Hoe werkt clickertraining?

In dit artikel beantwoordt Pippa de vraag “hoe werkt clickertraining” en laat ze zien wat je moet doen als clickertraining niet werkt voor je hond.

Wat is clickertraining - hoe het werkt en wat je moet doen als het niet werkt

Er is nogal wat verwarring over clickertraining. Hoe clickertraining werkt, waar het vandaan komt, wanneer je het moet gebruiken en hoe. Ik hoop dat vandaag op te helderen!

Laten we even kijken naar de achtergrond van clickertraining voordat we in de praktische tips en adviezen duiken.

Wat is clickertraining?

Het principe van clickertraining werd ontwikkeld om mensen te helpen bij het trainen van zeezoogdieren die niet gedwongen konden worden.

SNELLE LINKS

Het was ook een belangrijk nieuw hulpmiddel voor het trainen van dieren die niet gemakkelijk beloond konden worden op de exacte punt waarop ze succesvol waren in een taak

Dieren zoals dolfijnen, bijvoorbeeld, kunnen niet gemakkelijk worden gedwongen om door hoepels te springen.

En het is vrij moeilijk om een dier nauwkeurig te belonen voor een prestatie zoals een hogere sprong, in plaats van een lagere.

Of wanneer er praktische obstakels tussen zitten (een grote plas water bijvoorbeeld)

Waar zijn clickers voor?

Een dierentrainster genaamd Karen Pryor kwam op het idee om een signaal te gebruiken om het dier te vertellen wanneer het goed werk had verricht.

De rol van het signaal is om nauwkeurig, voor dat dier, de specifieke prestatie waarvoor het nu een grote beloning zou krijgen.

We noemen dit signaal een event marker.

Het was een geweldige manier om de training van zeezoogdieren, wezens die moeilijk te ‘corrigeren’ zijn en altijd op afstand van de trainer staan, vooruit te helpen.

Hoewel in deze vroege experimenten met zeezoogdieren fluitjes werden gebruikt als event marker, ontwikkelde Pryor de clicker als event marker voor honden.

Dit was belangrijk omdat het fluitje al in gebruik was bij hondentraining als cue (een signaal dat een hond vertelt wat hij moet doen). En deze rollen – event marker versus cue – zijn heel verschillend.

Hoe werkt clickertraining?

Studies hebben aangetoond dat voldoende krachtige beloningen (een lekkere traktatie bijvoorbeeld) die onmiddellijk na een gedraging (de hond kijkt bijvoorbeeld naar het gezicht van de trainer) worden gegeven, dat gedrag versterken.

Met andere woorden, ze maken de hond eerder geneigd dat gedrag in de toekomst te herhalen.

Timing is alles. Dit werkt alleen als de beloning nauw verbonden is met het gedrag.

Stel bijvoorbeeld dat u uw hond wilt leren oogcontact met u te maken. Als de hond naar uw gezicht kijkt en vervolgens wegkijkt als u een beloning geeft – kan hij het wegkijken associëren met de traktatie en vaker gaan wegkijken.

Niet wat je wilt als je een dier traint.

De clicker werkt om dit probleem te ondervangen, door – voor de hond – het exacte gedrag te identificeren dat je beloont.

Ontdek hoe clickertraining werkt, en hoe het u kan helpen uw hond te trainen.

Je klikt dus op het moment dat de hond in je ogen kijkt. Het maakt niet uit of hij weer wegkijkt als je hem voert – het oogcontact is wat wordt versterkt.

De clicker krijgt zijn kracht omdat wanneer een hond een signaal hoort (of ziet) dat… regelmatig geassocieerd met een beloning, neemt dat signaal de kracht van de beloning aan om gedrag te versterken.

Dit vermogen om een signaal te creëren dat gedrag versterkt is uitgebreid bestudeerd en bewezen. Deze associatie tussen click en traktatie, is wat de click zijn kracht geeft.

Om de kracht van de klik te behouden, moet deze consequent gevolgd worden door een beloning, meestal een voedsel traktatie, maar het kan elke soort beloning zijn.

De kracht van de clicker in hondentraining

De clicker is een krachtig en waardevol instrument voor elke hondentrainer of huisdiereigenaar vanwege de nauwkeurigheid waarmee hij ons in staat stelt om zelfs het meest vluchtige gedrag op te sporen en te belonen.

En om daarop voort te bouwen.

Het kan niet alleen worden gebruikt om honden te leren reageren op signalen met basisgedrag zoals ‘zit’ of ‘af’, maar ook om honden te leren gedragingen uit te voeren die ze van nature nooit zouden doen.

Gedragingen zoals het aansteken van een licht, of het uitladen van een wasmachine.

Clicker training versnelt het leerproces bij alle honden omdat het stress en angst om ‘een fout te maken’ wegneemt.

Het is ook aangetoond dat het agressie vermindert bij gewone huishonden, in vergelijking met traditionele trainingsmethoden.

