Houdt uw Doberman van u? 25 manieren waarop ze genegenheid tonen

Meisje knuffelt haar Doberman Pinscher stevig.

Heb je je ooit afgevraagd of je Doberman echt van je houdt? Dobermannen zijn een van die rassen die zo goed met menselijke emoties kunnen omgaan dat het soms eng kan zijn. In feite zijn ze ook in staat om soortgelijke emoties als mensen te ervaren, inclusief liefde. Dus, na duizenden Doberman eigenaren gesproken te hebben, heb ik deze lijst samengesteld van de meest voorkomende manieren waarop Dobermannen hun liefde voor hun eigenaren tonen.

Hoe weet je of je Doberman van je houdt? Dobermanns zullen meestal een hechte band en zelfs liefde voor hun baasjes uitdrukken door op of in hun buurt te slapen, oogcontact te maken, tegen hen aan te leunen, en hen te gebruiken voor een gevoel van veiligheid als ze in een nieuwe omgeving zijn.

Dat is het zeer korte antwoord, maar er zijn zeker nog vele andere manieren waarop Dobermans liefde tonen. Na gesprekken met andere Doberman eigenaren heb ik een lijst samengesteld van zeer specifieke handelingen die Doberman Pinschers gebruiken om te laten zien dat ze van hun baasjes houden. Uw hond doet deze misschien niet allemaal, maar als u een meerderheid ervan heeft ervaren, dan kunt u er zeker van zijn dat uw Doberman van u houdt.

Wat Dobermans doen om liefde te tonen…

1. In de ogen kijken met de neus naar voren en de oren naar achteren.

Oogcontact kan een dominantie ding zijn bij Dobermans, maar vaker, als de oren iets naar achteren staan en ze hun nek uitstrekken om hun neus dicht bij je te krijgen, is het een teken van liefde. Denk eraan dat ze met hun neus naar je proberen te wijzen terwijl ze maar al te ongemakkelijk oogcontact houden. Hoe onhandiger dit wordt, hoe meer liefde er is.

2. Ren achter je benen als je bang bent

Als je Doberman je gebruikt voor een gevoel van veiligheid als er iets beangstigends gebeurt, dan heeft hij zeker een hechte band met je. Dit gebeurt vaker bij een Dobie als ze jonger zijn, omdat hun van nature onverschrokken natuur het een beetje overneemt als ze volwassen zijn.

Maar als je Dobie als jongere hond echt bang wordt en door of achter je benen rent voor de veiligheid, dan betekent dat dat hij je niet alleen vertrouwt, maar meer dan waarschijnlijk ook van je houdt. Dat komt omdat vertrouwen op dat niveau hand en hand gaat met liefde voor Dobermans. Als voorbeeld: mijn jongen deed dit op een nacht toen hij een puppy was en twee honden kwamen in het donker naar hem toe gesprint.

3. Laat je ze irriteren

Ok, ik moedig natuurlijk niet aan om je hond te irriteren of te pesten. Maar, als een Dobie zich door jou laat irriteren en ontspannen blijft, dat is liefde.

Dat is zoiets als wanneer je met hem televisie zit te kijken en hij laat je met zijn poten spelen, aan zijn oren trekken, of met zijn neus of lippen spelen. Alleen een Dobie die je volledig vertrouwt en een zekere genegenheid voor je koestert, zou je deze dingen met hem laten doen terwijl hij ontspannen blijft.

4. Probeer dicht bij (of bovenop) je te zijn terwijl je slaapt.

Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende manier waarop ze liefde tonen voor hun baasjes. Als je Doberman graag vlak naast je ligt terwijl jij (of hij) slaapt, dan heeft hij zeker een band met je gekregen. Ja, soms lijkt dit er ook op dat hij bovenop je slaapt.

Heb je ooit meegemaakt dat je hond naast je in slaap valt terwijl je televisie kijkt op de bank, en opstaat om naar een andere zitplaats te verhuizen? Staat hij kort daarna op, komt naast je liggen, en gaat weer slapen? Dat is echte Dobie-liefde! Sommige mensen zeggen zelfs dat hun slaaphouding veel over hen zegt.

