Honden met verschillend gekleurde ogen – Heterochromie bij honden

border collie honden met verschillend gekleurde ogen

Heterochromie bij honden is een genetische aandoening die honden met verschillend gekleurde ogen veroorzaakt. Hoewel ongewoon zijn honden met verschillend gekleurde ogen niet bepaald zeldzaam. Bij sommige rassen zoals Husky’s, Shelties, Duitse Doggen, Chihuahua’s, Australian Cattle Dogs en Border Collies is het niet ongewoon om één bruin en één blauw oog te hebben. Honden zijn niet de enige diersoorten die heterochromie kunnen hebben. Ook mensen, paarden en katten kunnen twee verschillend gekleurde ogen hebben. Vandaag bekijken we hoe heterochromie bij honden ontstaat en hoe we kunnen voorspellen wanneer het in een nest pups zal voorkomen. We delen 13 hondenrassen met heterochromie en bekijken of deze fascinerende aandoening gevolgen heeft voor de gezondheid, het gezichtsvermogen of het gezichtsverlies! We vertellen ook wat u moet doen als een van de ogen van uw hond op volwassen leeftijd van kleur verandert na een verwonding of ziekte.

Inhoud


Wat is heterochromie bij honden?

Heterochromie is in wezen een aandoening waarbij elk oog geheel of gedeeltelijk een andere kleur heeft. Dit wordt veroorzaakt door een onbalans in melanine – ofwel te veel (hyperchroom) melanine ofwel te weinig (hypochroom) melanine.

Heterochromie kan om verschillende redenen ontstaan en er zijn ook verschillende soorten heterochromie.

Soorten heterochromie bij honden

Veruit de meest voorkomende reden waarom heterochromie optreedt is te wijten aan de genetica. Als een dier vanaf de geboorte heterochromie heeft, wordt dit aangeboren heterochromie genoemd. Maar als de verandering in de kleur van een oog later in het leven optreedt na een verwonding of een ziekte, heet dat verworven heterochromie.

Op dezelfde manier zijn er verschillende niveaus van heterochromie. Volledige heterochromie is bijvoorbeeld wanneer elk oog een volledig andere kleur heeft. Een voorbeeld hiervan is wanneer één oog volledig blauw is en het andere oog volledig groen.

Heterochromia iridis, of gedeeltelijke (onvolledige) heterochromie, is wanneer de iris van elk oog verschillend gekleurd is, maar ook een kleur gemeen heeft. Een voorbeeld is wanneer beide irissen blauw zijn, maar slechts één iris ook een bruine vlek heeft.

Hondenrassen met verschillend gekleurde ogen

Wat zijn de meest voorkomende hondenrassen met verschillend gekleurde ogen? Genetische studies samen met rapporten van fokkers en hondeneigenaren vertellen ons dat deze hondenrassen meer kans hebben om puppies met verschillend gekleurde ogen voort te brengen:

 • Huskies
 • Shetland herdershonden
 • Alaska Malamutes
 • Dalmatiërs
 • Border Collies
 • Beagles
 • Welsh Corgis
 • Duitse Doggen
 • Teckels
 • Australische herdershonden
 • Catahoula luipaard honden
 • Shih Tzus
 • Chihuahuas

Waarom hebben deze rassen verschillende kleuren ogen?

Waarom deze specifieke hondenrassen meer aanleg lijken te hebben voor heterochromie is nog steeds niet helemaal duidelijk. Dit komt omdat de genen die verantwoordelijk zijn voor de oogkleur moeilijk op te sporen en te controleren zijn!

Om het nog ingewikkelder te maken, zijn de genen voor de expressie van de oogkleur bij honden soms ook dezelfde genen die verantwoordelijk zijn voor de vachtkleur, en ze kunnen ook gekoppeld zijn aan andere genetisch bepaalde eigenschappen zoals bepaalde ziekten of aandoeningen zoals doofheid.

Dus op dit moment is het onderzoek naar genetische expressie bij honden en de genen die verantwoordelijk zijn voor oogkleur en heterochromie nog gaande.

