Hoe leer je een puppy niet te bijten?

hoe een puppy te stoppen met bijten

Een puppy leren niet te bijten kan een hele klus lijken, maar met onze tips en adviezen heb je dit probleem in een mum van tijd opgelost. De bijtfase van een puppy kan moeilijk zijn, vooral als je het gevoel hebt dat je puppy je aanvalt. Ik ga je laten zien hoe je een puppy kunt laten stoppen met bijten zonder geweld te gebruiken of je puppy bang te maken.

We zullen kijken naar het verschil tussen puppyspel en agressief puppybijten. En we kijken naar verschillende soorten bijten. Een pup die in handen bijt, heeft een andere aanpak nodig dan een pup die in gezichten bijt, bijvoorbeeld. We kijken ook naar puppy’s in verschillende stadia van hun ontwikkeling. In het algemeen zijn bijtproblemen van 3 en 4 maanden oud het ergst, maar een puppy van 6 maanden die nog steeds mensen bijt is een urgenter probleem.

Inhoud

U komt te weten hoe u een puppy sneller kunt laten stoppen met het bijten in uw vingers en meubels, en we geven u tips en technieken die u helpen om het ergste van die puppybijters te voorkomen. Als het de pootjes van uw puppy zijn die worden gebeten in plaats van u, hebt u dit artikel nodig!

Mijn puppy stopt niet met bijten – ik heb alles geprobeerd!

Ik voel je pijn! Je hebt waarschijnlijk mensen om je heen die je vertellen dat dit ‘normaal’ is, en dat je pup ‘er wel overheen zal groeien’. Maar als je pup veel bijt, voelt dat verkeerd! De pup is gek, gedraagt zich als een dolle pup, en het bijten is uit de hand gelopen.

Als uw puppy blijft bijten en niet stopt, is het normaal dat u zich afvraagt wat er mis is met uw puppy en dat u zich afvraagt of het gedrag van uw puppy normaal is. En wat dat betreft kan ik u geruststellen.

Ik kan u ook geruststellen dat u zich hoogstwaarschijnlijk niets verbeeldt als u denkt dat het gedrag van uw pup extremer is dan dat van andere pups. Sommige puppies zijn moeilijker te beheren en sommige pups doen overmatig bijten in vergelijking met anderen. Maar gelukkig kunnen we dat oplossen. Dus hou vol!

Er zijn een aantal manieren waarop sommige puppies zich gedragen waardoor de puppy bijt fase veel erger wordt.

 • Grommen en snauwen
 • Herhaalde aanvallen
 • Harde beten en bloed trekken

Niet alle pups doen deze dingen, maar als ze dat doen, maakt het ze moeilijker om mee om te gaan! Laten we ze stuk voor stuk bekijken, voordat we overgaan tot enkele oplossingen. Het zal gemakkelijker zijn een puppy te leren niet te bijten als u de triggers begrijpt die het bijten in gang zetten, en begrijpt hoe u het individuele gedrag van uw eigen puppy kunt beheersen.

Puppy bijten en grommen

Een ding dat mensen die een nieuwe puppy in de familie hebben vaak zorgen baart, is het gegrom dat gepaard gaat met puppybijten. Het klinkt afschuwelijk. Grote snauwen en snauwen begeleiden het bijten en de puppy kan er heel demonisch uitzien als hij zich vastgrijpt aan je huid of kleren. Trekkend met alle kracht die hij kan opbrengen.

Negenennegentig van de honderd keer is dit volkomen normaal spelbijten. Sommige puppies vinden het gewoon leuk om veel lawaai te maken terwijl ze spelen. Maar om je gerust te stellen, zullen we zo meteen kijken hoe je specifiek onderscheid kunt maken tussen agressief bijten en puppy speelbijten.

Herhaalde aanvallen

Als je puppy dit doet, weet je wat ik bedoel. In principe komt de pup gewoon steeds weer terug. Onophoudelijk, aanval na aanval.

