Italiaanse hondenrassen

italiaanse hondenrassen

Italiaanse hondenrassen omvatten een reeks honden van verschillende vorm, grootte en temperament. Deze puppies uit Italië zijn intelligent, werken hard en omvatten ook enkele geweldige waak- en jachthonden. We zullen kijken naar de kwaliteiten en kenmerken van enkele van de meest populaire Italiaanse hondenrassen. We praten over levensduur, beweging, verzorging en training, en delen onze tips voor het vinden van uw favoriete Italiaanse hondenras pup.


Italiaanse hondenrassen

Als u van Italië en de Italiaanse cultuur houdt, of gewoon uw puppy-horizon wilt verbreden, dan zijn de Italiaanse hondenrassen een must voor u. Sommige zijn zeldzaam, terwijl andere een brede adellijke afkomst hebben die eeuwen teruggaat.

Laten we deze rassen eens nader bekijken. Iets meer te weten komen over hun temperament, persoonlijkheid, gezondheid en levensduur.

Bergamasco Herdershond

bermasco

De Bergamasco herder is een echt Italiaans hondenras. Het komt uit de Italiaanse Alpen bij Bergamo, en men fokte ze oorspronkelijk als herdershond.

Ze waren het beste in het bewaken van vee en schapen. Deze moedige honden konden worden losgelaten met het vee en erop vertrouwen dat ze het zonder menselijk toezicht weer terug zouden brengen.

Kenmerken van de Bergamasco herder

Dit Italiaanse herdersras heeft een unieke vacht die van nature dikke matten ontwikkelt. Dit kenmerkende uiterlijk heeft geholpen om hen te beschermen tegen de omgeving en roofdieren. Hun vervilting is normaal en natuurlijk, dus u hebt een gespecialiseerde trimmer nodig die weet hoe hij met hen moet werken.

Bergamasco Herdershonden zijn intelligente honden die alert, oplettend en geduldig zijn. Dankzij deze kwaliteiten hebben ze ook een goede reputatie bij kinderen.

Ze hebben een paar bekende gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie, bloat, en oogproblemen. De Bergamasco Herder heeft een gemiddelde levensduur van 13 tot 15 jaar.

Leuke feiten over Italiaanse hondenrassen

 • Historici hebben dit lid van de Italiaanse hondenrassen ongeveer 2000 jaar geleden gedateerd en geloven dat ze van oorsprong uit Perzië komen.
 • Hun unieke vacht ontwikkelt zich tot dreadlocks bij volwassen honden, terwijl de vacht van de pups dat niet doet.
 • Hun ruige haar valt over hun ogen maar laat hen toch goed zien. Het beschermt hun ogen tegen de zon en de schittering van de sneeuw.

Bolognese

Bolognese

De Bolognezer is een klein speelgoedras in de Bichon familie. Het ras is genoemd naar een stad in Noord-Italië genaamd Bologna. Ze zijn een oud Italiaans ras met adellijke wortels die hen binden aan de Italiaanse adel.

Het bestaan van de Bolognezers gaat terug tot in de 17e eeuw, waar ze te zien zijn op vroege wandtapijten. Royalty gebruikte dit ras voornamelijk als gezelschapshond vanwege hun kleine formaat en schattige uiterlijk.

Kenmerken van de Bolognezer

Ze houden van aandacht en zijn een prachtige gezelschapshond. Ze ontwikkelen een zeer sterke band met hun gezinsleden. Dit is een zeer actief en sociaal Italiaans ras dat goed overweg kan met andere honden van alle soorten en maten. En u moet weten dat de Bolognezer zich tot op hoge leeftijd puppyachtig gedraagt, wat een pluspunt is voor actieve gezinnen.

Laag allergeengehalte

De Bolognezer heeft een witte vacht die pluizig en licht gekruld is, en ze verharen weinig. Dit maakt de Bolognezer soms een verdraaglijke metgezel voor mensen met een allergie.

Het hangt echter wel af van de lijder, en als je ernstige allergieën hebt moet je geen Bolognezer mee naar huis nemen, tenzij je enige tijd zonder problemen met het ras hebt doorgebracht.

