Grote Pyreneeën Temperament Eigenschappen en Persoonlijkheid

grote pyreneeën temperament

Het temperament van de Grote Pyreneeën is trouw, aanhankelijk, geduldig en kalm. Deze koppige, wilskrachtige honden zijn ook uitstekende waakhonden en waakhonden. Hoewel ze agressief kunnen zijn tegen vreemden, zijn ze sterk gehecht aan hun gezin en zeer ontspannen in een omgeving waarin ze zich ontspannen. Ze zijn goed met kinderen, honden en dieren die ze kennen, maar minder met anderen. Vandaag delen we Great Pyrenees temperamentkenmerken, gedragingen en persoonlijkheden. En laten we u weten hoe ze omgaan met verschillende levensstijlen en gezinnen.

Inhoud

De reusachtige, majestueuze Grote Pyreneeën zijn immens krachtig en sterk. Ze wegen vaak meer dan 100 pond. Ze kunnen bijna 32 inch lang worden op de schouder. Ze hebben een dikke vacht die hen helpt op te gaan in de schapen waarvoor ze gefokt zijn. Maar laat je niet misleiden door hun uiterlijk of persoonlijkheid. Veel eigenaren beschrijven ze zelfs als Zen-achtig, wat ver afstaat van hun ruwe, intimiderende uiterlijk. Maar hoe waar is deze beschrijving van hun persoonlijkheid? Zijn deze enorme honden echt zo relaxed als sommige mensen beweren?


Typisch Grote Pyreneeën Temperament

De Grote Pyreneeër wordt vaak beschreven als een majestueuze, statige hond. Ze dragen zichzelf met vertrouwen en hebben een vleugje sierlijkheid ondanks hun grote omvang. Ze zijn ook bedachtzaam, waakzaam en alert. Oorspronkelijk gefokt om schapen te bewaken, hebben ze die aangeboren instincten nog steeds.

De Grote Pyreneeën kunnen ook behoorlijk destructief zijn. Het zijn kauwers en hebben veel kauwspeeltjes en botten nodig. Anders kunnen ze gaan kauwen op iets wat je niet wilt.

Het zijn alerte honden, dus ze kunnen blaffen naar alles waarvan ze denken dat het een bedreiging vormt. Dit kan worden afgericht, maar dat is vaak moeilijker dan bij andere rassen.

Zijn Grote Pyreneeën goed met kinderen?

De Grote Pyreneeën zijn fel beschermend over hun territorium, familie en bezittingen. Ze zijn goed met hun eigen kinderen, maar stellen ruw spel met anderen misschien niet op prijs.

Temperament Grote Pyreneeën

Socialisatie kan het temperament van de Grote Pyreneeën veranderen

Socialisatie is een belangrijk onderdeel van de training voor elk ras. Ze moeten leren hoe ze een vriend van een vijand kunnen onderscheiden. Stel ze voor aan verschillende mensen. Nodig regelmatig vrienden uit terwijl ze nog jong zijn. Training maakt ook een groot verschil.

Zijn Grote Pyreneeën gemakkelijk te trainen?

De Grote Pyreneeën zijn meestal niet gemakkelijk te trainen met traditionele methoden. Ze werden gefokt om zelfstandig schapen te bewaken. In een oogwenk moesten ze beslissen of een naderend dier of persoon een bedreiging vormde en wat ze eraan moesten doen – en dat alles zonder begeleiding van hun eigenaar.

Er is gemeld dat ze de dood van vee sterk verminderen. Deze eigenschap maakt het echter vaak moeilijk om een Grote Pyreneeën te overtuigen naar u te luisteren. Maak uw hond op jonge leeftijd vertrouwd met luisteren. Hoe langer u wacht met het trainen van een Grote Pyreneeën, hoe moeilijker het zal zijn.

Positieve methodes werken goed bij grote Pyreneeën temperament

Positieve versterking werkt het beste bij de Grote Pyreneeën. Ze moeten ervan overtuigd zijn dat het in hun eigen belang is naar u te luisteren.

Negatieve versterking kan vaak het tegenovergestelde effect hebben. In plaats van uw hond te overtuigen om te luisteren, zou u hem er juist van kunnen overtuigen om koppig te worden en u helemaal te negeren.

Training moet specifiek gericht zijn op het leren van uw Grote Pyreneeën om gepast te reageren op bezoekers. Als hen niet wordt geleerd hoe ze een welkome bezoeker kunnen herkennen, kunnen ze die heel gemakkelijk interpreteren als een indringer.

Deze honden worden vaak beschreven als zeer snel verveeld met standaard gehoorzaamheidstraining. Ze zijn geen ras dat graag kunstjes zal uitvoeren voor uw lof.

In plaats daarvan zijn ze een werkras en genieten ze van het uitvoeren van echt “werk”. Betrokkenheid bij behendigheidsproeven en andere hondensporten helpt hen zich nodig en gestimuleerd te voelen.

Zijn Grote Pyreneeën vriendelijk?

Het temperament van de Grote Pyreneeën maakt dit ras zeer geschikt om schaapskuddes te bewaken. Dit betekent dat ze bij het hoeden kunnen bepalen welke dieren onder hun hoede staan en welke dieren indringers zijn.

