Australische Labradoodle vs Labradoodle

Een australian labradoodle pup naast een labradoodle pup, australian labradoodle vs labradoodle

Australian Labradoodle vs Labradoodle – wat is het verschil? Met vergelijkbare namen, temperamenten en fysieke eigenschappen, ben je misschien verbaasd te horen dat er een groot verschil is tussen de Australische Labradoodle en Labradoodle honden. Australische Labradoodles kunnen invloed hebben van wel 6 verschillende raszuivere rassen. Maar, de Amerikaanse Labradoodle gebruikt vaak alleen de Poedel en Labrador Retriever rassen. Geen van beide Labradoodles zijn officieel erkend door de AKC. Maar beide kunnen geweldige familie huisdieren zijn in het juiste huis.

Australische Labradoodle vs Labradoodle Menu:

Kijk vandaag met ons mee naar het debat Australian Labradoodle vs Labradoodle, om je te helpen kiezen tussen deze gelijkaardig klinkende mengsels.

Wat is een Labradoodle?

De Labradoodle hond wordt ook wel eens Amerikaanse Labradoodle genoemd. Deze mix is een kruising tussen de raszuivere Labrador Retriever en de raszuivere Poedel. Labradoodles werden oorspronkelijk gefokt als hulphonden voor mensen die vanwege hun allergieën geen gebruik konden maken van traditionele hulphonden.

Labradoodles schoten omhoog in populariteit kort nadat ze hun debuut maakten in de jaren 1980. Ze werden al snel populair, niet alleen als hulphonden, maar ook als hondenmaatjes. Ze zijn energiek, extravert, intelligent en vriendelijk. Maar, er is enige onvoorspelbaarheid die kan komen met gekruiste honden, vooral als het nieuwere generatie kruisingen zijn, zoals de f1 Labradoodle. Veel fokkers proberen meer voorspelbare eigenschappen te verkrijgen door Labradoodles van een latere generatie te fokken, zoals de f2 of multigen Labradoodle. Of ze kruisen een Labradoodle terug met een Poedel, zoals de f1b Labradoodle.

Wat is een Australische Labradoodle?

De naam kan voor sommigen verwarrend zijn, maar deze mix is geen Australian Shepherd Labradoodle mix! De Australian Labradoodle mix kan tot 6 verschillende raszuivere rassen bevatten. Maar geen van deze rassen is de Aussie Shepherd. In plaats daarvan zijn het de:

  • Labrador Retriever
  • Standaard Poedel
  • Amerikaanse Cocker Spaniel
  • Engelse Cocker Spaniel
  • Curly Coated Retrievers
  • Ierse Water Spaniels
australian labradoodle vs labradoodle

Australian Labradoodles werden gecreëerd voor een soortgelijk doel als hun Labradoodle tegenhanger en ook rond dezelfde tijd. Gefokt en geperfectioneerd in de jaren 1980 en 1990, is de Australische Labradoodle van vandaag een zeer populaire hond voor dienstwerk en gezelschap. Voorstanders van dit ras werken hard aan een officiële erkenning. Echter, hij blijft de minder bekende van de twee mixen, en zijn Labradoodle tegenhanger blijft regeren over het kruisings koninkrijk als de nummer één meest populaire kruising tot op heden.

Deze mix kan variëren, net als de Labradoodle. In feite kun je de verschillende vachttypes en kenmerken zien als je online naar Australische Labradoodle foto’s kijkt! Maar omdat de meeste fokkers zich specialiseren in de veelkleurige Australian Labradoodle, zijn de kenmerken iets voorspelbaarder dan bij de American Doodle.

Australische Labradoodle vs Labradoodle Temperament

Zowel de Labradoodle als de Australian Labradoodle kunnen uitstekende familiegenoten zijn. De Australian Labradoodle is meer ontspannen dan de Labradoodle. Hij is zeer intelligent dankzij zijn Poedel en Labrador erfenis, maar meer ingetogen dankzij zijn Cocker Spaniel DNA. Australian Labradoodles zijn vriendelijk en gretig, waardoor ze een plezier zijn om mee te werken en te trainen. Ze zijn ideaal voor eigenaren die op zoek zijn naar een actieve hond die ook weet wanneer hij tot rust moet komen.

