Hoe leer je een hond springen?

Ontdek hoe hoog een hond kan springen!

Als je wilt weten hoe je een hond kunt leren om over obstakels of door hoepels te springen, of zelfs in en uit de auto, dan ben je hier aan het juiste adres.

Wie op zoek is naar informatie over het voorkomen dat zijn hond op mensen springt, moet naar dit artikel gaan.

Dus, vandaag gaan we bekijken hoe je een hond op verschillende manieren kunt leren springen.

We gaan ook bekijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je hond veilig springt zonder zichzelf of iemand in zijn omgeving pijn te doen.

Principes van hondensprongtraining

Het vermogen om goed en veilig te springen berust op verschillende belangrijke factoren.

Deze omvatten vertrouwen, kracht en vaardigheid.

Alle drie spelen een rol.

De potentiële grenzen van het springvermogen van uw hond worden mede bepaald door zijn ras en grootte, en door de individuele lichaamsbouw die hij van zijn ouders heeft geërfd.

Ontdek hoe je een hond leert springen zoals deze gele Lab

De Labrador Bella van de auteur springt op een omgevallen boom

Sommige hondenrassen zijn beweeglijker en krachtiger dan andere. En er is variatie tussen individuen van hetzelfde ras.

Een paar hondenrassen moet je waarschijnlijk nooit leren of laten springen. En die zullen we bekijken als we kijken naar de veiligheid van het springen.

Vaardigheid wordt verworven door oefening en goede training, en vertrouwen wordt opgebouwd door ervoor te zorgen dat honden veel vaker succes ervaren dan dat ze falen.

En door ervoor te zorgen dat springtraining altijd gepaard gaat met veel plezier.

Hoe hoog kan een hond springen?

De meeste honden zullen moeite hebben om over een zes voet hoge schutting te springen. Bij werkproeven is zes voet de maximale hoogte voor de schaalwandtest.

En als een ruwe richtlijn, wordt van honden verwacht dat ze drie keer hun eigen hoogte proberen.

Maar vergeet niet dat deze honden getraind zijn om de taak te volbrengen.

Enkele honden, vooral met training, militaire en diensthonden bijvoorbeeld, kunnen een muur of hek van meer dan zes voet hoog aanpakken.

Het soort springen dat hierboven wordt besproken omvat contact met de hindernis – het is een klauteren, eerder dan een zuivere sprong.

Hoogtes in behendigheids- en gehoorzaamheidsproeven waarbij een hond een horizontale paal moet overwinnen, die valt als hij wordt aangeraakt, zijn lager.

Maximale hoogte in een reguliere klasse in AKC agility klassen is 26 inches. Met kleine honden die lagere hoogtes krijgen dan grotere honden.

Desondanks zijn veel kleine honden uitstekende springers.

Hoe hoog kunnen honden springen? Deze spaniël kan vele malen haar eigen hoogte springen

De cocker spaniel (Engels werkras) op deze foto is een van mijn honden en ondanks haar gewicht van slechts 22 pond kan ze bijna alles springen wat mijn Labradors kunnen.

Hoe ver kunnen honden springen?

Honden zijn ook in staat tot verspringen – afstanden tot negen voet over een reeks lage hindernissen – in wedstrijden.

Verspringen is een nuttige vaardigheid voor elke hond die in zware omstandigheden buiten moet werken, en stelt honden in staat zowel brede als hoge hindernissen te nemen.

springende hond - het verspringen

Waarom uw hond leren springen?

Springen bouwt kracht op, en is als onderdeel van een reeks gevarieerde vormen van lichaamsbeweging een goede manier om de conditie van uw hond te verhogen.

Springtraining vereist ook interactie tussen een hond en zijn geleider, en helpt de band van vriendschap en vertrouwen tussen u en uw hond te verdiepen.

Een grotere hond leren springen, kan een ruggenspanner zijn voor zijn eigenaar. Op zijn minst moet een volwassen hond in staat zijn in en uit uw auto te springen.

Springen op commando is een indrukwekkende vaardigheid bij een hond van elke grootte en zelfs kleine honden zullen genieten van het leren springen over een kleine hindernis of door een hoepel.

Kunnen alle honden springen?