Mijn Doberman slaapt op mijn vrouw.
Mijn Doberman Cooper staat erop om bovenop mijn vrouw te slapen bij elke kans die hij krijgt.

5. Slaap in je kamer en let op de deur

Als uw Dobermans bij u in de kamer slaapt en altijd met zijn gezicht naar de deur van uw kamer lijkt te willen staan, dan heeft hij een hechte band met u. Dit betekent dat hij in een beschermende modus van u is en Dobermans doen dit alleen naar degenen met wie ze die hechte band hebben.

Dit zal vooral merkbaar zijn als je je hond meeneemt naar een nieuw huis, of een andere nieuwe omgeving (camping bijvoorbeeld), en je hem bij je laat slapen. Als zijn liefde voor jou op deze manier gaat blijken, dan zal dat gebeuren. Sommige Dobermans voelen zich echter te veilig in hun eigen huis en zullen dit niet doen.

Wist u dat uw Doberman ongeveer elke 15 minuten door cycli van diepe slaap en rustgevende alertheid gaat? Dit is nog een instinct om u veilig te houden. Lees hier meer over de slaapgewoonten van Dobermannen.

6. Willekeurig in je benen leunen

Dit zal op de slechtste momenten gebeuren, zoals wanneer je in de keuken aan het rondrennen bent en eten aan het koken bent. Maar als hij achter je benen gaat zitten en zich ertegenaan drukt, is dat een teken dat hij van je houdt. Weersta de neiging om hem weg te schoppen of hem meteen weg te sturen. Hij vertelt je tenslotte gewoon hoeveel hij om je geeft. Gewoon niet struikelen!

7. Body Slam You While You’re Sleeping

Het is 2 uur ’s nachts en je ligt met je Doberman op bed te slapen. Hij heeft je al naar de rand van je matras gedrukt, zodat je maar een paar centimeter hebt om te slapen. Maar dan, als je helemaal slaapt en comfortabel bent, staat hij op, draait een paar rondjes, en laat snel zijn hele gewicht op je zij vallen. Het voelt alsof je door een worstelaar in elkaar geslagen wordt.

Nou ja, eigenlijk stond je hond op en besefte dat hij nog dichter bij je wilde zijn, dus dit was het resultaat. Hoe pijnlijk en schokkend het ook kan zijn, het is gewoon liefde. Dit was mijn Dobie’s favoriete beweging. Ik was enigszins opgelucht toen andere Doberman eigenaren zeiden dat hun hond dit ook bij hen deed.

8. Je wakker maken door je in je gezicht te porren met hun neus.

Je slaapt midden in de nacht, of misschien vroeg in de ochtend (zeg, rond 5 uur) en je Doberman is moe van het alleen zijn en weg van degene van wie ze houden. Dus dat is wanneer je een koude natte neus in je wang gedrukt krijgt.

Het is frustrerend als je probeert in te slapen, maar geloof me, als je hond niet van je zou houden zou hij ergens in een hoekje gaan zitten en niets met je te maken willen hebben, en het zou hem zeker niet kunnen schelen je wakker te maken – klinkt soms bijna beter, nietwaar?

9. Huil als er enige afstand is tussen jullie in een nieuwe omgeving.

Dit is zo’n teken van liefde en het bestaan van een hechte band. Als je in een nieuwe omgeving bent met je Doberman en hij lijkt veel meer dan normaal te flippen als je wegloopt, betekent dat niet alleen dat hij waarschijnlijk van je houdt, maar ook dat hij je beschermt.

Dobermans werden gefokt als persoonlijke beschermhonden die een hechte band hebben met hun baasjes. Er is geen moment waarop dit duidelijker is dan in een nieuwe en vreemde omgeving wanneer de eigenaar wegloopt. Als ik met mijn Doberman Cooper ging wandelen en een minuut of twee van hem wegliep, begon hij te huilen, te ijsberen en te proberen bij mij te komen. Thuis deed hij dat niet, alleen als hij op een vreemde plek was. Dat is pas liefde!

