12 redenen waarom de tanden van uw Doberman klapperen

Doberman met klakkende tanden.

Als je ooit hebt gemerkt dat de tanden van je Doberman klapperen, zoals de meesten van ons Dobie-eigenaren van tijd tot tijd doen, heb je het misschien afgeschreven als een eenvoudige reactie op kouder weer. Maar nu bent u misschien zelfs dat snelle “klik klik klik” van de tanden gaan horen, zelfs als uw hond het lekker warm heeft. Dat is het moment waarop wij als baasjes ons zorgen maken. Onze Dobermans klapperen vaak met hun tanden en dat kan allerlei oorzaken hebben, van mild tot ernstig.

Waarom klapperen de tanden van mijn Doberman? Dobermans klapperen meestal met hun tanden als ze het koud hebben, opgewonden of angstig zijn, of ruiken. Ernstiger redenen zijn echter onder meer onderliggend tandbederf, problemen met de nervus trigeminus, of zelfs een waarschuwingsteken van een mogelijke aanval of beroerte.

In de meeste gevallen hoeft men zich geen zorgen te maken. Dobermans zijn het meest gemelde ras dat last heeft van klappertanden (meestal tussen 2 en 4 jaar, maar het kan op elk moment voorkomen), volgens Dr. Stacy, DVM (bron). Als u echter merkt dat de tanden van uw hond voortdurend klapperen en u enkele van de meer voor de hand liggende oorzaken hebt uitgesloten, neem uw Doberman dan mee naar uw plaatselijke dierenarts voor een professioneel advies. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende oorzaken voor het klappertanden van een Doberman.

1. Koud

Prevalentie: Hoog

De eenvoudigste verklaring voor klappertanden, vooral bij Dobermans, is ook de meest voor de hand liggende: ze hebben het koud. Het klappertanden is als rillen, maar kost niet dezelfde hoeveelheid energie als het rillen van het hele lichaam. Als een dier (of mens) rilt, trekken alle spieren in het lichaam zich snel achter elkaar samen en laten ze weer los, waardoor de interne temperatuur stijgt.

Net als mensen krijgen Dobermanns het koud als het weer onder een bepaalde temperatuur zakt. In het algemeen ligt de interne temperatuur van een Doberman tussen 101 en 102,5 graden Fahrenheit (of ongeveer 38 tot 39 graden Celsius). Alles lager dan 100 graden Fahrenheit wordt beschouwd als onderkoeling bij honden (bron).

Dobermans staan bekend om hun neiging om het snel koud te krijgen. Vaak vond ik mijn Dobermans opgekruld voor een open haard of kachel, zelfs op een relatief warme zomerdag. Vaak klapperen hun tanden of rilt hun hele lichaam. Houd uw Doberman warm en overweeg eventueel een jas voor uw Dobie aan te schaffen.

2. Opwinding

Prevalentie: Hoog

Als u merkt dat de tanden van uw Doberman klapperen als u thuiskomt van uw werk, of als u zich klaarmaakt voor een wandeling, dan kan het klapperen van de tanden eigenlijk een teken van opwinding zijn. U kunt hier het verhaal lezen van een Doberman-eigenaar over hoe de tanden van haar hond altijd klapperen van de opwinding van haar terugkeer van het werk.

Het snelle uitzetten en samentrekken van de spieren in de kaak van uw hond kan gewoon een manier zijn om “wat stoom af te branden” en alle extra energie van hun opwinding kwijt te raken. Dit geldt vooral voor honden die getraind zijn om niet te springen of hun opwinding op soortgelijke manieren te uiten. Met andere woorden, tanden klapperen kan gewoon een onschuldige uiting zijn van hoe opgewonden uw Doberman is.

3. Zenuwachtigheid of angst

Prevalentie: Hoog

Naast het klappertanden om stoom af te blazen als ze opgewonden zijn, doen ze het ook om overtollige energie kwijt te raken als ze nerveus of angstig zijn. Dobermans staan erom bekend dat ze last hebben van verlatingsangst. Ze kleven vaak als lijm aan de zijde van hun baasjes (een van de redenen waarom ze “klittenbandhonden” worden genoemd).

