Hoe zelfs ongetrainde Dobermans hun eigenaars beschermen.

Doberman blaft aan de lijn.

Een van de meest gewenste eigenschappen van de Doberman is zijn beschermingsvermogen. Dit is wat veel gezinnen waarmee ik werk in de eerste plaats aantrekt tot het Doberman ras. Maar de meeste eigenaren willen of kunnen hun hond niet “beschermingsgericht” trainen. Dus dit roept de vraag op, zal een volledig ongetrainde Doberman zijn eigenaar beschermen uit instinct alleen?

Een ongetrainde Doberman zal vaak instinctief zijn eigenaar beschermen tegen een waargenomen bedreiging, zoals een indringer in huis. Hoe groot de kans is dat een Doberman fysiek ingrijpt, hangt af van factoren als training, vertrouwen, ervaringen uit het verleden en de band met de eigenaar.

De Doberman bezit een indrukwekkende reeks gedragskenmerken, waardoor hij instinctief zijn eigenaar beschermt tegen schade. Bovendien, met zelfs maar een kleine versterking van het vertrouwen door specifieke activiteiten tijdens de dagelijkse speeltijd, kan een eigenaar het vertrouwensniveau van zijn Doberman verhogen en daarmee de kans dat de hond hem fysiek zal beschermen indien nodig.

Fysieke eigenschappen die zeer geschikt zijn voor beschermingswerk

Fysiek is de Doberman zeker geknipt voor beschermingswerk en het is duidelijk dat dit het geval is als je alleen al naar een Doberman kijkt. Hier zijn enkele van de fysieke eigenschappen die deze hond zo perfect geschikt maken voor beschermingswerk.

 • Fysieke gestalte – Dobermanns zijn groot en krachtig met een lengte van 24 tot 28 centimeter en een gewicht van 60 tot 100 pond (bron). Ze hebben ook een diepe, brede borstkas die een grote troef is om een mens of een groot dier neer te halen.
 • Spiermassa – De Doberman staat erom bekend dat hij veel magere spiermassa heeft, wat indrukwekkend is om naar te kijken, maar ook betekent dat hij erg sterk is.
 • Mond en kaak – Dobermanns hebben ook een mond die extreem wijd open kan staan, waardoor alles waarop ze bijten helemaal tot achter in hun mond kan komen, waar ze veel hefboomwerking hebben om te bijten, wat gedeeltelijk de reden is waarom hun beet zo sterk is. Je kunt meer lezen in mijn artikel over de bijtkracht van de Doberman.
 • Hoofd – De Doberman heeft een wigvormig hoofd dat niet te groot is zoals bij sommige andere rassen. Dit, gecombineerd met een vaak dikke nek, betekent dat de Doberman ongelooflijk moeilijk onder controle te krijgen is door een verstikkingsmanoeuvre.

Bovendien heeft de Doberman Pinscher traditioneel gecoupeerde oren en een gecoupeerde staart. Dit vermindert de houvast voor een aanvaller om de hond onder controle te krijgen en maakt hem ook alerter qua uiterlijk. Dit is de reden waarom de schepper van het ras oorspronkelijk de oren van zijn Doberman liet bijsnijden en de staart liet couperen (voor beschermingswerk).

U kunt hier meer te weten komen over waarom Doberman’s oren worden gecoupeerd: Doberman Ear Cropping Pros & Cons. Ook kunt u hier alle redenen vinden waarom het couperen van de staart wordt gedaan: Doberman staart couperen Pros & Cons.

Het bewakingsinstinct van de Doberman

Doberman Pinschers zijn het enige hondenras ter wereld dat speciaal is gemaakt om uit te blinken in de persoonlijke bescherming van hun baasjes. Het ras werd gecreëerd door een belastingontvanger en nachtwaker in de jaren 1890 genaamd Karl Friedrich Louis Dobermann. Hij was toevallig ook de plaatselijke hondenvanger in zijn stadje Apolda, Duitsland.

Dit betekende dat de heer Dobermann toegang had tot veel verschillende hondenrassen. Dus ging hij op zoek naar de ideale persoonlijke beschermhond die hem zou vergezellen op zijn rondes om belastingen te innen en taken uit te voeren als nachtwaker. Door selectief te fokken, kwam hij uiteindelijk tot de hond die we nu kennen als de Doberman Pinscher.

De Doberman heeft een indrukwekkende natuurlijke drang om zijn baasjes te bewaken en te beschermen. Dit gaat gepaard met een aantal echt coole instinctieve kwaliteiten die in dit ras zijn ingebakken.