Mijn Doberman aan mijn zijde tijdens het kamperen.
Mijn Doberman Cooper blijft altijd aan mijn zijde, maar op deze kampeertrip, liet hij me zelfs geen water halen uit de beek 20 meter verderop zonder aan te dringen om met me mee te gaan.

10. Probeer in je schoot te klimmen op de slechtste momenten…

Als je aan het skypen bent met je baas, een serieus gesprek hebt met je buurman in je woonkamer, een selfie neemt, of er sexy probeert uit te zien tijdens dat skype-gesprek met je vriendje, springt je Doberman op je schoot. Alle 90 pond van hem, waardoor je gromt als een vrachtwagenchauffeur.

Ja, Dobermanns zitten graag op de schoot van degenen van wie ze houden en als ze je zien zitten met een makkelijke manier om op je te klimmen, ongeacht wat je doet, dan doen ze dat. Het goede nieuws is dat ze dit alleen doen met degenen van wie ze houden – gelukkig maar!

11. Willekeurig je gezicht likken

Ken je die willekeurige kussen als je televisie kijkt en ze niet verwacht? Dat is liefde. Je hoeft er niet altijd om te vragen, maar als je Doberman een kans ziet en er een neemt, is dat een goed teken. Ja, het kan recht op de lippen zijn, of ogen, of neus, maar liefde kent geen grenzen.

12. Verlaat je zijde niet, zelfs niet in de badkamer.

Ik heb eerder horen zeggen dat als er veel hondenrassen zijn die beschouwd worden als “klittenband” honden, gewoon omdat ze aan je zijde blijven plakken, dan moeten Dobermans wel “superlijm” honden zijn. Ze willen altijd aan de zijde zijn van degenen van wie ze houden, de hele tijd.

Dus dat betekent dat je geen tijd alleen krijgt, zelfs niet in de badkamer. Als je Dobie van je houdt, bereid je dan voor op een hoofd dat in de badkamerdeur steekt als je op het toilet zit. Het oude gezegde is “Neem een Doberman en ga nooit meer alleen naar het toilet!”

13. Adem diep in terwijl hun neus tegen je aandrukt.

Voor honden is geur alles. Als je Dobie halsoverkop voor je is, wil hij misschien wel zijn neus in je nek, wang of een andere plek drukken en zo diep mogelijk gaan ademen. Doberman eigenaren zeggen vaak dat dit nog een traktatie is die midden in de nacht gebeurt. Een beetje griezelig? Zeker wel, maar hé, het is liefde.

Helaas doen ze dit ook graag vlak nadat ze net een flinke slok water uit hun waterbak hebben gedronken en hun mond druipt van het water. Als dat de enige keer is dat de jouwe het doet, probeert hij je misschien gewoon te irriteren! Nee, het is waarschijnlijk gewoon liefde.

Wist je dat?

Dobermanns zijn geweldige familiehonden die geweldig zijn met kinderen. Voor meer informatie over welke gedragsveranderingen je waarschijnlijk zult zien als ze met kinderen in huis gaan wonen, zie mijn artikel Zijn Dobermans goed met kinderen? Wat u moet weten.

14. Knuffel hun hoofd onder je arm

Als je Doberman zijn hoofd onder je arm klemt terwijl je een artikel over Doberman affectie voor je website aan het schrijven bent, dan houdt hij waarschijnlijk van je. Ok, er zijn andere momenten dat hij dit doet, maar dit is wat ik meestal meemaak.

Dit is ook vaak gewoon een verzoek om aandacht, maar Dobies zullen die aandacht alleen zoeken bij degenen in het gezin waarmee ze zich verbonden hebben. Dus prijs jezelf gelukkig! Ik weet dat ik dat doe.

15. Yawn When You Yawn

Een Doberman geeft er alleen om zeer afgestemd te raken op de handelingen en emoties van een eigenaar voor wie ze liefde en genegenheid voelen. Dus als uw Dobie zo op u is afgestemd dat hij gaapt rond de tijd dat u gaapt, dan houdt hij waarschijnlijk van u.

Maar het blijft niet alleen bij gapen. Als hij opstaat en zich uitrekt als u dat doet, diep ademhaalt als u dat doet, of andere handelingen nabootst, dan heeft u een hond die echt op u is afgestemd. Dat betekent dat hij een hechte band heeft met u als baasje en zeker een zekere mate van liefde voor u koestert.