Als je ze wegduwt lijkt het alleen maar erger te worden. Dit is erg vermoeiend en kan nieuwe puppy-ouders een gevoel van hulpeloosheid en ontreddering geven.

Dit soort gedrag laat zien dat uw pup zelfverzekerd en vastberaden is. Beide geweldige kwaliteiten in een hond. We moeten die kwaliteiten alleen kanaliseren in een meer passend gedrag. Daarover praten we hieronder in het trainingsgedeelte.

Mijn puppy bijt hard

Puppy’s bijten hard en dat doet pijn. En sommige puppies bijten veel harder dan anderen. Zelfs tot het punt dat ze de huid breken en bloed aftappen.

Ten eerste wil ik u geruststellen dat uw puppy, zelfs met 8 weken oud, geleerd heeft zijn beet te matigen tijdens het spelen. Puppy’s hebben krachtige kaken, ontworpen om door vlees te scheuren en botten te verbrijzelen. Wie zijn puppy een rauw dieet geeft, weet dat zelfs een 8 weken oude puppy van een middelgroot ras botten ter grootte van uw pink kan verbrijzelen. Maar hoewel het pijn doet als hij in je vingers bijt, is het geen ernstige of verpletterende beet. Hij is aan het proberen voorzichtig te zijn. Hij is er alleen nog niet zo goed in.

Er zijn een aantal redenen waarom sommige puppy’s te hard bijten en die zullen we hierna bekijken, maar laten we eerst kijken naar wat u misschien geneigd bent te doen, of wat u tot nu toe misschien hebt geprobeerd te doen, om het bijten van uw puppy te stoppen.

Hoe een puppy leren niet te bijten met discipline

Niemand wil zijn puppy pijn doen, maar als ze worden aangevallen, komt het vaak voor dat wanhopige puppy-ouders vragen hoe ze een puppy kunnen straffen voor bijten. Zoals u misschien al hebt ontdekt, zijn puppy’s taai en veel puppy’s zullen gewoon terugslaan na een tik of een duw.

Een puppy fysiek disciplineren werkt niet, tenzij het ernstig genoeg is om een puppy echt bang te maken of te verwonden. En wat belangrijk is: van straf (verbaal of fysiek) is aangetoond dat het de agressie bij honden vergroot. Het is dus belangrijk dat we alternatieven vinden.

Mijn puppy stopt niet met bijten als ik gil!

Sommige puppy’s stoppen met bijten als u een luide gil laat horen. Het idee is dat de pup schrikt van het plotselinge geluid, waardoor het blaffen wordt onderbroken en u de kans krijgt de pup af te leiden met een alternatief spel.

Helaas werkt dit niet altijd en kan het meer prikkelbare puppy’s nog erger maken! Gelukkig hebben we nu een aantal geweldige, zeer effectieve alternatieven voor straffen en gillen.

Ons systeem houdt in dat we ons richten op de andere betekenis van het woord discipline: als opvoeding, in plaats van als straf. Wat we gaan doen, is een combinatie van zowel management als training. Dus we laten jullie allebei zien hoe je voorkomen puppy bijten, en, hoe train je je puppy om niet te bijten in eenvoudige stappen. Laten we eerst eens kijken waarom puppy’s de mensen die van hen houden bijten.

Waarom bijten puppy’s?

Uw puppy wordt vrijwel zeker niet echt agressief. Er zijn veel mogelijke redenen waarom puppy’s bijten. Deze omvatten:

 • Tandjes
 • Speel
 • Van een mondig ras zijn
 • Over opwinding

Wanneer stoppen puppies met bijten en tanden krijgen

Puppy bijten kan verergeren als gevolg van doorkomende tandjes. Tandjes maken de mond van een puppy soms pijnlijk en jeukerig en bijten op speelgoed, meubels en zelfs uw vingers, kan een puppy verlichting geven.