Nee. Helaas mogen sommige honden nooit deelnemen aan springactiviteiten. Daartoe behoren veel rassen waarbij de natuurlijke verhouding tussen de beenlengte en de ruglengte van de hond is aangetast.

Om zijn ruggengraat tijdens fysieke activiteit te beschermen, heeft een hond een beenlengte nodig die overeenkomt met de afstand tussen zijn voorpoten en zijn achterpoten.

Als je een teckel of ander ras hebt met een lange rug en korte poten, zijn springlessen waarschijnlijk niets voor hem. Het risico op ruggengraatletsel is te groot. Raadpleeg eerst uw dierenarts als u niet zeker weet of uw hond geschikt is voor springtraining.

Sommige andere gezondheidsaandoeningen of blessures kunnen het springen uitsluiten en u zult ook rekening moeten houden met de leeftijd van uw hond. We zullen zo meteen dieper ingaan op de veiligheid

Welke hondenrassen springen het best?

Bij wedstrijden waar springvermogen noodzakelijk is, zoals werkproeven, behendigheid en jachthondenwerk, zullen de herders- en jachthondenrassen uitblinken.

Border collies en spaniels zijn vaak de sterren van de behendigheidsring, terwijl Labradors en Duitse Herdershonden voorop lopen bij Working Trials.

Hoe train je een hond om te springen - met veiligheidstips en advies

Jachthonden die als jachtbegeleiders werken en aan veldwedstrijden deelnemen, hebben een indrukwekkend springvermogen.

Maar veel andere hondenrassen en honden van gemengde rassen kunnen met enige oefening en training uitstekende springers worden.

Laten we het nu wat meer over veiligheid hebben.

Honden springen veiligheid

Springen is potentieel gevaarlijk. Om een aantal redenen.

Ten eerste omdat een hond die over potentieel gevaarlijke obstakels springt gemakkelijk gewond kan raken.

Het aanleren van honden om over hekken te springen bijvoorbeeld, moet voorzichtig gebeuren, want op een dag kom je een hek van prikkeldraad tegen.

Honden die over prikkeldraad springen raken vroeg of laat onvermijdelijk gewond.

De beste manier om uw hond te behoeden voor dit soort letsel is ervoor te zorgen dat hij alleen op commando springt, en niet anders.

Gewrichten beschermen – puppy springen

Springen is ook potentieel gevaarlijk omdat het de spieren, banden en vooral de gewrichten van de hond belast.

Daarom beginnen we pas met springlessen als een hond klaar is met groeien. En we bouwen de hoogte die een hond springt geleidelijk op.

Springtraining is niet geschikt voor pups in de groei en veel deskundigen raden aan om honden pas te laten springen als ze ouder zijn dan een jaar.

Dit is vooral belangrijk bij grotere rassen die er langer over doen om volwassen te worden.
Een zes maanden oude dwergpoedel heeft zijn groei bijna voltooid, terwijl een zes maanden oude Labrador nog minstens zes maanden of langer doorgroeit.

Hoe leer je een hond springen

Zoals zoveel dingen is er meer dan één manier om een hond te leren springen.

De sleutel in alle gevallen is om de hoogte en de moeilijkheidsgraad van de sprong in kleine stapjes te verhogen. Zowel om het vertrouwen van de hond te behouden als om hem conditie en kracht te laten opbouwen.

Spieren kweken kost tijd, en uw hond zal de spieren moeten ontwikkelen die gebruikt worden bij het springen om hem kracht te geven en zijn gewrichten te beschermen.

Ik ga kijken naar twee enigszins verschillende trainingsmethoden

Verschillende soorten van springen

De manier waarop u uw hond leert springen kan afhangen van de reden waarom u wilt dat hij deze vaardigheid leert.

Veel honden leren springen omdat hun baasjes willen deelnemen aan Agility.

Hond gehoorzaamheid springt en hond behendigheid sprong training is erg leuk

Behendigheid is een geweldige hobby voor u en uw hond.

We gaan zo meteen dieper in op hoe u uw hond kunt leren ‘behendigheidsstijl’ te springen.

Anderen willen misschien dat hun retriever deelneemt aan de jachthondentraining en wij leren jachthonden vaak springen met behulp van apporten.

