Goldendoodle: Een gids voor de Golden Retriever Poedel Mix.

Golden Retriever Poedel Mix: De Goldendoodle

De Goldendoodle is een actieve, trouwe en liefdevolle hond met een golvende vacht en veel energie. Ze zijn over het algemeen vriendelijk en extravert, en zijn in het juiste huis een heerlijk huisdier.

Prachtige Goldendoodle puppies krijgen hun naam van de ouderrassen – de Golden Retriever en de Poedel. Dit ras is populair als hulphond of geleidehond. Hun uiterlijk en temperament variëren afhankelijk van dat van hun ouderrassen. Maar over het algemeen is dit een middelgroot ras. Bij een goede socialisatie is hij vriendelijk, intelligent en zelfverzekerd. Dus wat kunnen we nog meer leren over deze populaire mix?

Wat staat er in deze gids

Goldendoodle veelgestelde vragen

Hier zijn de populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Goldendoodle:

Laten we eens snel kijken naar enkele van de belangrijkste dingen die je moet weten over dit ras.

Goldendoodle: Ras in een oogopslag

 • Populariteit: hoog en blijft stijgen
 • Doel: Dienst- of therapiehond, trainingspartner
 • Gewicht: 15 – 35 lbs.
 • Temperament: Sociaal, energiek, liefdevol

Laten we in wat meer details duiken over of dit ras geschikt is voor u.

Goldendoodle Ras Evaluatie: Inhoud

De Goldendoodle is een relatief nieuwe hybride hond. Hij heeft echter snel ingang gevonden bij hondenliefhebbers en fokkers. Hij is nu zo populair dat er zelfs een vereniging voor is!

Maar dit ras is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn enkele belangrijke dingen die je moet weten als je erover denkt een van deze honden uit te nodigen om je gezin te vervoegen.

Dus, laten we erin springen en een kijkje nemen. We behandelen hoe je een pup vindt en traint en de persoonlijkheid en het gebruik van een volwassen Goldendoodle.

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

Dit hybride hondenras verscheen voor het eerst in de Verenigde Staten in de jaren 1990.

De Goldendoodle, ontstaan uit het mengen van een Golden Retriever met een standaard Poedel, werd beroemd in een tijd waarin zogenaamde “designer” of “hybride” honden een rage waren.

Hybride rassen zijn eigenlijk niet nieuw in de hondenwereld, hoewel het hebben van een officiële naam voor hen vrij nieuw is. In feite begon elk ras dat we vandaag de dag kennen als een soort hybride hondenras. Dit omvat de Golden Retriever en de Poedel.

Dit is logisch als je je realiseert dat hybride een hond betekent die gefokt is uit gemengde ouders (d.w.z. een mormel).

Elke raszuivere hond van vandaag komt van dezelfde oorspronkelijke voorouder: de grijze wolf (Canis lupus).

In feite is de wetenschappelijke naam voor de tamme hond Canis lupus familiaris (de vertrouwde wolf).

Dus waarom zijn sommige mensen, en in het bijzonder bepaalde hondenfokkers, boos over de introductie van hybride hondenrassen?

Controverse rond hybride rassen

Sommige mensen geloven dat hybride hondenrassen de lijnen van raszuivere honden verdunnen. Fokkers werken erg hard om deze lijnen te creëren en te onderhouden.

Echter, veel raszuivere honden kunnen lijden aan gezondheidsproblemen veroorzaakt door een minder diverse genetische poel.

Enter het hybride hondenras. De voorstanders van hybride rassen geloven dat het terugbrengen van diversiteit in de genenpoel gezond en noodzakelijk is.

Dit wordt “hybride kracht” genoemd en verwijst, zoals de naam al aangeeft, naar hoe het diversifiëren van de genenpoel voor toekomstige generaties kan helpen beschermen tegen bekende gezondheidsproblemen.

Maar voordat u zich committeert aan een eigen pup, moet u beginnen met het leren over elke ouderhond: de Golden Retriever en de Poedel.

Golden Retriever Poedel Mix: De Goldendoodle

Oorsprong van de Golden Retriever

De Golden Retriever krijgt zijn naam eerlijk.

Dat komt omdat hij een goudkleurige vacht heeft en oorspronkelijk werd gefokt als sporthond voor de jacht.