Gezondheid

De Bolognezer is een relatief gezond lid van de Italiaanse hondenrassen, met een gemiddelde levensduur van 12 tot 14 jaar. Maar omdat ze een bichon-type hond zijn, moeten toekomstige eigenaren letten op zaken als:

 • Chronische allergieën
 • Oorinfecties
 • Staar
 • Progressieve retinale atrofie
 • Luxerende patella
 • Epilepsie
 • Hartziekte
 • Urine stenen
 • Pancreatitis
 • Diabetes

Leuke feiten over Italiaanse hondenrassen

 • De naaste verwant van dit Italiaanse hondenras is de Maltezer, die ook klein en wit is en van Italiaanse origine.
 • Ze hebben een enkele vacht, in tegenstelling tot de meeste rassen, die een dubbele vacht hebben.
 • Er wordt aangenomen dat de Bolognese al 200 jaar in het Middellandse Zeegebied voorkomt.

Bracco Italiano

bracco italiano

De Bracco Italiano is mogelijk een van de oudste pointerrassen in Europa. Hun exacte oorsprong is onbekend. Maar deze honden gaan terug tot ongeveer de 4e eeuw voor Christus.

Men denkt dat ze een mix zijn tussen de Segugio Italiano en de Aziatische Mastiff. En er zijn twee variaties van het Bracco ras.

De ene komt uit de regio Piemonte en is lichter van kleur. De andere variant komt uit de regio Lombardije, is steviger gebouwd en donkerder bruin van kleur. De Italiaanse adel gebruikte deze honden vaak voor de jacht tijdens de renaissance.

Kenmerken van de Bracco Italiano

Dit zijn atletische honden met een diepe borstkas, een hoekig hoofd en lange oren. Ze hebben een korte, dichte vacht die een matige hoeveelheid onderhoud vereist. Hun vacht kan wit, wit met kastanje of wit met oranje zijn. Ze variëren in gemiddelde grootte van 50 tot 90 pond en 21 tot 17 inch groot.

Dit Italiaanse hondenras zijn krachtige en vastberaden jagers. Buiten de jacht zijn het echter kalme en zachtaardige honden. Ze zijn geduldig met kinderen en trouw aan hun baasjes. Deze honden zijn graag in het gezelschap van hun gezin en liggen meestal rustig in de buurt.

De Bracco Italiano heeft verschillende erfelijke gezondheidsaandoeningen, maar het is een relatief gezonde hond met een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 14 jaar.

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Nieraandoeningen
 • Cataract
 • Entropion
 • Ectropion
 • Bloat

Leuke feiten over Italiaanse hondenrassen

 • Op fresco’s en wandtapijten uit de 4e en 5e eeuw voor Christus is de hond Bracco Italiano afgebeeld.
 • De Medici-familie fokte Bracco Italianos tijdens de renaissance.
 • Ze zijn ook bekend als Italiaanse Pointer honden

Cane Corso

cane corso pups

U kent dit kaartdragende ras van grote Italiaanse hond misschien als de Italiaanse Mastiff hond. Ze zijn een gerenommeerde waakhond. Je kon dit ras oorspronkelijk vinden op landelijke boerderijen waar hun primaire taak was om eigendommen, vee en hun familieleden te bewaken.

De Cane Corso werd ongewoon rond de twintigste eeuw toen het leven op boerderijen begon te veranderen en hun diensten niet langer nodig waren. Gelukkig was een groep Cane Corso liefhebbers in staat om het ras te herstellen en het te redden van bijna uitsterven.

Kenmerken van de Cane Corso

Dit is een zeer grote Italiaanse Mastiff hond, met reuen die wel 110 pond wegen! Hoewel ze gespierd zijn, zijn ze minder log dan de meeste andere mastiff-rassen. Uiteraard heeft de Cane Corso flaporen zoals die van een Labrador. Ze hebben korter haar dat plat ligt en seizoensgebonden verhaart.

De Cane Corso is intelligent en wil graag behagen. Ze zijn een gereserveerd, kalm en een vrij rustig onderdeel van de Italiaanse hondenrassen. Dit alles maakt ze gemakkelijk te trainen.

