Harlekijn Duitse Dog – De waarheid achter hun verbazingwekkende vacht

Harlequin Duitse Dog

De Harlekijn Duitse Dog is het grootste hondenras ter wereld. Bekend als de zachte reus van de hondenwereld, is deze prachtige, te grote hond een gemakkelijke favoriet met zijn lieve geest en gezinsvriendelijke aard.

Maar er zijn een aantal kleuren en kleurpatronen bij het Duitse Doggenras, waardoor veel geïnteresseerde potentiële eigenaren zich afvragen of de kleur verband houdt met temperament, gezondheid en meer.

Met dat in gedachten, laten we ons verdiepen in een van de meest populaire en zeldzaamste kleuren van de Duitse Dog – de Harlekijn!

Wat is een Harlekijn Duitse Dog?

De Harlekijn Duitse Dog is een van de verschillende standaard gekleurde Duitse Doggen.

Deze kleur is misschien de moeilijkste om aan te komen, want het vergt generaties van fokken om hem te perfectioneren, maar het is een van de meest populaire en misschien wel de mooiste.

Samen met Harlekijn, andere standaard en erkende Duitse Dog kleuren zijn onder andere

 • Gestroomd
 • Fawn
 • Blauw
 • Zwart
 • Mantel
 • Merle

Zoals we hierboven al vermeldden, is een van de meest indrukwekkende dingen van de Harlekijn Duitse Dog misschien wel dat het een van de moeilijkste kleuren is om te perfectioneren in het ras, en een van de zeldzaamste kan zijn.

Hoe ziet de Harlekijn Duitse Dog eruit?

Met zijn lengte van 28 tot 32 centimeter en gewicht tussen 110 en 175 pond, is de Duitse Dog moeilijk te missen, en de Harlekijn Duitse Dog heeft de toegevoegde bijzonderheid van een prachtige en unieke vacht.

Harlekijn Duitse Doggen’ hebben typisch een witte vacht met zwarte vlekken of ‘patches’, volgens de rasstandaard van de American Kennel Club, met een witte hals, en zwarte of gevlekte oren.

Er kan ook enige variatie zijn van grijze vlekken in de vacht.

Volgens de rasstandaard van de American Kennel Club voor Harlekijn Doggen van showkwaliteit, zal elke variatie van kleuren die buiten deze richtlijnen vallen, als foutief of onaanvaardbaar voor de show worden beschouwd.

Maar hoe zit het met de vachtkleur en de correlatie met het gedrag en de gezondheid van het ras?

Om te begrijpen hoe vachtkleur het algemene temperament en de vitaliteit van uw hond kan beïnvloeden, laten we eens kijken naar de genetica van het fokproces.

Harlekijn Duitse Dog Genetica

Harlekijn Duitse Dog

Het fokken van een perfecte Harlekijn Duitse Dog kan generaties duren en veel vallen en opstaan.

In feite hebben veel fokkers ontdekt dat het feit dat je twee Harlekijn gecoate Duitse Doggen fokt niet garandeert dat hun nest Harlekijn Great Dane pups zal opleveren.

Maar, waarom?

Nou, het komt allemaal neer op genetica.

Het resultaat van de kleur van uw hond wordt volgens dierenarts Lynn Buzhardt uiteindelijk bepaald door de kleuren, zwart en rood.

Zoals zij uitlegt, dragen alle honden deze basiskleuren en deze dienen als basis voor alle andere vachtkleurvarianten.

De vachtkleur die een pup erft, hangt af van de genetica die hij van zijn ouders krijgt, maar er is ook heel wat toeval bij betrokken.

Zelfs Harlekijn Doggen dragen deze twee basiskleuren in hun genetica, daarom is het niet altijd gegarandeerd dat twee Harlekijn Doggen een Harlekijn pup zullen maken.

Heeft vachtkleur enig verband met temperament?

Hoewel er nog steeds onderzoeken lopen, en de meningen uiteenlopen, zijn de meeste deskundigen het erover eens dat vachtkleur echt niets te maken heeft met het algehele temperament van uw hond.

Het komt erop neer dat het temperament van uw hond afhangt van het feit of hij al dan niet verantwoord gefokt is, goed getraind en verzorgd, en grondig gesocialiseerd.

Hoe zit het met de gezondheid?

Helaas is bewezen dat vachtkleur en de gezondheid van bepaalde honden hand in hand gaan.

In feite, volgens Dr. Stanley Coren, Ph.D., kunnen vachtkleur en aangeboren doofheid gerelateerd zijn. Maar is dit iets waar u zich zorgen over moet maken met een Harlekijn Duitse Dog?

Eigenlijk wel, ja.

Zoals Dr. Stanley Coren’s artikel stelt, zijn honden met lichter gekleurde vachten, zoals roan, piebald, merle, en wit, vatbaarder voor genetische gehoorproblemen en doofheid.

Dit komt omdat het gen dat deze kleuren creëert een band heeft met het gen dat leidt tot aangeboren doofheid bij honden.

