Hoe uw Doberman te leren lopen aan de lijn

Doberman trekt aan de riem van zijn eigenaar.

Waarschijnlijk een van de beste dingen die u voor uzelf en uw Doberman kunt doen, is uw Doberman aan de lijn te laten trainen. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar als u dit bereikt, kunt u samen gaan wandelen zonder de stress en spanning van het constante trekken aan de lijn. Dobermanns hebben veel beweging nodig en door uw hond aan de lijn te laten trainen wordt die beweging veel gemakkelijker.

Hoe train je een Doberman om hak te zetten? Het trainen van een Doberman tot hiel tijdens het lopen aan de lijn kan worden gedaan door consequent oefenen op basis van beloning in huis en later overgaan tot oefenen in openbare ruimtes met meer afleiding.

Hier is het probleem; Dobermans kunnen een beetje eigenwijs zijn. Je moet dus weten hoe je leibandtraining aanleert op een manier die specifiek goed werkt voor Dobermans. Deze honden willen van nature alfa-honden zijn. Ze willen voor je lopen en de controle overnemen. Ze zijn ook groot en sterk, dus soms voelt het onmogelijk om een Doberman aangelijnd te krijgen.

Maar juist omdat ze zo groot en sterk zijn, is aanlijntraining zo belangrijk. Niet alleen om je stress te verminderen, maar ook voor de veiligheid. Tijdens mijn werk met Dobermans vond ik deze methode het meest effectief en het werkt door in te spelen op hun natuurlijke instincten.

Voordat je begint

Er zijn een paar dingen die je in orde moet hebben voordat je begint met de leibandtraining van je Doberman. Sla geen van deze dingen over, want de koppige Doberman kan ongelooflijk koppig zijn met de lijntraining, dus je moet goed beginnen.

 1. Oefen de basismanieren. Uw hond minimale manieren bijbrengen zal wonderen doen voor de lijntraining. Een geweldige, eenvoudige manier om dit te doen is ervoor te zorgen dat u altijd als eerste door een deur gaat. Als uw hond de gewoonte heeft om te wachten tot u door een deur gaat voordat u hem doorlaat, helpt dat om uzelf de leiding te geven en ontwikkelt uw hond een zekere mate van zelfbeheersing.
 2. Leer uw hond het commando “zit”. Dit is een noodzakelijk commando dat we zullen gebruiken tijdens de onderstaande stap-voor-stap handleiding voor lijntraining.
 3. Leer uw hond een loslaat commando. Dit is een ander noodzakelijk commando dat uw hond moet kennen om dit proces te laten werken. Dit is een commando dat uw hond vertelt dat hij klaar is met wat u van hem vroeg en dat hij zich kan ontspannen. Voor mijn Doberman was het commando “Ok!”, maar velen gebruiken liever andere woorden omdat ok zo vaak wordt gebruikt in het dagelijks spraakgebruik. Woorden als “vrij”, “klaar”, “helemaal klaar”, of “alles veilig” werken uitstekend.
 4. Neem een niet-verlengbare leiband en een standaard halsband. Verlengbare (of intrekbare) riemen werken niet, omdat ze uw hond leren dat hij voor meer vrijheid alleen maar harder hoeft te trekken. Houd dus een goede gewone riem bij de hand. Ik geef de voorkeur aan een standaard riem van 6 meter. Prang- of wurghalsbanden zijn niet geschikt als u voor het eerst begint, dus kies voor een basishalsband. We zullen het straks hebben over het gebruik van halsbanden met tanden.
 5. Geef hondensnoepjes als beloning. Dit is erg belangrijk omdat de training aan de lijn gebaseerd zal zijn op beloning en lof. Dit zal de beloning van uw hond zijn. Voor het beste resultaat heeft u een traktatie waar hij gek van wordt, maar die hij op geen enkel ander moment krijgt, alleen tijdens de training aan de lijn. Dit houdt het spannend voor hem. Ik stel specifieke traktaties voor trainingsdoeleinden voor op mijn aanbevolen voedsel en traktaties pagina hier.
 6. Beslis over een beloningsmarker. Elke keer dat u uw hond tijdens deze training wilt belonen, hebt u een beloningsmarker nodig. U kunt een hondentraining clicker kopen of u kunt gewoon beslissen over een verbale cue hiervoor zoals “goede jongen!”. Dit is wat u zult doen telkens wanneer de onderstaande instructies zeggen om uw hond te “prijzen”.