In een recent uniek onderzoek naar genetisch onderzoek bij honden, reageerden 6.000 hondeneigenaren met gegevens die de onderzoekers hielpen een mogelijke genetische afwijking te identificeren die verantwoordelijk is voor blauwe ogen bij Siberische Husky’s, evenals gevallen van heterochromie bij Husky’s!

duitse herder husky mix - gerberische shepsky met heterochromie

Gezondheid van honden met verschillend gekleurde ogen

In de loop der decennia zijn er veel interessante theorieën (en enkele regelrechte mythen) ontstaan over honden met verschillend gekleurde ogen. Ondertussen hebben, zoals eerder vermeld, hondenbiologen gewerkt aan het analyseren van welke genen verantwoordelijk zijn voor eigenschappen als heterochromie.

Zij willen ook zien of diezelfde genen in verband kunnen worden gebracht met betreffende gezondheidsproblemen bij aangetaste hondenrassen. Dit is wat onderzoekers tot nu toe met zekerheid kunnen zeggen over mogelijke genetische verbanden met heterochromie bij honden.

Lijnteelt om honden te krijgen met verschillende gekleurde ogen

Het is mogelijk dat heterochromie bij honden vaker voorkomt in hondenrassen waar er al een gebrek aan genetische diversiteit is, zoals bepaalde raszuivere hondenrassen met bekende beperkte genenpools.

Onregelmatige melanineverdeling bij canine heterochromie

Honden die drager zijn van de kleurgenen voor de piebald of merle kleurpatronen, die een onregelmatige verdeling van melanine kunnen veroorzaken, kunnen een hogere incidentie van heterochromie hebben.

Zijn honden met verschillend gekleurde ogen doof?

Er is geen bevestigd verband tussen heterochromie en doofheid bij honden.

Onderzoekers denken eerder dat het bont- of merle kleurgen zowel doofheid als heterochromie beïnvloedt, zodat honden die deze kleurgenen dragen meer kans hebben om zowel heterochromie als doofheid te vertonen.

Gezichtsvermogen bij honden met verschillend gekleurde ogen

In de meeste gevallen kunnen honden met één lichter oog en één donkerder oog nog steeds uit beide ogen zien. Dit is ook het geval wanneer het betreffende oog blauw is.

Neus heterochromie

Honden die heterochromie hebben, kunnen dit ook in hun neus hebben (d.w.z. hun neus kan twee verschillende kleuren hebben).

Doet heterochromie een hond pijn?

Heterochromie zelf is niet pijnlijk voor uw hond. Er zijn echter aanwijzingen voor lichtgevoeligheid bij honden met heterochromie, vooral in het lichter gekleurde oog.

De reden is dat lichter gekleurde ogen minder melanine – pigment – hebben, wat helpt om het licht te blokkeren om dwars door de iris het netvlies te raken. Dit kan pijnlijk of op zijn minst ongemakkelijk aanvoelen voor uw hond.

Om deze reden wilt u uw heterochromie hond misschien uit fel zonlicht houden of investeren in een hondenbril of hondenkapje voor wandelingen overdag.

Hondenoogkleur genetica

Honden met verschillende kleuren ogen hebben verschillende hoeveelheden pigment (melanine) in elk oog. De hoeveelheid pigment bepaalt de overheersende oogkleur, en ook hoe donker die oogkleur kan zijn. Bijvoorbeeld, donkerbruine ogen hebben meer pigment dan lichtblauwe ogen.

Wanneer een hond wordt geboren met twee verschillend gekleurde ogen, is dit, tenzij er een verband is met een onderliggende ziekte of aandoening of er een oogtrauma is geweest tijdens de bevalling, waarschijnlijk te wijten aan een genetische fout in de baarmoeder. In de meeste gevallen is de hond verder volkomen gezond.

Ook kan heterochromie voorkomen in families van honden, wat tenminste gedeeltelijk verklaart waarom sommige hondenrassen veel vaker verschillend gekleurde ogen vertonen dan andere rassen. Hoewel onderzoekers nog niet goed begrijpen waarom of hoe, leveren ouderdieren met heterochromie vaker pups met heterochromie.

Overheersende oogkleur

Elk hondenras (raszuiver) heeft meestal één of meer overheersende oogkleuren. Bijvoorbeeld, sledehondenrassen (zoals de Malamute en de Siberische Husky) worden eerder geboren met bruine ogen.

Maar genetische veranderingen kunnen ervoor zorgen dat de ogen van sommige honden donkerder bruin zijn en die van andere honden veel lichter.

Sommige van deze genetische modifiers kunnen er zelfs voor zorgen dat de ogen grijs of blauw lijken, zelfs bij rassen die deze oogkleuren van nature nooit hebben, zoals Malamutes. En bij hondenrassen die het gen hebben voor het merle of piebald kleurpatroon, kan dit gen een ongelijke expressie van pigment veroorzaken die de kleuren van de vacht, de neus, de ogen en op andere plaatsen kan beïnvloeden.

