Oh, is de hondenkoekjestrommel weer leeg? Dan is het tijd om het te vullen. Maar wie zegt dat je altijd meer hondenkoekjes moet kopen? Je kunt ze gemakkelijk zelf maken! Wij laten u zien hoe en presenteren 5 super-eenvoudige hond traktatie recepten.
Bak je eigen hondenkoekjes: De voordelen van doe-het-zelf traktaties
Zelf hondensnacks maken heeft vooral één groot voordeel: u weet altijd wat er in de hondenkoekjes zit. Helaas vindt u in veel industrieel geproduceerde hondensnacks kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Smaakversterkers, suiker en kunstmatige smaakstoffen zijn ook niet ongewoon. Met zelfgemaakte hondensnacks weet u 100% wat erin zit – en kunt u rekening houden met de individuele behoeften, eisen, voorkeuren en allergieën van uw trouwe viervoeter.
Zelfgemaakte hondenkoekjes zijn gezond en goedkoop
Aangezien uw doe-het-zelf hondensnacks meestal gebaseerd zijn op weinig en natuurlijke ingrediënten, zijn ze bijzonder gezond, natuurlijk en goed te verdragen. Zelf hondensnacks maken is vaak ook veel goedkoper dan kant-en-klare kopen, omdat de ingrediënten niet veel kosten.
Welke ingrediënten zijn toegestaan in hondenkoekjes?
Als het gaat om het bakken van je eigen hondensnacks, zijn er bijna geen grenzen aan je fantasie. Net als op alle andere gebieden van hondenvoeding moet u verboden, ongezonde, overbodige en giftige voedingsmiddelen voor honden in uw doe-het-zelf-koekjes vermijden. Hiertoe behoren bijvoorbeeld chocolade, alcohol, cacao, druiven en suiker. Anders kunt u gewoon elk voer gebruiken dat uw hond lekker vindt en dat goed is voor zijn gezondheid. Het gevarieerde aanbod aan voedingsmiddelen biedt u onbeperkte receptmogelijkheden. Het belangrijkste is dat je het voedsel kunt pureren tot een pasta en het kunt bakken.
De populairste ingrediënten die steeds weer in veel recepten terugkomen zijn:
- Vis, bijv. tonijn
- Kwark
- Beef
- Gevogelte
- Gehakt rundvlees
- Havermout
- Roomkaas
- Wortels
- Bananen
- Eieren
- Spinazie
- Volkorenmeel
Wat is de beste manier om zelfgemaakte hondenkoekjes te bewaren?
Een groot voordeel van zelfgemaakte hondensnacks is dat ze geen conserveringsmiddelen bevatten. Dit betekent echter ook dat ze niet zo lang houdbaar zijn. In de regel worden hondenlekkernijen relatief snel opgegeten – en zo hoort het ook!
Toch zijn er een paar dingen die u kunt doen om een zo lang mogelijke houdbaarheid te garanderen.
In het algemeen geldt: hoe droger de zelfgemaakte hondenkoekjes zijn, hoe langer ze houdbaar zijn. Helaas kunnen vochtige hondensnoepjes snel gaan schimmelen – dit moet u absoluut vermijden! Om uw zelfgemaakte hondensnoepjes zo goed mogelijk te drogen, kunt u het volgende doen:
- Laat de koekjes na het bakken uitdrogen in de oven (met de ovendeur open en op 50-100° C).
- Verpak de DIY hondenkoekjes niet onmiddellijk nadat ze zijn afgekoeld in een blik, maar laat ze een halve dag tot een dag luchten alvorens ze te bewaren.
- Verpak de hondensnoepjes in klassieke blikken koekjesblikjes of in stoffen zakjes, zodat er binnenin geen vocht kan ontstaan. Luchtdicht plastic is niet geschikt.
- Kies ingrediënten met een lange houdbaarheid. Volkoren en haver, bijvoorbeeld, gaan langer mee dan vlees en vis.