16. Leg hun natte speeltje op je schoot.

In de hondenwereld is het opgeven van je favoriete speeltje of bot voor niemand zomaar gedaan. In feite is hun natuurlijke instinct om bezitterig te zijn van die dingen. Maar als je het geluk hebt dat je hond naar je toe komt en je zijn favoriete speeltje geeft door het op je schoot te leggen, dan maak je deel uit van de vertrouwenscirkel van die hond!

Dit geldt vooral als ze net klaar zijn met het plukken van de vruchten van iets waar jij voor gezorgd hebt, zoals een vullende maaltijd of koud water op een warme dag. Dat is waarom je het geluk hebt om een kwijlend nat speeltje op je schoot te krijgen nadat hij net klaar is met het drinken van een hoop water. Oh, liefde is geweldig is het niet?

17. Regelmatig inchecken in een nieuwe omgeving

In een nieuwe omgeving zal uw Doberman naar u kijken voor geruststelling en als onderdeel van zijn beschermende instincten. Dus als u merkt dat uw hond voortdurend stopt met wat hij doet en een paar seconden oogcontact met u maakt voordat hij weer verder gaat, is dat een uiting van de band die hij met u voelt. Dit kan bijvoorbeeld heel duidelijk zijn in een hondenpark.

18. Gebruik je schouder of nek als hoofdsteun

Dit is een soort combinatie van enkele van de andere hier genoemde tekenen van liefde. Veel Dobermans eigenaren voelen dat hun honden hun hoofd op hun schouder of nek laten rusten om een paar redenen. De ene is om uw geur te ruiken, en de andere is om zo dicht mogelijk bij u te zijn. Beide redenen zouden betekenen dat het een uiting van liefde is van uw hond.

Mijn Doberman staat erop om bovenop me te slapen om zijn liefde te tonen.
Cooper staat er vaak op om niet alleen bovenop me te slapen, maar ook om zijn neus in mijn nek te leggen. Een echt teken van liefde!

19. Steel je sokken als je weg bent

Dit gaat samen met het geur ding voor Dobermans. Als ze je sokken, ondergoed, of andere kleine voorwerpen met jouw geur erop stelen, word dan niet boos – het is gewoon liefde! Onthoud dat geur alles is in de hondenwereld en als ze nu niet bij u in de buurt kunnen zijn, is iets in de buurt hebben met uw geur erop het op één na beste.

20. Verdrietig terwijl je je klaarmaakt om te vertrekken

Als je je klaar begint te maken om het huis voor de dag te verlaten door je sleutels te pakken of een tas in te pakken, zal een Doberman die van je houdt een toename van angst gaan voelen. Ze kunnen gaan ijsberen, huilen of jammeren. Ze kunnen ook dichter bij u blijven dan normaal (als dat mogelijk is).

Het kan echter ook een teken zijn van verlatingsangst, wat zeer waarschijnlijk is bij een Dobie die een extra hechte band met u voelt. Dus als uw hond dingen vernielt, non-stop blaft, of probeert te ontsnappen terwijl u weg bent, zorg er dan voor dat u kijkt naar manieren om verlatingsangst te beteugelen. U wilt niet dat uw hond de hele dag lijdt terwijl u weg bent.

21. Over-de-top opgewonden als je terugkomt

Bijna alle Doberman eigenaren melden dat ze dit ervaren, maar er is een verschil tussen uw hond die opgewonden is omdat iemand die met hen zou kunnen spelen thuis is en opgewonden omdat degene van wie ze houden thuis is. U zult moeten zien hoe uw hond zich gedraagt bij anderen, maar een Doberman die van zijn baasje houdt zal merkbaar opgewondener worden als zijn baasje thuiskomt.

Ze zullen rondjes springen, hun favoriete speeltje pakken, janken, en je zult dat kleine stompje op hun achterste een miljoen mijl per uur zien gaan. Vraag anderen die bij u thuis komen als u er niet bent om in detail te beschrijven hoe uw Doberman zich gedraagt. Ik wed dat ze blij zijn ze te zien, maar niet zoals ze zijn als je thuiskomt.

