Is de mopshond echt een gelukkige puppy?

De Mopshond is misschien wel het meest herkenbare hondenras van dit moment. Ze worden aanbeden door beroemdheden en huisdiereigenaren, en zijn de lievelingen van de showring. Maar achter dat schattige platte gezicht gaat een hele reeks problemen schuil. Mopshonden hebben moeite met ademhalen, het regelen van hun temperatuur, eten, het verteren van hun eten, en gewoon in het algemeen dingen doen waar honden voor gemaakt zijn. Grappige mopshondengeluiden zoals snurken en snuiven zijn niet zo grappig als je weet waarom ze die maken, en hoe de hond zich voelt over de oorzaken ervan.

De nadruk op kenmerken boven functie door grote dierenclubs en verenigingen heeft de schattige Mopshond een heel slechte behandeling gegeven. Vandaag kijken we eerlijk naar hoe mopshonden zijn als huisdier, welke problemen je als eigenaar tegenkomt en hoe je mopshond zich voelt als hij zijn dag doorbrengt. We verdiepen ons ook in de uitdrukking “normaal voor het ras” en of dat argument een rechtvaardiging is voor wat deze lieve mopsen meemaken.

Inhoud

De Mopshond heeft een grote persoonlijkheid in een klein, stevig lichaam. Ze zijn een brutaal, grappig en charmant ras. Mopshondjes zijn sociaal, trouw, vriendelijk en aanhankelijk. Vandaag delen we mopshond eigenschappen en feiten. We leren alles over dit schattige appartement huisdier en schoothondje. We geven een gids voor het vinden, opvoeden en trainen van een mopshond puppy. Evenals het adopteren en verzorgen van een volwassen Mopshond.

We ontmoeten de voorouders van de Chinese Mopshond, en ontdekken hoe Mopshonden eruit zouden moeten zien. Van hun grote hoofd, bug ogen en platte gezichten, tot kleine hangende oren en gekrulde staart. Mopshonden hebben een gerimpelde uitdrukking, een onderbeet en een wiegende tred. Ze hebben een korte, sterk verharende vacht in fawn of zwarte kleuren. Mopshonden passen bij nieuwe eigenaren met een actieve levensstijl. Maar je moet je bewust zijn van hun gezondheidsbehoeften om ze veilig te houden.

Deze mopshondjes ademen luid terwijl ze spelen.

Gelukkige mopsen?

Een gelukkige Mopshond is er een die zo gezond mogelijk is, slank is en veel aandacht krijgt van hun eigenaar. Koppig en gevoelig, ze hebben echt baat bij positieve training. Mopshonden hebben als baby ook een zorgvuldige zindelijkheidstraining nodig. Ze zijn geweldige huisdieren in een appartement en liefdevolle schoothondjes. Deze kleine hondjes zijn vaak goed met kinderen, honden en andere huisdieren. Hoewel die korte, glanzende vacht nog steeds verhaart en verzorgd moet worden! Mopshonden hebben weinig energie en doen het niet goed bij warm weer.

Vandaag bekijken we hoe je een geschikte Mopshond kunt herkennen, en of het een goed idee is om te zoeken naar een meer ongewone metgezel zoals een Teacup Mopshond. We kijken hoe de slimheid van mopshonden zich verhoudt tot andere honden. We delen ook enkele rassen die op Mopshonden lijken en die de puppy jeuk perfect kunnen opheffen. Inclusief de schattige retro mopshond.

slaperige schattige baby mopshond puppy

Wat zijn mopshonden?

De Mopshond is een speelgoedhondenras. Ze hebben een schattig compact lichaam, een vrolijke grijns en een kalme persoonlijkheid. Dit ras wordt aanbeden door beroemdheden. Het zijn deze kenmerken, samen met hun opvallende, afgeplatte, bijna mensachtige gezicht en enorme ogen, die hebben bijgedragen aan de snel groeiende populariteit van het ras.

Waarom houden mensen van mopshonden?

We houden van mopshonden omdat het prachtige kleine karakters zijn. Ze zijn liefdevol, lief en zorgzaam. Ze zijn ook trouw aan een persoon, maar ook aan hun familie. Een geweldig huisdier qua temperament.

Ze zijn ook klein, dus makkelijk mee te nemen. En ze hebben minder energie dan andere honden, dus zijn ze een ontspannend gezelschap. Maar het probleem met Mopshonden is dat sommige van deze dingen, die voordelen lijken, eigenlijk niet zo geweldig zijn als het gaat om het kiezen van een huisdier.