Puppy’s knippen hun eerste set tanden voordat ze gespeend worden en hun moeder verlaten. De tandjes die u ziet, zijn eigenlijk de volwassen tanden die doorkomen. Het doorkomen van de tanden is voltooid als ze ongeveer 7 maanden oud zijn, maar veel puppies zijn al eerder gestopt met bijten. Veel pups zijn met zes maanden volledig gestopt met bijten en het bijten neemt meestal af tegen de tijd dat de pup vijf maanden oud is. Dit is het geval als de pup op de juiste manier wordt behandeld.

U kunt zeker helpen door uw puppy kauwspeeltjes te geven terwijl ze hun volwassen tanden aan het knippen zijn, maar het is waarschijnlijk dat tandjes geen grote rol spelen in de meeste huizen waar puppybijten een groot probleem is. Verreweg de grootste oorzaak van bijten is puppy-spel.

Puppy spelen bijten

Puppy’s bijten elkaar van nature tijdens het spelen, en wanneer u uw puppy mee naar huis neemt, zal hij hetzelfde bij u doen. Voor hem is het allemaal een spel, en hij heeft er geen idee van dat het u pijn doet of van streek maakt.

Puppy’s die te hard bijten zijn vaak ook prikkelbaarder en impulsiever dan puppy’s die zachtaardiger zijn. Dit betekent dat uw management van de puppy zich sterker zal richten op het verminderen van het opwindingsniveau en het kalmeren van uw puppy. En daar help ik u bij.

Mondige Hondenrassen

Sommige hondenrassen zijn mondiger dan andere. Herdershonden en sporthonden, zoals Duitse Herders en Labs, zijn als pup meer bijterig dan die van rassen die hun mond niet zoveel gebruiken. De bijtfase van de Duitse herder kan langer duren dan bij andere rassen, en omdat ze groter zijn, kan het ook pijnlijker aanvoelen. Vooral als ze uiteindelijk bloed trekken.

Uw puppy bijt misschien meer dan de puppy van uw buurman, omdat die van nature van een guitiger ras is. Maar alle puppies bijten tot op zekere hoogte.

Bijten bij opwinding

De grootste factor die bijdraagt aan spelenderwijs bijten is overprikkeling. Dus een meer opgewonden puppy zal meer bijten dan een rustiger puppy. En elke pup zal meer bijten als hij overprikkeld of zeer opgewonden is door zijn omgeving. Dit geldt ook voor puppy’s die bijten als ze eten uit je vingers pakken. Een puppy in een heel nieuwe situatie waarin hij weinig vertrouwen heeft, kan bijten als u hem een snoepje geeft, ook al bijt hij thuis niet.

Je zult merken dat we agressie niet genoemd hebben in die lijst van bijtoorzaken. En de reden daarvoor is dat het zo zeldzaam is dat een heel jonge pup bijt uit agressie. Laten we dat eens nader bekijken en u geruststellen.

Mijn puppy doet me pijn

Puppybeten kunnen pijn doen. Daar bestaat geen twijfel over. Maar dit betekent niet dat er iets mis is met je puppy of dat ze zullen uitgroeien tot een agressieve hond. Spelbijtende puppy’s bijten hard en grommen fel. Sommige pups trekken wel eens bloed. Maar dit zijn normaal gesproken geen woeste of verpletterende beten en de pup heeft er duidelijk plezier in. Terwijl angst aan de basis ligt van alle hondenagressie en een angstige pup heeft geen plezier.

Fel maar leuk!

De spelbijtende puppy lanceert zichzelf op het doelwit van zijn beet. Of het nu uw pantoffels zijn of uw vingers, met evenveel enthousiasme als hij met zijn staart zwaait, waarbij hij zich onverbiddelijk vasthoudt en herhaaldelijk grijpt als het voorwerp van hem wordt afgenomen. Dit alles, hoe schokkend het ook lijkt, is normaal en is geen teken dat uw puppy een agressieve hond wordt!

De puppy die een reden tot bezorgdheid is, is de puppy die bang is. Want hoewel pups zelden bijten door agressie, kan de nerveuze pup agressief worden als hij volwassen wordt.

Is mijn puppy bang?