De Labradoodle, aan de andere kant, staat erom bekend meer energie te hebben dan zijn Australische Labradoodle tegenhanger. Dit kan overweldigend zijn voor sommige onvoorbereide hondeneigenaren. Dat gezegd hebbende, kunnen zowel de Australian Labradoodle als de Labradoodle honden het goed doen bij beginnende hondeneigenaren, zolang ze in actieve huizen zitten met eigenaren die het belang van training, beweging en socialisatie begrijpen.

Zijn Labradoodles Agressief?

Over het algemeen staan noch de Labradoodle noch de Australian Labradoodle bekend als agressief of territoriaal. Elke hond heeft echter het potentieel voor agressie. Vooral als ze als pup niet goed genoeg gesocialiseerd zijn. Labradoodles en Australian Labradoodles kunnen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze samen met hen in een huis worden grootgebracht. Vergeet echter niet dat Doodles vrij grote honden kunnen worden. Dus, ruw spel, hoewel onschuldig, kan intimiderend zijn voor andere huisdieren of jonge kinderen. Zorg ervoor dat u deze mixen goed socialiseert voordat ze 12 weken oud zijn, om het risico op agressie te minimaliseren.

Australian Labradoodle vs Labradoodle Grootte en Uiterlijk

Als het gaat om de vergelijking van de grootte van de Australian Labradoodle vs Labradoodle, is de Labradoodle over het algemeen de grotere van de twee honden. De Labradoodle is ook verkrijgbaar in verschillende maten. Een standaard Labradoodle staat tussen de 14 en 24 inch hoog en weegt tussen de 45 en 100. Terwijl een miniatuur Labradoodle slechts 15 tot 30 pond kan wegen. De Australische Labradoodle daarentegen is meestal tussen de 17 en 24 inch groot en weegt tussen de 30 en 77 pond.

Op het eerste gezicht kan het moeilijk zijn om de Australische Labradoodle en Labradoodle rassen uit elkaar te houden. Echter, als je weet waar je op moet letten, wordt het duidelijk dat dit inderdaad twee verschillende honden zijn. De Labradoodle, bijvoorbeeld, komt het meest voor in een grote verscheidenheid van effen kleuren, terwijl de Australische Labradoodle eerder verschillende aftekeningen en kleuren over zijn hele lichaam heeft.

Beide gemengde rassen kunnen vergelijkbare vachten hebben, maar in beide gevallen heeft een gekrulde, weinig verharende vacht meestal de voorkeur. Dit komt het meest voor bij de Australische Labradoodle en bij de latere generatie Labradoodles.

Australische Labradoodle vs Labradoodle Oefening en Training

De Labradoodle kan energieker zijn dan zijn Australische Labradoodle tegenhanger. Maar voor het grootste deel vereisen deze twee gemengde rassen ongeveer dezelfde hoeveelheid routine-oefeningen. Zowel de Australian Labradoodle als de Labradoodle honden hebben minstens een uur beweging per dag nodig. U kunt dit opdelen in een ochtend- en avondwandeling, rennen of joggen. Het is ook een goed idee om vrije speeltijd in te lassen in een park of in uw veilig omheinde achtertuin.

Wanneer we kijken naar de intelligentie van een Australian Labradoodle vs Labradoodle, moeten we opmerken dat beide honden erg slim zijn. Dit betekent dat ze niet alleen routinematige fysieke stimulatie nodig hebben om gelukkig en gezond te blijven, maar ook mentale stimulatie. Omdat ze zo intelligent zijn, zijn deze twee kruisingen gemakkelijk te trainen en leuk om mee te werken. Ze doen het het beste met positieve versterkingstechnieken, en u haalt het meeste uit uw hond als u de training kort, leuk en spelend houdt.

Australische Labradoodle vs Labradoodle Gezondheid en levensduur

De Labradoodle heeft een algemene levensduur van 10 tot 15 jaar, terwijl de Australian Labradoodle een gemiddelde levensduur heeft van 13 tot 15 jaar. Maar beide honden kunnen lijden aan genetische gezondheidsproblemen.

De Labradoodle in het bijzonder kan gevoelig zijn voor het ontwikkelen van heupdysplasie, epilepsie, oorontstekingen, allergieën en de ziekte van Addison. De Australische Labradoodle heeft meer kans op heupdysplasie en oogproblemen, waaronder Progressieve Retinale Atrofie.