De ongelukkige waarheid is dat Harlekijn Doggen, in het bijzonder, zeer gevoelig kunnen zijn voor aangeboren doofheid vanwege het feit dat hun vachten twee pigmenten dragen, waarbij het primaire pigment wit is.

Toch is doofheid niet het enige gezondheidsprobleem waarover u moet weten voordat u overweegt een Duitse Dog te nemen, hoewel het de enige is waarvan studies hebben gevonden dat het direct correleert met de harlekijnkleur.

Voordat we verder duiken in de algemene gezondheid van uw Harlekijn Duitse Dog, laten we wat meer praten over hun temperament.

Harlekijn Duitse Dog Temperament

Ja, de Duitse Dog is een enorme hond. Volgens de Amerikaanse Kennel Club is de Duitse Dog zelfs de grootste hond in het hondenrijk!

Toch is er een reden waarom deze krachtige hond bekend staat als een vriendelijke reus.

Een van de meest vertederende dingen van het ras is dat ze geen idee lijken te hebben van hun werkelijke grootte en zichzelf als een soort schoothond beschouwen, hoewel ze je per ongeluk kunnen verpletteren als ze op je schoot klimmen om te knuffelen!

Harlekijn Duitse Dog Natuur

Deze grote honden zijn zo lief als maar kan en brengen het grootste deel van hun dagen door met luieren en genieten van het gezinsleven.

Duitse Doggen zijn geduldig met kinderen en kunnen met zowat iedereen overweg, hoewel dat niet betekent dat dit het ras voor iedereen is.

Misschien is het grootste probleem met een Duitse Dog duidelijk – hun enorme omvang. Als u voor het eerst een hondeneigenaar bent en niet voorbereid bent op de hinder van zo’n massieve hond, dan kunt u misschien beter uitwijken naar iets minder imposants.

De Duitse Dog is geenszins een buitenhond en zal het liefst binnen en onder zijn gezin zitten of toekijken vanuit zijn knusse bed bij het haardvuur.

En hoewel ze lief en vriendelijk zijn, zijn Duitse Doggen prachtige beschermers van het huis en zullen ze hun gezin zeker waarschuwen voor alles wat verdacht is in de buurt van hun domein!

Toch genieten ze van hun familie en zijn ze innemend en gretig om te behagen, wat betekent dat ze een genot zijn om te trainen!

Hoe kun je een Harlekijn Duitse Dog socialiseren?

Vanwege de enorme omvang en kracht van dit ras is het natuurlijk altijd verstandig om een Duitse Dog al vroeg te socialiseren en te trainen, te beginnen in de puppytijd.

Dit is een hond die u gemakkelijk kan overmeesteren tijdens wandelingen en die al vroeg moet leren wat het betekent om te zitten, te blijven en te lopen aan de lijn en met een tuigje.

Vroege socialisatie zal ook helpen bij hun algehele geestelijke gezondheid en geluk.

U kunt uw Harlekijn Duitse Dog al vroeg socialiseren door middel van hondenparken, op wandelingen, en door zoveel mogelijk mensen en huisdieren in de buurt te hebben.

Experts raden aan dat elke nieuwe ervaring waaraan u uw Duitse Dog pup laat kennismaken een positieve moet zijn om ervoor te zorgen dat ze in de toekomst niet bang zijn voor nieuwe mensen of plaatsen.

Maar hoe zit het met hun gezondheid?

Harlekijn Duitse Dog Gezondheid

Het probleem met zeer grote honden zoals de Duitse Dog is dat ze niet altijd erg lang leven. In feite concluderen de meeste studies dat hoe groter het ras, hoe korter de levensduur.

Als grootste ras in de hondenwereld heeft de Duitse Dog een vrij korte levensduur van slechts 7 tot 10 jaar.

Bovendien kan deze massieve hond gevoelig zijn voor een aantal gezondheidsproblemen als gevolg van zijn enorme omvang.

Zelfs met verantwoorde fokpraktijken, moeten potentiële eigenaren op hun hoede zijn voor gezondheidsproblemen zoals

 • Aangeboren doofheid
 • Hartziekten
 • Hypothyreoïdie
 • Autoimmuunschildklierontsteking
 • Heupdysplasie
 • Bloat

Laten we het even hebben over bloat.

Ook bekend als maagdilatatie-volvulus, of GDV, is bloat een ernstige en levensbedreigende aandoening die volgens de Amerikaanse Kennel Club wordt beschouwd als de nummer één moordenaar van Duitse Doggen.

Voordat u overgaat tot het aanschaffen van een Duitse Dog, of enig ander ras dat gevoelig is voor deze ernstige aandoening, raden de meeste deskundigen aan uzelf te informeren over de tekenen en symptomen, zodat u weet wat u moet doen als een opgeblazen gevoel optreedt.

Het goede nieuws is dat je, als je vroeg wordt gepakt, een grotere kans hebt om je hond te redden. Er zijn ook enkele preventieve methoden die u kunt nemen voor uw Duitse Dog om te helpen zijn kansen op het ontwikkelen van Bloat in de toekomst te verminderen.

Voor meer informatie over bloat en hoe het kan worden voorkomen, gediagnosticeerd en behandeld, klik hier.