Een bange puppy kan bijten en bange puppy’s kunnen uitgroeien tot bange volwassen honden, dus dit is iets wat u snel moet aanpakken. U weet dat uw puppy bang is omdat hij eerst zal proberen te vermijden waar hij bang voor is.

Hij zal uw slippers of vingers, of uw mouwen niet achtervolgen, maar kan proberen zich in zijn bed of onder het meubilair te verstoppen en kan bijten als u hem uit zijn schuilplaats probeert te halen. Een echt bange puppy zal soms een kenmerkende muskusachtige geur verspreiden.

Dit verstoppen, en terugtrekken, en de bange geur zijn waarschuwingstekens dat u uw puppy erg bang hebt gemaakt, of dat u een slecht gesocialiseerde puppy hebt gekocht. In deze situatie moet u onmiddellijk gespecialiseerde hulp inroepen. Uw dierenarts moet u kunnen adviseren.

Voor de overgrote meerderheid van de puppy-eigenaren is bijten dan normaal puppygedrag. En voordat u aan een oplossing gaat werken, is het goed om duidelijk te weten wat er met uw eigen puppy aan de hand is. Waarom bijten puppy’s dan zoveel? Laten we dat eens uitzoeken.

Waarom bijt mijn puppy?

Om de oorzaak van het bijten van uw puppy te achterhalen, moet u nadenken over wat er gebeurt vlak voordat hij begint te bijten. Was u hem aan het plagen met een speeltje? Had u uw handen rond het gezicht van de puppy? Gaf u lekkers aan de pup?

Droeg u pluizige pantoffels, Had u een lang kledingstuk over de vloer gesleept? Had de puppy met kinderen gespeeld? Het achterhalen van de reden van hun bijten kan u helpen het probleem op te lossen, en helpt absoluut bij het vermijden van situaties die het in gang zetten terwijl ze nog klein zijn.

De kans is groot dat uw puppy bijt tijdens ruw spel, of probeert u of uw kinderen bij ruw spel te betrekken. En we zullen het zo meteen hebben over alternatieven voor ruw spel. Maar misschien vraagt u zich af of u zich geen zorgen moet maken en moet wachten tot uw puppy uit deze fase is gegroeid. Misschien komt alles goed als u gewoon niets doet?

omgaan met puppybijten

Is het normaal dat puppy’s bijten

Het antwoord hierop is 100% ja! Alle puppies bijten. Allemaal. En u moet echt gerustgesteld zijn dat er waarschijnlijk helemaal niets abnormaals aan het bijten van uw pup is.

En het goede nieuws is, dat het een fase is die veel sneller voorbij zal gaan als u een paar eenvoudige stappen neemt die hieronder worden uiteengezet.

Groeien puppy’s uit met bijten?

Tot op zekere hoogte is bijten een fase die veroorzaakt wordt door de natuurlijke speelsheid van puppy’s en het doorkomen van tandjes. En het is een fase waar puppies overheen groeien. Sommige pups stoppen met bijten met heel weinig inbreng van hun familie. Wat geweldig is.

Maar dit gebeurt niet bij iedereen. En sommige kleine pups worden zo overprikkeld en zo bijtgraag als ze overprikkeld zijn, dat mensen uiteindelijk de pup vermijden en er niet in slagen die zo belangrijke band op te bouwen.

Het is dus belangrijk om pro-actief te zijn bij het verminderen van bijten. En om te weten hoe je het bijten van een hond kunt stoppen als hij het stadium van jonge pup voorbij is. En de meesten van ons zullen baat hebben bij de onderstaande technieken om de dag waarop het bijten voorbij is te bespoedigen. Dus hoewel bijten een essentieel onderdeel is van het hebben van een babyhond, is het iets wat je moet verwerken en op de juiste manier moet aanpakken.

Als mensen hem opwinden, of belonen voor aandachtzoekend gedrag dan kan het bijten aanhouden. En het kan een veel groter probleem zijn bij grotere, sterkere pups dan bij kleine. Daar komen we zo op terug. U kunt het punt waarop uw puppy helemaal niet meer bijt, bespoedigen door wat ‘niet bijten’-training.