Het hondenras Golden Retriever ontstond in het begin van de 19e eeuw uit een kruising Yellow Retriever/Tweed Water Spaniel.

Vandaag de dag is de Golden Retriever de derde meest populaire huishond op de jaarlijkse meest populaire hondenlijst van de American Kennel Club. In feite staat hij al vijf jaar op de lijst!

Oorsprong van de Poedel

De poedel die we vandaag de dag kennen is er in drie maten: speelgoed, mini en standaard. Hij komt uit dezelfde Water Spaniel/Retriever groep als Golden Retrievers.

Net als Golden Retrievers zijn Poedels zeer intelligent en Standaard Poedels kunnen uitstekende zwemmers zijn.

Daardoor staat de Poedel momenteel op de 7e plaats op de lijst van de AKC van meest populaire huishondenrassen.

Nu we meer weten over de afstamming van de Goldendoodle, laten we eens kijken naar enkele andere interessante feiten.

Leuke feiten over Goldendoodles

Deze hond van gemengd ras heeft een indrukwekkende band met de boekenwereld! De achterkleindochter van Charles Dickens was blijkbaar de eerste persoon die een Golden Retriever met een Poedel kruiste.

Dus waarom al die hype? Het unieke uiterlijk van het ras geeft ons misschien wat aanwijzingen waarom deze hond van een gemengd ras zo populair is geworden.

Goldendoodle uiterlijk

Een volgroeide Goldendoodle kan nogal variëren in grootte en gewicht. Dit hangt af van de grootte en het gewicht van zijn ouderdieren. Plus, of de Poedel ouder een toy, miniatuur, of standaard ras is.

Mini Goldendoodles (soms “mini Groodles” genoemd) zijn meestal 13 tot 20 centimeter groot (poot tot schouder). Ze wegen meestal tussen de 15 en 35 pond.

In het algemeen kunnen ze tussen de 17 en 24 centimeter lang zijn (poot tot schouder). Bovendien kunnen ze 40 tot 90 pond wegen.

Zijn ze hypoallergeen?

Een van de belangrijkste redenen waarom deze hond zo populair is geworden, is zijn reputatie als hypoallergeen.

Je vraagt je misschien af wat dat precies betekent. Bijvoorbeeld, kan iemand met een hondenallergie zonder problemen een Goldendoodle bezitten?

Helaas bestaat er niet zoiets als een hypoallergeen hondenras. Dat komt omdat alle honden het eiwit fel D 1 produceren.

Dit is aanwezig in het speeksel, de huid en de urine van honden.

Veel mensen realiseren zich niet dat huisdierallergieën worden veroorzaakt door in contact te komen met dit eiwit. Het is niet simpelweg een geval van in de buurt zijn van haren van huisdieren.

Maar hoe zit het met poedelbont?

Allergieën kunnen minder een probleem zijn voor sommige mensen met een allergie voor huisdieren, omdat deze honden de neiging hebben om minder te verharen dankzij hun poedelafstamming.

Niet alle Goldendoodles lijken echter op hun Poedelouder. Daarom is het belangrijk om de ouderhonden goed te bestuderen, zodat u weet wat u kunt verwachten als uw pup opgroeit.

Goldendoodle temperament

Veel verschillende factoren kunnen het temperament van een puppy beïnvloeden. Dergelijke factoren zijn onder meer geboortevolgorde, geslacht, temperament van de ouderhond, vroege training en socialisatie, het speenproces en meer.

Van fokkers en eigenaren weten we dat Goldendoodles betrouwbare heldere, sociale, vriendelijke en aanhankelijke huishonden zijn.

Hoewel dit ras een reputatie heeft van lieve persoonlijkheden en temperamenten, is de beste manier om het zeker te weten een ontmoeting en tijd doorbrengen met elke ouderhond.

Wat te verwachten

Gelukkig zijn de Golden Retriever en de Poedel elk gevestigde rassen in termen van persoonlijkheid en temperament. De kans dat een Goldendoodle pup slecht gehumeurd of agressief is, is dus heel klein.

Deze mix wordt vaak aanbevolen als dienst- en therapiehond. Dit komt omdat ze werkelijk nog nooit een vreemde hebben ontmoet.

Ze zijn helemaal niet verlegen of op hun hoede in het gezelschap van mensen die ze niet kennen. Maar zelfs de meest van nature vriendelijke pups hebben baat bij een goede socialisatie.

