Hond die haar verliest – Een dierenartsgids voor alopecia bij honden

hond die haar verliest

Enkele oorzaken van een hond die haar verliest zijn allergieën, parasieten, erfelijke factoren of ziekte. Maar de problemen die het meest voorkomen verschillen afhankelijk van de leeftijd van de hond.

Haaruitval bij honden kan variëren van haar dat in klontjes uitvalt, tot kale plekken met korsten. Uw hond kan jeuk hebben, of andere symptomen vertonen dat er iets mis is.

Haaruitval is slechts een symptoom. Het vinden van de onderliggende oorzaak is de sleutel tot een gerichte behandeling en een terugkeer naar een volle, pluizige vacht.

In dit artikel worden enkele oorzaken van alopecia bij honden uitgelegd, het belang van de diagnose, en enkele manieren om het haarverlies van uw hond te stoppen.

Kan Alopecia bij honden elke leeftijdsgroep treffen?

Ja, een hond die haar verliest kan op elke leeftijd voorkomen. Hoewel sommige problemen vaker voorkomen op bepaalde leeftijden.

Bijvoorbeeld, puppies zijn gevoelig voor parasitaire infecties of huidinfecties waardoor het haar uitvalt. Het zwakke immuunsysteem van een puppy kan moeite hebben om infecties te bestrijden die een volwassen hond zou afwenden.

Een reden voor het uitvallen van de vacht van volwassen honden is een zware verharing. Volwassen honden zijn ook gevoelig voor allergieën en seizoensgebonden alopecia. Dit in tegenstelling tot een oudere hond zonder haar die een onderliggend gezondheidsprobleem kan hebben, zoals hypothyreoïdie of de ziekte van Cushing.

Om alopecia bij honden te begrijpen, moet je weten hoe de vacht van honden groeit. Elke haar heeft een eindige levensduur, waarna hij uit de follikel valt en vervelt. Wanneer de snelheid van haaruitval sneller is dan de groei van hondenhaar, resulteert dit in kale plekken.

De oorzaak achterhalen betekent twee vragen beantwoorden: Waarom valt het hondenhaar uit en waarom groeit het niet snel genoeg weer aan? Beantwoord deze vragen en u kunt de oorzaken van haaruitval bij honden het beste aanpakken.

Zware verharing of echte alopecia bij honden?

Bepaal eerst of het verlies van vacht bij uw hond te wijten is aan een probleem of dat het gewoon een zware verharing is.

Bij de rui komt het haar gemakkelijk uit de hele vacht. Deze blijft pluizig zonder huidpijn of rauwheid, en geen kale plek op de hond.

Als de hond verder goed is, probeer dan een paar weken dagelijks te borstelen. Dan kom je boven op het probleem van de hond die haar verliest en zou het verharen moeten afnemen.

Wat echter niet normaal is, is een hond die in flarden haar verliest, vooral als de huid pijnlijk is of er geen hergroei is. Andere tekenen van problemen zijn haaruitval en jeuk, hondenhaar dat in klontjes uitvalt en vlekkerige haaruitval met korsten.

Onthoud dat een hond die haar verliest slechts een symptoom is. Help uw dierenarts een diagnose te stellen door de aanwijzingen in overweging te nemen.

hond die haar verliestEnkele vragen om door te denken

 • Verliest de hond haar in vlekken en korsten, of meer in het algemeen over het hele lichaam?
 • Heeft de hond jeuk of niet?
 • Hebben andere huisdieren in huis er last van?
 • Heeft de hond in het verleden problemen gehad met haaruitval, en zo ja, wanneer?
 • Heeft de hond andere symptomen zoals dorst, gebrek aan energie, of gewichtsverlies of -toename?

Dit helpt de dierenarts beslissen of het probleem besmettelijk is, seizoensgebonden, of een complicatie van een slechte gezondheid.

De oorzaken van haaruitval bij honden

In een breed overzicht zijn enkele oorzaken van haaruitval bij honden:

Erfelijke haaruitval

Hoewel dit over het algemeen ongebruikelijk is, lijdt het ras Pomerans aan een vorm van erfelijke haaruitval die Alopecia X wordt genoemd. In dit geval betekent de ‘X’ dat niemand de oorzaak kent.

Allergische dermatitis

Dit komt door allergenen in de omgeving of een voedselallergie. Jeuk is een veel voorkomend symptoom en het is het overmatig krabben of likken dat leidt tot het uitvallen van hondenhaar.

Folliculitis

Infectie rond de haarschacht, onder het huidoppervlak, beschadigt de follikel en doet het haar uitvallen.

Dit kan een bacteriële infectie zijn (van een modderige of vuile huid) of een schimmelinfectie zoals ringworm. Dit laatste veroorzaakt een ronde kale plek op de hond.

Kale plekken

Dit zijn plekken op de huid die geïnfecteerd zijn en een kleverige afscheiding hebben. Net als folliculitis beschadigt dit de haarschacht waardoor haren uitvallen.

