Crème Franse Bulldog

crème franse bulldog

Een crème Franse Bulldog heeft een stevige vacht in een warme, romige tint. Ze zijn iets donkerder dan witte Frenchies, maar bleker dan een fawn Frenchie.

Crème Frenchie honden hebben meestal geen aftekeningen. Maar soms vindt u een crème Franse Bulldog met een zwart masker. Dit is niet te verwarren met de fawn Frenchie.

Franse Bulldogs met een crème kleur zullen dezelfde algemene persoonlijkheid en algemene gezondheidsproblemen hebben als elke andere Frenchie tint.

Dus, laten we eens nader bekijken hoe deze kleur tot stand komt, en hoe je een crème Franse Bulldog pup kunt vinden.

Is crème een standaard Franse Bulldog kleur?

Veel mensen maken zich niet druk over de vraag of een kleur ‘geaccepteerd’ is in de rasstandaard of niet. Maar het kan een belangrijke factor zijn als je van plan bent je Frenchie te showen.

Gelukkig, als je hoopt een crème Franse Bulldog te showen, heb je geluk. Volgens de AKC rasstandaard is crème een standaard en geaccepteerde kleur voor het Frenchie ras.

In feite mogen crème Franse Bulldoggen ook een iets lichtere neus hebben dan andere tinten, volgens de AKC rasstandaard.

Natuurlijk, als u niet van plan bent uw Frenchie te showen, maakt dit feit voor u misschien niet uit!

Maar, het kan een leuk feit zijn om aan je vrienden te vertellen wanneer je met je nieuwe harige vriend pronkt.

Zijn Cream French Bulldogs zeldzaam?

Om te begrijpen of crème Frenchie honden zeldzaam zijn, moeten we iets meer leren over hoe deze kleur tot stand komt.

Er zijn twee pigmenten die alle hondenvachtkleuren regelen. Degene die zorgt voor crèmekleurige vachten heet pheomelanine, dat in zijn basisvorm rood is.

Crème vachten ontstaan wanneer het pheomelanine pigment wordt verdund. Het gen dat deze verdunning veroorzaakt staat bekend als… het verdunningsgen.

Het verdunningsgen is echter recessief. Dus, puppies moeten het van beide ouders krijgen om een crème vacht te krijgen.

Hierdoor kunnen crème Frenchies vrij zeldzaam zijn. Want als ze de genetische instructies voor het produceren van feomelanine niet krijgen, en het verdunningsgen van beide ouders, zullen ze een andere kleur hebben.

Kunnen fokkers fokken op crèmekleuring?

Dus, als puppies dit gen van beide ouders nodig hebben, kunnen fokkers een crèmekleurige vacht aanmoedigen met selectief fokken?

Gelukkig weten we veel meer over de genetica van vachtkleuren bij honden dan vroeger. Dus kunnen sommige fokkers ervoor kiezen om de kans op het krijgen van crèmekleurige pups te vergroten door bepaalde honden samen te fokken.

Het is echter heel belangrijk dat u alleen een gerenommeerde fokker kiest. Fokken voor een specifieke kleur ten koste van de algemene gezondheid of het temperament is riskant.

Gerenommeerde fokkers zullen voorrang geven aan een goede gezondheid boven andere eigenschappen, zoals vachtkleur. Vooral bij een ras als de Frenchie dat al te kampen heeft met een aantal vormgerelateerde problemen.

Gezien de populariteit van deze tint moet u misschien op een wachtlijst gaan staan voor een crème Frenchie pup. Maar, het is het wachten waard om een gerenommeerde fokker te kiezen en een gezonde pup te krijgen.

Fawn vs Crème Franse Bulldoggen

Beige en crème gekleurde Frenchies worden vaak voor elkaar aangezien! Dus, hoe zie je het verschil tussen de twee?

Qua genetica zijn fawn en crème twee heel verschillende kleuren. Crème wordt, zoals we weten, gecontroleerd door het verdunningsgen.

Maar de fawn kleur wordt bepaald door de K locus – een heel andere plaats in hun genetische code.

Fawn is een andere standaard, geaccepteerde kleur voor Frenchies. Maar het is veel donkerder dan crème Frenchies. Plus, reebruine Frenchies hebben vaker zwarte gezichten.