Het dieet van de Duitse Dog

Een andere manier om uw Duitse Dog gezond te houden is natuurlijk door ervoor te zorgen dat hij een gezond en evenwichtig dieet krijgt.

Omdat Duitse Doggen zo gevoelig zijn voor een opgeblazen gevoel, is het belangrijk om ze een hoogwaardig en gezond dieet te geven en ze meerdere keren per dag kleinere maaltijden te geven in plaats van één of twee grote maaltijden voor ontbijt en diner.

Deskundigen raden u ook aan om uw Duitse Dog niet onmiddellijk voor of na etenstijd te trainen, omdat dit de kans op het ontwikkelen van een opgeblazen gevoel kan vergroten.

En over lichaamsbeweging gesproken, door hun grote omvang kunnen Harlekijn Duitse Doggen gevoelig zijn voor gewrichts- en heupproblemen. Dit is een ras dat veel beweging nodig heeft, maar ook in de gaten moet worden gehouden tijdens het spelen.

Probeer te voorkomen dat uw Duitse Dog trappen op en af rent, vooral als pup of jonge puber wanneer hij nog in de groei is.

U moet er ook rekening mee houden dat overtraining van uw Duitse Dog gezondheidsproblemen kan veroorzaken, net zoals ondertraining dat kan.

Een goede hoeveelheid lichaamsbeweging voor uw Duitse Dog zal een paar keer per dag een mooie, snelle wandeling zijn.

Dus, hoe kunt u nog meer helpen om uw Duitse Dog gezond en gelukkig te houden gedurende zijn hele leven?

Hoewel de meeste gerenommeerde fokkers hun Duitse Dog pups op hun gezondheid zullen laten testen, kunt u uw Duitse Dog ook zelf laten onderzoeken.

Enkele van de aanbevolen testen voor een Duitse Dog zoals gespecificeerd door de nationale rasvereniging zijn

 • Heup evaluatie
 • Oogheelkundige Evaluatie
 • Schildklier evaluatie
 • Hartonderzoek

Het goed verzorgen van uw Harlekijn Duitse Dog zal ook helpen om hem gezond en gelukkig te houden. Laten we hieronder meer praten over verzorging!

Harlekijn Duitse Dog Verzorging

Hoewel Duitse Doggen een korte vacht hebben en minimaal verharen, verharen ze toch per seizoen, en alleen al door hun omvang kunnen ze nogal wat losse haren produceren.

Voor het grootste deel zou één keer per week borstelen van uw Duitse Dog voldoende moeten zijn om losse haren op afstand te houden en zijn mooie vacht gezond te houden.

Gelukkig hebben Duitse Doggen slechts af en toe een bad nodig, tenzij ze bijzonder vies worden.

En, zoals alle honden, moeten uw Harlekijn Duitse Dog zijn oren regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt worden om te voorkomen dat vocht, vuil en was zich ophopen en infecties veroorzaken.

Daarnaast is het de moeite waard om de nagels regelmatig bij te knippen of te schuren om te voorkomen dat ze barsten of breken, wat uiterst pijnlijk kan zijn voor de hond en tot infecties kan leiden.

Uw Harlekijn Duitse Dog

Ja, het is waar dat de Harlekijn Duitse Dog prachtig is, een beetje zeldzaam, en oh-zo-massief! Het is ook waar dat deze prachtige honden prachtige metgezellen zijn en met bijna iedereen overweg kunnen.

Helaas kunnen Harlekijn Duitse Doggen gevoelig zijn voor een aantal gezondheidsproblemen, waaronder aangeboren doofheid en opgeblazenheid, en vanwege hun grote omvang hebben ze een kortere levensduur dan de meeste andere rassen.

Echter, met de juiste zorg, beweging, een gezond dieet, en veel liefde, is uw Harlekijn Duitse Dog zeker een hoofddrager waar u zeker verliefd op zult worden!

Heeft u een Harlekijn Duitse Dog? Vertel ons in de commentaren hieronder wat je het leukst vindt aan hem of haar!

Referenties

De voorzitter Gezondheid en Onderzoek, Great Dane Gezondheid en Onderzoek, The Great Dane Club of America

Stanley Coren, PhD, DSc, FRSC, Your Dog’s Coat Color Predicts His Hearing Ability, Psychology Today,

Stanford University Medical Center, Science News, Genetica van vachtkleur bij honden kan menselijke stress en gewicht helpen verklaren.

Lynn Buzhardt, DVM, Genetics Basics – Coat Color Genetics in Dogs, VCA Hospitals,

A. Ruvinsky, J.Sampson, De genetica van de hond, Hoofdstuk 4, Pagina 81, Genetica van vachtkleur en haartextuur.

S. M. Schmutz, T. G. Berryere, Genen van invloed op vachtkleur en -patroon bij huishonden: een overzicht, Animal Genetics.

Tiffani J Howell, Tammie King, Pauleen C Bennett, Puppy Parties and Beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior, Volume 6, blz. 143-153.

Stanley Coren PhD, Psychology Today, Are Black Dogs Less Lovable?

De Amerikaanse Kennel Club, Duitse Dog