Hoe uw hond leren speuren en geur herkennen bij u thuis

Je hoeft geen militaire of politie K-9 te bezitten om je hond te leren hoe hij een geur moet herkennen. In feite, je hoeft niet eens je huis te verlaten.
hond leren speuren

Wat u nodig heeft voor geurherkenningstraining

De eerste stap in het leren van uw hond geur werk van huis uit is het vinden van de nodige benodigdheden. Bijna alles wat je nodig hebt kan worden gekocht op bol.com of gevonden rond uw huis.

 • Berken essentiële olie
 • Wattenstaafjes, in tweeën gesnedenv
 • Pincet
 • Een klein glazen potje met een deksel
 • Een “geurpotje” om het wattenstaafje in te bewaren (een leeg, schoongemaakt muntblikje met gaatjes in het deksel is al voldoende)
 • Wegwerphandschoenen
 • Lekkernijen van hoge waarde
 • Een plastic bakje met deksel en gaatjes in het deksel geboord

Het reuk- en geurbakje klaarmaken

 1. Draag wegwerphandschoenen en doe twee druppels etherische olie op elk wattenstaafje, in een ruimte ver weg van de plek waar u met uw hond werkt. Plaats de geparfumeerde wattenstaafjes in het glazen potje.
 2. Doe de handschoenen uit door ze binnenstebuiten te keren, rol ze in een krant, en doe ze meteen buiten in de vuilnisbak.
 3. Neem met je pincet een wattenstaafje uit het potje en stop het in het geurpotje.
 4. Doe je pincet in een plastic zakje en sluit af.

Na de trainingssessie kunt u het wattenstaafje opnieuw gebruiken als uw hond niet kwijlt en als er geen voedsel of aarde in terechtkomt.

Laat uw hond kennismaken met het identificeren van de geur

 1. Houd het blikje in de ene hand en de traktatie in de andere, ongeveer een meter uit elkaar.
 2. Als uw hond eindelijk stopt met ruiken of likken aan uw hand met het lekkers en de hand met het blik onderzoekt, zeg dan “Ja” en beloon hem door het eten naar de hand met het blik te brengen. Opmerking: Dit is een belangrijke stap. U moet de hond voeren bij de bron van de geur. Als de hond aan het blikje blijft ruiken, kunt u aan het blikje voeren.
 3. Na een paar herhalingen, wissel het blikje naar de andere hand, zodat de hond niet op het geheugen vertrouwt om te weten naar welke hand hij moet gaan.
 4. U bent klaar om verder te gaan als uw hond de geur in elke hand binnen een paar seconden correct kan identificeren, drie keer achter elkaar.

Leer uw hond de geur te vinden

hond geur herkennen

 1. Plaats vervolgens het blikje met het geurende wattenstaafje in de plastic container.
 2. Herhaal hetzelfde systeem, waarbij u het doosje in uw hand houdt en wacht tot de hond aangeeft dat hij de geur herkent. Wanneer hij dat doet, zorg er dan voor dat u de hond bij de doos voert, zoals u eerder deed.
 3. Zodra dit gemakkelijk is bereikt, plaatst u de doos op de grond, tussen uw voeten, en herhaalt u het bovenstaande proces.
 4. Tenslotte kunt u de doos op de grond zetten terwijl uw hond in een andere kamer is, en hem dan in de kamer brengen en kijken of hij de doos kan vinden.

Speur Werk Training Tips

Draag handschoenen bij het opzetten, en hanteer het wattenstaafje altijd met een pincet.

De geur moet altijd “nieuw” zijn, dus besmet de omgeving er niet mee. Zorg ervoor dat je alles wat in contact kwam met de brongeur op de juiste manier weggooit (in een verzegelde plastic zak, bij voorkeur buiten in een vuilnisbak, weg van de plaats waar je traint).

Kies een plaats om je geur op te stellen die ver weg is van de plaats waar je traint. Ik zet alles in een badkamer neer, met de deur dicht.