Als vuistregel geldt dat zelfgemaakte hondensnacks gemiddeld 3 tot 4 weken houdbaar zijn. In de koelkast wordt de houdbaarheid met enkele weken verlengd, zolang er geen vocht binnendringt. Ingevroren zijn ze enkele maanden houdbaar.
DYI hondensnacks: 4 makkelijke en heerlijke recepten
Het goede aan onze heerlijke DIY hondenkoekjes is dat je niet veel ingrediënten of ongewone keukenapparatuur nodig hebt om ze te maken. De recepten zijn het gemakkelijkst te maken met een keukenmachine of een sterke. Je kunt het deeg voor je DIY hondensnacks ook bereiden met een mixer of zelfs met een eenvoudige garde. Bovendien zullen koekjesuitstekers en een deegroller uw werk vergemakkelijken. Als u deze niet bij de hand hebt, kunt u de koekjes ook met de hand vormen.
Welk recept is “het juiste” voor jou?
Hieronder presenteren wij onze 4 favoriete recepten voor zelfgemaakte hondenkoekjes. Als het ene of het andere recept niet helemaal bij u en uw hond past, willen wij u motiveren om het toch te proberen. Er zijn veel receptideeën op het internet, maar alleen u kent de voorkeuren en behoeften van uw hond.
Dat is waarom: Ga gewoon aan de slag, probeer onze recepten uit en varieer ze af en toe. Kijk welke benodigdheden je nog in huis hebt en probeer dan gewoon je bakkunsten uit!
Recept nr. 1: Tonijn traktaties
Bereidingstijd (incl. baktijd): ca. 35 min.
Ingrediënten:
- 1 ei
- 1 blikje tonijn (in zijn eigen sap)
- 130 g havervlokken (alternatief: volkorenmeel of aardappelmeel)
- Peterselie of rozemarijn
Hier is hoe:
Meng alle ingrediënten met een mixer of garde. Voeg genoeg havervlokken of meel toe om een stevig maar kneedbaar deeg te maken. Vorm nu de koekjes in een formaat naar keuze en bak ze ongeveer 30 min. in de convectieoven van 150° C. Afhankelijk van de grootte en dikte van de koekjes, kan de baktijd variëren. Laat je DIY tonijnkoekjes drogen in de uitgeschakelde oven.
Bewaar tonijnkoekjes in de koelkast, afhankelijk van de hoeveelheid.
Grote porties viskoekjes die u niet binnen korte tijd opgebruikt, kunt u beter droog en beschermd in de koelkast bewaren. Dit verlengt de houdbaarheid van de eiwitrijke snacks. Afhankelijk van uw behoeften kunt u de koekjes ook invriezen en ze zo enkele maanden bewaren.
Recept nr. 2: Cheese Crisps
Bereidingstijd (incl. baktijd): ca. 35 min.
Ingrediënten:
- 100 g geraspte kaas
- 100 g cottage cheese
- 1 ei
- 50 g verkruimeld knäckebröd (of krokante havervlokken)
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- een beetje water als het deeg te stevig is
En dit is hoe het werkt:
Meng alle ingrediënten door elkaar (bij voorkeur met een mixer) en vorm van het deeg kleine balletjes. Leg de kaasballetjes op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze met een eetlepel in kleine talgertjes. Bak de DIY hondenkoekjes op 180° C boven- en onderwarmte gedurende ca. 25 min en laat ze daarna een nacht aan de lucht drogen.