Maar je moet niet vergeten dat omdat deze hond werd gefokt voor de bewaking, ze van nature bezitterig, territoriaal en dominant kunnen zijn. En ze kunnen ook op hun hoede zijn voor vreemden. Toch doet dit intelligente ras het goed bij gezinnen, zolang de training en socialisatie in een vroeg stadium worden toegepast.

De Cane Corso heeft een gemiddelde levensduur van 9 tot 12 jaar. Zoals alle grote rassen kunnen ze gevoelig zijn voor heupdysplasie. Het ras is ook kwetsbaar voor:

 • Entropion
 • Ectropion
 • Demodectische schurft
 • Bloat

Leuke feiten over Italiaanse hondenrassen

 • Cane Corso zijn verwant aan de Napolitaanse Mastiff, een ander ras van de Italiaanse Mastiff.
 • De Cane Corso droeg vroeger de Romeinse naam Canis Pugnax.
 • De Romeinen gebruikten deze honden tegen grote dieren, zoals leeuwen, in arena spellen.

Cirneco dell’Etna

cirneco

Hoewel het waarschijnlijk is dat dit ras zijn oorsprong vindt in Cyrene, geloven sommigen dat de Cirneco dell’Etna al 3000 jaar bestaat op Sicilië.

Dit ras is ruw en ruig en werd in de regio van de Etna gebruikt voor de jacht op wild en konijnen. Deze honden beslopen hun prooi geruisloos en konden vogels besluipen.

De Cirneco dell’Etna stierf bijna uit in de jaren 1930. Het was het werk van Dr. Maurizio Migneco dat dit lid van de Italiaanse hondenrassen gedurende zesentwintig jaar redde. De Italiaanse Kennel Club erkende dit ras in 1939.

Kenmerken van de Cirneco dell’Etna

Cirneco dell’Etna’s hebben een smalle kop en een lange snuit. Hun ogen zijn expressief en ze hebben opvallende, hoge, puntige oren.

Het zijn kleinere jachthonden die gemiddeld slechts tussen de 22 en 26 pond wegen. En ze staan op een gemiddelde hoogte van 17 tot 20 centimeter. Hun korte vacht varieert in kleur van tan tot kastanjebruin. En ze zijn ook vrij gemakkelijk te onderhouden met slechts een wekelijkse borstelbeurt.

Het zijn snelle, intelligente en hardwerkende honden. Ze hebben dus veel beweging nodig. Aan de andere kant zijn ze ook zachtaardig en aanhankelijk. Daarom zijn ze graag bij mensen. Bovendien vinden hondenbezitters ze gemakkelijker te trainen dan de meeste honden.

Door hun snelheid, behendigheid en behoefte aan beweging kan dit ras last krijgen van spier- en teenblessures. Ze zijn ook gevoelig voor schurft, huidallergieën, en vanwege hun magere bouw, anesthesie gevoeligheid. Maar over het algemeen zijn dit geharde en gezonde Italiaanse hondenrassen met een levensverwachting van 12 tot 14 jaar.

Leuke feiten over Italiaanse hondenrassen

 • Cirneco dell’Etnas zijn zowel uitstekende springers als gravers. Daarom is het een uitdaging om ze in een omheinde tuin te houden. Als ze niet over het hek springen, graven ze er misschien wel onderdoor!
 • De mensen kenden ze oorspronkelijk gewoon als Cirneco. Italianen voegden het deel “dell’Etna” toe in de jaren 1930, en het verwijst naar het berggebied waar ze werden gebruikt.
 • Aangenomen wordt dat dit een van de oudste hondenrassen is. Sommige munten tonen de afbeelding van een Cirneco hond uit de 5e en 2e eeuw voor Christus.

Italiaanse windhond

italiaanse windhond

Deze Italiaanse Greyhound, ook wel bekend als de miniatuur Greyhound, behoort tot de familie van de windhonden. Ze zijn ontstaan in het vroege Griekenland en Turkije meer dan 2000 jaar geleden!

Hoewel de Italiaanse Greyhound werd gebruikt voor de jacht, begeerde de adel hen als gezelschapshond. Ze waren een favoriet ras van de Italianen in de 16e eeuw. En ze waren zo gewild dat overijverige fokkers begonnen te proberen ze kleiner te maken door ze met andere honden te fokken.

