Hebben Dobermans een muilkorf nodig?

Doberman met muilkorf.

Dobermans zijn ongelooflijk loyale, sterke en slimme honden die een onverdiende reputatie hebben dat ze agressief zijn. Daarom denken mensen vaak dat Dobermans altijd een muilkorf nodig hebben, maar in werkelijkheid is dat zelden het geval. Hier leest u wanneer en waarom een Doberman een muilkorf nodig heeft en, nog belangrijker, wanneer niet.

Hebben Dobermans een muilkorf nodig? Een Doberman hoeft normaal gesproken geen muilkorf te dragen. Als u echter een te agressieve Doberman heeft, of niet zeker weet hoe hij in een nieuwe situatie kan reageren, kan het tijdelijk dragen van een muilkorf noodzakelijk zijn.

Ik kan met een gerust hart zeggen dat Dobermans bijna nooit een muilkorf hoeven te dragen. Toch krijg ik deze vraag vaak gesteld, zijn er enkele uitzonderingen op, dus laten we het eens hebben over wanneer ze een muilkorf nodig kunnen hebben. Het hangt echt allemaal af van de geschiedenis van uw Doberman, het individuele temperament, de situatie en uw mate van vertrouwen in de hond.

Waarom Dobermans over het algemeen geen muilkorf nodig hebben

Een Doberman Pinscher wordt beschouwd als één van ’s werelds slimste honden. Intelligentie gaat hand en hand met het inschatten van bedreigingen. In het algemeen geldt: hoe intelligenter een hond is, hoe beter hij is in het inschatten van bedreigingen.

Bovendien zijn Dobermanns mensenhonden en houden ze ervan hun baasjes een plezier te doen. Een slimme hond als een Doberman heeft vrij snel door dat agressief gedrag bijna altijd een negatieve reactie krijgt (van de meeste eigenaren). Daarom staan Dobermans laag op de lijst van hondenrassen die er een nodig hebben.

Dobermans zijn over het algemeen geweldige familie honden. Als je me niet gelooft kijk dan eens naar mijn artikel Are Dobermans Good Family Dogs? De Verrassende Waarheid. Daar zie je hoe ze zich gedragen in familieverband, ook met andere honden, katten en kinderen.

Maar in het algemeen moet een muilkorf alleen worden gebruikt als laatste redmiddel, in extreme gevallen. Een Doberman komt echter bijna nooit op dat punt vanwege zijn intelligentie en natuurlijke verlangen om zijn eigenaar te behagen.

Wanneer u een muilkorf nodig heeft

Er zijn echter een paar gevallen waarin zelfs de meest verantwoordelijke Doberman eigenaren een muilkorf bij hun hond gebruiken. Wanneer moet u uw Doberman een muilkorf omdoen? Deze situaties kunnen zijn:

 • Noodsituaties: Als uw hond gewond is en het risico loopt om te bijten vanwege pijn of angst, moet u misschien een muilkorf gebruiken zodat hij zijn verwonding kan laten behandelen. De meeste eigenaren geloven dat hun hond hen nooit zou bijten, maar een hond die ernstig gewond raakt, zal vaak iedereen of wat dan ook bijten, alleen al vanwege zijn veranderde mentale toestand. Het is een goed idee om om deze reden een muilkorf in de verbanddoos van uw hond mee te nemen.
 • Een dierenarts bezoeken: Veel Doberman eigenaren snoeren hun honden wanneer ze ze naar de dierenarts brengen. Soms gaat een bezoek aan de dierenarts gepaard met porren en andere ongemakkelijke aanrakingen waar uw hond niet aan gewend is. Het is geen slechte zaak om ze hiervoor te muilkorven, zorg er alleen voor dat het het laatste is wat ze voor de afspraak omdoen en het eerste wat ze af doen.
 • Verzorgd worden: Als uw hond wars is van zijn verzorgingssessies, kan het een goed idee zijn om een muilkorf te gebruiken. Vooral om de trimsalon op zijn gemak te stellen. Sommige trimsalons eisen zelfs een muilkorf bij elke hond waarmee ze werken. Als een muilkorf wordt gebruikt tijdens de trimsessie, zorg er dan voor dat hij vlak voor de trimsessie wordt omgedaan en direct na afloop weer wordt afgedaan. Hoe minder tijd, hoe beter.
 • Wettelijke redenen: Afhankelijk van uw locatie kan het wettelijk verplicht zijn uw hond te muilkorven als hij wordt beschouwd als een “gevaarlijk ras”. Helaas beschouwen veel onwetende mensen honden als Dobermans nog steeds als gevaarlijk, alleen vanwege hun ras. Dus sommige hondenparken, openbare vervoersdiensten, buitengebieden, of gemeenten kunnen regels (of in sommige gevallen, wetten) hebben die vereisen dat u uw hond muilkorft.
 • Risico op bijten: Als uw hond agressief is, eerder anderen heeft gebeten, of een nieuwe hond voor u is met een onbekend verleden, kan het nodig zijn om op korte termijn een muilkorf te gebruiken. Dit is natuurlijk totdat u een dierenarts, trainer of dierengedragstherapeut vindt die u kan helpen het onderliggende probleem aan te pakken.
 • Inname van onveilige voorwerpen (Pica): Helaas staan Dobermans erom bekend dat ze dingen inslikken die niet eetbaar zijn, een aandoening die ook wel pica wordt genoemd. De hond kan een mild tot ernstig geval hebben. In de ergste gevallen kan een muilkorf worden gebruikt om het inslikken van gevaarlijke materialen te voorkomen, wat kan leiden tot een dure chirurgische behandeling of zelfs de dood van de hond als het niet wordt voorkomen.