Voor-en nadelen van het krijgen van een baby mopshond

Je bent hier waarschijnlijk omdat je van mopshonden houdt (want wie zou dat niet doen!) Dus sommige van deze nadelen zullen je misschien verrassen. Maak je geen zorgen, we zullen ze in meer detail uitleggen.

Voors

 • Goed gehard
 • Schattigheidsfactor
 • Geschikt voor kleinere huizen

Cons

 • Gezondheidsproblemen
 • Weinig energie
 • Hoge dierenartsrekeningen en verzekeringskosten
baby mopshondje met gekrulde staart, flaporen en zielige uitdrukking, die illustreert of mopshonden staarten hebben

Mopshond ras geschiedenis

De Mopshond is een vrij oud ras waarvan men denkt dat het van oosterse oorsprong is. Ze werden voor het eerst erkend door de Amerikaanse Kennel Club in 1865, maar werden al in de 16e eeuw uit China geïmporteerd.th eeuw.

Werden mopshonden gefokt om met leeuwen te vechten?

Helaas is het schattige beeld van mopshonden die op leeuwen jagen niet echt. Mopshonden zijn altijd gefokt als gezelschapshonden. Ze hebben geen geschiedenis als werk- of diensthonden. Deze mythe is waarschijnlijk ontstaan omdat veel mensen geloven dat het gezicht van de Bulldog plat was zodat ze met grote beesten konden worstelen. Maar dat is niet het geval voor de Mopshond.

Beroemde Mopshond eigenaren

De passie voor Mopshonden in kringen van beroemdheden is niets nieuws. Mopshonden werden specifiek gefokt om metgezellen te zijn, eerder dan voor enig praktisch doel. En waren populair bij royalty’s en andere historische beroemdheden.

Waar mopshonden in het verleden de hoven van koninklijke families sierden, lijken moderne versies nogal populair te zijn bij beroemdheden. Hier zijn enkele van de beroemdheden met hun eigen Mopshond.

 • Jessica Alba
 • Hugh Laurie
 • Robin Williams
 • Amber Rose
 • Paris Hilton
 • Billy Joel
 • Hugh Laurie
 • Kelly Osbourne
 • Andy Warhol
 • George Clooney

Prins Willem van Oranje geloofde dat zijn mopshond Pompey zijn leven had gered nadat de hond hem had gewaarschuwd voor de nadering van de Spanjaarden. En Josephine Bonaparte bezat naar verluidt een Mopshond genaamd Fortune.

Koningin Victoria bezat verschillende Mopshonden, evenals de beroemde Engelse schilder William Hogarth. De vroege mopshonden zagen er echter heel anders uit dan tegenwoordig. Bekijk hieronder de oude mopshondfoto’s van William Hogarth en zijn mopshond.

100 jaar oude mopshond foto van een historische mopshond

Hoe zagen mopshonden er oorspronkelijk uit?

Hier is een foto van een schilderij van een Mopshond in 1745. Je kunt in de kunst goed zien hoe Mopshonden er vroeger uitzagen. Deze hond heeft een vrij forse snuit.

De extreme verkorting van het gezicht die we tegenwoordig zien, is bereikt door selectief fokken in de afgelopen honderd jaar. En de moderne mopshond ziet er heel anders uit, zoals u kunt zien aan het profiel van de pup bovenaan de pagina.

Waarom hebben mopshonden een korte snuit?

Deze honden zijn selectief gefokt voor steeds plattere gezichten. Niet te vergeten voor de karakteristieke ‘schroef’ staart die de Mopshond deelt met verschillende andere platgezichten (brachycephale) rassen.

Hoe werden Mopshonden gemaakt zoals ze nu zijn, was door het herhaaldelijk terugfokken van de meest platte honden. Dit heeft ernstige gevolgen gehad voor deze lieve kleine hondjes, die we zullen bespreken in het gezondheidsgedeelte van dit artikel.

Hoe moet een Mopshond eruit zien?

In een ideale wereld zou een Mopshond eruit moeten zien als hun oude voorouders. Een iets kortere snuit dan de gemiddelde hond, en een beetje een krakerig lichaam, maar niets om over naar huis te schrijven. Een gezonde pup, die net zo goed kan functioneren als hun langere neven. En zich goed genoeg voelt om die natuurlijke Mopshond persoonlijkheid te uiten!