Als uw hond graag apporteert kunt u dit ook doen. Ik laat hieronder zien hoe.

Hoe bouw je een hondensprong

U moet een hondensprong maken of een of andere sprong kopen, waarop uw hond kan leren. Bij voorkeur eentje die je in hoogte kunt verstellen.

Ik raad je aan te beginnen met een eenvoudige hondenhindernis.

behendigheidssprong zoals op deze foto.

Als u er zelf een maakt, moet u ervoor zorgen dat de hond zich er niet aan kan bezeren als hij er niet uitkomt en de sprong op een van zijn poten vangt.

Afgezien van het veiligheidsaspect, als hij zich bezeert aan de sprong, zal dat hem ervan weerhouden te springen.

Ik gebruik soms ‘strobalen’ voor mijn geweerhonden, maar je kunt ook een soort provisorisch laag hek gebruiken.

Het spring commando

U moet een commando of cue-woord kiezen voor het springen. Vervolgens leert u uw hond wat deze cue betekent.

Ik gebruik de cue ‘over’, maar het maakt niet uit wat uw cue is, zolang u het maar bij dezelfde houdt, en mits het niet te veel klinkt als een ander woord dat u regelmatig in de buurt van uw hond gebruikt.

Laten we nu eens kijken naar het trainingsproces

De sprong lopen

De eerste stap is om de sprong zo laag mogelijk te laten lopen. Als u een behendigheidssprong heeft gekocht zet u de horizontale paal op de grond.

Loop dan met de hond aan de lijn vele malen over de sprong, tussen de rechtopstaande palen’.

Hij moet zich comfortabel voelen met het bewegen over en door dit nieuwe object, met u aan zijn zijde, voordat u het hem moeilijk gaat maken.

Hoe een hond leren springen in behendigheidsstijl

Als u de sprong ‘behendigheidsstijl’ traint, is de volgende stap het verhogen van de hoogte van de paal. Eerst maar een klein beetje, dus laat de stok op de laagste sport staan.

U gaat nog steeds met de hond over de sprong, waarbij u beiden tussen de twee palen doorloopt.

Nu, als de hond met een sprongetje over de paal is gegaan, kunt u uw cue-woord ‘over’ gaan toevoegen.

Zeg de cue als hij opstijgt, elke keer weer. Oefen het naderen van de sprong vanuit beide richtingen en met de hond aan weerszijden van u.

Oefen meerdere keren per dag, en verhoog in de loop van enkele dagen geleidelijk de hoogte van de sprong totdat het voor u moeilijk wordt om met hem mee te springen.

Ga nu weer terug naar de paal op de laagste hoogte, en begin met de hond aan de buitenkant van de sprong mee te springen. Zodat hij springt terwijl u rondgaat.

Met veel oefening zult u de hoogte van de sprong gestaag kunnen verhogen naarmate de vaardigheid en conditie van uw hond verbetert.

Hoe leer je een hond springen in de stijl van de revolverheld?

Als uw hond graag apporteert, en op commando voor u apporteert, kunt u hem leren ‘gun dog style’ te springen.

In het beginstadium moet u de hond veel oefenen om de sprong op het laagste niveau over te steken. met u aan zijn zijde Alleen dan moet je hem vragen er overheen te komen.

Hoe leer je een hond te springen zoals deze retriever?

U moet uw sprong ook zo plaatsen dat de hond er niet omheen kan, totdat de gewoonte om op commando te springen goed is ingeburgerd.

Dit komt omdat uw hond straks op afstand van u werkt en u er aanvankelijk voor moet zorgen dat hij zowel op de heenweg als op de terugweg over de sprong gaat.

Honden zijn niet dom en zullen de minst veeleisende route nemen als ze niet zeker weten wat er van hen gevraagd wordt.

Voeg de spring aanwijzing toe

Wanneer u vele malen met de hond hebt gewandeld, gedraafd en gerend over een lage sprong, kunt u beginnen met het toevoegen van uw cue.

Zeg ‘over’ telkens als de hond opstijgt. Oefen het springen met hem gedurende verschillende sessies.

Nu ben je klaar om te apporteren

De eerste apporteert over een sprong

Voor de eerste apporten ga je letterlijk recht tegen de sprong staan. Die moet lekker laag zijn.