22. Rol op hun rug met je benen in de lucht

Deze positie is niet natuurlijk voor een hond. Je denkt misschien van wel, maar dat is alleen maar omdat je een Dobie hebt die stapelverliefd op je is. Geloof me, in het wild zouden honden dit nooit doen. Een hond die op zijn rug gaat liggen met zijn voeten in de lucht en daar blijft liggen, blijft in een onderdanige positie. Het is ook een gevaarlijke positie als ze in het wild waren, dus daarom is het zo onnatuurlijk voor hen.

Maar als uw hond zich comfortabel genoeg voelt om dat voor u te doen, betekent het dat zijn liefde voor u die instincten overstemt. Hij vertrouwt je ook volledig en heeft zich zodanig met je verbonden dat hij, volledig ontspannen, in een onderdanige positie bij je kan blijven. Goed gedaan – je Doberman houdt van je!

23. Maakt altijd oogcontact met je

Dobermans staan erom bekend dat ze veel oogcontact maken. Ja, ze kunnen dit ook doen uit dominantieoverwegingen of als ze iemand wantrouwen en alert zijn. Maar ze doen het ook als ze van iemand houden. Het is moeilijk hier te beschrijven, maar het is een andere blik als ze oogcontact maken uit liefde.

Ten eerste is het voortdurend oogcontact met je maken een teken dat ze een band met je willen en je proberen te begrijpen. Maar meer dan dat, de manier waarop ze naar je kijken maakt een verschil. Doberman eigenaren beschrijven de “liefdesblik” als het diep in de ogen kijken tot het punt dat het bijna ongemakkelijk is. Vaak met hun oren naar achteren en soms gaan ze snel daarna hun gezicht likken. Ongemakkelijk? Misschien. Ware liefde? Ja!

24. Luister gretig als je praat

Als je Doberman van je houdt, zal hij sterk op je gericht zijn en schijnbaar altijd “proberen je te doorgronden”. Dat betekent dat je geen probleem zult hebben om zijn aandacht vast te houden terwijl je met hem praat. Elke keer dat je met je hond praat, bouw je een emotionele band op. Als uw Doberman van u houdt, zal hij graag die band willen en zich graag op u concentreren terwijl u praat.

25. Je willekeurig verleiden tot ruw huishouden

Puppy’s doen dit altijd graag, en ja, ze zullen dit ook bij vreemden doen. Maar u zult zien dat u de nummer één speelpartner van uw hond bent. Honden in het wild, vooral nestgenoten, zullen vaak worstelen en vechten als een manier om een hechtere band op te bouwen.

Als uw Doberman gericht is op u als hun belangrijkste speelkameraad en u graag verleidt om op elk moment met hem tekeer te gaan, dan is die liefdevolle familieband sterk en willen ze die sterker maken.

Laatste gedachten

De band tussen mens en hond bestaat al ergens tussen de 15.000 en 30.000 jaar (bron) en lijkt zeker bij Dobies bijzonder sterk te zijn. Met een beetje moeite kun je die band met je Doberman nog dieper en sterker opbouwen. Bekijk hier mijn advies over het opbouwen van een diepe band met je Doberman.

Na het bereiken van vele Doberman eigenaren tijdens het onderzoek van dit artikel, waren dit de vijfentwintig meest voorkomende manieren die zij meldden dat Dobermans hun liefde tonen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer manieren en als u uw hond goed kent, kunt u precies aanvoelen wanneer hij “Ik hou van je” zegt.

Als je het gevoel hebt dat je Doberman te behoeftig is, wat kan gebeuren, kijk dan eens naar mijn artikel How to Handle a Needy Doberman: A Simple Guide voor hulp.

Dobermannen zijn echt een verbazingwekkend ras. Ze zijn zo ongelooflijk gevoelig voor menselijke emoties dat het soms lijkt alsof ze bijna kunnen voelen wat jij voelt. Als je op deze pagina terecht bent gekomen op zoek naar tekenen van liefde van je Doberman, dan weet je vast precies wat ik bedoel. Ga nu je pup wat liefde geven!