Het voeden van een Golden Retriever Puppy: Uw Goldie Voedingsgids

het voeden van een golden retriever puppyAls je vragen hebt over het voeden van een golden retriever puppy, ben je op de juiste plaats.

In dit artikel vindt u antwoorden op zo veel belangrijke Golden Retriever puppy voeding vragen, met inbegrip van hoeveel te voeden, wat te voeden, hoe vaak te voeden en nog veel meer.

 • Droge of bevochtigde brokken
 • Een combinatie van droog en nat puppyvoer
 • Een biologisch aangepast rauw voedsel (BARF) dieet
 • Een zelfgemaakt hondenvoer dieet

En als u op zoek bent naar een golden retriever puppy voedingsgids of een golden retriever puppy voedingsschema, dan hebben we die ook voor u.

Overgang naar nieuw puppyvoer (of naar volwassen voer)

Het voeren van een golden retriever puppy begint meestal met het voortzetten van het voer dat uw fokker of het opvangcentrum heeft gegeven.

Zelfs als u uiteindelijk het voer van uw puppy wilt veranderen, zijn dierenartsen en fokkers het erover eens dat het het beste is om ongeveer een maand te wachten voordat u begint met de overgang naar ander voer.

Dit geeft uw nieuwe puppy de tijd om te wennen aan de verhuizing en het voor het eerst weg zijn van moeder en nestgenoten.

Wanneer u begint met een gewenste voerovergang, hetzij naar een nieuw puppyvoer of naar het volwassen voer van uw hond.

Plan het over een week en geef geleidelijk meer van het nieuwe voer en minder van het oude, zodat de spijsvertering van uw pup de tijd heeft om zich aan te passen.

Vraag uw dierenarts om advies over puppyvoeding

Op dit moment denkt u waarschijnlijk “Hoe kom ik er ooit achter welk voer het beste is voor mijn nieuwe puppy?”.

Wij raden u ten zeerste aan om uw dierenarts bij de keuze te betrekken.

Met zoveel verschillende merken en formules die tegenwoordig beschikbaar zijn voor puppy-eigenaren, kan het bijna onmogelijk zijn om in je eentje het beste puppyvoer voor golden retrievers te kiezen.

Het belangrijkste is, zoals deze foto’s van jonge en volwassen golden retrievers illustreren, dat uw golden retriever pup uiteindelijk een grote hond wordt.

Talrijke onderzoeken tonen aan dat het strikt onder controle houden van de botgroei en gewichtstoename in de puppytijd een meetbare invloed kan hebben op de gezondheid en levensduur van volwassen hondenrassen.

U wilt een puppyvoeding kiezen die de groei en gewichtstoename van uw puppy gezond en stabiel houdt – niet te langzaam en niet te snel.

Uw dierenarts kan hier een onschatbare bron van wijsheid en begeleiding zijn.

Wat moet ik mijn Golden Retriever Puppy voeden?

Zoals in het vorige hoofdstuk is uiteengezet, hebt u vier belangrijke voedingskeuzes voor het voeren van uw golden retriever puppy.

Uw puppy voeden met brokken

Commerciële puppy droge brokken is nog steeds de meest voorkomende keuze die puppy eigenaren maken. Als u voor deze optie kiest, wilt u op zoek gaan naar een puppyvoeding die twee dingen adverteert:

 • Het is een puppy formule.
 • Het biedt “volledige en evenwichtige voeding.”

Veel golden retriever fokkers adviseren ook te zoeken naar een vlees/eiwit maaltijd brok versus een chow brok. Hoe kun je het ene van het andere onderscheiden?

 • Eiwit- of maaltijdbrokken hebben eiwit als de eerste paar ingrediënten (bijv. kippenmeel, vlees, beendermeel).
 • Chow brokken hebben als eerste ingrediënten granen of granen (bijv. maïs, tarwe, soja).

Wat moet je toevoegen aan brokken (natvoer)?

In de meeste gevallen is nat puppyvoer niet ontworpen om “volledige en evenwichtige voeding” te bieden op dezelfde manier als droog puppyvoer.

Er kunnen echter enkele gevallen zijn waarin het voeren van nat puppyvoer aan te raden is, hetzij als een brokken topper of op zichzelf.

Eén zo’n geval kan zijn als uw puppy herstellende is van een ziekte of een ingreep en niet veel eetlust heeft.

Natvoer is heel smakelijk.

Natvoer kan ook meer vocht toevoegen aan de voeding van uw puppy, zodat ze goed gehydrateerd blijft.

Nat puppyvoer kan een smakelijke traktatie zijn om de maaltijden te verlevendigen. We hebben onze favoriete droge en natte voeding voor Golden Retriever puppy’s hier besproken.

U kunt ook restjes toevoegen zoals vlees, geklutste biologische eieren, biologische groenten en fruit, ingeblikte pompoen voor een gezonde spijsvertering, of probiotica zoals yoghurt.

Je puppy een rauw (BARF) dieet geven

Sommige fokkers, dierenartsen en puppy-eigenaren zweren bij een rauwvoedingsdieet vanaf de puppytijd.

Hierbij is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de hygiëne, zowel voor de veiligheid van u en uw gezin als voor de gezondheid van uw puppy.