Helaas veroorzaakte deze praktijk grote misvormingen en gezondheidsproblemen in het ras die leidden tot hun bijna uitsterven! Gelukkig was een kleine groep fokkers in staat om samen te komen en de Italiaanse Greyhound terug te brengen naar hun normale, gezonde standaard.

Kenmerken van de Italiaanse Greyhound

De Italiaanse Greyhound heeft een korte, glanzende vacht die wel af en toe verhaart. En ze zijn de kleinste van de windhonden. Omdat ze extreem klein en kwetsbaar zijn, worden ze niet aanbevolen voor huishoudens met kleinere kinderen.

De Italiaanse Greyhound houdt van rennen. Ze zijn snel, behendig en atletisch. Vanwege de sighthound genetica van de Italian Greyhound, hebben ze een zeer hoge roofdrift. U moet weten dat ze razendsnel opstijgen om achter kleine dieren aan te gaan, zoals konijnen en eekhoorns.

De Italiaanse Greyhound heeft een gemiddelde levensduur van 12 tot 15 jaar. De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij het ras zijn:

 • Epilepsie
 • ziekte van Legg-Perthes
 • Patellaire luxatie
 • ziekte van von Willebrand
 • Progressieve retinale atrofie
 • Kleur verdunning alopecia
 • beenbreuken
 • Staar
 • Glasvochtdegeneratie
 • Hypothyreoïdie

Leuke feiten over Italiaanse hondenrassen

 • U kent deze snelle Italiaanse honden misschien onder andere namen zoals De Italiaan, “IG,” of kortweg Iggy.
 • Ze zijn ontvankelijk voor de toon van uw stem en deze intelligente en opmerkzame honden kunnen aan de toon van uw stem horen hoe u zich voelt.
 • Italiaanse Greyhounds zijn grote springers, in staat om meerdere meters te springen, daarom wordt een omheining van minstens vier meter hoog aanbevolen om ze in uw tuin te houden.

Italiaanse Spinone

italiaanse spinone

De Spinone, een oud Italiaans hondenras, gaat terug tot 500 voor Christus in de regio Piemonte in Italië. Meer recent fokten fokkers de Spinone Italiano tot een veelzijdige sporthond. En ze waren een van de eerste jachthonden die bestonden.

Kenmerken van de Italiaanse Spinone

Dit lid van de Italiaanse hondenrassen is middelgroot tot groot. En ze hebben een pezige vacht die dicht op hun lichaam ligt. Spinone liefhebbers bewaren de meeste complimenten voor hun ogen, die ze beschrijven als “menselijk” in hun expressiviteit.

Dit is een gemoedelijk Italiaans hondenras dat geniet van zowel mensen als andere honden. Ze hebben een kalme, liefdevolle en trouwe aanleg. En ze doen het ook heel goed met kinderen, want ze zijn uiterst geduldig en zelden agressief.

De Spinone Italiano kan gevoelig zijn voor ataxie en heupdysplasie. Ze hebben een gemiddelde levensduur van 12 tot 14 jaar.

Leuke feiten over Italiaanse hondenrassen

 • Italiaanse Spinone zijn zeer veelzijdige jachthonden omdat ze zowel pointer als retriever kunnen zijn.
 • Het hertogelijk paleis in Italië heeft renaissance fresco’s waarop dit hondenras is afgebeeld.
 • Vroeger werden ze Bracco Spinoso genoemd, wat vertaald “stekelige pointer” betekent. Men denkt dat deze naam verband hield met hun vacht

Lagotto Romagnolo

italiaanse hondenrassen

Deze Italiaanse waterhond staat bekend als de Romagna Waterhond of de Waterhond van Romagna. Het is een van de middelgrote Italiaanse hondenrassen en dateert uit de middeleeuwen.

Dit is een werkhond die vooral werd gefokt voor het apporteren van water. Maar mensen gebruikten ze ook voor hun scherpe neus om truffels te zoeken op allerlei ruw terrein. Er wordt ook aangenomen dat de moderne water apporterende honden afstammen van dit specifieke Italiaanse waterhondenras.