Fawn kan ook komen met andere kleuren, met inbegrip van fawn en wit, of fawn gestroomd.

Witte vs Creme Franse Bulldoggen

Een andere kleur die vaak wordt verward met crème is wit. Wit is een andere standaard en geaccepteerde kleur voor Frenchies.

Witte Frenchies zijn echter veel bleker dan crème Frenchies. Ze zijn zuiver wit, in plaats van een warmere tint.

Witte Frenchies kunnen komen met fawn of gestroomde kleuren naast hun basis witte tint.

En, zoals de reekleur en de crèmekleur, kunnen ze komen met alle standaard Frenchie aftekeningen.

Zijn crème Franse Bulldoggen gezond?

Zoals we weten, wordt crème Franse Bulldogkleuring veroorzaakt door het verdunningsgen. En helaas is dit gen gekoppeld aan alopecia bij veel honden.

Crème Frenchies met alopecia kunnen beginnen met het verliezen van hun vacht in flarden, of helemaal. Of hun vacht kan in de loop van de tijd dunner worden.

Maar bovendien zullen crème Franse Bulldoggen aan dezelfde gezondheidsproblemen lijden als andere Frenchies. Inclusief alle gezondheidsproblemen die verband houden met hun gezichtsvorm.

Eigenaren moeten zich bewust zijn van de volgende problemen als ze een crème Franse Bulldog willen bezitten:

Het vinden van een crème Franse Bulldog Puppy

Cream Frenchies zijn populair, maar kunnen moeilijk te vinden zijn, omdat puppies het kleurverdunningsgen van beide ouders moeten erven.

Het kan dus zijn dat u op wachtlijsten moet wachten op uw perfecte pup. Als alternatief kunt u op zoek gaan naar een oudere crème Franse Bulldog in een reddingscentrum.

Als u toch voor de fokkersroute kiest, zorg er dan voor dat u alleen bij gerenommeerde fokkers koopt.

Vaak geven ze prioriteit aan gezondheid boven kleuren. Ze adverteren dus niet specifiek met de kleuren die ze verwachten totdat de pups zijn aangekomen.

Het is belangrijk om in je zoektocht dierenwinkels, achtertuinfokkers en puppyfabrieken te vermijden, zelfs als je moeite hebt om elders crème Frenchie pups te vinden.

Puppies en honden op deze plaatsen worden vaak slecht behandeld, in slechte omstandigheden gehouden, en alleen gebruikt om snel winst te maken.

Hierdoor komen gezondheidstesten vaak op de achtergrond te staan, en kunnen pups te vroeg worden verkocht, wat leidt tot hogere risico’s op gezondheids- en gedragsproblemen.

Heeft u een crème Franse Bulldog?

Is het je gelukt om een crème Franse Bulldog pup te bemachtigen? We horen graag in de commentaren hoe ze zijn!

Wat is jouw favoriete ding aan dit kleine ras?

Lezers genoten ook van

Referenties en bronnen

  • Buzhardt, L. ‘Genetics Basics – Coat Color Genetics in Dogs’, VCA Hospitals.
  • Kaelin, C. & Barsh, G. ‘Genetics of Pigmentation in Dogs and Cats’, Annual Review of Animal Biosciences (2013).
  • Schmutz, S. & Berryere, T. ‘The Genetics of Cream Coat Color in Dogs’, Journal of Heredity (2007)
  • Saif, R. (et al), ‘Dog Coat Color Genetics: A Review”, Advancements in Life Sciences (2020)
  • Sponenberg, D. & Rothschild, M. “Genetics of Coat Color and Hair Texture”, The Genetics of the Dog (2001).
  • Caramalac, S. (et al), ‘PCR-RFLP Molecular Confirmation of Color Dilution Alopecia in Dogs in Brazil’, Journal of Veterinary Diagnostic Investigation (2021).
  • Het Canine Health Information Center
  • Packer, R. (et al), ‘Impact of Facial Conformation on Canine Health: Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome’, Plos One (2015).
  • O’Neill, D. (et al), ‘Demography and Disorders of the French Bulldog Population Under Primary Veterinary Care in the UK in 2013’, Canine Genetics and Epidemiology (2018).
  • Evans, K. & Adams, V. ‘Proportion of Litters of Purebred Dogs Born by Cesarean Section’, Journal of Small Animal Practice (2010).