De stijgende populariteit van clickertraining

Voor een klein doosje dat een simpele ‘klik’ maakt wanneer erop gedrukt wordt, is de clicker een nogal controversieel hulpmiddel geweest.

Lange tijd werd clickertraining vooral geassocieerd met het aanleren van kunstjes, en ongeschikt geacht voor ‘echte’ honden.

Hoe werkt clickertraining? Wij onderzoeken en bekijken in detail dit populaire trainingsmiddel voor hondenGeleidelijk aan raakte het gebruik van de clicker ingeburgerd voor de training van huishonden, maar het kostte tijd voor degenen die aan hondensporten en -activiteiten deelnamen om het risico te nemen deze nieuwe methode uit te testen tegen hun reeds succesvolle bestaande technieken.

Toen ze eenmaal een teen in het water staken, werden trainers meegesleurd door de kracht en het potentieel van dit eenvoudige hulpmiddel.

Nu wordt de clicker natuurlijk op grote schaal gebruikt door serieuze hondentrainers over de hele wereld. Inclusief degenen die betrokken zijn bij het trainen van honden voor belangrijke rollen binnen de politie en het militaire systeem of als diensthonden.

Maar hoe werkt clickertraining? En kunnen we er zeker van zijn dat het echt werkt voor alle honden?

Werkt clickertraining voor honden echt?

Het korte antwoord is ‘ja’ clickertraining werkt inderdaad. Daarom wordt het nu gebruikt bij het trainen van politiehonden en blindengeleidehonden en bij wedstrijdhonden in vele sporten.

Dit zijn diensten, industrieën en hobby’s waar enorme investeringen in tijd en geld worden gedaan. De invoering van moderne methoden en hulpmiddelen zoals de clicker werd niet lichtvaardig aangepakt en uitgebreid getest.

Over het bewijs voor positieve bekrachtigingstraining in het algemeen kunt u lezen in dit artikel.

Maar er zijn nog veel misvattingen over clickertraining en wat het eigenlijk kan doen.

Mensen zeggen soms tegen me:

“Oh, ik heb geprobeerd een clicker te gebruiken, en het werkt niet.”

Dus ik denk dat het belangrijk is om dit onderwerp aan te pakken en het niet zomaar aan de kant te schuiven omdat anderen succes hebben waar jij misschien mee worstelt.

Wat te doen als clickertraining niet werkt

Het is erg frustrerend om een methode vol te houden en geen resultaten te zien.

Als je met deze methode worstelt, is het de moeite waard een paar minuten te nemen om te kijken naar wat je doet.

voordat je het helemaal opgeeft.

Werkt het apparaat?

Het eerste wat u moet bepalen is of uw hond de clicker kan horen. Controleer of uw clicker een duidelijke klik maakt wanneer u erop drukt. Controleer ook of uw hond niet schrikt van het geluid.

clickertraining is zachtaardig en kan gebruikt worden met zowel puppies als volwassen honden.

clickertraining is zachtaardig en kan gebruikt worden met zowel puppies als volwassen honden

Als hij de klik te luid vindt, kunt u hem dempen met wat tape, of een verstelbare clicker kopen die kan worden ingesteld om een zachtere klik te maken.

Dove honden kunnen in principe nog steeds worden ‘geklikt’, maar dan moet je de klik vervangen door een lichtflits, of, een ‘gezoem’ van een trilhalsband.

Het doel van de clicker begrijpen

Zijn de verschillende rollen van fluitjes en clickers in de hondentraining u duidelijk?

Ik heb veel mensen ontmoet die hebben geprobeerd een clicker te gebruiken als terugroepsignaal op dezelfde manier als wij fluitjes gebruiken. Daar zijn clickers niet voor bedoeld.

Een clicker is geen cue of signaal dat de hond vertelt iets te ‘doen’.

De clicker is een event marker en het gebruik van event markers is voor sommigen van ons in het begin een vreemd concept. Het is de moeite waard dit korte artikel over event markers te lezen voordat je begint met trainen.

Begrijpt uw hond wat de click voorspelt?

Als je de clicker verschillende keren indrukt in je keuken, als er geen afleiding is, geen andere mensen in de buurt en er niets interessants aan de hand is.

En als je elke klik volgt met een stuk sappige gebraden kip. Gaat uw hond snel naar u kijken, en u aandacht geven, elke keer als hij de klik hoort?

Blijf dit oefenen totdat uw hond naar u toe snelt voor zijn traktatie elke keer dat u klikt. Dit wordt “de clicker opladen” genoemd – hoewel het eigenlijk meer een kwestie is van “de hond opladen”!

Heeft u geoefend met clickeren?

Klikken lijkt misschien heel eenvoudig, maar op het juiste moment klikken is een vaardigheid die je moet leren, en een die verbetert door oefening.

Daarom raad ik degenen die nieuw zijn met clickertraining vaak aan om te beginnen met het aanleren van een ‘kunstje’ (zoals 4 pootjes in een doos) in plaats van iets dat er voor hen echt toe doet zoals ‘zit’ of ‘af’.