Instinctieve eigenschappen van Dobermans die zeer geschikt zijn voor beschermingswerk

 • Zeer afgestemd op hun eigenaars – Dobermanns staan erom bekend dat ze zeer goed op hun baasjes zijn afgestemd. Er wordt vaak gezegd dat ze tijdens een wandeling “aan de leiband” voelen hoe bezorgd hun baasje is over een bepaalde situatie en daarop reageren.
 • Onverschrokken – Dobermanns staan bekend als onverschrokken in vergelijking met de meeste andere hondenrassen. Ze zijn veel eerder geneigd een enge situatie uit te dagen dan dat ze ervoor weglopen. Nog een geweldige eigenschap voor een waakhond.
 • Achterdochtig tegenover vreemden – Deze honden zijn van nature wantrouwend tegenover vreemden, hoewel dit afhangt van hun niveau van socialisatie toen ze jong waren en andere factoren. In feite staan vrouwelijke Dobermanns erom bekend dat ze veel wantrouwender zijn tegenover vreemden dan reuen. U kunt meer leren in mijn artikel Zijn mannelijke of vrouwelijke Dobermans betere waakhonden.
 • Hoge drive en vastberadenheid – Dobermanns houden ervan een taak te hebben om te volbrengen en hebben een natuurlijke drang om die taak hoe dan ook te volbrengen. Dit betekent dat ze ongelooflijk moeilijk te ontmoedigen zijn om door te gaan met een aanval als ze besloten hebben fysiek in te grijpen om hun eigenaar te beschermen.
 • Zeer trainbaar – In het boek “The Intelligence of Dogs” concludeert Dr. Stanley Coren, een professor in de hondenpsychologie aan de Universiteit van British Columbia, dat de Doberman in staat is nieuwe commando’s in minder dan vijf herhalingen te begrijpen en het eerste commando in 95% van de gevallen of beter te gehoorzamen (bron). Dit plaatst de Doberman bij de meest trainbare honden ter wereld, perfect voor bewakingswerk.
 • Loyaliteit – Dobermanns staan bekend als een van de meest loyale rassen op de planeet. Dit is een van de redenen waarom militairen en politie-afdelingen de Doberman minder vaak gebruiken. Ze kunnen moeilijk van handler wisselen. Dit is echter een geweldige eigenschap voor een gezinsbeschermingshond.
 • Blijven dicht bij hun baasjes – Dobermans staan bekend als “klittenbandhonden”, wat betekent dat ze een sterk natuurlijk verlangen hebben om dicht bij de zijde van hun eigenaar te blijven en ervoor te zorgen dat ze nergens alleen heen gaan. Nog een geweldige eigenschap voor een beschermingshond.
 • Intelligente probleemoplossers – Dr. Stanley Coren, PhD concludeerde ook dat de Doberman het 5e meest intelligente hondenras ter wereld is. Het zijn bekwame probleemoplossers en in combinatie met hun gedrevenheid en vastberadenheid maakt dit hen tot een uiterst geduchte beschermhond.

Het is duidelijk dat de schepper van het ras verbazingwekkend goed was in het selecteren van eigenschappen om te behouden als hij selectief fokte. Hij creëerde een hond die veel natuurlijke eigenschappen heeft die hem perfect maken voor bewakings- en beschermingswerk.

Een Doberman die in het donker zeer alert lijkt.
De verschijning van een Doberman is vaak al genoeg om een indringer op de vlucht te jagen, vanwege hun reputatie als waakhonden.

Natuurlijk beschermingsgedrag

Een Doberman, zelfs een die nooit getraind is in beschermingswerk of bijtsport, kan vaak gezien worden met natuurlijk beschermend gedrag dat volledig instinctief voor hen is. Hieronder staan enkele voorbeelden van gedragingen die u waarschijnlijk bij een Doberman zult zien.

 • Slapen met het gezicht naar de deur – Dobermanns slapen meestal met hun rug tegen de muur en met hun gezicht naar de deur of de ingang van een kamer. Dit geldt vooral wanneer ze met hun baasjes in een nieuwe omgeving slapen.
 • Dicht bij hun eigenaar blijven in een nieuwe omgeving – Dit ras zal van nature dichter bij de zijde van de eigenaar blijven in een nieuwe of ongewone omgeving, vooral vrouwelijke Dobermanns.
 • Regelmatig contact met hun baasjes – Als ze van de lijn worden losgelaten, zullen de meeste Dobermans vaak periodiek terugkomen bij hun eigenaar. Meestal om de paar minuten.
 • Beschermend of agressief gedrag wanneer hun eigenaars angstig zijn. – Dit komt meestal voor wanneer een eigenaar aan het wandelen is en gespannen raakt in een ongewone situatie. Dobermanns voelen deze spanning aan en zullen vaak dienovereenkomstig reageren.
 • De omtrek van hun eigendom controleren – U zult vaak merken dat wanneer een Doberman in zijn tuin wordt gelaten na te zijn weggehouden, hij onmiddellijk rond de omtrek rent, op zoek naar veranderingen sinds zijn laatste vertrek.