Kenmerken van de Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo kan klein tot middelgroot zijn en heeft een gevarieerd uiterlijk. Ze hebben flaporen, grote ogen en een dikke vacht die hen uitstekend beschermt in koud water. Als Italiaanse waterhond komt deze bescherming tegen de kou hen goed van pas. Hun vacht kan krullend of plat zijn en is weinig of niet verharend. Het zijn intelligente honden die gemakkelijk te trainen zijn.

Ze zijn een attente, trouwe metgezel die aanhankelijk en speels is. Ze kunnen echter op hun hoede zijn voor vreemden, dus vroege socialisatie is de sleutel. Ze hebben weinig gezondheidsproblemen, maar kunnen gevoelig zijn voor heupdysplasie en jeugdepilepsie. De Lagotto Romagnolo heeft een levensduur van 15 tot 17 jaar.

Leuke feiten over Italiaanse hondenrassen

 • Deze voormalige truffeljagers houden van graven, dus sommige eigenaren geven hun pups zelfs een zandbak om in te graven.
 • Er zijn Etruskische artefacten die een hond tonen die lijkt op een Lagotto Romagnolo die de honden dateren ergens tussen de 8e en 2e eeuw voor Christus.
 • In het Italiaanse Romagnoolse dialect betekent Lagotto Romagnolo “waterhond”.
 • Truffeljagende Lagotto’s kunnen als pup een zeer forse prijs opbrengen.

Maltezer

maltezer puppy hond

De Maltezer is een oud ras, speciaal gefokt voor hun kleine formaat. Maar ze kunnen geen aanspraak maken op zuiver Italiaans bloed. Hun afstamming omvat honden uit Zwitserland en het hele Midden-Mediterrane gebied, waaronder Italië, en natuurlijk hun naamgenoot, het eiland Malta.

Interessant is dat velen geloven dat deze hond ooit werd gebruikt om knaagdieren te bestrijden. Maar dat was voordat zijn verschijning en gezelschap werd begeerd door adellijke vrouwen.

Kenmerken van de Maltezer

De Maltezer is een kleine witte hond met een zijdeachtige vacht die heel lang kan uitgroeien als hij goed geborsteld en onderhouden wordt. Hun vacht kan soms krullend of golvend zijn, vooral als hij kort wordt gelaten.

Men fokte de Maltezer in de eerste plaats als gezelschapshond. Dus, ze hebben de neiging om uitstekend met gezinnen om te gaan en blijven levendig en speels, zelfs als ze oud worden.

Dit is een hond die graag de hele tijd bij zijn menselijke familie is! Daarom houden ze van hun menselijke gezinsleden en zullen ze veel genegenheid tonen. Dit gezegd zijnde, kan de Maltezer last hebben van verlatingsangst. Houd hier dus rekening mee als u ze voor langere tijd alleen laat.

Ze zijn een relatief gezonde hond met een gemiddelde levensduur van 12 tot 15 jaar. De Maltezer is vatbaarder dan gemiddeld voor het witte schudden hond syndroom dat is een ernstige neurologische ziekte. Ze kunnen ook vatbaar zijn voor:

 • Doofheid
 • Hypoglykemie
 • Ingestorte luchtpijp
 • Pylorische stenose
 • Lever shunt

Leuke feiten over Italiaanse hondenrassen

 • Ondanks dat het zulke kleine Italiaanse honden zijn, zijn Maltezers uitstekende springers
 • Ze hebben in de loop der jaren verschillende naamsveranderingen ondergaan: Maltese Leeuwenhond, de Melitaie Hond, de Maltese Terrier, en de Spaniel Gentle
 • Ze verbranden gemakkelijk omdat hun witte vacht en blanke huid net als mensen gevoelig zijn voor zonnebrand.

Napolitaanse Mastiff

neapolitaanse mastiff

De Napolitaanse Mastiff is een grote en krachtige hond, bekend om zijn afschrikwekkende uiterlijk en grote kop. Ze hebben een losse huid met een kortharige, glanzende vacht. Dit grote Italiaanse hondenras is nauw verwant aan de Cane Corso. En ze zijn een andere waakhond van het Mastiff type.