Deze kleine hondjes zijn er in fawn en zwart. In het geval van fawn mopshonden moet er een sterk contrast zijn tussen de fawnkleurige delen van de vacht en het zwart van de snuit. Elke andere kleur diskwalificeert een hond om als raszuiver te worden beschouwd. Er zijn echter variaties in kleur aanvaard door andere kennel clubs. De Canadese Kennel Club accepteert bijvoorbeeld abrikoos- en zilverkleurige Mopshonden.

De zwarte Mopshond en de witte Mopshond zijn twee variaties. Hoewel de zwarte Mopshond veel meer voorkomt. De zwarte Mopshond heeft dezelfde kenmerken als de bruine Mopshond. Daarentegen is de witte Mopshond uiterst zeldzaam. De gezondheidsproblemen van de witte Mopshond zijn onder andere dat ze gevoelig zijn voor doofheid.

Mopshond Vachtvervaging

De vacht van een Mopshond moet kort en glanzend zijn, bestaande uit fijne haren. Hij moet niet grof of wollig zijn. Hoewel ze een gemakkelijk te houden vacht hebben, verharen ze wel.

Hebben mopshonden een dubbele vacht?

De meeste mopshonden hebben een dubbele vacht, wat betekent dat ze, hoewel ze fijn behaard zijn, twee afzonderlijke lagen hebben. Dit vachttype is gevoelig voor verharen en betekent dat ze niet als hypoallergeen of goed voor allergiepatiënten worden geclassificeerd.

Er bestaat momenteel geen langharig mopshondenras. Een Mopshond met een lange vacht is technisch gezien geen Mopshond, maar een die gemengd is met een andere langerharige hond.

Zijn Mopshonden gevoelig voor koud weer?

Ondanks hun dikke dubbele vacht voelen Mopshonden de kou wel degelijk. Daarom is het niet ongewoon om een mopshond in een jas te zien rondlopen in het hondenpark op vriesdagen. Gebruik hem alleen niet als het warm is, vanwege het risico op oververhitting.

agressieve mops aanvallende riem

Mopshond Grootte

De volgroeide Mopshond is een klein ras, dat tot 30 cm bij de schouder groeit. Een reu moet gemiddeld 30 cm groot zijn, terwijl een teefje 25 cm groot is. Zowel reuen als teven van dit ras moeten tussen de 14-18 pond wegen. Het normale mopshondengewicht is eigenlijk hoger dan het zou moeten zijn. Dat komt omdat we allemaal een mentaal beeld hebben van een dikke Mopshond als norm.

Deze honden zijn compact en stevig. Hun lichaam is vrij hard. Het hoofd van een Mopshond moet groot zijn, maar niet appelvormig. De rasstandaard beschrijft hun bouw als ‘multum in parvo’ wat betekent ‘veel in een kleine ruimte’!

Wanneer stoppen mopshonden met groeien?

Een Mopshond puppy wordt volwassen op een leeftijd van ongeveer 18 maanden. Op dat moment bereiken ze hun uiteindelijke lengte, hoewel ze waarschijnlijk nog wat voller worden. Hun uiteindelijke volwassen mopshond gewicht zal rond 2 jaar oud zijn.

Een 3-jarige, 4-jarige of 5-jarige volgroeide Mopshond zou vanaf hun tweede verjaardag niet meer mogen aankomen. Tenzij ze op dat moment ondergewicht hadden. Een reuze mops is zelden een gezonde of gelukkige mops.

Teacup Mopshonden

Sommige fokkers adverteren hun pups als Teacup, Mini of zelfs Micro Pugs. Deze pups kunt u beter vermijden. Ze kunnen een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben als gevolg van het feit dat ze gefokt zijn uit onwel geworden honden of uitlopers.

Mopshond vs Mini Mopshond

Als een dwergmopshond volwassen is, zal hij kleiner zijn dan een standaard mopshond, zowel qua hoogte als qua gewicht. Ze wegen een kleine 3-10 pond. Mini Pugs zien er misschien schattig uit, maar we kunnen ze niet aanbevelen als ras.

Het probleem is dat als je een hond verkleint, je gezondheidsproblemen aanmoedigt. Omdat je voor het verkleinen vaak moet fokken met de kleintjes van het nest, die toch al niet de gezondste van het stel zijn.

Als je de gezondheidsproblemen van het verkleinen van een hond koppelt aan de gezondheidsproblemen die mopshonden toch al hebben, is dit een recept voor een ramp. Als je moet kiezen tussen een Mopshond en een Mini Mopshond, kies dan altijd voor de Mopshond!