Dit zijn veel voorkomende gedragingen die je waarschijnlijk van nature ziet bij elke Doberman, zelfs bij volledig ongetrainde. Deze gedragingen, die de Doberman van nature vertoont, zijn ongelooflijk nuttig voor een eigenaar die een beschermingshond wil.

Omgaan met indringers

Of een Doberman zijn eigenaar al dan niet fysiek zal beschermen wanneer een indringer inbreekt, hangt af van vele factoren, waaronder de persoonlijkheid van die specifieke hond, het niveau van training, vertrouwen, en meer. Het is geen gegeven dat een Doberman automatisch zijn eigenaar zal beschermen, hoewel Dobermans aantoonbaar een van de meest waarschijnlijke rassen zijn om dit te doen.

Vooral Europese Dobermans zijn het meest geneigd om fysiek in te grijpen als een indringer in hun huis inbreekt, hoewel veel Amerikaanse lijnen dat ook doen. Meer hierover, en over andere verschillen tussen deze twee rassen, kunt u lezen in mijn artikel American vs. European Doberman: A Side-by-Side Comparison.

Bijna alle Dobermanns zullen waarschuwen en blaffen tegen een indringer, en velen zullen fysiek ingrijpen. Vooral als die indringer fysiek wordt met iemand in huis. Dobermans, zoals veel honden, begrijpen de betekenis wanneer een situatie fysiek wordt, versus wanneer het alleen verbaal is.

Uw Doberman trainen om u te beschermen

Er zijn enkele dingen die u als eigenaar kunt doen om uw Doberman aan te moedigen u fysiek te beschermen als de noodzaak zich voordoet. Hieronder staan enkele dingen die u kunt doen om daarbij te helpen.

 • Vertrouwen opbouwen – Het nummer één ding dat elke eigenaar kan doen om de kans te vergroten dat een Doberman hem beschermt indien nodig, is het opbouwen van het vertrouwen van die hond. Zelfverzekerde Dobermans grijpen bijna altijd in als dat nodig is. Vertrouwenwekkende spelletjes zoals touwtrekken of behendigheidsspelletjes zijn geweldige manieren om dit te doen. Ik heb een video gemaakt over het opbouwen van vertrouwen in een Doberman die je hier kunt zien.
 • Bijtsporten/Training – Veel eigenaren laten hun hond meedoen aan bijtsporten zoals IGP, IPO of Shutzhund. Dit is een geweldige manier om uw Doberman vertrouwen te geven om u te beschermen wanneer dat nodig is. Om in deze sport uit te blinken moet u een Doberman hebben die weet wanneer het gepast is om beschermend op te treden en wanneer niet.
 • Bouw een sterkere band op – Hoe sterker de band tussen u en uw hond, hoe groter de kans dat ze zichzelf in gevaar brengen wanneer dat nodig is. Breng tijd door met uw hond, train hem, werk met hem en betrek hem bij familiegebeurtenissen. Hoe meer bindingstijd, hoe beter.
 • Toename van socialisatie – Hoe meer uw hond gesocialiseerd is, hoe meer ontspannen hij zal zijn in nieuwe situaties. Een gesocialiseerde Doberman is niet alleen geweldig voor een ontspannen gezinshond, het is ook geweldig voor een beschermingshond, omdat hij gemakkelijker zal kunnen zien wanneer een situatie “ongewoon” of “abnormaal” is en dan eerder geneigd zal zijn gepast te reageren.

Voorbeelden uit het verleden van Dobermans die hun eigenaars beschermden

Er zijn vele voorbeelden van Dobermannen die hun eigenaren op verschillende manieren beschermen wanneer dat nodig is. U zult hieronder merken dat de intelligentie van deze honden betekent dat ze u niet alleen beschermen tegen een inbreker of aanvaller, maar dat ze slim genoeg zijn om te beseffen wanneer ze u moeten beschermen tegen andere dingen zoals slangen.