Zoals veel Italiaanse hondenrassen, is dit een oude hond die vooral bekend staat om het verdedigen van zijn familie en eigendommen. Ze waren extreem populair in Italië, maar gingen als ras bijna verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kenmerken van de Napolitaanse Mastiff

Een van de meest massieve Italiaanse hondenrassen, ze kunnen wel 150 pond wegen. Een potentiële eigenaar moet zich dus voorbereiden op veel hond en veel kwijl! Ze hebben losse wangen en kwijlen bij opwinding of na het drinken.

Hoewel deze Italiaanse hondenrassen er fel uitzien, zullen ze alleen blaffen als ze worden geprovoceerd. Ze zijn koppig en zeer beschermend. Maar ze zijn intelligent en leren snel als ze goed gemotiveerd zijn.

Dit Italiaanse hondenras heeft een extreem hoge pijntolerantie. Ze hebben dus baat bij regelmatige veterinaire controles om problemen op te sporen die ze misschien niet laten merken.

Zoals de meeste grote rassen heeft de Napolitaanse Mastiff een kortere levensduur van gemiddeld 7 tot 9 jaar. Dit Italiaanse Mastiff ras is gevoelig voor een aantal specifieke gezondheidsproblemen, waaronder:

 • Kersenoog
 • Heupdysplasie
 • Ectropion
 • Entropion
 • Elleboogdysplasie
 • Sebaceous adenitis
 • Progressieve retinale atrofie
 • Hypothyreoïdie
 • Cardiomyopathie
 • Bloat
 • Huidinfecties

Leuke feiten over Italiaanse hondenrassen

 • De Mastiff werd ooit gebruikt voor het vangen van beren, stieren en jaguars in Romeinse arena’s.
 • De politie en het leger gebruiken deze hond vaak voor hun diensten in Italië
 • Dit ras is verboden in het land Singapore

Maremma Herdershond

maremma italiaans hondenras

Deze grote Italiaanse hond werd gefokt om het vee te bewaken in de Abruzzen en de Maremma in Toscane en Lazio. Trouw aan hun naam gebruikten de boeren ze om schapen te bewaken tegen wolven.

Dit ras is ongelooflijk trouw en heeft een waardige persoonlijkheid. Ze raken dan ook zeer gehecht aan hun gezinsleden en kunnen een prachtig huisdier zijn.

Kenmerken van de Maremma Herdershond

Deze hond behoort tot de allergrootste Italiaanse hondenrassen, met een gespierde bouw en een dikke witte vacht die meestal effen wit is en ruw aanvoelt. En de Maremma Herdershond kan wel 100 pond wegen.

Deze Italiaanse herdershond kan afstandelijk zijn tegenover vreemden, maar vroege socialisatie kan hierbij helpen. Ze zijn ook zeer intelligent, waardoor training een makkie wordt.

De Maremma Herdershond kan gevoelig zijn voor heupdysplasie, achondroplasie en hernia. Ze hebben een gemiddelde levensduur van 11 tot 13 jaar.

Leuke feiten over Italiaanse hondenrassen

 • Het Maremma ras zou meer dan 2000 jaar oud zijn.
 • De Santa Maria kerk in Florence toont een Maremma op een schilderij uit de 13e eeuw.
 • Ze zijn verwant aan de Franse Pyrenese Herdershond en de Hongaarse Kuvasz.

Volpino Italiano

volpino Italiano

De Volpino Italiano is een oud Italiaans hondenras van het Spitz-type. Deze hond is klein van formaat, maar ze zijn moedig. Mensen gebruikten ze oorspronkelijk als waakhond, die de grotere honden waarschuwde voor problemen.

Een van de kleine Italiaanse hondenrassen, dit was ook een gezelschapshond, eeuwenlang aanbeden door Italiaanse edelvrouwen.

Kenmerken van de Volpino Italiano

Dit is een klein Italiaans hondenras met een lange, dikke witte vacht en vosachtige trekken. De Volpino Italiano is in Amerika helemaal niet zo bekend, waardoor ze eerder worden aangezien voor een te grote Pomeriaan.

Hun sneeuwwitte vacht heeft heel wat verzorging nodig om hem onberispelijk te houden. Maar gelukkig zul je van deze vrolijke schoothondjes niet veel ruzie krijgen als het om een-op-een aandacht gaat.

