10 tips voor de veiligheid van honden in warme auto’s

We reizen allemaal graag met onze honden. Of het nu een gewone weekendtrip naar de supermarkt of een bezoek aan uw favoriete park, met uw hond samen met u in uw reizen kan zeker versterken de band tussen de twee van u. Helaas, als het buiten warm is, is de auto niet de veiligste plek voor uw huisdier. Auto’s kunnen extreem heet worden, vooral in de zomer. En zelfs als u een goed functionerende klimaatregeling hebt, is er nog steeds een kans dat die het begeeft. Hierdoor loopt uw huisdier het risico op een hitteberoerte en andere veiligheidsrisico’s die inherent zijn aan een bloedheet auto-interieur. Hier zijn 10 tips om de veiligheid van uw huisdier te garanderen wanneer u in uw auto reist op een bloedhete dag.

1. Laat uw huisdier nooit in uw geparkeerde auto

Sommige huisdieren ouders geloven dat het kraken van hun ramen open zal helpen voorkomen dat hun honden oververhit raken in hun geparkeerde auto. Er zijn ook mensen die denken dat het goed is om hun hond in hun geparkeerde auto te laten omdat ze maar een tijdje weg zullen zijn. Helaas leidt het openen van de ramen slechts tot een verlaging van de binnentemperatuur met 0,3 graad per 5 minuten, wat ruwweg neerkomt op 3,6 graden in een heel uur.

Dat betekent dat als het binnen al verzengend heet is, laten we zeggen 40 graden, het naar beneden draaien van de ramen de temperatuur slechts zal doen dalen tot 40,3 graden in de eerste 5 minuten of 38,5 graden in de eerste 60 minuten. Het is nog steeds erg warm.

Er zijn ook mensen die denken dat alleen maar omdat het een koele 21-graden buiten is dan zal het interieur van de auto ook hetzelfde zijn. Helaas, studies tonen aan dat auto-interieurs als ovens zijn. Als het buiten 21 graden is, kan het binnen 10 minuten al 35 graden zijn in de auto. Laat uw hond dus nooit in uw auto achter, of u nu een paar minuten weg bent of de ramen openzet. Het is gewoon niet veilig.

2. Gebruik een goed geventileerde reismand

Onderschat de veelzijdigheid, het comfort en de veiligheid van een goed geventileerde en goed gemaakte reismand niet. Veel reismandjes zijn tegenwoordig speciaal ontworpen om uw hond optimaal comfort te bieden. Ze kunnen de warmte van de reismand weerkaatsen en tegelijk koele lucht door het interieur laten stromen. Een van de belangrijkste dingen waar u op moet letten bij het kiezen van een reismand is de juiste grootte. Uw hond moet in de bench kunnen staan, zitten, zich omdraaien en zelfs comfortabel kunnen liggen. Stelt u zich eens voor, als het al te warm is en u kunt zich ook nog eens niet zo vrij bewegen als u zou willen, dan kan de warmte alleen maar toenemen. Een thermisch efficiënte huisdierenmand is altijd een goede keuze.

3. Leg koelkussens op uw autostoel of in de bench van uw huisdier

Soms is zelfs een goed geventileerde reismand niet genoeg om uw huisdier te beschermen tegen de verzengende hitte. Wat u nodig hebt, zijn hondenkoelmatten met warmteabsorberende materialen. Ze helpen de warmte aan het lichaam van uw hond te onttrekken en zijn lichaamstemperatuur te verlagen. Er zijn verschillende koelkussens, afhankelijk van de geïntegreerde koeltechnologie die wordt gebruikt. Sommige gebruiken gelachtige substanties die zowel verkoelend comfort voor uw huisdier bieden als warmte aan het lichaam onttrekken. Deze werken als absorberende kompressen, behalve dat het warmte is die ze absorberen. Er zijn ook koelkussens met een onderlaag die u in de vriezer kunt leggen. U geeft uw huisdier in feite een matras van ijs. Ongeacht het type koelmatras dat u kiest, kunt u het gemakkelijk op uw autostoel, in de bench van uw hond, of zelfs op de vloer van uw voertuig leggen.

4. Breng Veel Koel Verfrissend Water Voor Constante Rehydratie

Als u slechts voor ongeveer een blok of twee drijft, dan misschien is er werkelijk geen behoefte om het eigen water van uw hond te brengen te drinken. Echter, als je op zoek bent naar enkele tientallen tot honderden mijlen van het rijden of zelfs gaan op een interstate reizen, met koele verfrissende water moet helpen uw huisdier gehydrateerd te blijven tijdens de reis. Het is heel belangrijk te beseffen dat sommige honden gevoeliger zijn voor uitdroging vanwege hun unieke anatomie. Bovendien hebben ze geen zweetmechanisme dat nuttig kan zijn om hun lichaam af te koelen. Neem daarom altijd flessen drinkwater mee als u met uw hond op stap gaat. Neem ook opvouwbare waterbakjes mee. Als u een reismand met flessenhouder hebt, kunt u deze gebruiken om het drinkwater van uw huisdier in te doen.

Bekijk onze gidsen over de Beste Honden Waterflessen en Hondenkommen.