Recept nr. 3: Leverworstkoekjes
Bereidingstijd (incl. baktijd): ca. 40 min
Ingrediënten:
- 125 g leverworst
- 250 g havervlokken
- 1 ei
- 150 g cottage cheese
- 5 el zonnebloemolie
- Meel om uit te rollen
Voorbereiding:
Meng alle ingrediënten tot een romig mengsel. Laat het deeg ca. 1 uur rusten in de koelkast en rol het dan uit op een met bloem bestoven werkvlak (ca. 1 cm dik). Als het deeg te nat is om uit te rollen, voeg dan meer havervlokken toe. Snijd je DIY hondenkoekjes uit en bak ze ongeveer 30 minuten op 150° C convectieoven (180° C boven- en onderwarmte). Laat de leverworstkoekjes een nacht aan de lucht drogen alvorens ze in een koekjestrommel te bewaren.
Recept nr. 4: Gehakt rundvlees snacks
Bereidingstijd (incl. baktijd): ca. 25 min.
Ingrediënten:
- 1 ei
- 1 wortel
- 200 g rundergehakt
- 5 el melk
- 2 eetlepels olie
- 3 el zonnebloemolie
- ½ banaan
- 120 g havervlokken (alternatief: volkorenmeel of aardappelmeel)
- 20 g geraspte kaas
Hier is hoe:
Meng alle ingrediënten tot u een stevig, kneedbaar en elastisch deeg hebt. Vorm kleine balletjes met een eetlepel en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. U kunt ook kleine botjes of platte taler vormen. Bak de rundergehaktstukjes ca. 20 min. op 180° C boven- en onderwarmte. Laat de DIY hondensnoepjes een nacht aan de lucht drogen.
Bewaar ook de rundergehakt hondenkoekjes in de koelkast.
U kunt de rundergehaktkoekjes net als andere vlees- en viskoekjes het beste in de koelkast bewaren als u ze niet binnen korte tijd gebruikt. Dit verlengt de houdbaarheid van de DIY hondensnacks. Afhankelijk van uw behoeften kunt u de koekjes ook invriezen en ze zo enkele maanden bewaren.
Extra recept: DIY hondenkoekjes met Kerstmis
In de kerstbakkerij ….
… soms zijn er ook traktaties voor uw hond!
Ingrediënten:
- 2 bananen
- 16 eetlepels havervlokken
- 4 eetlepels pindakaas (ongezoet)
- Speltmeel
Hier is hoe:
- Pel de bananen, prak ze fijn en gebruik een vork om er een grove puree van te maken. Voeg dan de aangegeven hoeveelheid pindakaas en de havervlokken toe.
- Nu is het tijd om te kneden! Om het mengsel kneedbaar te maken, voegt u gewoon een beetje speltmeel toe tot het mengsel op koekjesdeeg lijkt.
- Laat het mengsel ongeveer 20 minuten rusten. Na de rusttijd rolt u het deeg uit met een deegroller. Bestuif de deegrol indien nodig nogmaals met speltmeel als er deeg aan blijft kleven.
- Nu is het tijd om de koekjes eruit te snijden!
- Bak de koekjes ongeveer 30-35 minuten op de middelste plank in de oven op ongeveer 150°C – 160°C.
- Belangrijk: Laat ze goed afkoelen voordat de hond ze mag proberen!
- En nogmaals, minder is meer – voer slechts een kleine hoeveelheid van de koekjes.
Conclusie: Zelfgemaakte hondensnoepjes voor tussendoor of als gezond cadeau-idee
Zelf hondensnacks maken is leuk, kost niet veel en is makkelijker dan je denkt! Na verloop van tijd zul je leren welke ingrediënten het beste werken voor jou en je viervoeter, en kun je hem verwennen met smakelijke doe-het-zelfkoekjes. Aangezien u alleen de grootte, de ingrediënten en de smaak van uw zelfgemaakte hondenkoekjes bepaalt, kunt u zowel lekkere kluiven als kleine trainingssnacks bakken die uw hond goed zal verdragen. De DIY hondenkoekjes zijn ook een geweldig cadeau-idee voor andere hondenbezitters – ideaal voor Kerstmis, verjaardagen of gewoon tussendoor. Leuk voor alle hondenliefhebbers!
Lees ook:
Table of Contents