Je kunt en moet eerst oefenen zonder uw hond.

Oefen door naar de TV te kijken en te klikken telkens als een bepaald woord wordt genoemd, of telkens als de camerahoek verandert.

Raak gewend aan het gevoel van de clicker en de mate van concentratie die nodig is om kleine veranderingen in gedrag waar te nemen en te markeren.

Als er niets anders is, zal het de rest van je familie vermaken! Je kunt de kinderen zelfs betrekken bij een spelletje waarbij je een voorwerp verstopt en ze telkens ‘warm’ klikken als ze het zoeken.

Maak je het makkelijk genoeg?

Net als wij, moeten honden gemakkelijke vaardigheden leren voordat ze ze uitdagender maken.

Honden vinden het heel gemakkelijk om te reageren op een cue als er niets anders de moeite waard is om te doen. Dit is je startpunt. De plaats om te beginnen.

Honden vinden het erg moeilijk om op een cue te reageren als ze met andere honden spelen, of achter een bal aanzitten. Dit zijn sterke afleidingen.

Jouw taak is om een pad te plannen dat je van ‘makkelijk naar moeilijk’ brengt, in eenvoudige stappen.

Je kunt dit doen door afleiding één voor één te introduceren, en door elke afleiding te verdunnen om te beginnen.

Wat betekent ‘verdunnen’?

In deze context betekent verdunnen een afleiding zwakker maken.

De gemakkelijkste manier om dit te doen is vaak door meer afstand te scheppen tussen uw hond en de afleiding, en door de afstand tussen u en uw hond te minimaliseren.

Vervolgens brengt u de afleiding in gemakkelijke stappen dichterbij naarmate de hond zich beter op u gaat concentreren.

Dit proces wordt proofing of afleidingstraining genoemd.

Het is een goed idee om u in te lezen over afleidingstraining, vooral als u reacties leert op signalen waarvan u wilt dat uw hond ze in het openbaar of onder moeilijke omstandigheden gehoorzaamt.

Gebruikt u de juiste beloningen?

Vaak, wanneer mensen worstelen met clickertraining, is dat te wijten aan een ongeschikte keuze van beloningen.

In eerste instantie, als je begint met trainen, heb je een beloning nodig die waardevoller is voor de hond dan alle andere opties die beschikbaar zijn voor de hond. op dat moment.

Alleen, in uw keuken, kan een stukje brokjes voldoende zijn om uw hond ‘in het spel’ te krijgen.

Buiten, waar interessante geuren te ruiken zijn en vlinders te achtervolgen, zult u de opties van uw hond moeten controleren, en de inzet verhogen.

Wat het “verhogen van de inzet” betreft, dit betekent het gebruik van hoogwaardig voedsel, zoals gebraden vlees, of hotdogs.

U bent hier niet voor altijd aan gebonden, luxe voedselbeloningen kunnen na verloop van tijd vervagen, maar ze zijn essentieel aan het begin van het trainingsproces.

Bekijk dit artikel voor meer informatie over het gebruik en de keuze van beloningen bij hondentraining.

Beheers je de mogelijkheden van de hond?

Dit betekent gewoon dat je moet voorkomen dat de hond zichzelf helpt aan beloningen die hij heeft niet verdiend.

U moet vooral voorkomen dat de hond zichzelf beloont voor slecht gedrag.

Dit kan betekenen dat u om te beginnen in een omheining moet werken, of, op een openbare plaats, een trainingslijn moet gebruiken zodat uw hond niet achter konijnen aan kan rennen of op elke hond die hij aan de horizon ziet afstormen.

Samenvatting – hoe werkt clickertraining

Clicker training werkt door de hond te vertellen dat hij zojuist iets goed heeft gedaan. En door, voor de hond, precies aan te geven wat hij heeft gedaan dat je zo waardeert.

Het werkt voor alle hondenrassen, voor huishonden, en voor alle sporten en activiteiten, van gehoorzaamheidstraining tot honden voor gehandicapten, van behendigheid tot militaire bomopruiming.

Een clicker is slechts een hulpmiddel.

Net als een hamer, kan het niet falen.

De clicker de schuld geven als je training niet goed gaat, is een beetje als de hamer de schuld geven als je de spijker niet kunt raken.

Als je een clicker kunt bedienen en kunt zien wat je hond doet, kun je je hond clicker training geven.

Dus haal diep adem, lees de informatie in bovenstaande links, en probeer het nog eens.

Klikken op het juiste moment, is een vaardigheid die geleerd kan worden. De juiste beloningen gebruiken is een kwestie van jezelf wapenen met informatie. En langzaam afleidingen introduceren, is een kwestie van geduld en planning.

Uw clicker zal u niet in de steek laten, dus als u uw hond wilt trainen met beloningen in plaats van correcties, hoeft u alleen maar op te staan en opnieuw te beginnen.

Voor hulp en ondersteuning, wordt lid van mijn forum! Het is gratis, vriendelijk en leuk.