Puppy’s met verschillend gekleurde ogen

Bij sommige rassen kan de oogkleur – net als de vachtkleur – veranderen als een puppy opgroeit. Dit betekent dat een puppy die geboren wordt met blauw uitziende ogen, als volwassene bruine ogen kan hebben.

Dit is echter geen voorbeeld van heterochromie, want beide ogen beginnen als blauw en veranderen later in een bruine kleur.

duitse herder en husky honden met verschillend gekleurde ogen

Kunnen honden heterochromie krijgen als volwassenen?

Verworven heterochromie kan optreden na een verwonding aan het oog of een ziekte of infectie. Wanneer er trauma is geweest aan het oog of het gebied rond het oog, kan dit een bloeding en zwelling in de oogstructuur veroorzaken, waardoor de kleur in het gewonde oog kan veranderen. Vreemde voorwerpen die in het oog zitten kunnen ook schade veroorzaken die kan leiden tot heterochromie.

Interne toxiciteit, ontsteking, infectie en ziekte kunnen ook leiden tot de ontwikkeling van heterochromie. En sommige medicijnen, vooral bepaalde glaucoommedicijnen, kunnen ook heterochromie veroorzaken.

Onder andere de volgende ziekten kunnen ook leiden tot het ontstaan van heterochromie bij honden:

 • glaucoom
 • melanoom van het oog
 • oogtumoren
 • iris ectropion
 • uveale oogziekte
 • oogziekte
 • staar
 • hypoplasie van de oogzenuw
 • retinale dysplasie
 • microftalmie
 • uveal coloboma
 • diabetes

Pas op als het oog van uw hond verandert

Hoewel het waar is dat het hebben van honden met verschillend gekleurde ogen heel gewoon is bij bepaalde hondenrassen, betekent dat honden die aangeboren heterochromie hebben die vanaf de geboorte aanwezig is.

Als uw hond echter plotseling heterochromie ontwikkelt, is het tijd om op te letten. Dit kan een indicatie zijn van een oogtrauma of letsel, ziekte, infectie, of een ernstigere onderliggende ziekte.

Hier is het ook belangrijk om te onthouden dat honden, net als andere dieren, symptomen van een slechte gezondheid kunnen verbergen. Dus als je iets verontrustends ziet, moet je niet wachten om veterinaire hulp in te roepen.

Honden met verschillend gekleurde ogen

We hopen dat u het leuk vond om meer te leren over wat de oorzaak kan zijn van honden met verschillend gekleurde ogen en waarom u zich meestal geen zorgen hoeft te maken als uw hond is geboren met twee verschillend gekleurde ogen.

Als uw hond echter plotseling heterochromie ontwikkelt of u merkt dat er veranderingen zijn in het gezichtsvermogen van uw pup, is het altijd verstandig om meteen uw dierenarts te raadplegen om u gerust te stellen!

Heeft u een hond met heterochromie? We horen graag uw verhaal!

Bronnen

Macalone, K., “How Dogs See the World compared to Humans,” Science Alert, 2015.

Deane-Coe, P.E., et al, “Direct-To-Consumer DNA testing of 6,000 dogs reveals 98.6-kb duplication causing blue eyes and heterochromia in Siberian Huskies,” 2018.

Miller, P., et al, “Heterochromia iridium – een overzicht, ScienceDirect, 2008.

Gelatt, K., “Heterochromia Canine,” Essentials of Veterinary Ophthalmology, 2014.

Hinton, A., DVM, “Heterochromia,” Mountain View Veterinary Services, 2018.

Strain, G., DVM, “Genetische doofheid bij honden,” Louisiana State University School of Veterinary Medicine, 2017.

Hedan, B., et al, “Coat color in dogs: identification of the Merlelocus in the Australian shepherd breed,” BMC Veterinary Research, 2006.

Shively, J., DVM, et al, “Fine structure of the iris of dogs manifesting heterochromia iridis,” ScienceDirect, 1968.

Biggers, A., MD, MPH, “Centrale heterochromie (twee verschillende oogkleuren): Oorzaken en typen,” Medical News Today, 2017.

Royer, N., “Malamute Coat Color Genetics,” KWest Mals Kennel, 2015.