Is pepermuntolie veilig voor honden met vlooien of allergieën?

pepermuntolie en honden

Is pepermuntolie veilig voor honden met jeukende allergieën of vervelend ongedierte? Ouders van huisdieren gebruiken pepermuntolie als een teken- of vlooienbehandeling, verdelger en afweermiddel. Je hebt misschien ook gehoord dat het een geweldige manier is om een hond met allergieën te kalmeren. Helaas werken niet al deze toepassingen, en sommige doen zelfs meer kwaad dan goed. Pepermuntolie doodt geen vlooien, maar het kan wel voorkomen dat ze op uw hond gaan leven. Maar helaas zijn de risico’s van het gebruik als vlooienmiddel veel groter dan de onzekere voordelen. Diezelfde geur waardoor insecten uw hond willen verlaten, zorgt er ook voor dat uw hond het wil afspoelen. Wat ze doen met hun tong, die in hun mond gaat en ervoor kan zorgen dat ze de pepermuntolie inslikken. En pepermuntolie kan giftig zijn bij inname.

Er is ook geen wetenschappelijk bewijs dat pepermunt honden met een allergie helpt op de manier waarop medicijnen zoals apoquel dat doen, en er zijn aanwijzingen dat het uw hond juist meer pijn en jeuk kan bezorgen! Mijten, teken, vlooien en allergieën zijn allemaal erg vervelend voor ons als ouders, dus het is belangrijk om te weten hoe je het beste van hen of hun symptomen afkomt. Vandaag ontkrachten we alle mythes en onthullen we de waarheid over hoe essentiële oliën, in het bijzonder pepermuntolie, werken bij honden. We bekijken wanneer ze een goed huismiddel zijn, en wanneer ze beter op de plank blijven liggen. We helpen u beslissen of dit natuurlijke middel de juiste behandeling is voor uw huisdier. We bekijken ook of pepermuntolie veilig is voor honden in een thuisdiffuser, of zelfs als traktatie!

Inhoud

Etherische oliën bevatten aromatische stoffen die uit planten worden geëxtraheerd. Deze sterk geurende plantenextracten worden gecombineerd met oliën om ze gemakkelijker te kunnen hanteren en gebruiken. En mensen vinden ze heerlijk als huismiddeltjes voor zaken als hoofdpijn, spierpijn en ontspanningstechnieken. Maar essentiële oliën zijn niet bedoeld om te worden gegeten en kunnen zeer giftig zijn, zoals kaneelolie, citrusolie, eucalyptusolie, tea tree olie, pepermuntolie, dennenolie en wintergroen. Het is dus belangrijk dat u ze buiten bereik van huisdieren en kinderen bewaart, en niet toestaat dat uw huisdier ze inslikt.


Is pepermuntolie veilig voor honden met vlooien?

Sommige eigenaren willen weten of ze kunnen overstappen op het gebruik van pepermuntolie voor honden om vlooien en teken te doden in plaats van veterinaire preventiemiddelen. Of dat ze het kunnen gebruiken voor huidaandoeningen wanneer hun honden jeuk hebben. Het idee van een meer natuurlijke behandeling kan heel aantrekkelijk zijn. Maar er zijn een paar belangrijke vragen die beantwoord moeten worden!

  • Doodt pepermuntolie vlooien?
  • Is pepermuntolie veilig voor honden?

Veel plantenoliën bevatten stoffen die levende organismen kunnen doden of afschrikken. Maar die oliën zijn niet nuttig, tenzij we de stof kunnen produceren in een vorm die veilig is voor gebruik bij dieren. Soms moeten we de stof zo sterk verdunnen dat ze niet langer doeltreffend is om ze veilig te kunnen gebruiken.

Natuurlijke vs Medische Remedies

Er is een enorme trend naar het gebruik van natuurlijke remedies en aromatische oliën. Je kunt nauwelijks een schoonheids- of reinigingsproduct vinden zonder een toegevoegd aangenaam kruid of geur. Deze trend zet zich door naar producten voor huisdieren – met toegevoegde essentiële oliën of geuren die aangenaam zijn voor de mensen die de goederen kopen. Veel mensen denken dat natuurlijke producten veiliger zijn dan de schadelijke chemicaliën in geneesmiddelen – zowel voor henzelf als voor hun huisdieren.