Dit ras heeft echt een “gouden” persoonlijkheid, zozeer zelfs dat deze honden op zijn best slechte waakhonden zullen zijn. Ze zijn gewoon te vriendelijk en gezellig. Het is echter belangrijk om op de juiste manier te beginnen met training en verzorging, zodat uw Goldendoodle de best mogelijke start krijgt.

Golden Retriever Poedel Mix: De Goldendoodle

Uw Goldendoodle trainen en oefenen

Goldendoodles zijn net als hun ouders slim en kunnen kattenkwaad uithalen zonder vroege training, socialisatie, voldoende dagelijkse verrijking en activiteit.

Ook omdat ze zo vriendelijk en energiek zijn, is socialisatie met mensen en andere honden van vitaal belang om uw pup te helpen begrijpen hoe hij zich onderweg moet gedragen.

Als uw hybride een puppy is, raden wij u aan de lichaamsbeweging te beperken tot korte wandelingen en speeltijd. Laat u niet misleiden door het speelse en sociale temperament van dit ras; een puppy is nog steeds een puppy!

Poedels zijn ontstaan als waterzoekende honden, dus het zijn geweldige zwemmers. Dus, in combinatie met het feit dat Golden Retrievers over het algemeen heel gemakkelijk te trainen zijn, zou u geen problemen moeten hebben om uw Goldendoodle aan het water te laten wennen voor wat lichaamsbeweging.

Bekijk enkele van onze trainingsgidsen om op snelheid te komen met de training. Vanwege de vriendelijke en prikkelbare persoonlijkheid van de Goldendoodle zal onze gids voor impulscontrole bijzonder nuttig zijn.

Goldendoodle gezondheid en verzorging

Zowel de Golden Retriever als de Poedel hebben bepaalde bekende gezondheidsproblemen die binnen elk hondenras vaker voorkomen.

Zoals hier eerder vermeld, wordt gedacht dat dit een gevolg is van gericht fokken om te voldoen aan een ideale uiterlijke standaard.

Daarom zal elke goede fokker alle ouderdieren testen om uit te sluiten dat bekende genetische gezondheidsproblemen aan de pups worden doorgegeven.

Echter, niet voor alle gezondheidsproblemen bestaan momenteel betrouwbare tests. Dit betekent dat het verstandig is om zoveel mogelijk te weten te komen over mogelijke gezondheidsproblemen bij het ras voordat u zich vastlegt op een bepaalde pup.

Golden Retriever Gezondheid

Golden Retrievers hebben verschillende potentiële gezondheidsproblemen. Die met genetische tests omvatten heupdysplasie en PRA-blindheid. Daarom moet de Golden Retriever ouder op beide worden getest.

Bovendien hebben Golden Retrievers een hoger dan gemiddelde incidentie van kanker. Kanker is tegenwoordig doodsoorzaak nummer één bij volwassen Goldens.

Deze studie heeft tot doel kanker bij het Golden Retriever ras beter te begrijpen, zodat we kunnen werken aan het voorkomen ervan.

De Golden Retriever heeft ook een hoog risico op het ontwikkelen van bloat (maagverwijding), waardoor de maag verdraait. Dit is een ernstig probleem en kan fataal zijn.

Poedel gezondheid

De Poedel loopt ook een groter risico om bloat (maagverwijding) te ontwikkelen. Bovendien stelt de officiële gezondheidsverklaring van de Poodle Club of America dat er 18 genetische gezondheidsproblemen bekend zijn.

Poedelfokkers moeten hierop testen alvorens een Poedel vrij te geven voor de fok.

Alle mogelijke gezondheidsproblemen van elke ouderhond kunnen behoorlijk overweldigend zijn. Het mengen van de bloedlijn van een rashond kan echter resulteren in een gezondere hond. Onthoud alleen dat het niet gegarandeerd is.

Verantwoordelijke fokkers moeten de ouderhonden testen op bekende genetische gezondheidsproblemen.

Dit betekent dat opgeblazenheid en kanker de twee meest waarschijnlijke gezondheidsproblemen zijn waarmee u met uw nieuwe pup te maken kunt krijgen.

Goldendoodle verzorging

Uw Goldendoodle kan een vacht hebben die meer lijkt op een Golden Retriever of meer op een Poedel. Hoe dan ook, ze zullen een serieuze verzorging nodig hebben.