Parasieten, inclusief schurft

Vlooien, luizen en schurftmijten veroorzaken allemaal haaruitval en jeuk bij honden.

Eén vorm van schurft, Demodex, staat bekend als ‘rode schurft’, omdat de kale plekken ontstoken en pijnlijk worden.

Demodectische schurft komt vaak voor bij puppies, omdat hun zwakke immuunsysteem de mijten die zich in de haarfollikels verbergen niet kan bestrijden.

Onderliggende gezondheidsproblemen

Een hond die zijn vacht verliest en andere symptomen heeft, kan heel goed een onderliggend gezondheidsprobleem hebben.

Aandoeningen zoals onderactieve schildklieren (hypothyreoïdie) en de ziekte van Cushing gaan gepaard met complicaties zoals haaruitval en kale plekken.

Deze honden hebben meestal andere symptomen zoals dorst, veranderingen in eetlust en gewicht, en gebrek aan energie.

Seizoensgebonden Alopecia bij Honden

Seizoensgebonden alopecia wordt gekenmerkt door een hond die in een symmetrisch patroon aan beide zijden van het lichaam stukken haar verliest.

Deze aandoening kan ontsierend zijn, maar heeft geen diepere betekenis dan dat te veel haarschachten tegelijk in een rustfase komen. De vacht groeit meestal weer aan als het seizoen verandert.

Hond verliest haar rond de ogen

Het is mogelijk dat als uw hond haar verliest rond haar ogen het alopecia is. In deze studie werd alopecia rond de ogen van een hond veroorzaakt door demodectische mijten.

In gevallen als deze is het belangrijk om eerder dan later veterinaire hulp te zoeken. Het laatste wat u of uw hond wil is problemen met haar ogen.

Hond verliest haar op de staart

Je weet nooit waar Alopecia kan opduiken. Deze studie over de behandeling van Alopecia met een groeihormoon behandelde drie honden, die elk Alopecia hadden op hun staart naast andere delen van hun lichaam.

Overigens vonden zij dat een groeihormoon nuttig was als behandeling.

Hond verliest haar op de oren

In nog een andere manier om Alopecia bij honden te behandelen, werd in deze studie een laag niveau lasertherapie toegepast op honden met Alopecia.

Als u doorklikt naar de studie, ziet u het verschil in de oren van een hond vanaf het begin van de behandeling tot het einde.

Hond verliest haar op de buik

Net als elk ander deel van het lichaam van uw hond kan zijn buik om verschillende redenen gevoelig zijn voor haaruitval. Het kan zijn dat hij onderweg mijten of parasieten heeft opgelopen.

Of het kan een ongeziene aandoening zijn. Hoe dan ook, waar u ook alopecia bij honden ziet, uw beste gok is om een dierenarts te bezoeken.

Diagnose: Waarom verliest uw hond zijn haar?

Sommige problemen zijn direct herkenbaar, maar andere zijn niet altijd even eenvoudig.

De dierenarts onderzoekt de hond die haar verliest, neemt een geschiedenis op, en vormt een probleemlijst in zijn hoofd. Dan beslissen ze welke testen het meest nuttig zijn. Het kan nodig zijn om die te doen:

 • Diagnostisch bloedonderzoek: Op zoek naar blootstelling aan bepaalde parasieten of een overreactie op allergenen in de omgeving.
 • Huidschraapsel: Om parasieten te identificeren
 • Cytologie: Het onderzoeken van de cellen op het huidoppervlak.
 • Huidbiopsie en histologie: Binnenin de huidcellen kijken
 • Screenend bloedonderzoek: Voor gezondheidsproblemen

Het antwoord op een of meer van deze tests geeft de reden aan waarom de hond haar verliest.

Behandeling van Alopecia bij Honden

Zoals u nu weet, hangt de behandeling van haaruitval bij honden af van het vinden van de drijvende oorzaak. Doe dit en het herstel van de vacht van uw hond wordt gemakkelijker.

Allergieën verlichten

Een jeukende allergie is onaangenaam voor de hond, wiens likken en krabben zorgt voor kale plekken. Allergieën kunnen niet worden genezen, maar wel onder controle worden gehouden.

In een ideale wereld vermijdt de hond het allergeen, maar als dit iets is als gras dan is dit onpraktisch. In dit geval is een heleboel kleine handelingen, die allemaal een klein verschil maken, goed voor een prettiger hond.

Methoden voor het verlichten van allergieën

Regelmatig de hond baden met een vochtinbrengende shampoo wast allergenen van het huidoppervlak. Voeding rijk aan Omega 3&6 versterkt de huid van binnenuit.

Houd het huidoppervlak gezond door de natuurlijke gistpopulaties onder controle te houden. Gewoon de poten van de hond afvegen met een schimmelwerend doekje kan de tinteling en het likken verminderen.