Het idee dat natuurlijke geneesmiddelen inherent beter en veiliger zijn, klopt niet altijd. En vertelt ons niet het hele verhaal. Veel ‘natuurlijke’ planten zijn giftig voor mens en dier. En technisch gezien zijn etherische oliën ook chemische verbindingen.

In tegenstelling tot veel medische termen is de term ‘natuurlijk’ niet gereguleerd. Dat betekent dat er geen normen zijn voor ‘natuurlijke’ middelen, en dat natuurlijke supplementen vaak op de markt kunnen worden gebracht met minimale of geen controle of testen. Dit betekent dat je niet weet wat de ingrediënten precies zijn, of wat de mogelijke bijwerkingen zijn. Toch kunnen planten en kruidengeneesmiddelen zeer krachtig zijn.

Is pepermuntolie veilig voor honden

Pepermuntolie voor honden

Het gebruik van essentiële oliën wordt vaak aromatherapie genoemd vanwege de sterke geuren die ermee gepaard gaan! Het is belangrijk om te onthouden dat uw hond 125 tot 500 miljoen meer geurcellen in zijn neus heeft dan u, wanneer u aroma’s in huis gebruikt. En gemakkelijk van streek kan raken door sterk ruikende stoffen. Die aangename etherische olie die u gebruikt om te ontspannen, kan voor uw harige vriend overheersend zijn. Kijk of uw huisdier misschien de kamer verlaat als u die verstuiver aansteekt.

Hond kijkt door hek

Hoe werkt pepermuntolie?

Het hoofdbestanddeel van pepermuntolie is menthol. Onderzoek heeft uitgewezen dat menthol mijten en sommige bacteriën, schimmels en gisten doodt. Ook dat het verzachtende eigenschappen heeft, bijvoorbeeld bij hoesten en bij toepassing op de huid.

Pepermuntolie wint aan populariteit voor allerlei kwalen bij mensen. Zelfs bij mensen is het echter in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals spierpijn en irritatie van huid en slijmvliezen. Sommige mensen hebben zelfs ernstige allergische reacties op munt. Recentelijk stellen sommige eigenaren en enkele holistische dierenartsen pepermuntolie voor honden voor als alternatief voor, of aanvulling op, traditionele vlooien- en tekenpreventiemiddelen.

Veel van de populariteit is gebaseerd op anekdotes en succesvolle marketing door de bedrijven die deze natuurlijke huisdierproducten verkopen. Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe weinig bewijs opgeleverd voor de effectiviteit ervan.

Pepermuntolie tegen vlooien

Pepermunt wordt al duizenden jaren gebruikt als insectenwerend middel. In sommige landen wordt het nog steeds gebruikt tegen ongedierte zoals vlooien en muggen. Maar nu we krachtige chemische afweermiddelen zoals DEET hebben, hoe houdt pepermunt zich in vergelijking daarmee?

Sommige studies hebben aangetoond dat pepermuntolie, vooral in combinatie met andere essentiële oliën, effectief is in het afweren van ongedierte zoals vlooien, teken en muggen. Andere studies gaven geen uitsluitsel, of vonden weinig voordelen in het gebruik van pepermuntolie tegen vlooien. Dit gebrek aan overtuigend bewijs weerhoudt bedrijven er niet van om pepermuntolie tegen vlooien te produceren.

Doodt pepermuntolie vlooien?

Eén stukje informatie waarvan we met zekerheid kunnen zeggen dat het onjuist is, is het idee dat pepermuntolie vlooien doodt. Pepermuntolie doodt geen vlooien.

Een product dat wordt verkocht als pepermuntolie afweermiddel kan vlooien doden. Meestal wanneer het gebruikt wordt in een product dat andere ingrediënten bevat zoals natriumlaurylsulfaat of citrusextracten zoals linalool en d-limoneen. Maar de pepermuntolie is niet het actieve dodende ingrediënt.