Puppy bijten – bijtremming

Dit vermogen, dat uw puppy heeft, om de kracht van zijn kaken tijdens het spel te matigen, wordt bijtremming genoemd. Het is iets dat zijn moeder hem begon te leren toen hij nog maar een paar weken oud was. En nu is het uw beurt om het over te nemen en het trainingsproces te voltooien.

Hoe een puppy stoppen met bijten

We gaan de twee verschillende aspecten bekijken van het stoppen met bijten van uw puppy. We kunnen fysiek voorkomen puppies bijten en we kunnen trainen puppies niet te bijten. Beide zijn goede strategieën. Het is handig om te weten welke strategie te gebruiken in welke situatie.

Preventie is belangrijk wanneer u niet kunt trainen of wanneer de pup oververmoeid of overprikkeld is. Of wanneer kinderen overstuur raken, of bezoekers uw pup opwinden.

Wat te doen wanneer een puppy bijt

Preventie bestaat meestal uit het onderbreken van het bijtgedrag voordat het op gang komt, dus zodra u ziet dat de puppy opgewonden raakt en begint te bijten. U moet de puppy omleiden naar een alternatief en meer aanvaardbaar gedrag, zoals kauwen op een speeltje. Of u moet hem tijdelijk scheiden van zijn speelkameraadjes. Of dat nu u, uw kinderen of andere honden zijn.

In milde gevallen kunt u misschien gewoon een speeltje in de bek van uw bijtende puppy stoppen en hem daaraan laten trekken in plaats van aan uw vingers. Als uw puppy behoorlijk opgewonden raakt, is dat misschien niet mogelijk, en zult u wat fysieke ruimte tussen u in moeten zetten.

Als u met de pup op de grond ligt, ga dan staan. En als u staat, draai u dan om en loop weg van de pup. Als hij volgt en weer begint te bijten stap dan over een barrière zodat hij niet bij u kan komen. Dit is waar hondenhekjes erg handig zijn bij kleine puppy’s. Een standaard babyhekje werkt prima voor de meeste hondenrassen.

Beheer van de puppy

Mogelijk moet u uw bijtende puppy oppakken om hem van het toneel te verwijderen (als hij bijvoorbeeld uw kinderen bijt in plaats van u). Als hij uw handen en kleren bijt terwijl u hem in bedwang probeert te houden, zet hem dan even aan de andere kant van een barrière of in zijn bench of puppybox.

Hoewel de puppy er wel van leert, zijn dit nuttige managementtechnieken waarmee u de situatie onder controle kunt houden. Ze helpen u om uw puppy rustig te houden, en voorkomen dat het bijten escaleert door opwinding.

Overprikkelde puppy’s

Spelenderwijs bijten van puppy’s houdt rechtstreeks verband met opwinding. Hoe opgewondener uw puppy wordt, hoe meer en hoe harder hij zal bijten. En hoe moeilijker het zal zijn om hem te onderbreken en af te leiden. Een puppy hyper krijgen en ’s nachts te maken krijgen met bijten komt vooral voor als u familieleden thuis hebt die haar gemist hebben en willen spelen. Dit is vaak het geval als uw puppy kinderen bijt.

Hoe een puppy stoppen met bijten wanneer hij opgewonden is

Ruw spel windt puppy’s op en luidruchtig spel ook. Kinderen hebben de neiging te piepen als ze spelen en worden erg fysiek met puppies.

Een van de eerste regels die we allemaal moeten leren als we met honden spelen, vooral met grote honden, is om op te staan en stil te staan als het spel te veel wordt. Dit rechtop staan is een lichaamstaalsignaal van de hond en betekent ‘het spel stopt nu’.

Puppy time out

Puppy’s begrijpen het begrip “time out” niet zo goed als kinderen. Maar soms is het nodig om de puppy van zijn speelkameraadjes te scheiden en het spel te beëindigen. En dat kan betekenen dat de puppy een paar minuten in zijn bench moet en de kans moet krijgen om te kalmeren.

hoe uw puppy te stoppen met zo hard te bijten

Hoe leer je een puppy niet te bijten door voorzichtig te spelen?