Dan zijn er nog medicijnen. Er is een heel scala aan effectieve anti-jeuk medicijnen, variërend van oude favorieten zoals steroïden tot geavanceerde moderne medicijnen zoals oclacitinib (Apoquel).

De nieuwste behandeling is zelfs helemaal geen medicijn, maar een biologische therapie die de jeukroute in het lichaam deactiveert, waardoor het signaal om te krabben verdwijnt.

Parasieten voorkomen

Zelfs de gedachte aan vlooien of teken maakt ons kriebelig.

Regelmatig gebruik van een effectief anti-parasiet product is gezond verstand. Maar u moet alle huisdieren in huis behandelen, niet alleen de hond die zijn vacht verliest. Dit voorkomt dat de huisdieren van de hond als reservoirs van infectie fungeren.

Zorg er ook voor dat het door u gekozen product werkt tegen de specifieke parasiet die uw hond heeft. Veel producten hebben een breed spectrum, maar werken misschien niet tegen een ongewone of ongebruikelijke parasiet.

Bacteriën verslaan

Of het nu gaat om folliculitis, modderuitslag of een hotspot, bacteriën hebben veel te verantwoorden. Wassen met medicijnen helpt de huid op te knappen. Een antibiotische gel, of zelfs tabletten, zijn nodig om een meer diepgewortelde infectie aan te pakken.

Hypothyreoïdie helpen

Wanneer een onderliggend gezondheidsprobleem wordt gevonden, zoals onderactieve schildklieren, is het antwoord om dit probleem te behandelen. Het kan zijn dat een eenvoudige dagelijkse tablet alles is wat nodig is om die kale hond te verhelpen.

hond die haar verliest

De vooruitzichten voor alopecia bij honden

Gelukkig zijn de vooruitzichten voor een hond die haar verliest meestal rooskleurig (of harig!) Corrigeer het veroorzakende probleem en hun vacht zou weer moeten pluizen.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Zo kan een kale Pomeriaan wel eens Alopecia X hebben, een aandoening waarvoor geen erkende behandeling bestaat. Voor deze kleine jongens is het in goede conditie houden van de huid en het dragen van een wolletje in de winter het beste compromis.

Voorkom dat uw hond haar verliest

Er zijn een paar eenvoudige regels die uw hond helpen een gezonde vacht te hebben.

Deze omvatten:

 • Het voeren van een goed dieet rijk aan vitaminen, antioxidanten en omega oliën.
 • Houd de huid schoon en soepel met een vochtinbrengende shampoo
 • Regelmatig gebruik van een effectief anti-parasitair product
 • Zoek veterinaire hulp wanneer de hond jeuk heeft en krabt
 • Dagelijks borstelen om de huidcirculatie te verbeteren en natuurlijke oliën over de vacht te verspreiden

Doe deze dingen en een hond die haar verliest zou tot het verleden moeten behoren. En als dat niet zo is: Bezoek de dierenarts. Heeft uw hond Alopecia? Laat ons uw ervaring weten in de commentaren.

Dit artikel is in 2019 uitgebreid herzien.

Referenties & Bronnen

 • Frank, L. A., Donnell, R. L. en Kania, S. A. (2006), Oestrogen receptor evaluation in Pomeranian dogs with hair cycle arrest (alopecia X) on melatonin supplementation. Veterinaire Dermatologie, 17: 252-258.
 • Daminet S, Paradis M. Evaluation of thyroid function in dogs suffering from recurrent flank alopecia. Can Vet J. 2000;41(9):699-703.
 • Linda A. Frank, MS, DVM Groeihormoonresponsieve alopecia bij honden, Department of Small Animal Clinical Sciences, Veterinary Teaching Hospital, College of Veterinary Medicine, University of Tennessee, Knoxville, TN 37996-4544. (Frank)
 • Favrot, C (2011). Alopecia bij honden. In: IX. National Veterinary Internal Medicine Congress, Antalya,Turkije, 08 mei 2011 – 08 mei 2011.
 • Coyner, K. S. (2019). Oorzaken en workup voor alopecia bij honden en katten. In Clinical Atlas of Canine and Feline Dermatology, K. S. Coyner (Ed.).
 • Gupta, Mahesh, et al. “Therapeutic management of demodicosis in a dog.” Intas Polivet, vol. 14, no. 2, 2013, p. 282+. Gale Academic Onefile, Accessed 30 Oct. 2019.
 • A.G. Bell, B.R. Jones & M.F. Scott (1993) Growth hormone responsive dermatosis in three dogs, New Zealand Veterinary Journal, 41:4, 195-199.
 • Olivieri, L. , Cavina, D. , Radicchi, G. , Miragliotta, V. en Abramo, F. (2015), Efficacy of low-level laser therapy on hair regrowth in dogs with noninflammatory alopecia: a pilot study. Vet Dermatol