Het kan echter wel helpen vlooien af te weren.

Weert pepermuntolie vlooien af?

Pepermuntolie kan helpen vlooien af te weren. Hoewel verder onderzoek nodig is om precies te bevestigen hoe goed pepermuntolie presteert ten opzichte van conventionele therapieën. Studies hebben aangetoond dat pepermuntolie voor vlooien niet zo effectief werkt als sommige andere essentiële oliën die traditioneel voor dit doel worden gebruikt.

De effectiviteit is ook afhankelijk van de concentratie van de olie en van hoe vaak deze wordt toegepast. De andere ingrediënten in een product zullen ook een rol spelen bij het bepalen van hoe goed het werkt. De verschillende producten hebben verschillende concentraties en zelfs verschillende instructies voor hoe vaak ze moeten worden gebruikt. Dit kan verwarrend zijn.

Zonder regulering van de producten, en grote studies die hun werkzaamheid en veiligheid meten, kunnen we niet weten of pepermuntolie vlooienproducten werken. Hetzelfde kan gezegd worden over de vraag of pepermuntolie werkt bij hondenallergieën.

Is pepermuntolie veilig voor honden met allergieën?

Veel mensen wenden zich tot het aanbrengen van pepermuntolie op de huid van hun hond wanneer deze veel krabt. Er zijn aanwijzingen dat pepermuntolie effectief is tegen mijten, bacteriën, schimmels en gistinfecties. Dus het zou kunnen helpen. Er zijn berichten dat het de ontsteking, irritatie en uitslag kan verlichten die gepaard gaan met allergieën en huidinfecties. Voor sommige honden kan het echter zelfs huidirritatie of allergieën veroorzaken.

En dan de vragen “Wat en hoeveel gebruikt men?” En “Is pepermuntolie veilig voor honden” nog steeds. Wanneer uw pup overmatig krabt, moet u een goede diagnose krijgen van uw dierenarts. U kunt dan bespreken welke natuurlijke middelen u zou kunnen gebruiken om de aandoening te verlichten.

Veel dierenartsen zijn sceptisch en bezorgd over de toenemende belangstelling voor essentiële oliën, ondanks het gebrek aan onderzoek dat het gebruik ervan in de diergeneeskunde ondersteunt. Dit geldt ook voor deskundigen in de bestrijding van parasieten bij dieren. Naast de vraag of essentiële oliën al dan niet werken, zijn er ook legitieme zorgen over de veiligheid.

is pepermuntolie veilig voor honden

Is pepermuntolie veilig voor honden?

De belangrijkste vraag die elke aspirant-oliegebruiker zich moet stellen is niet “Doodt pepermuntolie vlooien” maar “Is pepermuntolie veilig voor honden?”. Het antwoord is voorlopig nee.

Het gebruik van essentiële oliën om honden te behandelen is relatief nieuw. Dit betekent dat er nog niet genoeg tijd is geweest voor onderzoekers om de risico’s, de effectiviteit en de juiste doseringen van essentiële oliën vast te stellen.

Wat onderzoekers echter tot nu toe hebben gevonden, is dat er een aantal ernstige bijwerkingen zijn geassocieerd met pepermuntolie.

Honden en andere dieren zijn gevoeliger voor oliën dan wij. En sommige essentiële oliën die volkomen veilig en heilzaam zijn voor ons, zijn giftig voor onze huisdieren – net als bepaald voedsel.

Is pepermuntolie veilig voor honden en andere dieren?

Katten zijn bijzonder gevoelig, en je moet nooit pepermuntolie op je kat gebruiken.

Pepermuntolie kan huid- en slijmvliesirritatie bij uw hond veroorzaken. De sterkte van de geur kan ook desoriënterend zijn voor de krachtige neus van uw hond. Het lichaam absorbeert essentiële oliën zeer snel – of ze nu op de huid worden aangebracht of ingenomen. Bij toepassing op beschadigde huid wordt het nog sneller opgenomen.