Als je deze dingen eenmaal op orde hebt, kun je verder gaan met de onderstaande stap-voor-stap handleiding om te beginnen met de lijntraining. Als u al deze zes dingen op orde hebt, dan heeft u een zo goed mogelijke kans van slagen met de lijntraining!

TIP:

Er zijn enkele subtiele verschillen tussen hoe mannelijke en vrouwelijke Dobermans nieuwe trainingsconcepten leren. Om hier dieper op in te gaan, kijk naar mijn artikel Mannelijke vs. Vrouwelijke Doberman: Wat is beter?

Mijn vrouw traint onze Doberman Cooper aan de lijn.
Mijn vrouw werkt aan de lijntraining van onze Europese Doberman Cooper. Hij was deze dag extra moe van een eerder uitstapje naar het hondenpark, dit hielp enorm.

Doberman Leiband Training: Stap voor stap

Als u deze stappen volgt, denk er dan aan niet naar de volgende stap over te gaan totdat u denkt dat uw hond de stap waar u nu mee bezig bent goed begrijpt. Dit kan veel geduld vergen voor een koppige alpha hond als een Doberman. Wees gewoon voorbereid, consequent en geduldig!

Stap 1 – Leer uw hond om toe te geven aan de druk van de riem.

Dit is vrij eenvoudig en het enige wat je moet doen is hem vertrouwd maken met dit concept – hij hoeft het niet onder de knie te krijgen. U wilt dat hij begrijpt dat lichte druk van de lijn betekent dat hij die kant op moet. Oefen dit op een plaats waar hij niet of nauwelijks wordt afgeleid. In huis of in een omheinde tuin werkt dit meestal heel goed.

 • Begin met uw Doberman aan uw zijde, laat de riem (of leiband) zakken tot hij evenwijdig is aan de grond en oefen een kleine hoeveelheid druk uit op zijn riem aan één kant, zodat hij in de richting van de druk beweegt. Zodra hij dat doet, prijs en beloon uw hond onmiddellijk. Breng hem dan terug naar uw zijde.
 • Blijf dit in verschillende richtingen doen totdat u merkt dat hij gewillig de richting uitgaat waarin u consequent lichte druk uitoefent. U wilt dat hij zich op u richt en die beloning zoekt als hij doet wat u wilt. Uw hond begrijpt nu de basis van het toegeven aan druk aan de lijn!

Stap 2 – Oefen de Hak Positie

De volgende stap is het oefenen van de hielpositie. Doe ook deze stap op een plaats waar er weinig of geen afleiding is. Leid hem naar uw zijde zodat zijn voorvoeten in lijn zijn met uw voeten – dit is de “hiel”-positie.

 • Eenmaal in die positie, gebruik je beloningsmarker (hondenklikker of verbale lof) en geef je een traktatie. Zorg ervoor dat hij merkt dat u het lekkers heeft, zodat hij zich beter op u kan concentreren.
 • Blijf hem belonen terwijl hij daar zit, een beloning en lof om de paar seconden.
 • Na ongeveer 10-20 seconden, afhankelijk van hoe lang uw hond in staat is dit te doen, geeft u nog een grote beloning en lof, geef hem dan het commando loslaten.
 • Sta hem nu toe een paar dingen te besnuffelen en een minuut lang “hond te zijn”. Sta niet toe dat hij gedurende deze tijd trekt. Als hij trekt, stop dan en ga een paar stappen terug.
 • Herhaal nu deze stappen – elke keer vergroot je de lengte van de tijd dat je hem aan je zijde houdt en de lengte van de tijd tussen elke beloning en lof. Gebruik de traktatie in uw hand als een manier om zijn aandacht vast te houden.

Stap 3 – Begin met het lopen van korte afstanden

Nu je zijn aandacht hebt en hij begint te begrijpen dat hij wordt beloond voor de hielpositie (aan je zijde) is het tijd om te gaan wandelen.

 • Met zijn aandacht ofwel op u of op uw hand met het lekkers, begint u een paar stappen te lopen met hem aan uw zijde. Loop 10 tot 15 meter, stop dan, geef het zitcommando, beloon en prijs. Uw hand voor zijn neus met de traktatie erin zou moeten helpen zijn aandacht vast te houden en te voorkomen dat hij voor u uit loopt.
 • Prijs en beloon uw Doberman pas als u stopt en hij gaat zitten zoals u hem beveelt. Als hij dat niet doet, oefen dan lichte opwaartse druk uit op de riem terwijl u het zit-commando geeft om hem aan te moedigen te gaan zitten. Zodra hij dat doet, laat u de opwaartse druk los, prijst u hem en beloont u hem.
 • Ga niet wandelen tenzij de hond aan uw zijde is en u speling op de riem geeft. Als hij voor u begint te lopen, stop en ga een paar stappen terug en zeg hem dan weer te gaan zitten. Wacht niet tot hij aan de lijn trekt om hem te corrigeren, corrigeer hem zodra hij probeert uw zijde te verlaten en voor u uit te lopen.
 • Geef het commando loslaten na een korte tijd van dit doen en sta hem ongeveer een minuut toe om rond te snuffelen en een normale hond te zijn (nog steeds aan de lijn, en waarbij u hem nog steeds niet toestaat aan u te trekken). Naarmate u hiermee vordert, moeten er langere perioden tussen zijn pauzes zitten, maar u moet nooit helemaal stoppen met pauzes geven.

Stap 4 – Herhalen en corrigeren indien nodig

Herhaal deze stappen en pas onderweg de nodige correcties toe. Dit is waar de meeste mensen het opgeven en falen bij het trainen aan de lijn. Bij een koppige hond als een Doberman moet u dit misschien vele malen doen tot hij “de controle” over de wandeling opgeeft. Maar u moet absoluut volhouden en ongelooflijk consequent zijn. Het zal langzaamaan gemakkelijker worden door oefening, dat beloof ik.

 • Terwijl u oefent, bedenk dan dat uw hond de gewoonte moet hebben om altijd te gaan zitten als u tot stilstand komt. Als hij dat niet doet, geef dan het zit-commando met een stevige stem en een beetje opwaartse druk op de riem. Als hij eenmaal zit, prijs en beloon hem dan.
 • U zult uw hond ook moeten corrigeren als hij afgeleid raakt. Het leren negeren van afleidingen in de omgeving maakt deel uit van zijn training.
 • Begin met het oefenen van 180 graden draaien door hem te begeleiden als u draait. Beloon hem onmiddellijk als hij soepel draait met behoud van de hielpositie naast u, of nog beter, hij anticipeert op uw draai.

Stap 5 – Geleidelijke overgang naar openbare plaatsen

Net als bij elk van deze stappen, ga pas naar deze stap als hij heeft laten zien dat hij de andere stappen onder de knie heeft. Nu hij laat zien dat hij de concepten goed begrijpt, is het tijd om hem mee te nemen naar een plaats met meer afleiding.

 • Breng hem naar een park of een andere openbare omgeving met mensen in het zicht, maar toch enigszins in de verte.
 • Blijf deze concepten oefenen terwijl u hard werkt om ervoor te zorgen dat hij zijn focus op u behoudt. Als hij wordt afgeleid, stop dan en ga een paar stappen achteruit, en laat hem dan zitten.
 • Als hij laat zien dat hij zich kan blijven concentreren, zelfs met afleiding, begin dan dichter bij mensen of andere afleidingen te lopen die aanwezig zijn. Ga hiermee door totdat hij zich bekwaamt in het lopen aan de lijn in de hielpositie, zelfs bij afleiding.

De American Kennel Club (of AKC) heeft op haar website een sectie over het trainen van een hond aan de lijn. Het is niet erg gedetailleerd, maar als je wat meer aanwijzingen wilt om aan te vullen wat je hier hebt geleerd, kan het de moeite waard zijn om even te kijken.

Stop met het trainen van trekken aan de lijn

Helaas is het veel te gemakkelijk om slecht gedrag te versterken als hij aan de lijn zit. Misschien traint u hem wel om aan de lijn te trekken zonder dat u het weet. Als uw hond aan de lijn trekt, en u loopt met hem mee en laat hem u leiden naar wat hij wil besnuffelen, dan versterkt u het trekken aan de lijn.

Telkens als uw hond probeert u een bepaalde richting uit te trekken, moet u stoppen, een paar stappen teruglopen terwijl u hem naar achteren begeleidt, en hem dan zeggen dat hij moet zitten. Hierdoor wordt trekken aan de lijn niet leuk voor hem. Als het niet leuk is, zal hij het niet meer willen doen.

Redenen waarom de meeste mensen falen

Er zijn enkele veel voorkomende redenen waarom de meeste mensen falen als het gaat om het aanlijnen van hun Doberman. Hopelijk helpt het kennen van deze redenen u om enkele van de veelgemaakte fouten te vermijden.

De eerste, en grootste reden waarom de meeste mensen hierin falen is een gebrek aan consistentie. Ze oefenen een dag of twee met het trainen aan de lijn, maar dan willen ze een snelle wandeling met hem maken. Ze maken zichzelf wijs dat ze niet de hele dag met deze specifieke wandeling bezig kunnen zijn, dus laten ze de hond leiden, raken afgeleid, of trekken aan de lijn. Eén zo’n dag kan je weken terugzetten in je training.

U moet deze stappen met uw Doberman oefenen, zeer consequent, en soms maandenlang, voordat hij het zal begrijpen en gepast zal reageren. Beginnen met leibandtraining is een grote verplichting en je moet het volhouden, anders wordt het later heel moeilijk om dingen te corrigeren.

TIP:

Uw training aan de lijn zou niet de eerste oefening van de dag voor uw hond moeten zijn. Uw Doberman zal te veel energie hebben, vooral als ze jong zijn. Oefen uw hond vooraf, zodat hij zich gemakkelijker kan concentreren.

Uw hond moet weten dat lopen aan de lijn altijd hetzelfde zal zijn en met dezelfde verwachtingen van u – met GEEN UITZONDERINGEN. Dobermans zijn ongelooflijk intelligent en als ze denken dat u in de eerste paar minuten van een wandeling zomaar beslist of er regels zullen zijn tijdens deze wandeling, dan zullen ze er alles aan doen om u ervan te overtuigen dat het niet de moeite waard is om van deze wandeling een van de “strenge” te maken. Meestal door zoveel mogelijk dwars te liggen.

De tweede reden waarom mensen hier vaak in falen is dat ze hun hond niet genoeg het commando loslaten geven en hem niet genoeg laten snuffelen in zijn omgeving. Pauzes geven is heel belangrijk. Ze moeten van tijd tot tijd nog steeds een hond zijn en als ze weten dat je dat af en toe nog toestaat, zullen ze veel meer bereid zijn zich in te spannen om zich te gedragen als dat nodig is.

Het gebruik van halsbanden met tanden

Wurghalsbanden zijn enigszins controversieel omdat veel mensen ze als wreed beschouwen. Dit is het geval, het zijn geweldige trainingsmiddelen als ze correct worden gebruikt – maar ja, ze zijn enigszins wreed als ze dat niet zijn.

Het grootste probleem is dat mensen hun Doberman een halsband met snaren omdoen voordat hij aangelijnd is. Dit is waar het wreed wordt. Als uw hond nog niet doorheeft wat er van hem verwacht wordt, kan hij zichzelf verwonden terwijl hij dat nog aan het uitzoeken is.

Tandenhalsbanden moeten echt pas later in de lijntraining worden gebruikt, wanneer uw hond al een basisbegrip heeft van wat er van hem wordt verwacht. Als ze op deze manier worden gebruikt, zijn ze zeer veilig, humaan, en een geweldig trainingsmiddel om te versterken wat uw hond al weet.

Ook moet u er nooit een gebruiken bij een hond jonger dan 6 maanden, maar voor de zekerheid zou ik nog verder gaan en zeggen een jaar of jonger. Als u ooit besluit een halsband met tandriem te gebruiken, gebruik dan alleen kleine correcties en oefen nooit langdurige druk uit op de riem van de hond.

Laatste gedachten

Training aan de lijn is waarschijnlijk een van de belangrijkste dingen die u voor uw Doberman (en uzelf) kunt doen. Het is geen geheim dat Dobermans veel beweging nodig hebben, en als u geen gemakkelijke en efficiënte manier hebt om uw hond mee naar buiten te nemen voor die dagelijkse beweging, dan zult u dat minder snel doen.

Dit kan leiden tot meer angst bij uw hond en destructief gedrag. Geloof me, dat leidt alleen maar tot meer angst voor jou. Luister, ik weet uit eigen ervaring dat aanlijntraining erg moeilijk kan zijn en veel geduld vergt, maar een aangelijnde Dobie is een grote stressverlichter. Hou vol, wees consequent en je zult jezelf later dankbaar zijn.

Gerelateerde vragen aan

Hoe lang moet je met een Doberman wandelen? Jonge of oudere Dobermans, of degenen die uit vorm zijn, moeten ongeveer 15 tot 45 minuten per keer wandelen. Gezonde, volwassen honden in optimale conditie kunnen gemakkelijk 2 uur of meer wandelen. Dobermans hebben in totaal ongeveer 1 tot 2 uur beweging per dag nodig.

Andere bronnen