Het is ook belangrijk dat u de hoeveelheid tijd die uw puppy doorbrengt met mensen die hem overprikkeld krijgen in de hand houdt. Hieronder vallen meestal kleine kinderen. En waarschijnlijk ook een deel van uw bezoekers die het gewoon niet kunnen laten om met de puppy op de grond rond te spartelen.

De beste manier om het bijten van een puppy te stoppen snel, is om te stoppen met fysieke spelletjes. Dat omvatte het met uw handen door de vacht op de buik van uw puppy woelen, de puppy rondduwen of trekken, en de puppy plagen met speeltjes in de buurt van hun gezicht en ze weggrissen.

Beperk dergelijk spel en roep het een halt toe als uw puppy bijt. Bij honden van middelgrote tot grote rassen is lichamelijk ruw spel geen goed idee. Het kan ertoe leiden dat honden mensen omstoten of bespringen, wat geen van beide erg prettig is.

Stoppen met spelen als het ruw wordt is een goede beheersstrategie en het is ook een vorm van training. Na verloop van tijd leert uw pup dat hij door bijten en ruw spel zijn speelkameraden verliest en dat mensen gewoon weggaan als hij gemeen doet.

Verschillende soorten bijten

Niet alle puppy’s bijten op dezelfde manier. Sommige pups zijn geobsedeerd door het bijten in de voeten van mensen, andere door het bijten in de handen. Sommige pups happen naar gezichten, en andere bijten naar de riem of grijpen naar lekkers. Kijk eens hoe wij met deze specifieke problemen omgaan

Hond bijt in voeten tijdens het wandelen

Een puppy die voeten bijt is een van de meest voorkomende problemen in de eerste weken, maar het kan langer aanhouden. Dit is een vorm van spelbijten die voorkomt bij pups die erg getriggerd worden door beweging. En natuurlijk kun je niet rondlopen zonder te bewegen! Er zijn echter verschillende dingen die je kunt doen.

Doe de pluizige slippers een paar weken weg en stop je veters in. Draag ook een paar weken schoenen in plaats van blote voeten.

Triggerpoints voor bijten zijn vaak wanneer je een kamer binnenkomt of verlaat. Vooral als je daarvoor over een hekje stapt. Houd een potje brokjes bij de hand en gooi een paar stukjes achter je aan vlak voordat je de kamer verlaat. Dit leidt de pup af en helpt de gewoonte te doorbreken.

Puppy bijt in handen

De eerste stap om een puppy te laten stoppen met handen bijten, is nadenken over hoe u met uw puppy omgaat. Zorg ervoor dat u spelletjes vermijdt waarbij u de puppy duwt of trekt, of uw handen om zijn mond en gezicht legt.

Bewaar aaien en strelen voor als je puppy slaapt en ontspannen is, niet voor als ze speels of opgewonden zijn. De onderstaande trainingsoefening laat u zien hoe u een puppy kunt laten stoppen met bijten in uw handen als u hem gaat verzorgen of aanlijnen.

Hoe een puppy leren niet te bijten

Het idee van deze oefening is om een puppy te leren accepteren dat hij op welke manier dan ook geaaid en gehanteerd wordt, zonder ons met zijn tanden te raken. U moet een gebeurtenismarkering kiezen die uw puppy vertelt dat u het goed vond wat hij net deed. De gebeurtenismarkeerder is een kenmerkend geluid. Ik stel voor dat u het woord “JA” gebruikt, maar een clicker is ook een uitstekende keuze. Hij krijgt een beloning onmiddellijk na de markering, en geen beloning als hij het niet hoort.