5. Investeer in waterdichte stoelhoezen en rubberen vloerbeschermers

U vindt het misschien niet leuk om een ijskoud zwembad in uw auto te creëren, maar als dit de enige manier is om te voorkomen dat uw huisdier oververhit raakt, doe het dan. Wat u kunt doen om uw auto te beschermen tegen dit ijzige bed is het plaatsen van echt goede kwaliteit waterdichte honden stoelhoezen en rubberen vloer voeringen. Deze moeten de vloer en de stoelen van uw auto beschermen tegen de rommel die smeltend ijs kan veroorzaken. Als alternatief kunt u ijszakken of ijspakken op uw autostoel leggen waar uw huisdier op kan liggen. Het wordt een smeerboel, maar het is het zeker waard.

6. Neem koele, verfrissende, ijzige traktaties mee

Als u een draagbare koeler in uw auto hebt, kunt u sommige ijzige traktaties voor uw hond voorbereiden om te smullen van tijdens de reis. U kunt ijsblokjes maken van runder- of kippenbouillon. U kunt ook ijslolly’s of ijsdruppels van lekker fruit maken. U kunt deze traktaties geven om de lichaamstemperatuur van uw huisdier tijdens een hete reis te helpen verlagen.

U kunt deze ijslekkernijen ook in zijn drinkwater doen om het smakelijker te maken, zodat uw hond meer drinkt. Waterdichte stoelhoezen kunnen hier heel handig zijn, zodat u niet met autostoelen komt te zitten die doorweekt zijn van gesmolten ijs.

Bekijk ons overzicht van de beste hondensnoepjes.

7. Parkeer in de schaduw

Waar en wanneer mogelijk, parkeer uw auto in de schaduw. Dit kan helpen om de auto koeler te houden. Wanneer u en uw huisdier terugkeren naar de auto, zal het niet zo heet zijn. U helpt ook de airconditioning van uw auto door deze niet op volle toeren te laten draaien zodra u hem aanzet. Als er om te beginnen geen schaduw is, kunt u investeren in een zonnescherm om uw auto te beschermen tegen de hitte die door de voorruit en de ramen komt. Kies er een met een reflecterend oppervlak, zodat de hitte door dit oppervlak wordt weerkaatst. Het koelt uw cabine misschien niet zo veel af, maar het zal zeker niet zo heet zijn als een oven.

8. Plan uw uitstapjes

Soms is een beetje planning van uw reis voldoende. Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw huisdier, kunt u het beste vroeg in de ochtend of zelfs laat in de middag of vroege avond reizen. Dit zou uw huisdier moeten helpen zich comfortabeler te voelen omdat het dan niet echt zo warm is. Houd ook rekening met de warmte-indexen in de plaats waar u naartoe gaat. De omgevingstemperatuur wordt beïnvloed door de relatieve vochtigheid. Hoe vochtiger het is, hoe warmer het aanvoelt.

9. Let op de temperatuur van de cabine in uw auto

Sommige moderne auto’s hebben tegenwoordig een gecomputeriseerde klimaatregeling in de cabine, zodat u de temperatuur in de gaten kunt houden. Op die manier kunt u het koelsysteem van uw auto gemakkelijk aanpassen. Helaas hebben niet alle auto’s deze functie, dus misschien wilt u investeren in een apparaat dat de temperatuur in de cabine controleert en dat meer werkt als een kamerthermometer. 29 Graden wordt over het algemeen beschouwd als de bovengrens van wat comfortabel is voor honden. U moet ook in gedachten houden dat uw perceptie van wat warm is in feite dubbel is wanneer het wordt ‘gevoeld’ door honden. Dus als u denkt dat het warm is, is het eigenlijk twee keer zo warm als alleen uw hond kan praten. U moet klaar zijn om de nodige aanpassingen in uw huttemperaturen aan te brengen.

Misschien vindt u onze gids over de beste hondenthermometer ook interessant.

10. Laat uw huisdier zijn hoofd niet buiten het raam van de auto brengen

Hoe koel het er ook uitziet, dit is vooral gevaarlijk voor uw huisdier. Natuurlijk zou de wind die tegen zijn gezicht blaast hem moeten helpen om wat af te koelen. Maar je kunt echt niet zeggen wanneer er brokstukken langs komen vliegen die je huisdier op zijn kop kunnen slaan. In plaats van een leuke tijd te hebben zult u zich zorgen maken over de dure veterinaire zorg die u zult moeten betalen vanwege het letsel. Houd uw huisdier vast met een gordel of een bench. We hebben het al gehad over de hondenkrat als de veiligste en meest comfortabele manier voor uw huisdier om te reizen.

Lees hier ons artikel over Veiligheidsgordels voor honden.

Als je zoals de meeste dierenouders graag met hun honden in de auto reizen, dan weet je dat je je huisdier blootstelt aan een mogelijke hitteberoerte en andere veiligheidsproblemen, vooral als het buiten snikheet is. Door enkele of alle van deze 10 tips voor de veiligheid van honden in hete auto’s op te volgen, zorgt u voor leukere tijden voor u en uw huisdier.