De verbindingen in de olie moeten dan door de lever worden afgebroken. Overdosering kan leiden tot ernstige bijwerkingen. De risico’s zijn groter bij pups en jonge honden, oude honden en honden met een leverziekte.

Het meest voorkomende symptoom van pepermuntvergiftiging bij honden is braken. Maar het kan ook leiden tot lusteloosheid en zwakte, gebrek aan coördinatie, beven en moeite met ademhalen. Sommige honden hadden deze reacties zelfs met de voorgeschreven doses.

Wat moet u doen als uw hond essentiële olie op zijn huid heeft en tekenen van toxiciteit vertoont? Dierenartsen raden u aan de plek meteen te wassen met afwasmiddel. Bovenop de bovenstaande risico’s zijn er nog de risico’s verbonden aan het gebruik van ineffectieve vlooienbestrijdingsmiddelen.

Verdere risico’s van het gebruik van pepermuntolie voor vlooien

U moet er zeker van zijn dat het product dat u gebruikt om vlooien te bestrijden goed werkt. Blootstelling aan vlooien kan ernstige irritatie veroorzaken. Vlooien verspreiden ook lintworm en virale en bacteriële ziekten. Sommige van deze ziekten kunnen zelfs overgaan op mensen.

Vlooien kunnen ook vlooiengerelateerde dermatitis veroorzaken, wat kan leiden tot secundaire infecties. Ernstige besmettingen kunnen bloedarmoede veroorzaken bij jonge honden. Dus we hebben de mogelijke risico’s van pepermuntolie voor honden besproken. Hoe zit het met de munt in uw tuin?

Is pepermuntolie veilig voor honden indien gegeven in kruidvorm?

Pepermunt is een kruid uit de muntfamilie en heeft vele toepassingen op kruidengebied. Het is ook een geurige toevoeging aan kruidentuinen. Bij inname van grote hoeveelheden is het giftig voor honden. Maar er is geen reden waarom u geen pepermunt in uw tuin zou kunnen kweken.

Het goede nieuws is dat, naast het effect op ongedierte, onderzoek heeft aangetoond dat pepermunt ook honden en katten afweert. Er zijn berichten dat honden zich afwenden en weglopen als je pepermunt onder hun neus stopt.

Het is dus hoogst onwaarschijnlijk dat uw huisdier van de munt in uw tuin zal snoepen – de meeste honden weten instinctief wat goed voor hen is of niet.

Weert pepermuntolie vlooien af?

Is pepermunt goed voor honden?

Pepermunt wordt beschouwd als giftig voor honden. In kleine doses is het echter over het algemeen veilig. Dat maakt het niet noodzakelijkerwijs goed voor honden.

Als u een product wilt gebruiken dat pepermunt bevat, of een andere essentiële olie, praat dan met uw dierenarts. Zij weten welke producten veilig zijn voor honden, hoe ze toe te passen, en de juiste dosering.

Op die manier weet u dat u iets doet dat goed is voor uw hond in plaats van hem per ongeluk schade toe te brengen.

Is Pepermuntolie Veilig Voor Honden Om Te Eten?

Pepermunt is giftig voor honden als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen. Dit omvat de plant, essentiële oliën en andere producten die munt bevatten. Etherische oliën zijn sterk geconcentreerd en daarom gevaarlijker.

Als u essentiële oliën in uw huis gebruikt, zorg er dan voor dat u ze buiten het bereik van huisdieren en kinderen houdt. Nu vraag je je misschien af hoe het zit met alle vlooienmiddelen op de markt die pepermunt en andere essentiële oliën bevatten.

Pepermunt vlooienspray

Deze producten mogen gemaakt en verkocht worden omdat de EPA geen registratie vereist voor essentiële oliën, omdat ze veilig geacht worden voor menselijk gebruik. Dat betekent niet dat ze effectief of veilig zijn voor honden.

Sommige sprays bevatten andere, effectievere ingrediënten en zeer lage concentraties pepermuntolie. Deze sprays kunnen veilig zijn.