Dus bijvoorbeeld – als je je hand uitsteekt in de buurt van zijn gezicht en hij gaat je vingers knijpen of zelfs bekken, zeg je niets – haal gewoon je hand weg. Maar als je je hand uitstrekt naar zijn gezicht en hij zit stil en probeert je niet te bekken, dan zeg je JA en geef je hem een traktatie. Uw doel is uw puppy over zijn gezicht en oren te kunnen aaien.

Zelfs rond zijn mond, zonder dat hij een poging doet u te bijten. Maar verwacht niet dat u dat in één keer voor elkaar krijgt. Je zult moeten beginnen met iets minder uitdagends, zoals een zachte beweging van je hand in de buurt. U kunt het hem ook gemakkelijker maken door met deze training te beginnen wanneer hij rustig en niet afgeleid is. Later zul je het kunnen doen als hij speelser is en zelfs als hij opgewonden is. Maar hou het voor nu eenvoudig.

Geen Bijt Training Oefening

Hier is een samenvatting van de eerste fasen

 • Krijg de aandacht van uw puppy
 • Beweeg uw hand naar hem toe in de richting van zijn snuit, maar niet dicht bij hem.
 • Als hij zijn mond naar je hand beweegt, haal je je hand weg en probeer het opnieuw met meer afstand tussen jullie.
 • Als hij je hand negeert zeg dan JA en geef hem een snoepje (leg het op de grond).

Als hij je hand niet kan weerstaan, hoe ver die ook weg is, houd dan een traktatie boven zijn hoofd in je rechterhand en beweeg je linkerhand naar hem toe terwijl hij zich op de traktatie concentreert. Dit is een soort ‘lokken’ en u wilt het niet te vaak doen – u kunt meer te weten komen over lokken in ‘fase één hondentraining’. Het kan een goede manier zijn om de training op gang te brengen, zodat u de kans krijgt om JA te zeggen en de pup de kans te geven om te leren wat u wilt dat hij doet.

Tijdens de volgende sessies kunt u eraan werken om uw hand steeds dichter bij de puppy te brengen. Totdat u de zijkanten van zijn gezicht borstelt zonder dat hij een poging doet om u te bijten of te bijten.

Ga verder met het aanraken en vasthouden van zijn halsband, het aaien van zijn oren, het verzorgen van hem, het onderzoeken van zijn poten enzovoort, waarbij u hem steeds beloont voor het juiste gedrag. Telkens als het grommen terugkomt, gaat u terug naar een punt waar hij kan slagen en gaat u weer langzamer vooruit. Onthoud dat het trainen van een puppy om niet te bijten een proces is, geen eenmalige gebeurtenis. Pak het stap voor stap aan.

Hoe een puppy leren niet te bijten door remming

Sommige deskundigen vinden dat puppy’s een week of twee zachtjes mogen happen en zelfs bijten, voordat ze helemaal niet meer mogen bijten. Volg gewoon de instructies voor het beheersen van uw puppy (hierboven) wanneer hij bijt hard. Maar sta hem toe je te beffen als hij zachtjes bijt zonder veel druk.

Dit is een geweldige manier om een hond een uitstekende controle over zijn mond te leren. Na een paar weken hiervan, kunt u overgaan tot de trainingsoefening die ik in het vorige hoofdstuk heb geschetst.

Maar mijn Puppy is nog steeds Bijten

Als u last heeft van puppybijten van 4 maanden oud, puppybijten van 5 maanden oud, of zelfs puppybijten van 6 maanden oud, kunt u zich zorgen gaan maken. U hebt misschien het gevoel dat hij er nu overheen gegroeid zou moeten zijn. De oudere bijtende puppy is een iets ander probleem en dat zullen we hieronder bekijken.

5 maanden tot 6 maanden oude puppy bijten

Omgaan met een 9 weken oude puppy die bijt wordt normaal geaccepteerd. Als een pup van twee maanden bijt, zucht je, kijk je hem liefdevol aan en werk je het probleem uit. Maar als een puppy van 6 maanden nog steeds bijt, kan dat frustrerend zijn. Je dacht dat ze er nu wel overheen zouden zijn gegroeid!