Mopshond Persoonlijkheid

Mopshonden zijn over het algemeen charmant en aanhankelijk, trouw aan hun eigenaren en hebben een vriendelijk en volgzaam temperament. Mopshonden staan bekend om hun charme en persoonlijkheid. In feite zijn ze qua temperament moeilijk te verbeteren. Ze hebben een heerlijk karakter.

Zijn mopshonden goed met kinderen?

Dit ras zijn vriendelijke kleine honden, goed met kinderen en volwassenen. Het ras staat bekend als zeer aanhankelijk en trouw. Dit is een hond die graag tijd doorbrengt met zijn gezin. Dit maakt hem een geweldige kameraad voor binnenshuis.

Mopshond Temperament

De lichaamstaal van mopshonden is ongelooflijk rustig en ontspannen. Ze slapen in ongewone houdingen, maar dat is eerder omdat ze dan gemakkelijker kunnen ademen dan dat het een teken is van hun gemoedelijke aard.

Worden mopshonden graag vastgehouden?

Zoals veel kleine rassen zullen Mopshonden meestal accepteren dat ze worden vastgehouden, maar de meeste willen niet actief worden vastgehouden. Ze zullen het tolereren omdat ze van je houden, maar tenzij je hond probeert in je armen te klimmen in de veronderstelling dat hij gelukkiger is met vier poten op de grond.

Uw knuffels zijn ook warm en verstikkend, wat niet ideaal is voor een hond die het snel te warm krijgt en verstoppingen in zijn luchtwegen heeft.

Mopshond gedrag

De persoonlijkheid van mopshonden is vrij consistent onder het ras. Vrouwelijke en mannelijke persoonlijkheden zijn ongelooflijk vergelijkbaar. Het enige verschil is dat een ongesteriliseerde reu eerder geneigd zal zijn uit de achtertuin te verdwijnen als hij de kans krijgt. En ongesteriliseerde vrouwelijke mopshonden zullen één of twee keer per jaar loops worden.

Zijn mopshonden energiek?

Over het algemeen is het activiteitsniveau van de Mopshond zeer laag in vergelijking met andere hondenrassen.
Ze vormen een levendige toevoeging aan een huishouden, maar alleen zolang ze koel worden gehouden en niet te veel worden geoefend.

Zijn mopshonden speelse honden?

Mopshonden zijn speels als ze er de energie voor hebben. Ze houden van spelletjes, vooral van trainingsspelletjes en touwtrekken. Helaas, omdat deze honden nogal lijden aan ademhalingsproblemen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als het gaat om lichaamsbeweging.

Hun gezichtsvorm beperkt de zuurstofstroom van een hond. Daarom is lichaamsbeweging voor hen erg moeilijk. Naast de extreme intolerantie voor lichaamsbeweging zijn ze ook gevoelig voor oververhitting, wat de hoeveelheid lichaamsbeweging die ze kunnen doen beperkt. Typische mopshondenactiviteiten zijn onder meer u volgen, kauwen op hun favoriete speeltjes en slapen in vreemde houdingen.

Is een Mopshond gemakkelijk te trainen?

Mopshonden mogen dan klein zijn, hun hersenen zijn machtig! Het zijn slimme hondjes die snel leren zolang je positieve methoden gebruikt. Hoewel mopshonden niet veel energie kunnen uitoefenen, reageren ze meestal goed op training. Ze kunnen een beetje koppig zijn, dus zorg ervoor dat uw training interessant voor hen is!

Mopshonden zijn vrij gemakkelijk te trainen met basis huishoudelijke manieren. Het zijn intelligente honden die geïnteresseerd zijn in interactie met mensen. En meestal accepteren ze graag traktaties en genegenheid in gelijke mate!

Zijn mopshonden de domste honden?

Mopshonden zijn niet dom. In feite geloven we niet dat een hond dom is. Deze honden zijn net zo trainbaar als de gemiddelde huishond, en zeer bereid om te leren als je positieve bekrachtigingsmethoden gebruikt.

Gezondheidsproblemen als gevolg van de evolutie van de Mopshond

De achtergrond van de Mopshond betekent dat het helaas geen gezonde honden zijn. In feite zijn sommige van de aspecten van de Mopshond die mensen zo aantrekkelijk vinden, in feite indicatoren van ernstige onderliggende problemen.

