Hondenogen – Soorten en oorzaken van oogafscheiding bij honden

hond oog Boogers

Oog snotjes worden veroorzaakt door een waterige afscheiding uit het oog van uw pup. Deze oogpoep kan groen, wit, helder of bruin zijn en kan nat en troebel lijken of droog en korstig. Dit is behoorlijk smerig spul, dus u wilt het schoonmaken, maar wacht even! Voordat je het afveegt en vergeet, is het belangrijk om te letten op tekenen van iets ernstigers. Hondenogen kunnen worden veroorzaakt door bindvliesontsteking, allergieën, epifora, glaucoom en verwondingen aan en rond het oog of zelfs door de vorm van het gezicht van uw pup. Honden met een plat gezicht zoals mopshonden en buldoggen met uitpuilende ogen hebben meer kans op boogers dan honden met een langere snuit. Vandaag helpen we u om uit te zoeken of de snottebellen in de ogen van uw hond een zorgwekkend teken of symptoom zijn waarover u de dierenarts moet bellen, vanwege het risico op ziekte of blindheid. En geven u de beste tips om ze thuis weg te vegen en te wassen, of ze zo nodig te laten behandelen.

Inhoud

Platte rassen hebben meer kans op oogafscheiding

Wat zijn hondenogen?

Oog snotjes zijn technisch bekend als afscheiding. Ophopingen van afscheiding kunnen voorkomen in de traanbuizen van uw hond. Dingen zoals droge tranen, slijm, en dode cellen kunnen zich hier ophopen en een korstige oog snot vormen, of een heldere/bruinachtige afscheiding.

Oogafscheiding bij honden kan groen, bruin of helder zijn, afhankelijk van de oorzaak. Als uw hond witte afscheiding heeft, of pus rond zijn oog, moet u met uw hond naar de dierenarts.

honden oog snotjes

Waarom heeft mijn hond oogscheuten?

Zoals we hebben gezien, is enige oogafscheiding normaal bij honden. Maar, er zijn momenten dat oog snotjes bij honden veroorzaakt worden door een ernstiger probleem.

Oorzaken van oogafscheiding bij honden zijn bindvliesontsteking, droog oog, epifora, verwonding, infectie, of zelfs gezichtsbouw. Laten we deze oorzaken eens nader bekijken.

Oogscheuten bij honden door bindvliesontsteking

Canine conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies. Dit is een dun membraan dat de oogleden van uw hond bedekt. Symptomen van conjunctivitis bij honden zijn roodheid, zwelling en afscheiding.

Uw dierenarts kan een antibioticumkuur voorschrijven als hij vermoedt dat uw hond lijdt aan bacteriële conjunctivitis. Zij zullen u ook laten zien wat de beste manier is om de afscheiding rond het oog van uw hond weg te wassen.

Als de ogen van uw hond niet verbeteren na hun antibioticakuur, moet u ze terugbrengen naar de dierenarts om eventuele andere mogelijke oorzaken te bespreken.

Epifora en hondenogen

Een andere oorzaak van oogafscheiding bij honden is epifora. Dit probleem wordt gekenmerkt door een overmatige overloop van tranen uit het oog van uw hond. Er zijn veel dingen die epifora kunnen veroorzaken of ertoe kunnen bijdragen. Hieronder vallen: allergieën, irriterende stoffen, verstopte traanbuizen, of anatomische misvormingen.

Epifora kan er meer uitzien als tranen dan als oogsnotjes. Als u veel vocht onder de ogen van uw hond ziet, of echte tranen die naar beneden rollen, kan uw pup last hebben van epifora.

U kunt ook rode of bruine vlekken onder de ogen van uw hond opmerken. Dit is vooral duidelijk bij honden met een witte vacht. Epifora kan een teken zijn van iets ernstigers. Neem dus contact op met uw dierenarts als uw hond overmatig waterige ogen heeft.

Hondenogen door droge ogen

Droge ogen bij honden worden ook wel keratoconjunctivitis sicca (KCS) genoemd. In tegenstelling tot epifora wordt droog oog gekenmerkt door een verminderde traanproductie.

Honden met droge ogen kunnen een dikke, kleverige afscheiding in hun ogen ervaren. Daarnaast kan uw hond scheel kijken en zichtbaar pijn hebben.

KCS kan een combinatie van behandelingen vereisen. Dit is vaak een proces dat het hele leven van uw hond zal duren. Uw dierenarts kan traanstimulerende middelen, cholinerge middelen, traanvervangers, regelmatige oogonderzoeken, en in extreme gevallen – een operatie aanbevelen.

Honden met droge ogen kunnen andere problemen ontwikkelen, zoals conjunctivitis. Ga dus zeker met uw hond naar de dierenarts als hij dikke, kleverige oogbultjes heeft.

Verwonding en infectie kunnen oog Boogers bij honden veroorzaken.

Een andere veel voorkomende oorzaak van boogers in hondenogen is verwonding of infectie. Deze twee oorzaken gaan vaak hand in hand. Onze honden kunnen gemakkelijk hun ogen verwonden tijdens het rennen en spelen. Als uw hond groen of geel slijm rond zijn oog heeft, heeft hij waarschijnlijk een ooginfectie.