Als een pup van 8 of 9 maanden nog steeds bijt, is dat een beetje zielverwoestend voor de familie die al zo lang lijdt. Maar wees ervan verzekerd dat dit nog steeds binnen de grenzen van het normale valt. Vooral voor bepaalde rassen. Labpups bijvoorbeeld kunnen wat langer doorbijten dan andere, rustiger honden.

Wanneer stopt mijn pup met bijten?

Niet veel puppy’s bijten nog op een lastige manier als ze vijf of zes maanden oud zijn, dus als u niet nog steeds ruwe fysieke spelletjes met uw puppy speelt, kunt u tegen die tijd enig respijt verwachten.

Maar de pups die met zes maanden of ouder nog steeds bijten, baren hun eigenaren meestal veel zorgen.

Oudere pups die spelenderwijs bijten, hebben vaak geleerd dat ze daardoor veel aandacht krijgen. Ze hebben ontdekt dat mensen piepen en schreeuwen en worden behoorlijk boos.

Hoe laat je een hond stoppen met bijten – 6 maanden en ouder

Soms duwen en duwen deze mensen de hond in het rond, wat jonge honden best leuk vinden als ze aan het spelen zijn. Voor deze honden is het belangrijk dat u alle fysieke spel stopt, met alle gezinsleden. Als een puppy hard in uw handen bijt als u zijn spel probeert te onderbreken. Of als een oudere pup uit de hand loopt en naar kleding bijt, moet u uw pup een tuigje en een huislijn (een korte slepende riem) omdoen. Zo kunt u uw puppy onder controle houden en hem naar een kalmerende plaats brengen, zonder hem te hoeven aanraken.

U kunt gewoon het uiteinde van de lijn oppakken en hem wegleiden. Oudere bijtende puppy’s zijn vaak fel en verveeld. En de beste aanpak om toekomstige episodes van slecht gedrag te voorkomen is een gestructureerd programma van training en interessante activiteiten. Een professionele hondentrainer die moderne positieve trainingsmethoden gebruikt, kan u daarbij helpen.

Hoe met puppy spelen zonder bijten aan te moedigen

Omgaan met een bijtende puppy betekent niet dat u helemaal moet stoppen met spelen met uw puppy. Integendeel, u moet waarschijnlijk vaker met uw puppy spelen, maar op een meer gestructureerde manier.

En dat betekent samen puppyspelletjes spelen

Puppyspelletjes zijn uiterst eenvoudige en leuke oefeningen die u met uw puppy kunt doorwerken en die de geest van uw puppy bezighouden, verveling voorkomen en de basis leggen voor formelere trainingsoefeningen later.

U kunt meer te weten komen over Puppy Games op onze trainingssite Dogsnet.com

Hoe leert u uw puppy niet te bijten?

Richt u op het kalm houden van uw bijtende puppy, vermijd ruw lichamelijk spel, en richt het bijten op geschikt speelgoed en activiteiten. Besteed wat tijd aan de hierboven beschreven trainingsoefening. Speel elke dag gestructureerde spelletjes met uw puppy om hem een betere manier van interactie met u aan te leren. U zult niet alleen het bijten verminderen, maar ook het vertrouwen van uw puppy in de omgang met u opbouwen en de band tussen jullie versterken.

Wanhoop niet, dit is een voorbijgaande fase. Deze tips over hoe je puppy te stoppen met bijten zullen helpen. De eerste paar weken kunnen zwaar zijn met een vastberaden bijter in huis, maar u zult er doorheen komen en er aan de andere kant uitkomen. Over een paar maanden zal deze moeilijke periode een verre herinnering zijn.

Meer puppy vragen? Volg de links hier voor hulp!

Referenties en verder lezen

 • Koda, N. 2001 Ongepast gedrag van potentiële blindengeleidehonden en copinggedrag van menselijke opvoeders. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap
 • Ciribassi,J DVM. 2009 Stimuleer goed spel – geen fysieke correctie – om puppybijten te behandelen. Diergeneeskunde
 • American Veterinary Society of Animal Behavior