Hoe zal afhangen van welke vacht uw volwassen Doodle uiteindelijk krijgt. Volg onze grooming gidsen voor meer informatie:

U zult vertrouwd moeten raken met beide methoden. Uw pup kan bij beide terechtkomen!

Goldendoodle Levensduur

Volgens een studie over de levensduur van rashonden is de gemiddelde levensduur voor een Golden Retriever 12,25 jaar. De gemiddelde levensduur voor een Poedel is 12 jaar.

Daarom is de verwachte levensduur van uw Goldendoodle ongeveer 12 jaar. Het zal niet veel uitmaken of uw hond het meest lijkt op een ouderhond.

Andere belangrijke factoren kunnen de levensduur beïnvloeden. Deze omvatten voeding, verrijkingsactiviteiten, lichaamsbeweging, verzorging door de dierenarts en levensstijl.

Natuurlijk zijn levensduur, gezondheid en verzorging slechts enkele van de vele factoren die bepalen of deze mix het juiste ras is voor uw gezin.

Goldendoodle

Zijn Goldendoodles goede familie huisdieren?

Goldendoodles kunnen een geweldig gezinshuisdier zijn voor het juiste gezin. Het is echter belangrijk om te erkennen dat elk gezin uniek is.

Als je jonge kinderen in huis hebt, kunnen ze een geweldige aanvulling zijn omdat ze sociaal en vol energie zijn.

Ze zijn ook relatief veilig om in de buurt van jonge kinderen te hebben. Uit een onderzoek naar hondenbeten bij kinderen bleek dat Retriever-kruisingen vijf keer minder vaak bijten dan rassen als Duitse Herders of Dobermans.

Bedenk hoeveel tijd u en uw gezin aan uw hond moeten besteden. Goldendoodles hebben bijvoorbeeld veel beweging en verzorging nodig. Aan de andere kant zijn ze een ras dat weinig verhaart. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over zware schoonmaakwerkzaamheden in huis.

Het vinden van een Goldendoodle Puppy

Wanneer u voor het eerst fokkers gaat onderzoeken, zal uw belangrijkste vraag waarschijnlijk over de prijs gaan.

Maar hoeveel uw puppy zal kosten is een vraag die verschillende antwoorden kan hebben, gebaseerd op de generatie van de puppy’s.

Generaties van Goldendoodles

Met “generatie” bedoelen we f1 versus f1b:

 • F1 Goldendoodle pups hebben een Poedel ouderhond en een Golden Retriever ouderhond.
 • F1b Goldendoodle pups hebben tenminste één Goldendoodle ouderhond.

Het is gemakkelijker om belangrijke zaken als vachtvervelling, persoonlijkheid, temperament, gezondheidsproblemen en volwassen grootte te controleren bij het fokken van f1b Goldendoodle pups.

Helaas is er echt geen manier om te weten of een f1 gegeven pup overwegend op de Golden Retriever ouder of de Poedel ouderhond zal lijken.

Dit kan, zoals je je kunt voorstellen, resulteren in pups die nogal verschillen in grootte, vachttype, verharing en gezondheidsproblemen. Zelfs binnen één nest kunnen deze zaken sterk variëren.

De meeste fokkers zullen ervoor kiezen zich te specialiseren in f1 of f1b Goldendoodles, hoewel sommige fokkers beide honden fokken.

Toekomstige nesten van f1b Goldendoodles (twee Goldendoodle-ouderhonden) zullen f2b, f3b, f4b enzovoort zijn.

Hoeveel kosten Goldendoodles

Qua prijs kunt u verwachten meer te betalen voor mini-Goldendoodles dan voor standaard. Ook zult u misschien iets meer betalen voor een f1b dan voor een f1 Goldendoodle.

De prijs begint over het algemeen rond de $1.000 en kan oplopen tot $5.000+, afhankelijk van de kennel, de afstamming van de ouderhond en andere factoren. Een andere optie om te overwegen is redding.

Een Goldendoodle redden

Redden is een goed idee als je je hart hebt verpand aan een hond die niet of weinig schuurt.

Een van deze pups kan in de loop van een jaar of twee behoorlijk veranderen. Bovendien is het moeilijk vooraf te weten of een bepaalde pup op de Golden Retriever of Poedel ouderhond zal lijken.