Als u echter denkt dat uw hond kan bijten omdat hij zich in een andere specifieke situatie bedreigd of angstig voelt, kan het gebruik van een muilkorf tijdelijk een werkbare oplossing bieden.

Er kunnen nog andere situaties zijn, maar dit zijn de meest voorkomende. Het bezitten en af en toe gebruiken van een muilkorf is volkomen aanvaardbaar als het op de juiste manier gebeurt. Bedenk dat hoe minder tijd uw hond in een muilkorf doorbrengt, hoe beter.

Voor meer informatie over hoe agressief Dobermans zijn, inclusief het aantal dodelijke hondenbeten in de Verenigde Staten, zie mijn artikel Are Dobermans Mean, Dangerous, or Overly Aggressive?

Een Doberman in een stoffen muilkorf.
Ze zien er misschien minder intimiderend uit, maar stoffen muilbanden zoals deze zijn gevaarlijker dan kooimuilbanden. Uw Doberman kan niet hijgen of water drinken.

Wanneer geen muilkorf te gebruiken

Er zijn zeker veel omstandigheden waarin het niet gepast is om uw hond te muilkorven en die kunnen leiden tot gedragsproblemen, risico’s voor de gezondheid van uw hond, en andere ernstige problemen. Hieronder staan enkele van deze situaties.

 • Voor straf: Je Dobie straffen door hem een muilkorf te laten dragen, zal ervoor zorgen dat hij het dragen ervan haat en zal de angst die ze hebben de volgende keer dat je er een om moet doen vergroten. Als u het voor een geldige reden moet gebruiken (zoals wanneer de hond gewond raakt), zal zijn angst drastisch toenemen en zal hij het waarschijnlijk afwijzen. Hij zal ook eerder geneigd zijn te bijten.
 • Als een lange termijn oplossing: Een muilkorf mag nooit gebruikt worden om blaffen of destructief gedrag te stoppen. Die dingen zijn een symptoom van een groter probleem. Bij Dobermans is dat vaak verlatingsangst. Een muilkorf zal deze angst alleen maar vergroten.
 • Bij het sporten of spelen: Een muilkorf kan de hond beperken in zijn mogelijkheden om te hijgen en water te drinken. Beide zaken zijn erg belangrijk voor uw Doberman tijdens zware oefeningen of tijdens het spelen.

Ook is het belangrijk om de muilkorf niet in het openbaar te dragen als het niet nodig is. Dobermans hebben al een slechte reputatie dankzij televisieprogramma’s en films. Helaas zullen mensen aannemen dat je een agressieve hond hebt als ze een muilkorf om hebben en dat versterkt alleen maar rasstereotypen. Echt, je zou het Doberman ras geen dienst bewijzen. Dus gebruik hem alsjeblieft zo min mogelijk.

Uw Doberman introduceren aan een muilkorf

Een Doberman kennis laten maken met een muilkorf kan enige tijd in beslag nemen en u moet het nooit proberen als u haast heeft. Als u uw hond de muilkorf omdoet omdat u haast heeft, zal hij er waarschijnlijk zo van schrikken dat hij de muilkorf snel zal associëren met angst en vrees. Een langzame, geleidelijke aanpak (met beloning en lof) is een goede manier om hem kennis te laten maken met zijn nieuwe muilkorf.

Begin met uw Dobie zijn nieuwe muilkorf te laten zien en hem vast te houden terwijl u een spelletje speelt en hem prijst. Dit zal zijn positieve associaties met het apparaat starten. Laat hem er dan aan snuffelen en moedig hem aan om dichterbij te komen. Prijs en beloon opnieuw.