In een studie, gepubliceerd in het Journal of the American Veterinary Medical Association, werd aangetoond dat hyperhechting significant geassocieerd is met verlatingsangst bij honden (bron). En Dobermans kunnen zeker beschreven worden als “hyper gehechte” honden.

Dit komt iets meer voor bij oudere Dobermans dan bij jongere Dobermans, dus als uw hond wat aan de oudere kant is, kunt u merken dat ze meer met hun tanden klapperen dan vroeger. Dobermanns zijn relatief gevoelig voor angst in vergelijking met andere rassen, dus ja, ze gebruiken tanden klapperen als een kalmerende of anti-angst methode. U kunt hier meer leren over verlatingsangst bij Dobermannen.

4. Ruiken

Prevalentie: Hoog

Hoewel het contra-intuïtief lijkt, gebruiken honden hun mond om te ruiken. De neus is nog steeds het primaire reukorgaan, maar honden hebben een extra reukorgaan op het dak van hun mond, het orgaan van Jacobson, dat hen helpt bij het verwerken van de geuren die ze binnenkrijgen (bron).

Wanneer honden klapperen of knarsen met hun tanden, is dat in wezen hetzelfde als “kauwen” op de lucht. De korte, scherpe uitbarstingen van lucht die ze in zich opnemen, kunnen hen helpen bij het verwerken van sommige geuren die ze ervaren.

Als je merkt dat de tanden van je Dobermannetje klapperen als ze in de buurt zijn van andere honden, vooral teefjes, kan het zijn dat ze gewoon proberen de feromonen die ze ruiken te verwerken. Sommige Doberman eigenaren noemen dit “potty mouthing”, wanneer een reu buiten aan het achterwerk van een teefje snuffelt of plast. U kunt ook een toename van speeksel of zelfs kwijlen opmerken wanneer ze dit doen.

5. Idiopathische hoofdbewegingen (hoofdschudden)

Prevalentie: Hoog

Als het hoofd van uw Doberman tegelijkertijd schudt en klappertandt, kan er sprake zijn van Idiopathic Head Tremors, ook wel “Head Bobbing” genoemd. Dit is een verrassend veel voorkomend verschijnsel dat een groot deel van de Dobermanns lijkt te treffen. Dit kan klappertanden veroorzaken, maar gaat meestal ook gepaard met trillen van het hele hoofd.

De exacte oorzaak van Idiopathic Head Tremors bij de Doberman is onbekend. Studies hebben echter aangetoond dat een getroffen Doberman gemiddeld een episode heeft die ongeveer 3 minuten duurt, twee keer per dag voorkomt, en ongeveer twee maanden tussen de episodes zit (bron). Hoewel dit drastisch kan variëren. Dobermanns maken ongeveer 8% uit van alle gemelde gevallen van deze aandoening (bron).

Het goede nieuws is dat deze meestal vrij onschuldig lijken voor Dobermans. Als dit gebeurt, kunt u proberen uw hond af te leiden met een traktatie, want veel eigenaren hebben gezegd dat dit deze episodes stopt. Voor meer informatie over wat u kunt doen aan deze hoofdtrillingen en wat ze zijn, zie mijn artikel over hoofdtrillingen bij Dobermans hier.

6. Verveling

Prevalentie: Medium

Als uw Doberman de laatste tijd geen activiteit heeft gehad, dan verveelt uw hond zich misschien gewoon. Uw Doberman iets geven om zich op te concentreren zal het tandengeklapper waarschijnlijk stoppen. Probeer een semi-intensieve activiteit zoals wandelen, frisbeeën of een spelletje met zijn favoriete speeltje.

Omdat Dobermans zulke intelligente honden zijn, is het ongelooflijk belangrijk om hun geest ook de hele dag bezig te houden. Als het tandengeklapper minder wordt wanneer u zich met uw hond bezighoudt, kan het gewoon verveling zijn. Kijk hier eens naar het speelgoed dat ik aanbeveel voor Dobermans voor een aantal leuke puzzelspeelgoedideeën om de geest van uw Dobie bezig te houden.