Het is belangrijk om te leren over de gezondheidsproblemen van Mopshonden als je er een overweegt, of er al een hebt, zodat je goed voor ze kunt zorgen.

Oververhitting bij het Mopshondenras

Oververhitting is het eerste van verschillende problemen waar veel Mopshonden en hun eigenaren mee te maken krijgen. En het is een ernstig probleem, waarmee u rekening moet houden als u besluit een Mopshond puppy te kopen. De snuit van een gezonde hond is niet voor niets lang in verhouding tot zijn schedel. Hij heeft twee zeer belangrijke functies.

De snuit herbergt het complexe systeem van ’turbinaten’ die honden het verbazingwekkende vermogen geven om kleine sporen van stoffen te ruiken die voor de mens volstrekt onwaarneembaar zijn. Nog belangrijker is dat deze snuit de hond voorziet van een uiterst efficiënt koelsysteem.

Het verwijderen van de muilkorf van een hond doet ernstig afbreuk aan het vermogen van de hond om zijn eigen lichaamstemperatuur te regelen. Wat betekent dat mopshonden in warme omstandigheden snel oververhit kunnen raken. Dat klassieke blije mopshondgezicht is eigenlijk het resultaat van het snakken naar lucht.

Praktische stappen om met oververhitting om te gaan

Als je een Mopshond puppy hebt, kun je helpen door ervoor te zorgen dat hij of zij nooit te veel beweging krijgt, of het te warm mag krijgen. Vermijd wandelingen bij warm weer, en zorg ervoor dat u wat water meeneemt en toegang hebt tot schaduw wanneer u hem uitlaat.

Laat uw Mopshond nooit alleen in de auto op een warme dag, het gebruikelijke risico van oververhitting in auto’s, dat normale hondenbezitters proberen te vermijden, wordt aanzienlijk verhoogd met uw Mopshond.

Wees je voortdurend bewust van de risico’s van oververhitting van je Mopshond pup en je zou de mogelijk levensbedreigende gevolgen ervan moeten kunnen tegengaan. Daar eindigen de problemen echter niet. De verkorting van de snuit van de Mopshond heeft een nog ernstiger impact op zijn luchtwegen.

Ademhalingsproblemen bij Mopshonden

Een van de dingen die mensen charmant vinden aan deze honden zijn de vertederende geluiden die ze maken, waaronder de neiging om te snurken als een trein! Maar de oorzaak van dit geluid is helaas allesbehalve schattig.

Toen we bezig waren met het fokken van Mopshonden met kortere gezichtsbeenderen, hebben we helaas verzuimd om de zachte weefsels van het gezicht van de Mopshond te verkleinen in verhouding tot zijn nieuwe kleinere snuit. Dit liet het ras achter met veel reserve vlees. Zowel binnen als buiten zijn mond.

Aan de buitenkant vormt dit weefsel diepe huidplooien, die ook problemen kunnen veroorzaken, maar het gaat hier om de binnenkant van de mond van het ras. In de mond van de mopshond kan zijn zachte gehemelte nergens heen, behalve naar zijn luchtwegen. En dit ras heeft vaak ernstig gecompromitteerde luchtwegen. In meerdere opzichten.

Deze problemen samen worden brachycefaal luchtweg syndroom genoemd.

Er zijn chirurgische opties die sommige Mopshonden kunnen helpen om op lange termijn gemakkelijker te ademen, maar de vraag of je een pup mee naar huis neemt waarvan je weet dat hij voortdurend kortademig zal zijn, is een beslissing die alleen jij kunt nemen.

Het is belangrijk dat u deze informatie leest als u overweegt een Mopshond puppy te kopen, want het brachycefaal luchtwegsyndroom is een aanzienlijk risico en het zal uw portemonnee evenzeer treffen als uw hart.

verdrietige mopshond

Mopshond Oogproblemen

Mopshond zijn betekent niet alleen omgaan met een muilkorf. Het betekent ook omgaan met abnormaal ondiepe oogkassen. Dit heeft te maken met de vorm van de schedel van het ras, en komt ook voor bij andere brachycephale rassen.

Ondiepe oogkassen betekent uitstekende ogen. En uitpuilende ogen worden veel meer geschraapt en gekrabd dan nodig is. Ze zijn ook vatbaar voor zweren en infecties omdat de oogleden van de hond moeite hebben om goed te sluiten over een oog dat verder uitsteekt dan zou moeten.