“Een muilkorf is een hulpmiddel dat zo min mogelijk gebruikt moet worden – en alleen als middel om een ander probleem op te lossen.”

– John Watler (DobermanPlanet.com)

Nu gebruik ik bij deze persoonlijk graag de pindakaastruc. Om dit te doen, doe je een beetje pindakaas op de snuit zodat je hond eraan gaat likken, dan prijs en beloon je opnieuw. Blijf de pindakaas steeds verder in de snuit stoppen totdat ze hun hele neus in de snuit steken om eraan te likken.

Als dit gebeurt, zorg er dan voor dat je de snuit zo snel mogelijk afneemt als ze klaar zijn met het oplikken van de pindakaas-dan prijs je nog wat meer. Verhoog langzaam de tijd dat u de muilkorf om laat, totdat u hem helemaal kunt omdoen en hij een blije kampeerder zal zijn. Overhaast dit niet en voeg slechts kleine stapjes tijd toe.

Snuit Comfort

Het is belangrijk dat de muilkorf die je gebruikt comfortabel is voor je Dobie. Als het niet comfortabel is, zal het een hele strijd worden om hem zover te krijgen dat hij het draagt en elke keer dat je dat doet, kan het zijn gedrag een paar stappen terugzetten (in plaats van het te helpen).

Er zijn twee soorten muilbanden:

 • Muilkorven – Dit zijn kooien van een hard materiaal rond de bek van uw hond. Ze zijn meestal van plastic, metaal of leer. Ze zijn comfortabeler voor uw hond dan de zachte stoffen muilbanden omdat ze hem toestaan zijn bek te openen, te hijgen en zelfs water te drinken.
 • Stoffen muilbanden – Stoffen muilbanden zijn veel minder comfortabel en hoewel sommigen zeggen dat ze er minder intimiderend uitzien, zijn ze gevaarlijker voor een hond. Ze werken door de bek dicht te houden. Hierdoor kan uw hond niet hijgen of water drinken. Ze zijn ook veel moeilijker voor de hond om te leren accepteren vanwege hun ongemak.

Probeer een vorm van een korfmuil voor uw Doberman te krijgen. Zorg er bij het aanmeten voor dat de muilkorf zo is afgesteld dat hij los zit, maar niet zo los dat hij eraf kan glijden of gemakkelijk te verwijderen is door er aan te trekken.

Conclusie

Muilkorven zijn geen permanente oplossing voor een probleem dat u heeft met uw Doberman en ze moeten alleen worden gebruikt als een tijdelijk hulpmiddel terwijl u een ander probleem aanpakt. Regelmatig gebruik van een muilkorf maakt uw Doberman waarschijnlijk gefrustreerd en mogelijk nog onvoorspelbaarder in zijn gedrag.

Een muilkorf ziet er misschien niet erg aantrekkelijk uit, en de meeste Dobermans zullen onder geen enkele omstandigheid een muilkorf nodig hebben, maar er zijn vele redelijke omstandigheden waarin een Doberman er een nodig kan hebben, zoals als het de wet is waar u woont, of als hij medische zorg nodig heeft en zich verzet door te proberen degenen die hem verzorgen te bijten.

Als u een muilkorf moet gebruiken bij uw Doberman, zorg er dan voor dat u hem goed gebruikt, zodat het hem geen pijn doet en zo comfortabel mogelijk is.

Gebruik ze nooit om uw hond stil te krijgen of om te voorkomen dat hij op iets in huis kauwt wat niet mag. Dit is geen geschikt gebruik van een muilkorf en in plaats daarvan moet u zich concentreren op de reden waarom hij zich zo gedraagt en dat eerst corrigeren. Meestal kunt u met een goede training het gebruik van een muilkorf geheel vermijden.

Gerelateerde vragen

Is het wreed om een Doberman te muilkorven? Het gebruik van een muilkorf bij een Doberman is niet wreed, afhankelijk van hoe het wordt gebruikt, hoewel het zelden nodig is. Sommige verantwoordelijke eigenaren zullen een muilkorf gebruiken tijdens bezoeken aan de dierenarts of hondentrimmer, of in noodgevallen wanneer de hond gewond raakt.

Hoe lang mag je een Doberman muilkorven? Het is een goede vuistregel om uw Doberman niet langer dan 20 tot 30 minuten achter elkaar een muilkorf om te doen. Het langer dragen van de muilkorf is niet noodzakelijk schadelijk voor uw Doberman, zolang hij onder toezicht staat en de muilkorf wordt verwijderd als er tekenen van nood zijn.