voor het hele gezin!

Dat gezegd hebbende, ze zijn vrij energiek, en hebben de neiging om vaak te blaffen. Als u hun eigenaardigheden en non-stop energie aankunt, is de Jackadoodle een geweldige hond om uw beste vriend te noemen!

Referenties en bronnen