Let op andere tekenen van infectie, zoals pijn of irritatie. Als uw hond een oogletsel heeft, kan dit voor u zichtbaar zijn. Maar wees voorzichtig bij het onderzoeken van de ogen van uw hond, dit kan beter door een dierenarts worden gedaan.

Ooginfecties kunnen een symptoom zijn van andere gezondheidsproblemen. Dus, als uw hond geel of groen slijm rond zijn oog heeft, breng hem dan naar de dierenarts.

Vooral als u andere symptomen opmerkt, zoals irritatie, pijn of roodheid.

Brachycephale Honden

Rassen met een plat gezicht kunnen meer last hebben van de hierboven genoemde aandoeningen. Vooral epifora en KCS. Ze zijn ook vatbaarder voor oogletsels. Brachycephale honden hebben een plattere schedel, met ondiepe oogkassen. Hun ogen steken dus meer uit dan bij een normale hond.

In sommige gevallen kunnen deze rassen hun oogleden niet eens volledig sluiten. Dit leidt niet alleen tot kwetsbaarheden, maar kan ook problemen veroorzaken met de traanbuisafvoer.

Veel van de oogproblemen bij honden met een platte kop worden gegroepeerd onder de term brachycefaal oculair syndroom. Helaas kunnen dergelijke problemen niet altijd gemakkelijk worden behandeld. Ze kunnen een operatie vereisen, of levenslange zorg en behandeling.

Wanneer moet ik me zorgen maken over oogkassen bij de hond?

Niet alle afscheiding is iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Honden krijgen van nature wat oogscheuten als de tranen in hun ogen drogen, en als hun ogen zich ontdoen van dingen die er niet in horen te zitten!

Net zoals mensen wakker worden met een beetje korst in de hoek van hun ogen na het slapen, zijn boogers in de ochtend ook normaal voor honden. Maar er zijn momenten waarop de ooguitvloeiing van honden iets is om je zorgen over te maken.

Als uw hond dikke, kleverige, wit/grijze afscheiding onder zijn oog heeft, moet u met hem naar de dierenarts gaan. Dit kan een teken zijn van KCS.

U moet ook een reis naar de dierenarts maken als uw hond groen of geel slijm, of pus rond zijn oog heeft. Dit soort afscheiding betekent meestal een infectie, wat een symptoom kan zijn van iets ernstigers.

Als de oog snotjes van uw hond ooit gepaard gaan met irritatie, pijn, zwelling of roodheid, breng ze dan voor de zekerheid naar de dierenarts.

Hoe hondenogen schoon te maken

Als uw dierenarts heeft bevestigd dat de oog Boogers van uw hond niets zijn om u zorgen over te maken, kunt u zich ontspannen. Het is een goed idee om ze regelmatig uit de ogen van uw hond te verwijderen, om irritatie of ophoping van afscheiding te voorkomen.

Gebruik geen agressieve chemicaliën of producten bij het schoonmaken van het oog van uw hond. Het beste is om gewoon warm water te gebruiken op een schone doek of een wattenschijfje.

Veeg het oog van je hond voorzichtig schoon tot de afscheiding weg is, en laat het drogen. Controleer de ogen van uw hond regelmatig om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn en dat de afscheiding geen andere symptomen heeft ontwikkeld.

Voorkomen van oogschilfers bij honden

Het verzorgen van uw hond en het regelmatig schoonmaken van zijn ogen kan helpen voorkomen dat zich oogboogjes ontwikkelen en zich ophopen. Korstige ogen kunnen moeilijker te verwijderen zijn dan normale, maar veeg ze gewoon voorzichtig af met water en een watje.

Zorg ervoor dat u de ogen van uw hond regelmatig onderzoekt. Als u een platgezichtsras hebt, moet u controleren op verwondingen, want hun ogen zijn kwetsbaarder voor krassen.

Als u andere symptomen van irritatie opmerkt, kunt u het beste uw dierenarts raadplegen.

Boogers in hondenogen zijn niet altijd een probleem

Heeft uw hond ooit afscheiding gehad die een symptoom was van iets ergers? Wat is volgens u de beste manier om afscheiding uit het oog van uw hond te verwijderen?

We horen graag meer van u in de commentaren.

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen

  • Beranek, J. “Current Examination Methods of the Canine Eye”, Ophthalmology (2007).
  • Reinstein, S. ‘Dry Eye in Dogs: When Good Glands Go Bad’, Veterinary Team Brief (2017)
  • Turner, S. ‘Focus op Bacteriële Conjunctivitis: Nauwkeurige diagnose en behandeling’, Vet Times (2011)
  • Llera, R. & Ward, E. ‘Ooguitvloeiing (Epiphora) bij honden’, VCA (2019).
  • Plummer, C. ‘Aanpak van Brachycephalic Ocular Syndrome bij de hond’, Praktische Technieken van het NAVC Instituut (2015)