Ze zijn goedmoedig, intelligent, aanhankelijk, speels en actief. Deze honden zijn ook erg vocaal en gebruiken graag hun stem. Dit komt waarschijnlijk door hun oorsprong als waakhond.

De Volpino Italiano is vatbaar voor twee gezondheidsproblemen: primaire lensluxatie, patellaire luxatie. Ze hebben een gemiddelde levensduur van 14 tot 16 jaar.

Leuke feiten over Italiaanse hondenrassen

 • Volpino Italiano wordt ook onder een paar andere namen gebruikt: Cane de Quirinale, Florentijnse Spitz en Italiaanse Spitz.
 • Er wordt aangenomen dat de schilder Michelangelo een van deze honden als huisdier had.
 • Het ras was aan het verdwijnen in 1965, maar inspanningen in het midden van de jaren 1980 deden de Volpino Italiano heropleven.

Italiaanse Waakhond Rassen

Twee van de hierboven genoemde Italiaanse hondenrassen worden bijzonder gewaardeerd om hun bewakingsvermogen. Beide zijn grote Mastiff type honden, de Napolitaanse Mastiff, en de Cane Corso.

Het bezit van zo’n grote en krachtige hond als bewaker en beschermer van je gezin is een grote verantwoordelijkheid, omdat zulke honden niet altijd in staat zijn onderscheid te maken tussen een legitieme bezoeker, en een indringer.

Bewakingsrassen hebben een uitgebreide en zeer grondige socialisatie nodig om hen te helpen veilige en zelfverzekerde hondenburgers te worden en het is belangrijk om een rasspecialist te vragen u hierbij te helpen als u nog nooit een waakhond hebt opgevoed.

Italiaanse jachthondenrassen

Italië heeft een lange en nobele traditie in het voortbrengen van kwaliteitsjachthonden. En sommige van de rassen op onze lijst zijn daar goede voorbeelden van.

Van het oude hondenras Bracco Italiano, een pointer met een jachthondachtig uiterlijk tot de immer populaire Italiaanse Spinone, een prachtig ruwharig veelzijdig pointing ras. En niet te vergeten de Lagotto Romagnolo, de trouwe Italiaanse Waterhond. Als u op zoek bent naar een jachtkameraad kan één van deze drie rassen heel goed bij u passen.

Puppies van de Italiaanse hondenrassen

Het vinden van Italiaanse hondenrassen van een gerenommeerde bron is van het grootste belang. Zoals altijd raden wij u aan veel onderzoek te doen voordat u beslist waar u uw Italiaanse hond vandaan haalt.

We hebben geprobeerd je een idee te geven van de gezondheidsproblemen die het meest voorkomen bij onze favoriete Italiaanse hondenrassen.

Een goede fokker zal er graag openhartig met je over praten, inclusief een eventuele familiegeschiedenis van gezondheidsproblemen en welke screeningstesten ze hebben uitgevoerd.

Italiaanse hondenrassen adopteren

Hoewel asielen alle soorten rassen voeren, zul je merken dat bepaalde Italiaanse hondenrassen moeilijker te vinden zijn. Het hangt ervan af welke honden beschikbaar zijn op het moment dat u zoekt.

Veel asielen brengen wel adoptiekosten in rekening, maar die zijn vaak een fractie van wat de meeste fokkers in rekening brengen. Een ander voordeel van het adopteren uit een asiel is dat asielen meestal de eerste dierenartskosten dekken, zodat uw Italiaanse hondenras zich kan aanpassen en klaar is voor zijn eeuwige thuis!

Is één van de Italiaanse hondenrassen geschikt voor u?

Italiaanse hondenrassen omvatten enkele van de slimste werkrassen, standvastige waakhonden en de meest toegewijde gezelschapspups.

Wat voor levensstijl u ook samen wilt genieten, Italië heeft een geweldige hond voor u. Sommige, zoals de Maltezer, hebben al een internationale reputatie als populaire huisdieren.

Vergeet niet dat er geen sluiproutes zijn om een gezonde, goed opgevoede pup te vinden. Het kan dus wat geduld vergen om een van de minder voorkomende Italiaanse hondenrassen op onze lijst mee naar huis te nemen. Maar we denken dat elk van hen het wachten waard is.

Lezers hielden ook van