Om het risico op deze gezondheidsproblemen bij uw Labradoodle of Australian Labradoodle te minimaliseren, moet u ervoor zorgen dat u een gerenommeerde fokker kiest. Gerenommeerde fokkers testen hun honden op hun gezondheid voordat ze gaan fokken. Ze fokken alleen met honden zonder gezondheidsproblemen. We zullen zo dadelijk nog meer tips bespreken om uw perfecte puppy te vinden.

Australische Labradoodle vs Labradoodle Verzorging

De verzorgingsbehoeften van de Australian Labradoodle en de American Labradoodle hangen af van hun vachttype. De Australische Labradoodle heeft waarschijnlijk een lange, krullende vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten en matten op afstand te houden. Ze moeten om de paar weken in bad worden gedaan met een voor honden geschikte shampoo. En hun oren moeten vaak gecontroleerd worden om ze vrij te houden van ophopingen die tot infecties kunnen leiden.

Als de Labradoodle een Poedelachtige gekrulde vacht heeft, zullen hun verzorgings- en badbehoeften vergelijkbaar zijn. Maar ze kunnen ook een rechte, dubbel gelaagde vacht hebben zoals hun Lab ouder, of iets ertussenin. Deze vachttypes hoeven minder vaak geborsteld te worden, maar zullen waarschijnlijk meer verharen.

Verder moeten zowel de Australian Labradoodle als de Labradoodle dagelijks hun tanden laten poetsen om complicaties door tandvleesaandoeningen te voorkomen. Hun nagels moeten ook minstens eens in de twee weken geknipt of geslepen worden.

Australian Labradoodle vs Labradoodle Puppies en Kosten

Als het op de prijs aankomt, kosten zowel de Australian Labradoodle als de Labradoodle ongeveer hetzelfde om op te voeden. Er is echter een grote variatie als het gaat om het vergelijken van de Australian Labradoodle vs Labradoodle prijs via een fokker. Gemiddeld kan de Australische Labradoodle eigenaren ongeveer $ 1.000 kosten. De Labradoodle daarentegen kan in prijs variëren van $500 tot meer dan $4.000.

Wij stellen voor dat u zich wendt tot gerenommeerde fokkers die u vertrouwt en fokkers die u papieren kunnen overleggen waaruit blijkt dat uw hond is gescreend en vrij is van ernstige gezondheidsproblemen. U moet altijd puppyfabrieken en achtertuinfokkers vermijden, vooral omdat deze mixen zo populair zijn. Deze pups zijn vaak minder gezond en kunnen last hebben van gedragsproblemen.

Het vinden van een Australian Labradoodle of Labradoodle via een rescue of asiel kan moeilijk blijken. Maar het is niet onmogelijk. De gemiddelde adoptieprijs voor een Labradoodle of een Australian Labradoodle ligt meestal rond de 250 tot 500 dollar. Dit is dus een betere optie als je moeite hebt met die eerste fokkerskosten.

Australian Labradoodle vs Labradoodle – Welke hond is geschikt voor u?

Temperamentvol lijken de Australian Labradoodle en de Labradoodle erg op elkaar. Ze zijn allebei intelligent, energiek, speels en gezinsgericht. Beide gemengde rassen zijn prachtige honden voor gezinnen en nieuwe hondenbezitters. Maar ze zijn niet de ideale honden voor degenen die op zoek zijn naar een meer ontspannen of relaxte levensstijl.

De Australian Labradoodle en Labradoodle verschillen echter op een paar manieren, vooral als het gaat om grootte, uiterlijk, gezondheid en kosten. Het is belangrijk dat u met deze verschillen rekening houdt wanneer u beslist welk van deze gemengde rassen het beste bij u past.

Welk type Labradoodle is uw favoriet? Bent u erin geslaagd een van deze lieve Doodle honden te vinden om mee naar huis te nemen?

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen

  • Ali, M. (et al), ‘Genetic Analysis of Modern Australian Labradoodle Dog Breed Reveals an Excess of the Poodle Genome’, Plos Genetics (2020).
  • Farrell, L. (et al), ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Genetics and Epidemiology (2015).
  • O’Neill, ‘Progress in Purebred Dog Health Since the Bateson Report of 2010’, Vet Record (2014).
  • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)