U kunt uw puppy helpen deze risico’s te verminderen door waakzaam te zijn met hun ooggezondheid. Controleer ze elke dag op tekenen van ongemak, zoals wrijven, roodheid en afscheiding. Neem uw hond onmiddellijk mee naar de dierenarts als u zich zorgen maakt.

Mopshonden Schroef Staarten

Je weet waarschijnlijk wel dat deze hond een schattig kurkentrekkerstaartje heeft dat over zijn billen krult. Het ziet er heel lief uit, maar de schroefstaart kan problemen opleveren voor deze honden en hun baasjes. Het kenmerk dat de staart in een spiraal ligt, in plaats van achter de hond te hangen, is een gevolg van een misvorming van de staartbotten.

Een kurkentrekkerstaart wordt veroorzaakt door een ongewone botvorm die de ruggengraat dwingt een spiraal te vormen. Als de misvorming niet alleen de staart betreft, maar ook hoger in de wervelkolom, kan dit zeer pijnlijke en ernstige neurologische problemen veroorzaken.

Schroefstaarten kunnen ook moeilijk zijn voor uw pup om schoon te houden. Als u een mopshondpup mee naar huis neemt, moet u zijn staart dagelijks controleren en schoonmaken, en al het vuil wegvegen dat daar vastzit. Dit vermindert het risico dat hij een infectie oploopt of te vies wordt.

Gebitsproblemen bij mopshonden

De mopshond heeft net zoveel tanden als de natuur bedoeld heeft. Helaas kan hij ze nergens kwijt. Dit is een veel voorkomend probleem bij verschillende speelgoedhondenrassen en zeker niet exclusief bij deze hond. En het is iets waar je je als eigenaar bewust van moet zijn.

Het aantal tanden in de bek van een Mopshond kan overbezetting veroorzaken. De nabijheid van de tanden betekent dat er eerder voedsel tussen de tanden komt te zitten, wat leidt tot tandvleesproblemen en tandbederf. Wat weer kan leiden tot problemen met eten. Als u een van deze rassen bezit, moet u extra zorg besteden aan zijn gebit.

Poets ze dagelijks, probeer ook tandheelkundige hondenkluiven uit. Door regelmatige controles kunt u zien of u helpt om ze schoon te houden. U moet er ook voor zorgen dat hij regelmatig op controle komt bij uw dierenarts, die u kan vertellen hoe het gaat.

Andere gezondheidsproblemen bij mopshonden

De belangrijkste gezondheidsproblemen die we tot nu toe hebben besproken zijn die welke verband houden met de bevleesdheid. Hoe het ras is gefokt om gevormd te worden. Deze problemen zijn niet exclusief voor Mopshonden, maar ze zijn bij dit ras ernstiger dan bij de meeste andere. En ze leiden niet alleen tot gezondheidsproblemen, ze kunnen ervoor zorgen dat deze schattige pups voortdurend ongemak ondervinden.

Het is de moeite waard in gedachten te houden dat, hoewel alle honden op de een of andere manier gezondheidsproblemen hebben, deze structurele behoorlijk ernstig zijn en in aanmerking moeten worden genomen wanneer u beslist welk ras u in uw gezin opneemt. Ze lijden ook aan andere ziekten, net als elke andere rashond. Deze omvatten

 • Mopshond encefalitis
 • Heupdysplasie
 • Aortastenose – een hartprobleem
 • Been-Perthes ziekte – een pijnlijke beenderziekte
 • Atrium septal defect – een hartprobleem
 • Alopecia (haaruitval)

Wat belangrijk is, is dat deze aandoeningen, waarvan sommige ook bij andere rassen voorkomen, bovenop de 5 hierboven genoemde structurele problemen komen. Die problemen hebben specifiek te maken met de structuur van de hond. Een structuur die bewust is geselecteerd en ingebouwd in de rasstandaard.

Hebben mopshonden pijn?

Waarschijnlijk ervaren de meeste Mopshonden in hun leven meer ongemak dan de gemiddelde hond. Hun problemen met temperatuurregeling en ademhaling zijn heel gewoon en maken het doen van normale hondendingen tot een grotere uitdaging. Ook hun oog- en tandproblemen kunnen vaak pijnlijk zijn.

Als u zich zorgen maakt dat uw Mopshondje pijn heeft, aarzel dan niet om uw dierenarts te bezoeken.

Levensduur en levensverwachting van mopshonden

Ondanks het brede scala aan problemen waarmee ze te maken krijgen, is hun levensduur vrij gemiddeld. Uit deze studie naar de sterftecijfers van rashonden blijkt dat Mopshonden gemiddeld tot hun elfde levensjaar leven.