Voorbeeld 1 – Doberman krijgt een kogel ter verdediging van zijn eigenaar

Op 1 september 2020 keerde een 58-jarige man terug naar huis nadat hij geld had opgenomen bij de plaatselijke bank toen twee mannen, gewapend met wapens, de man benaderden en bedreigden. Ze vertelden de eigenaar dat ze hem gingen neerschieten toen de kleindochter van de man het hek van hun eigendom opende zonder te beseffen wat er gebeurde.

Toen ze dat deed, is de Doberman “Niki” van de familie te zien op een beveiligingscamera die de situatie beoordeelt voordat hij de aanvallers fysiek aanvalt. De hond werd neergeschoten maar herstelde volledig. De eigenaar zei het volgende over wat Niki deed: “Ze redde mijn leven…Ze zouden me neergeschoten hebben, ze zeiden dat ze me gingen neerschieten.”

Video van dit incident

Voorbeeld 2 – Doberman redt baby van slangenaanval

In 2007 redde een familie een volwassen Doberman genaamd “Khan” uit een dierenasiel. De Doberman was naar het asiel gekomen als een mishandelde hond die uitgehongerd en geslagen was en meerdere gebroken ribben had. Het gezin dat Khan adopteerde had een anderhalf jaar oud meisje, Charlotte. Slechts vier dagen nadat het gezin Khan had gered, speelde Charlotte in haar achtertuin toen met Khan in de buurt.

Op dat moment zag Charlotte’s moeder dat Khan Charlotte “wegduwde” terwijl ze aan het spelen was. Khan had een King Brown Snake gezien, vlakbij Charlotte (de derde meest giftige slang ter wereld). Omdat Khan er niet in slaagde Charlotte van de slang weg te duwen, greep hij haar uiteindelijk en gooide haar van de slang af.

Khan de Doberman werd kort daarna gebeten door de dodelijke slang. Hij werd behandeld en herstelde volledig. U kunt hier meer lezen over dit verhaal.

Voorbeeld 3 – Doberman neergeschoten ter verdediging van eigenaar tegen gewapende indringer

In 2011 werd een vijf jaar oude Doberman genaamd Zeus door zijn eigenaar uit het huis gelaten in zijn achtertuin toen Zeus om de zijkant van het huis rende. Zijn eigenaar volgde op de voet, maar voordat de eigenaar bij de hoek van het huis kwam waar hij Zeus kon zien, hoorde de eigenaar een schot en Zeus “gilde”.

Dit gaf de huiseigenaar genoeg waarschuwing om zich snel om te draaien en terug het huis in te rennen voor de veiligheid en de autoriteiten te bellen. Zeus herstelde van zijn verwondingen. Een video van het nieuwsbericht is hier te zien.

Voorbeeld 4 – Doberman bijt indringer

In 2018 brak een inbreker in bij Vicky Cataldo in Edmond, Oklahoma. Vicky’s dochter was alleen thuis met hun 10 jaar oude Doberman Pinscher genaamd “Prince”. Prince was nooit getraind om te bijten en was alleen opgevoed om een familiehond te zijn.

Vicky verklaarde dat zij geloofde dat de indringer haar huis in de gaten hield en pas inbrak toen hij alle auto’s zag vertrekken. Toen opende de verdachte de voordeur en kwam het huis binnen. De hond beet de indringer snel die schreeuwend wegrende.

Nieuwsbericht over dit incident

Voorbeeld 5 – Doberman valt potentiële inbreker ’s nachts aan

YouTuber “amikegyver” plaatste in juli 2017 beelden van beveiligingscamera’s van zijn eigendom. Hij meldde dat een indringer op zijn terrein kwam voordat zijn Doberman hem wegjoeg.

In de video is te zien hoe de potentiële inbreker het terrein afspeurt naar een ingang. Hij kwam uiteindelijk binnen de omheining toen een grote Doberman opdook en de indringer agressief leek te achtervolgen voordat hij weer over het hek en de duisternis in werd gestuurd.

Video van dit incident

Laatste gedachten

Dobermanns werden vanaf het begin gefokt om de ideale persoonlijke beschermhonden te zijn en ze blinken zeker uit in die rol. Hun intelligentie, gedrevenheid, vastberadenheid, loyaliteit en onverschrokkenheid spelen allemaal een grote rol in waarom ze zo goed zijn in het beschermen van hun gezinnen.

Als u op zoek bent, zoals ik vele jaren geleden, naar de ideale familiehond die ook kan dienen als een geweldige persoonlijke beschermhond, zou ik u sterk aanraden de Doberman te overwegen, omdat ze van nature geweldig zijn in het beschermen van uw gezin tegen een indringer met zeer weinig, of zelfs geen, training.