Als dit de eerste keer is dat u uw golden retriever een rauw dieet geeft, zijn hier enkele nuttige rauwe voeding veiligheidstips van fokkers:

 • Laat het voer slechts 15 minuten staan. Als uw puppy het niet eet, zet het dan in de koelkast tot de volgende maaltijd.
 • Voer elke keer in dezelfde afgesloten ruimte (zoals in de kennel of bench), zodat u kinderen en andere huisdieren uit de buurt van de rauwe maaltijd kunt houden.
 • Ruim altijd meteen op met een veilig ontsmettingsmiddel zoals witte azijn en water.
 • Vries het rauwe eiwit minstens 10 tot 14 dagen in vóór het voeren.
 • Slechts gedeeltelijk ontdooien vóór het voeren (vermindert het risico van parasieten of bacteriën).
 • Gooi ontdooid, gekoeld, rauw vlees na twee dagen in de koelkast weg.

Uw puppy een zelfgemaakt dieet geven

Hoewel ze misschien erg op elkaar lijken, is het BARF (rauwe) dieet niet hetzelfde als het zelfgemaakte dieet, dat meestal een gekookt dieet van menselijk voedsel is.

Hier moet u gewoon nauw samenwerken met uw dierenarts om ervoor te zorgen dat uw puppy voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Inclusief de juiste calcium-fosforverhouding, die cruciaal is voor de botgroei en de ontwikkeling van het skelet.

Hoeveel moet ik mijn Golden Retriever Puppy voeden?

U hebt twee opties voor het geven van golden retriever puppyvoer: vrije voeding of getimede maaltijden.

Voor golden retriever pups, die vanaf de eerste dag echte “foodies” zijn en zelden een maaltijd tegenkomen waar ze niet van houden, is de laatste meestal de gezondere keuze.

Hoeveel je golden retriever pups moet voeren kan van week tot week veranderen als je pup opgroeit.

Hier is het goed om het advies van uw dierenarts te volgen om ervoor te zorgen dat de groei van uw puppy gezond, gematigd en gecontroleerd blijft.

U kunt ook de door de fabrikant van het voedingsmerk voorgestelde portiegrootte en frequentietabel volgen.

Golden Retriever Puppy Voedingsschema

Wanneer u uw nieuwe golden retriever puppy voor het eerst mee naar huis neemt, probeer dan het bestaande voedingsschema van de fokker zo nauwgezet mogelijk te volgen voor ten minste de eerste drie tot vier weken.

Dit zal overgangsstress en spijsverteringsproblemen tot een minimum beperken.

In de meeste gevallen worden pups jonger dan zes maanden drie keer per dag gevoerd. Vanaf ongeveer zes maanden gaan veel eigenaren over op tweemaal per dag.

U zult willen voeden volgens een regelmatig schema dat past bij uw eigen schema, zodat uw puppy een routine krijgt (zowel emotioneel als qua spijsvertering) en weet wanneer de maaltijden komen.

Als meer dan één gezinslid verantwoordelijk is voor de puppyvoeding, is het slim om de kaart met voedingstijd en portiegrootte op te hangen, zodat u zorgt voor consistentie in de voedingen.

De exacte portiegrootte per maaltijd kan variëren, afhankelijk van het soort dieet (brokken, nat/droog, rauw, zelfgemaakt) dat u kiest, dus volg hier het advies van uw dierenarts.

het voeren van een golden retriever puppy

Het gewicht van uw puppy op peil houden

Een puppy met ondergewicht wilt u net zo goed vermijden als een puppy met overgewicht. Beide aandoeningen hebben hun eigen gezondheidsrisico’s.

Regelmatige wegingen zijn belangrijk om de groei en ontwikkeling van uw puppy te volgen.

Uw fokker kan u een referentietabel geven, of u kunt uw dierenarts hier om advies vragen.

Houd er rekening mee dat golden retrievers sterk kunnen variëren in hun volwassen gewicht en lengte.

In plaats van te proberen een vaste rasstandaard te volgen die in showkringen wordt gebruikt, kunt u de groeimijlpalen van uw puppy afmeten aan de volwassen lengte en het gewicht van elke ouderhond.

Maar mijn Golden Retriever Puppy heeft nog steeds honger.

Golden retrievers zijn echt slimme honden. Uw pup zal snel leren dat etenstijd leuk en lekker is.

Als uw pup elke hap in 30 seconden opslurpt en doet alsof hij nog steeds uitgehongerd is, haast u dan niet om nog een portie op te dienen.

Misschien wilt u investeren in een langzame voerbak, een puzzel of een traktatiebal die het eetplezier verlengt.

Raadpleeg bij twijfel altijd het advies van uw dierenarts – als uw puppy echt ondergewicht heeft, moet u misschien de portiegrootte vergroten.

Probeer anders verrijking toe te voegen aan de maaltijden.

Mijn gouden puppy wil niet eten

Soms kan de stress van de overgang naar een nieuw huis een puppy een paar dagen van haar voer afbrengen. Wanneer moet u zich zorgen maken?

Als uw puppy meer dan één voeding heeft overgeslagen, of als u tekenen ziet dat uw puppy zich niet goed voelt, bel dan beslist meteen uw dierenarts.

Het voeden van een Golden Retriever Puppy

Wij hopen dat deze tips over het voeden van een golden retriever puppy nuttig zijn als u plannen maakt voor de gezondheid en groei van uw golden retriever puppy.

Bronnen en verder lezen:

Beauchat, C., 2015, “De 10 belangrijkste dingen om te weten over Canine Hip Dysplasia,” Institute of Canine Biology.

“Hoe voer je je puppy,” Summer Brook Acres Golden Retrievers Kennel.

“Waarom rauw,” Golden Bear Kennel