Hoe slim zijn Mopshonden in vergelijking met andere honden

Een ander voordeel van andere rassen is dat degenen die gefokt zijn voor het werk in plaats van als gezelschap slimmer kunnen zijn, en daarom gemakkelijker te trainen. Zoals de mooie Labrador! Mopshonden zijn zeker niet dom, maar ze zijn niet generaties lang selectief gefokt om op dezelfde manier met hun baasjes samen te werken.

Mopshond vs Labrador – wat is beter?

Laten we eens kijken hoe de schattige kleine Mopshond zich verhoudt tot de grote, onhandige Lab? Op papier zou je denken dat de Mopshond het voor de meeste huizen zou winnen. Ze zijn klein en het is onwaarschijnlijk dat ze je omver lopen of je huis beschadigen. Maar hun gebrek aan veerkracht wordt tenietgedaan door hun gebrek aan gezondheid.

Energiearme honden zoals Mopshonden hebben, zoals we hebben gezien, weinig energie door hun moeilijke ademhaling. En dat is toch een te hoge prijs voor uw hond om te betalen zodat u hem wat gemakkelijker in de huiskamer kunt installeren?

Zijn mopshonden een goed huisdier?

Er zijn veel leuke dingen aan Mopshonden. Ze zijn liefdevol, lief en grappig. Hun vachten zijn gemakkelijk te verzorgen, ze nemen weinig ruimte in beslag en ze zijn vrijwel overal welkom.

Maar ik kan met een goed geweten niet zeggen dat een Mopshond een goed huisdier is. Omdat sommige van hun kwaliteiten, zoals weinig energie en rustig binnenshuis zijn, voortkomen uit een aantal verschrikkelijke gezondheidsproblemen. Uiteindelijk heb ik liever een beetje ongemak dan dat. Gelukkig zijn er enkele geweldige mopshondachtige rassen die je in plaats daarvan zou kunnen kiezen.

Mopshondachtige rassen

Als u op zoek bent naar honden zoals Mopshonden, hoopt u waarschijnlijk op een pup die klein, draagbaar en relatief gemakkelijk gezelschap is. Dus een realistischer alternatief zou kunnen zijn:

 • Cairn Terrier (14 jaar)
 • Speelgoedpoedel (14.6 jaar)
 • Border Terrier (14 jaar)
 • Dwergpoedel (13.9 jaar)

Op voorwaarde dat ze afkomstig zijn van gezonde ouders, hebben al deze rassen de voordelen van de mopshond zonder zulke zorgwekkende gezondheidsproblemen.

Wat hebben Mopshonden nodig?

Je zult inmiddels wel geraden hebben dat dit ras beperkt is in de activiteiten waaraan ze kunnen deelnemen, vanwege hun gecompromitteerde fysiologie. Maar vergeet niet dat in elke Mopshond de ziel van een gezonde hond schuilt. Uw Mopshond weet niet dat hij gehandicapt is.

Veel honden zullen zich beperken wat betreft lichaamsbeweging omdat ze snel moe worden, maar sommige houden hun tempo te laag en bezorgen zichzelf problemen.

Uw Mopshond is misschien niet bereid zijn eigen lichaamsbeweging voldoende te beperken om flauwvallen of instorten te voorkomen, noch kan hij inschatten wanneer hij te weinig zuurstof krijgt, of oververhit raakt. Je moet er dus voor zorgen dat hij zichzelf niet te veel inspant en deze beslissingen voor hem nemen.

Het vermijden van te veel inspanning, vooral bij warm weer, is essentieel. Dit ras is geen geschikte metgezel voor wie van lange wandelingen of marathonlopen houdt en zijn hond wil meenemen.

Een gezonde mopshond?

Er is een manier om een Mopshond te krijgen die gezonder is dan het gemiddelde lid van het ras. En dat is om naar een fokker te gaan die gespecialiseerd is in retro Mopshonden! Die lijken meer op het oude Mopshondenras.


Fokkers geven voorrang aan snuitlengte en slanke bouw boven al het andere. Hopelijk helpt het om dit ras ooit terug te brengen in de staat waarin we ze allemaal graag zien.

Wij geloven dat als je een Mopshond puppy wilt, dat de enige echt ethische manier om dat te doen is om naar een fokker te gaan die prioriteit geeft aan hun gezondheid, of om een volwassen Mopshond te adopteren van een reddingscentrum.