Plus, het is belangrijk om te onthouden dat het levendige, actieve en energieke honden zijn in het algemeen.

Dit pakt niet altijd goed uit zodra de eigenaar ontdekt hoeveel tijd en energie hun nieuwe pup vergt.

Dit kan ertoe leiden dat een Goldendoodle pup wordt teruggestuurd naar de fokker of wordt afgestaan aan een asiel of reddingscentrum terwijl hij wacht op een nieuw thuis.

Onder de juiste omstandigheden kan dat nieuwe thuis het uwe zijn. Zie onze lijst van Goldendoodle reddingscentra om er een in uw omgeving te vinden.

Als je nog steeds een puppy wilt, is hier belangrijke informatie over het opvoeden van een puppy.

Een Goldendoodle puppy opvoeden

De zorg voor een nieuwe Goldendoodle pup is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn enkele goede gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. Je vindt ze op onze puppy training pagina.

Bekijk ook onze rubrieken over Golden Retriever pups en het beste puppyvoer voor Goldendoodles.

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op je nieuwe komst door een voorraad aan te leggen van benodigdheden, speelgoed en al het andere dat je puppy nodig zal hebben.

Goldendoodle producten en accessoires

Als u het beste voor uw Goldendoodle wilt, kijk dan niet verder dan onze vertrouwde product- en accessoirebeoordelingen.

Voordat je begint met het verzamelen van alle nieuwe accessoires van je Goldendoodle pup, is het tijd om er echt zeker van te zijn dat dit het ras voor jou is.

Voordelen en nadelen van het krijgen van een Goldendoodle

Hier is een snelle samenvatting van de voor- en nadelen van het bezitten van een deze populaire mix.

Nadelen

 • Te sociaal om een waakhond te zijn
 • Temperament is pas bekend op volwassen leeftijd.
 • Heeft veel verzorging nodig

Pro’s

 • Hypoallergeen
 • Gezonder dan een raszuivere
 • Lief en sociaal

Als u nog steeds niet zeker weet of een Goldendoodle de beste keuze voor u is, helpt het om te vergelijken met soortgelijke rassen.

Vergelijkbare rassen

Hier is een lijst van soortgelijke rassen als de Goldendoodle:

Vergeet niet dat elk ras een uniek temperament en reeks behoeften heeft. Zorg ervoor dat u uw gekozen ras zorgvuldig onderzoekt voordat u een hond koopt of adopteert.

Goldendoodles vergelijken met andere honden

Als je een Goldendoodle wilt afwegen tegen een andere hond, kunnen deze artikelen je helpen:

Goldendoodle Rasverenigingen

USA Rescues

UK Reddingen

Australië Reddingsacties

Canada Reddingsacties

Naamgeving van uw Goldendoodle

Op zoek naar ideeën? Bekijk deze lijsten:

We hopen dat u dit artikel over dit opkomende ras met plezier hebt gelezen. Het is geen wonder dat dit een van de meest populaire hybride honden ter wereld is!

Deelt u nu uw leven met een Goldendoodle? Wat heeft u geholpen om zeker te weten dat dit de hond voor u was? Stuur ons een reactie en help anderen beslissen of de Goldendoodle het ras voor hen is.

Neem zeker een kijkje in onze complete gids voor Poedelmixen!

Referenties en bronnen

 • “Geschiedenis van de Goldendoodle,” Goldendoodle Vereniging van Noord-Amerika.
 • Beuchat, C. “De mythe van hybride kracht bij honden.” Instituut voor Kynologie.
 • Jefferson J. “Over de Goldendoodle.” Jefferson Doodles.
 • Melina R. 2010. “The Incredible Explosion of Dog Breeds.” Live Science.
 • Rupke S. “Over Goldendoodles.” SwissRidge Kennels.
 • Smith F, et al. “Over Golden Retrievers/GRCA’s standpunt over Goldendoodles.” Golden Retriever Club van Amerika.
 • Thomas R, et al. “Geschiedenis van de poedel.” The Poodle History Project.
 • Schalamon J, et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrics.
 • Adams VJ, et al. 2010. Methodes en mortaliteitsresultaten van een gezondheidsonderzoek bij raszuivere honden in het Verenigd Koninkrijk. Journal of Small Animal Practice.