Aan de andere kant onderzocht een studie uit 2012 de database van het Animal Poison Control Center van de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA). Zij ontdekten dat sommige katten en honden aanzienlijke bijwerkingen ondervonden van pepermuntolie, zelfs bij gebruik volgens het productetiket.

Als u overweegt een pepermunt vlooienspray op uw hond te gebruiken, raadpleeg dan uw dierenarts om te zien of de spray die u hebt gekozen veilig is. Uw dierenarts heeft toegang tot veterinaire tijdschriften en bronnen die hem of haar kunnen helpen bepalen of er gevallen van toxiciteit in verband met het product zijn geweest.

Als uw dierenarts zegt dat het product veilig is voor u om te gebruiken, zorg er dan voor dat u ook een aanvullend afweermiddel gebruikt om er zeker van te zijn dat uw hond beschermd is.

Is pepermuntolie veilig voor honden in essentiële oliën?

Producten met pepermunt essentiële olie zijn misschien niet helemaal veilig, maar ze zijn veel veiliger dan het gebruik van uw eigen pure pepermunt essentiële olie op uw hond.

Natuurlijke vlooienbestrijdingsproducten gebruiken meestal lagere concentraties pepermunt essentiële olie om de risico’s van toxiciteit te verminderen. Zelfs een druppel essentiële olie verdund in een zelfgemaakte spray kan te veel zijn bij gebruik op een geïrriteerde huid.

Als u pepermunt essentiële olie op uw hond wilt gebruiken, gebruik dan altijd een speciaal samengesteld pepermuntolie vlooienbestrijdingsmiddel en controleer zeker of de producent veiligheidstests heeft uitgevoerd.

U kunt deze informatie te weten komen op hun websites of door hun klantenservice te bellen.

Is pepermuntolie veilig voor honden om vlooien te behandelen?

Is pepermuntolie veilig voor honden? Vlooien zijn frustrerend. Het idee om schadelijke chemicaliën in je huis te spuiten, vooral als je huisdieren en kinderen hebt, is begrijpelijkerwijs verontrustend. Maar soms kan je natuurlijke oplossing ook schadelijk zijn.

De meeste dierenartsen waarschuwen eigenaren tegen het gebruik van pepermuntolie en andere essentiële oliën op hun huisdieren.

Dat betekent niet dat je geen oliën kunt gebruiken om jezelf of je huis te behandelen. Zolang u zich maar houdt aan alle veiligheidssuggesties die uw dierenarts geeft, vooral als het gaat om het besproeien van beddengoed voor huisdieren.

Hopelijk zullen toekomstige studies dierenartsen en eigenaren helpen uitzoeken hoe (en of) je essentiële oliën veilig kunt gebruiken. En ons voorzien van meer definitieve antwoorden over welke producten schadelijk zijn en welke effectief.

Tot dan, speel het veilig en behandel je hond met een andere vorm van vlooienpreventie. Heeft u ervaringen met pepermuntolie en uw hond? Zo ja, deel het dan met ons in het commentaarveld hieronder.

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Bronnen: Is pepermuntolie veilig voor honden?

  • Baker, B.P. Profiel van pepermunt en pepermuntolie. Cornell Cooperative Extension.
  • DVM360 Personeel. 2013. ‘Heb je het al gehoord? Vlooienpreventie met essentiële olie: “Natuurlijk” staat niet gelijk aan geen zorgen. DVM360.
  • Flint, C. Etherische olie en vloeibare potpourri vergiftiging bij honden. VCA Ziekenhuizen.
  • Genovese, A.G. et al. 2012. Bijwerkingen van essentiële olie-bevattende natuurlijke vlooienproducten vrijgesteld van Environmental Protection Agency regelgeving bij honden en katten. Journal of Veterinary Emergency and Critical Care.
  • Gerhold, R. 2019. De meeste natuurlijke veterinaire parasietproducten werken niet: Het is wetenschap. DVM360.
  • Kidd, R. 2008. Aromatherapie. Proceedings. DVM360.
  • Wooten, S.J. 2018. Essentiële oliën voor vlooien en teken? Niet zo snel. DVM 360.