Waar een Mopshond Puppy kopen?

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden als je op zoek bent naar je nieuwe harige vriend. Ten eerste is het belangrijk om dierenwinkels en puppyfabrieken te vermijden. Puppyfabrieken zijn plaatsen waar mensen massaal honden fokken om ze met winstoogmerk te verkopen. De honden in deze fokkerijen worden meestal niet goed behandeld. Dit geldt zowel voor de moeders als voor de pups. De reden waarom dierenwinkels moeten worden vermeden is dat zij hun honden vaak betrekken uit puppyboerderijen.

De juiste plaats om een baby mopshond te krijgen is bij een retro mopshondenfokker. Of eventueel een die Mopshondenmixen fokt. Hoewel kruisingen minder voorspelbaar zijn, zolang het ras waarmee wordt gemengd een volle snuit heeft, is de pup waarschijnlijk gezonder dan de Mopshond ouder.

Het is mogelijk, met een zorgvuldig fokprogramma, waarbij alleen honden worden gebruikt met rechtere staarten, langere snuiten en beter geplaatste ogen, dat je in de loop van generaties mogelijk een gezonde structuur voor dit populaire hondenras zou kunnen terugwinnen. Maar dit is waarschijnlijk geen realiteit. Vooral omdat sommige fokkers niet inzien dat ze een probleem hebben gecreëerd.

Er zijn twee realistische manieren om deze honden te helpen gezonder te worden. De eerste is om ze uit te kruisen met een meer structureel gezond ras of rassen. Waardoor ze een gezondere structuur krijgen, maar toch wat van hun charme en heerlijke karakter behouden.

De andere optie is dat mensen ze helemaal niet meer kopen. Wat een trieste gedachte is, want natuurlijk zouden sommigen die van mopshonden houden een wereld zonder ze niet graag zien. En het bezitten van een mops kan inderdaad op een aantal manieren lonend zijn voor de eigenaar.

Hoeveel kosten mopshonden?

Een mopshond puppy kost ergens tussen de $2.000 en $5.000, afhankelijk van waar je kijkt en wat je zoekt in je puppy. Retro Mopshonden kunnen goedkoper zijn, maar je zult nog steeds in de duizenden lopen.

Waarom zijn mopshonden zo duur?

Er zijn veel factoren die de prijs van een mopshond beïnvloeden. Populaire honden kosten meestal meer dan onpopulaire honden, en honden die problemen hebben met de bevalling kunnen een nog hogere prijs hebben, omdat zaken als keizersneden moeten worden meegerekend.

Zorg voor een Mopshond Puppy

De beste uitrusting voor de verzorging van uw baby Mopshond vindt u hier:

Een manier om de ademhaling van uw hond te vergemakkelijken is het gebruik van een harnas. Een harnas beperkt de zuurstof niet zoals een gewone halsband dat zou doen. Dit kan een van de belangrijkste aankopen zijn die u als mopshondeneigenaar kunt doen. We zouden zelfs kunnen zeggen dat een tuigje een noodzaak is!

Het verzorgen van een Mopshond pup is een belangrijke taak. Wees je ervan bewust dat de geluiden die sommige mopshonden maken terwijl ze ademen niet ‘normaal’ zijn. Ze zijn een teken van ademnood en een teken dat uw hond veterinaire aandacht nodig heeft. Wacht niet tot uw hond begint flauw te vallen of in elkaar zakt om hulp in te roepen. Vroegtijdige behandeling redt levens en is waarschijnlijk effectiever.

Houd uw hond uit de hete zon. Train hem nooit te veel. Controleer zijn ogen, tanden, gezichtsplooien en staart minstens eenmaal per dag grondig op tekenen van een slechte gezondheid. Boek regelmatige controles bij uw dierenarts om er zeker van te zijn dat hij niet in stilte lijdt.

Maar de vraag blijft of we überhaupt moeten blijven fokken met dieren die veroordeeld zijn tot een leven van ongemak en slechte gezondheid?

Het redden van een Mopshond

Als u de gedachte aan een leven zonder een raszuivere mops niet kunt verdragen, kunt u misschien overwegen er een te redden? Hetzij van een rasspecifieke redding of van een algemene hondenopvang. Registreer uw interesse bij plaatselijke opvangcentra en wees bereid te wachten tot de juiste hond zich aandient.

USA

Canada

UK

Australië

Ontdek meer over mopshonden!

Alternatieve hondenrassen

Inhoudsopgave