7. Pijn of ongemak

Prevalentie: Laag

Honden zijn zeer stoïcijnse dieren, en Dobermans zijn daar een sterk voorbeeld van. Als uw Doberman pijn heeft, zal hij of zij misschien niet janken of huilen, maar er zijn enkele andere tekenen van pijn die ze kunnen afgeven. Hijgen is misschien wel de bekendste niet-vocale uiting van ongemak bij honden, maar ook tandenknarsen kan een veel voorkomende uiting zijn.

Als je andere klassieke symptomen van pijn opmerkt – hijgen, ijsberen, of zitten met de oren naar achteren getrokken – samen met het klappertanden, kan dat een teken zijn dat je Doberman zich niet goed voelt. Dit kan komen door iets eenvoudigs als verkeerd eten, maar het kan ook een ernstiger probleem zijn. Als u vermoedt dat uw hond pijn heeft, bel dan uw dierenarts.

8. Ziekte

Prevalentie: Laag

Net als mensen kunnen honden een variant van verkoudheid oplopen. Als u bij uw viervoeter overmatig niezen of andere verkoudheidsachtige symptomen opmerkt, is het mogelijk dat hij een lichte verkoudheid heeft opgelopen.

Zoals eerder vermeld, kan klappertanden een teken zijn van zelfs matig ongemak, dus het is niet ongebruikelijk dat honden klapperen of hun tanden op elkaar knarsen als een manier om om te gaan met hun verschillende pijnen veroorzaakt door een ziekte. Zoals altijd, houd uw hond in de gaten voor tekenen dat een aandoening erger wordt, en het blijft een goed idee om hem mee te nemen naar de dierenarts voor een professionele mening.

Doberman krijgt zijn tanden gepoetst door een dierenarts.
Tanden klapperen kan het gevolg zijn van een gebitsaandoening. Een goede mondhygiëne is belangrijk voor uw Doberman.

9. Tandpijn

Prevalentie: Medium

Dit is iets ernstiger. Sommige honden klapperen met hun tanden als een manier om om te gaan met een onderliggende gebitsaandoening. Volgens Aubrey Animal Medical Center treft een tandziekte 80% van de honden voor de leeftijd van 2 jaar, en Dobermans hebben meer kans dan andere honden om problemen met hun tanden te krijgen en moeten minstens twee keer per week worden gepoetst (bron).

Er is een breed scala aan parodontale ziekten die honden kunnen treffen, en de korte uitbarstingen van lucht die honden krijgen door met hun tanden te klapperen kunnen afleiden van het ongemak en enige milde pijnverlichting bieden.

Helaas kan deze zelfde praktijk ook eventuele gebitsaandoeningen verergeren. Het constante knarsende effect van klapperende tanden kan het glazuur van uw hond doen slijten en hem vatbaarder maken voor tandziekten. Als uw Doberman een geschiedenis van tandproblemen heeft, er overmatige plakvorming op zijn tanden is, of u iets anders ongewoons ziet dat zorgen baart, neem dan contact op met uw dierenarts.

10. Allergieën

Prevalentie: Laag

Voor alle duidelijkheid: Dobermanns krijgen in vergelijking met veel andere rassen nogal eens last van allergieën. Tandenklapperen als gevolg van deze allergieën komt echter niet zo vaak voor, maar het komt wel voor.

Als u merkt dat uw hond herhaaldelijk niest of loopneusjes, tranende ogen of extra snottebellen vertoont, kan hij of zij last hebben van allergieën. In dit geval is het klappertanden ook een manier om stoom af te blazen en wat tijdelijke verlichting te krijgen van de verontreinigingen die de luchtwegen verstoppen.

11. Problemen met het zenuwstelsel

Prevalentie: Laag

We komen nu bij de ernstigere mogelijke oorzaken. De “nervus trigeminus” is een driedelige zenuw die door het gezicht en de kaak loopt en het bijten, kauwen en andere belangrijke zenuwuitingen regelt. Bij bepaalde hondenrassen kan een aanval van trigeminusneuralgie ertoe leiden dat uw hond zijn bek niet meer goed kan sluiten, waardoor hij gaat “kletsen” in een poging de spierfunctie te herstellen.

Gelukkig kan deze aandoening behandeld worden, en de schade is zeer zelden blijvend. Als u echter merkt dat uw hond moeite heeft met het openen of sluiten van zijn ogen en mond, neem hem dan onmiddellijk mee naar de dierenarts voor een diagnose.