Als u strobalen gebruikt, zoals ik, kunt u hem zelfs een paar keer laten apporteren terwijl hij op de sprong zelf staat. Ga dan direct voor de sprong staan.

Het idee is om de hond er geen twijfel over te laten bestaan dat elke keer dat hij vertrekt, de sprong zal worden overgestoken.

Gooi uw retrieves om een eindje buiten de sprong te landen.

Cue de hond ‘over’ als hij over de sprong gaat, en haal het apport bij hem op zodra hij weer voor je landt.

Afstand van de sprong toevoegen

Het vergroten van de afstand tussen u beiden, en de sprong, wanneer u de hond laat apporteren, moet heel geleidelijk gebeuren. Als u te snel gaat, zal hij een weg proberen te vinden, en misschien zelfs weigeren te springen.

Wanneer u met de juiste snelheid vordert, zal het leuk zijn voor zowel u als uw hond.

Als je problemen hebt, ga dan weer dichter bij de sprong staan en vergroot de afstand langzamer.

Als je de hoogte van de sprong verhoogt, ga dan weer een tijdje terug om de hond van heel dichtbij te sturen.

Hondje – door hoepels springen is leuk

Om je hond te leren door een hoepel te springen heb je een lokmiddel nodig – voedsel werkt het beste. Iets lekkers zoals een blokje kaas.

U kunt een hoelahoep of fitness hoepel gebruiken voor training – of u kunt er een kopen die gemaakt is voor honden

Bij het lokken moet je heel snel overschakelen op een handsignaal, zodat je niet aan het lokmiddel blijft hangen.

Je moet ook beslissen over je cue-woord. Je zou ‘door’ of ‘hoepel’ kunnen gebruiken. De keuze is aan jou.

Als je nog nooit een gedrag hebt gelokt, lees dan eerst Dog Lure Training – dat bespaart je veelgemaakte fouten.

Een hond leren door een hoepel te springen

Net als bij het springen van een paal beginnen we met een doorloop. Houd de hoepel voor de hond met de onderkant van de hoepel tegen de grond.

Steek uw hand vanaf de andere kant door de hoepel en lok de hond erdoorheen met het lekkers. Er komt nu geen springen aan te pas. En u kunt de hond belonen met het lekkers als hij door de hoepel is gegaan.

hoe leer je een hond door een hoepel te springen

Doe dit twee of drie keer dan verlies het lokaas zoals dit: Toon de hond uw lege hand, doe dan onmiddellijk alsof u hem lokt zoals voorheen. Zodra hij door de hoepel is beloont u hem uit uw traktatiezakje.

De beweging van uw hand door de hoepel in deze doen alsof lokbeweging kan geleidelijk je handsignaal worden. En na verloop van tijd kun je je verbale commando aanleren door het voor het handgebaar te plaatsen

Oefen met de hoepel op de grond totdat uw hond op uw handsignaal doorloopt, zonder lokmiddel. En begin dan een opening te introduceren tussen de onderkant van de hoepel en de grond.

Het is dan een kwestie van hoogte opbouwen. Hoe hoog je gaat hangt af van de grootte van je hond.

Ga nooit te ver, als je te hoog gaat en je hond haalt de sprong niet, dan wordt hij afgeschrikt en moet je misschien terug naar de grond.

Hoe een hond leren springen – samenvatting

Vergeet niet dat springen een belasting vormt voor de gewrichten en gewrichtsbanden van uw hond. Bouw zijn kracht en vermogen op zodat zijn spieren hem ondersteunen.

Een onfitte of onwel geworden hond, honden met een zeer lange rug en pups jonger dan een jaar moet je niet vragen te springen.

Neem bij twijfel eerst contact op met uw dierenarts.

Als u merkt dat u en uw hond de training leuk vinden en verder willen gaan, overweeg dan eens om lid te worden van een agility of working trials club.

U vindt er een veilige omgeving waar u uw hond kunt uitdagen, zijn vaardigheden veilig kunt opbouwen en deskundig advies kunt krijgen.

Hoe zit het met jou?

Houdt jouw hond van springen of behendigheid? Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder.