Huilende Chihuahua Oorzaken en Preventie

huilende chihuahua

Een huilende Chihuahua kan frustrerend en verontrustend zijn. Maar, er zijn veel dingen die een Chihuahua voortdurend kunnen doen huilen. Chihuahua’s zijn populaire speelgoedhonden dankzij hun aanhankelijke persoonlijkheden en kleine formaat. Maar, zoals alle honden, staan Chihuahuas erom bekend dat ze in sommige situaties janken of huilen. In feite kan een huilende Chihuahua een teken zijn van een zieke of gewonde Chihuahua. Het is dus belangrijk om precies te weten wat de oorzaak is van het gedrag van je Chi. Vandaag bekijken we alle mogelijke oorzaken en hoe je ze kunt helpen!

Inhoud


Over het ras Chihuahua

Chihuahua’s zijn een van de oudste hondenrassen ter wereld, waarvan de voorouders werden gefokt en verfijnd door de Azteken. Deze kleine honden worden slechts 5 tot 8 centimeter groot, en wegen tot 6 pond. In feite zijn ze klein genoeg om in een handtas te passen – een trend die in de jaren negentig een hoge vlucht nam.

Chihuahua’s zijn het meest populair als schoothondjes en kleine familievriendjes. Door hun kleine formaat zijn ze ideale kandidaten voor kleine huizen, zoals stadsappartementen. Maar dit formaat kan ook problemen opleveren, zoals kwetsbare botten, die hen minder ideaal maken voor huizen met jonge kinderen.

Chihuahuas kunnen variëren in vorm en kleur. Langharige rassen zijn beschikbaar, evenals kortharige. Het zijn over het algemeen aanhankelijke, brutale en pittige hondjes. Maar sommige mensen vinden ook dat huilen en janken een gemeenschappelijk kenmerk is.

Huilen Chihuahuas?

Honden communiceren hun emoties door middel van hun lichaamstaal en bepaalde vocalisaties, zoals blaffen en huilen. Chihuahua huilen is echter niet hetzelfde als menselijk huilen. Bij mensen gaat huilen meestal gepaard met tranen, en wordt het geassocieerd met verdriet.

Als we zeggen dat een Chihuahua of een hond huilt, bedoelen we eigenlijk het jankende geluid dat ze maken. En hoewel het kan betekenen dat je hond verdrietig is of pijn heeft, zoals een mens huilt, kan het ook gewoon een manier zijn om een behoefte of een verlangen over te brengen.

Waarom huilen Chihuahuas?

Er zijn enorm veel redenen waarom uw Chihuahua zou kunnen huilen of janken. Er is geen universele verklaring. Zo huilen en jengelen pups vaak om te communiceren met hun broertjes en zusjes en moeder, maar bij volwassen honden kan het een aangeleerde reactie zijn. U kunt de mogelijke oorzaken beperken door te kijken naar de andere lichaamstaal van uw Chi en de context waarin hij deze vocalisatie maakt.

Dit kan lastig zijn als je niet bekend bent met de lichaamstaal van honden. Maar, maak je geen zorgen! We gaan alle meest voorkomende redenen bekijken waarom je Chihuahua hierna misschien huilt.

Angst, vrees, of zich onveilig voelen

Een belangrijke reden voor jankende en huilende Chihuahuas is angst, bezorgdheid en zich in het algemeen onveilig voelen. Zeuren en huilen kan een teken van nood zijn. Bijvoorbeeld als je Chihuahua ergens vastzit of als ze iets horen of zien waar ze van schrikken, zoals vuurwerk.

Zeuren en huilen is ook een gevolg van angst, zoals verlatingsangst. Je kunt je Chihuahua dus horen huilen als je ze alleen laat. In extreme gevallen kan dit zelfs zijn als je de kamer verlaat, of als ze van je gescheiden zijn door een barrière zoals een babyhekje.

In sommige van deze situaties moet je misschien de hulp van een gedragstherapeut inroepen om het probleem op te lossen.

Reactie op pijn

Huilen kan een reactie zijn op pijn bij Chihuahuas. Uw hond kan bijvoorbeeld piepen als u op zijn voet stapt, of hij kan consequenter huilen als hij een ziekte heeft die hem chronische, consistente pijn bezorgt.

Chihuahuas zijn tere hondjes, voornamelijk als gevolg van hun kleine formaat. Ze zijn erg kwetsbaar en zijn gevoelig voor verwondingen en botbreuken. Dit kan worden veroorzaakt door ruwe behandeling, vallen van hoge plaatsen, of zelfs op straf gebaseerde trainingsmethoden.

Bovendien zijn Chihuahuas vatbaar voor een aantal gezondheidsproblemen die pijn kunnen veroorzaken. Dit omvat gebitsproblemen, hartproblemen en bepaalde gewrichtsproblemen.

Aandacht en mentale stimulatie zoeken

De redenen die we tot nu toe hebben bekeken waren als reactie op triggers. Maar, Chihuahua huilen kan ook een teken zijn dat je Chihuahua iets zoekt, zoals mentale stimulatie of wat genegenheid en aandacht.

Chihuahua’s zijn aanhankelijke schoothondjes die een sterke band vormen met hun baasjes. Maar desondanks onderschatten veel mensen hoeveel genegenheid Chi’s dagelijks willen en nodig hebben. De meeste Chihuahuas zijn het gelukkigst als ze bij je zijn, of je nu samen een spelletje speelt of lekker op de bank ligt.

Omdat ze zo klein zijn, vergeten mensen ook dat Chihuahuas veel mentale stimulatie nodig hebben. Dit kan in de vorm van training, interactief speelgoed en uitdagende spelletjes in huis. Maar het is essentieel om dit elke dag te doen.

huilende chihuahua

Honger of behoefte aan het toilet

Chihuahua’s kunnen janken als ze honger hebben. Als u een van hun maaltijden uitstelt, in plaats van deze op het gebruikelijke tijdstip te serveren, is dit waarschijnlijk de reden waarom uw Chihuahua jankt!

Omdat Chi’s zulke kleine honden zijn, hebben ze ook zeer kleine blazen. Dit betekent dat ze vaker naar het toilet moeten dan grotere rassen. En dit kan een hele schok zijn voor eigenaren die gewend zijn aan grotere rassen! Sommige Chihuahuas moeten zelfs om de 20 minuten hun blaas legen.

Aangeleerd gedrag

Zeuren en huilen bij Chihuahuas kan ook een aangeleerd gedrag zijn. Dit is meestal een toevallige gebeurtenis – de meeste eigenaren zullen hun Chi niet gaan zitten trainen om te huilen! Maar je zult verbaasd zijn hoe gemakkelijk het is om ongewenst gedrag als dit te versterken.

Als u bijvoorbeeld uw Chi oppakt, hem knuffelt, aait, of zelfs gewoon tegen hem praat wanneer hij huilt, zal hij zich snel realiseren dat hij door te janken goede dingen krijgt – u! Chihuahuas vormen een sterke band met hun baasjes. En ze houden van uw aandacht en tijd. Beloningen komen niet alleen in de vorm van hondensnoepjes!

Mijn Chihuahua huilt ’s nachts

In sommige gevallen gebeurt chihuahua-gehuil alleen op bepaalde tijden. Je Chihuahua kan bijvoorbeeld ’s nachts janken. Er zijn een paar dingen die dit kunnen veroorzaken en veel daarvan houden verband met de dingen waar we het hierboven over hebben gehad.

Je Chihuahua zou kunnen huilen omdat ze zich vervelen, eenzaam zijn en wat aandacht willen. Als je opduikt zodra je Chi begint te huilen, weten ze dat dit alles is wat ze moeten doen om jou daar te krijgen! In sommige gevallen leidt dit ertoe dat Chihuahua’s langer en harder gaan huilen tot je arriveert.

Wanneer Chihuahuas voor het eerst thuiskomen, kunnen ze huilen omdat ze bang en eenzaam zijn. Het is een grote verandering om alleen op een nieuwe plek te slapen zonder hun moeder en broertjes en zusjes. Het kan dus helpen om ze een paar dagen bij u in de buurt te laten slapen, totdat ze zich meer op hun gemak voelen in uw huis.

Zoals we weten hebben Chihuahuas zeer kleine blaasjes. Een belangrijke oorzaak van het huilen door de nacht is dus eigenlijk dat je Chihuahua moet plassen. Om dit op te lossen zorgen veel eigenaren voor puppypads in hun Chihuahuaslaapruimte, om te voorkomen dat ze ’s nachts wakker moeten worden en hun hond mee naar buiten moeten nemen.

En tenslotte, in sommige gevallen kan een Chihuahua ’s nachts huilen omdat ze zich bezeerd hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld een poot of hun staart ergens in bekneld hebben. Dit soort gehuil klinkt normaal gesproken benauwder dan andere types.

Mijn Chihuahua huilt in zijn bench

Als uw Chihuahua huilt in zijn bench, bent u misschien te snel gegaan met uw krattraining. De meeste honden houden er niet automatisch van om in hun bench opgesloten te zitten. Het is aan u om er een gelukkige, lonende en veilige plaats van te maken.

Dit kan inhouden dat je het deurtje van de bench open laat zodat je Chihuahua vrij kan verkennen als ze voor het eerst thuiskomen. Het is een goed idee om traktaties binnen te laten, zodat je Chi zijn bench associeert met leuke dingen. Werk vervolgens in kleine, langzame stapjes om de tijd die ze graag binnen doorbrengen met het deurtje dicht te verlengen. U kunt de moeilijkheidsgraad verhogen door de afstand tussen uzelf en de bench te vergroten totdat uw Chi graag tijd in zijn bench doorbrengt terwijl u niet eens in de kamer of het huis bent.

Als je te snel beweegt, kan je Chihuahua bang worden en gaan huilen of janken om uitgelaten te worden.

Huilen Chihuahua’s tranen?

Chihuahua huilen is niet hetzelfde als menselijk huilen. Bij honden is huilen een jankend geluid. Chihuahuas zullen geen tranen huilen als ze overstuur of verontrust zijn. In feite zijn tranen meestal een teken van een gezondheidsprobleem. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van tranen bij Chihuahuas:

 • Allergieën
 • Glaucoom
 • Entropion
 • Geblokkeerde traanbuizen
 • Brachycephalic oculair syndroom

Veel gezondheidsproblemen zoals de bovenstaande zullen pijn of irritatie veroorzaken die ook kunnen leiden tot janken. Het kan dus lijken alsof je Chihuahua tranen huilt als hij jankt. Maar, dit is eigenlijk een teken dat je je dierenarts moet bezoeken.

Hoe een huilende Chihuahua te laten stoppen met janken

De eerste stap om je Chihuahua te laten stoppen met huilen is vaststellen waarom ze janken. In sommige gevallen hebben ze pijn, zijn ze gewond of ziek. Een bezoek aan de dierenarts zal nodig zijn om het probleem op te lossen. Maar in andere gevallen zoekt uw Chi aandacht, of heeft hij een andere lichaamsfunctie waarnaar gekeken moet worden.

Als uw Chi zeurt, is het de moeite waard om te controleren of ze naar het toilet moeten of dat u te laat bent met een van hun maaltijden. Maar als je denkt dat ze aandacht zoeken, wacht dan tot ze stil zijn voordat je met ze gaat spelen. Het belonen van zeuren leidt alleen maar tot meer zeuren!

Zorg ervoor dat je ongewenst gedrag negeert. Beloon in plaats daarvan het gedrag dat je wilt zien.

U kunt het huilen minimaliseren door uw Chihuahua bezig, gestimuleerd en gezond te houden. Ga voorzichtig met ze om, en neem veel interactieve, leuke spelletjes op in je dagelijkse routine.

Heeft u een huilende chihuahua?

Het kan moeilijk zijn om met een huilende Chihuahua om te gaan. Aan de ene kant wilt u zeker weten dat er niets mis is met uw hond. Maar u wilt ook het lawaai niet belonen als het alleen maar is om aandacht te krijgen!

Uw Chihuahua gezond houden en vermaken zal een lange weg gaan naar het voorkomen van huilen. Werk in kleine stapjes vanaf het moment dat je Chi thuiskomt om hem te helpen zich op zijn gemak te voelen als hij alleen is, ook in zijn bench. Heb jij nog tips om een huilende Chihuahua te kalmeren?

Lezers vonden het ook leuk

Referenties en bronnen

 • Farrell, L. (et al), ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Medicine and Genetics (2015).
 • O’Neill, D. (et al), ‘Demography and Commonly Recorded Clinical Conditions of Chihuahuas Under Primary Veterinary Care in the UK in 2016’, BMC Veterinary Research (2020).
 • Tiira, K. ‘Digital Dogsitter Reduces Vocalisation in Dogs Suffering From Separation Related Problems’, Applied Animal Behavior Science (2021).
 • Chan Yeon, S. ‘The Vocal Communications of Canines’, Journal of Veterinary Behavior (2007).
 • Rusbridge, C. & Knowler, P. ‘The Need for Head Space: Brachycephaly and Cerebrospinal Fluid Disorders’, Life (2021)
 • Steinert, K. (et al), ‘People’s Perception of Brachycephalic Breeds and Breed Related Welfare Problems in Germany’, Journal of Veterinary Behavior (2019).
 • Nggaba, E. (et al), ‘Glaucoma in Chihuahua Dog’s Left Eye’, Indonesia Medicus Veterinus (2020).
 • Bovenkerk, B. & Nijland, H. ‘The Pedigree Dog Breeding Debate in Ethics and Practice: Beyond Welfare Arguments’, Journal of Agricultural and Environmental Ethics (2017)