12. Waarschuwingsteken voor toeval

Prevalentie: Laag

Het risico op toevallen is nog steeds een van de oorzaken van het schijnbaar willekeurige tanden klapperen. Volgens een studie uit 2008 in het Journal of Small Animals is tandenklapperen een van de meer “bizarre” symptomen van een vorm van epilepsie (bron).

Als u merkt dat het tandengeklapper van uw Doberman gepaard gaat met plotseling gewichtsverlies, braken, of een overmatige hoeveelheid speeksel, ga dan meteen met uw hond naar de dierenarts! De verklaring kan volkomen onschuldig zijn, maar het is beter om een professionele mening te hebben om de mogelijkheid van een epileptische aanval uit te sluiten.

Tanden klapperen vs. tandenknarsen

Als uw Doberman tandenknarst in plaats van knarst, is dit een apart probleem dat enkele van dezelfde oorzaken kan hebben. Honden met losse of beschadigde tanden kunnen hun tanden op elkaar knarsen om het ongemak van deze aandoeningen te verlichten. Dit komt vooral voor tijdens het doorkomen van tandjes bij pups van ongeveer 3 tot 6 maanden oud, voordat de volwassen tanden doorkomen.

Evenzo kan tandenknarsen een symptoom zijn van angst of algemeen ongemak. Dobermanns zijn een relatief angstig ras, vooral als ze niet goed gesocialiseerd zijn of als ze gescheiden zijn van hun baasjes, en hun angst kan hen ertoe aanzetten met hun tanden te klapperen of ze gewoon voortdurend tegen elkaar aan te wrijven.

Dit kan het glazuur van uw hond doen slijten en hen kwetsbaar maken voor ziekten.

Tandenklapperen bij reuen vs. vrouwen

Tandenklapperen komt vaker voor bij intacte mannelijke Dobermans dan bij vrouwelijke Dobermans. Dit komt waarschijnlijk doordat reuen geurgedrag vertonen tijdens het klappertanden.

Als u ooit te maken heeft gehad met uw Dobermann reu die zijn territorium “markeert”, dan weet u dat geurmarkeringen en aanwijzingen uiterst belangrijk zijn voor de manier waarop hij door de wereld navigeert. Omdat uw hond door het klappertanden de geurmarkering van een concurrerende hond of de feromonen van een teef beter kan “ruiken”, komt dit vaker voor bij reuen (zie reden nummer 4 in de lijst hierboven).

Als u merkt dat uw hond dit veel doet terwijl hij buiten op een openbare plaats is, met zijn kop laag bij de grond, en het gaat gepaard met extra speekselproductie of kwijlen, dan is dit waarschijnlijk de oorzaak. Hoewel vrouwelijke Dobermanns minder met hun tanden klapperen, kunnen ze nog steeds last hebben van dit verschijnsel.

Diagnose en behandeling van Dobermans met overmatig tandengeklapper

Zoals hierboven vermeld, zijn er enkele ernstige gezondheidsaandoeningen die ertoe kunnen leiden dat de tanden van uw hond voortdurend klapperen. In de meeste gevallen is de verklaring volkomen onschuldig, maar er zijn altijd die paar gevallen waarin het klappertanden een teken kan zijn van iets veel ernstigers.

Als je de eenvoudigere verklaringen voor het klappertanden van je Dobie al hebt uitgesloten, is het tijd om met hem of haar naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan u geruststellen dat er niets aan de hand is, of hij kan u een verandering van dieet of medicijnen voorschrijven die het klappertanden aanzienlijk kunnen verbeteren, en mogelijk ook het geluk van uw Dobie.

Gerelateerde vragen aan

Waarom knappen Dobermans hun tanden? Dobermans knappen hun tanden vaak als waarschuwing. Dit heeft dezelfde betekenis als wanneer een hond gromt of zijn lippen optrekt om zijn tanden te laten zien.

Is tandenknarsen een teken van angst? Tanden klapperen kan een teken van angst zijn bij Dobermans. Dobermans zijn gevoelig voor angst en kunnen hun angst tonen met tandengeklapper, ijsberen, janken en hijgen.