Dit gedrag draagt over naar hun moderne, gezinsleven. Zelfs als uw Grote Pyreneeën niet getraind zijn om schapen te bewaken, zullen ze zich vaak gedragen alsof hun familie hun “kudde” is en alle anderen een “indringer”.

Ze zijn over het algemeen vriendelijk tegen de mensen in huis en degenen die ze tot hun familie rekenen. Ze gaan rustig en voorzichtig om met kinderen en zijn vaak erg geduldig. Dit geldt echter vaak niet voor buitenstaanders.

Waken bij de Grote Pyreneeën Temperament

Als een nieuw, ongewoon persoon uw deur nadert, zal de Grote Pyreneeën automatisch denken dat het een indringer is die hun gezin kwaad wil doen. Ze zullen hun huis en gezin uiterst moedig bewaken, zelfs als de indringer eigenlijk helemaal geen indringer is.

Het is belangrijk om hen op jonge leeftijd te leren dat niet iedereen die aan de deur komt per se uit is op hen. Vroege socialisatie is de sleutel om dit te bereiken. Maar er is vaak ook een consequente, gerichte training voor nodig. Veel eigenaren van Grote Pyreneeën honden trainen hun honden op een commando dat de hond laat weten dat de nieuwe persoon geen bedreiging vormt.

Zijn Grote Pyreneeën agressief?

De Grote Pyreneeën kunnen agressief zijn als ze niet goed getraind en gesocialiseerd zijn. Ze zullen proberen hun huis te verdedigen tegen indringers, zelfs als dat toevallig één van uw vrienden of familieleden is. Meestal zijn Grote Pyreneeën echter niet uitgesproken agressief.

Ze zullen andere mensen niet op zicht aanvallen, en er zijn niet veel gevallen van de Grote Pyreneeën die andere mensen bijten. Slechts ongeveer 22% van de Grote Pyreneeën is agressief tegen vreemden.

In plaats daarvan kan het temperament van de Grote Pyreneeën worden omschreven als zelfverzekerd en tolerant. Hoewel ze misschien niet vriendelijk zijn tegen bezoekers, worden ze niet automatisch onhandelbaar op het moment dat er iemand door de deur loopt.

Ze zijn afstandelijk en gereserveerd, niet agressief. Dat gezegd hebbende, sommige Grote Pyreneeën zijn agressiever dan andere.

Oorzaken van agressie bij Grote Pyreneeën Temperament

Agressieniveaus zijn een mengeling van genetica, socialisatie en training. Of de ouders van de pup al dan niet agressief waren, heeft een directe invloed op het al dan niet agressief zijn van de pup.

Indien mogelijk raden wij u aan de ouders van een pup die u overweegt te adopteren te ontmoeten. De ouders mogen niet agressief zijn, ook al zijn ze misschien wat afstandelijk.

Training en socialisatie zijn ook belangrijk. Zelfs een Grote Pyreneër die genetisch kalm is, kan tekenen van agressie vertonen als hij niet goed gesocialiseerd of opgeleid is.

Tegelijkertijd kan een hond die genetisch aanleg heeft voor agressiviteit rustig en tolerant worden als hij wordt getraind en gesocialiseerd.

In principe kan het temperament van de Grote Pyreneeën agressiever zijn dan dat van sommige andere hondenrassen. Maar vroege training en socialisatie dragen er in hoge mate toe bij dat deze hond buitenstaanders accepteert.

Houden Grote Pyreneeën van andere dieren?

Dit is een zeer complexe vraag die afhangt van een paar factoren. Ten eerste is het belangrijk te bedenken dat de mogelijkheid van agressie tegen andere honden ligt in hun bewakingsinstinct. Ze zullen proberen hun kudde te beschermen tegen buitenstaanders. Hetzelfde geldt voor andere huisdieren en buitendieren.

Als u een andere hond als huisdier heeft die al langer bestaat dan de Grote Pyreneeën, zal de Pyreneeën die hond vaak beschouwen als een deel van zijn of haar “kudde”. Het behandelen van andere huisdieren net als de rest van het gezin maakt deel uit van het temperament van de Grote Pyreneeën.

Hetzelfde geldt voor katten, konijnen, geiten en elk ander dier. Als de Grote Pyreneeën ze zien als deel van het gezin, zullen ze met hen overweg kunnen.

Er kunnen echter problemen ontstaan wanneer u probeert uw hond aan een hond van buitenaf voor te stellen.

Houden Grote Pyreneeën van andere honden?

Het is niet ongewoon dat honden intolerant zijn tegenover andere honden waarmee ze niet zijn opgegroeid. Soms kan deze onverdraagzaamheid zich uiten in agressie. Natuurlijk spelen vroege socialisatie en training hierbij een grote rol.

Zelfs een Grote Pyreneeën die aanvankelijk niet van andere honden hield, kan worden geleerd dat andere honden geen bedreiging vormen. Een vroege kennismaking met andere honden kan helpen om tolerant te worden en de aanwezigheid van een andere hond te accepteren.

Als u een andere hond in uw huis introduceert, is het belangrijk om dat rustig en langzaam te doen. De nieuwe hond en de Grote Pyreneeën moeten voor langere tijd uit elkaar worden gehouden en mogen elkaar alleen ontmoeten via een barrière, zoals een glazen deur.

Over het algemeen is de agressiviteit tegenover andere honden laag wanneer ze op de juiste manier worden geïntroduceerd en de nadruk wordt gelegd op socialisatie.

Natuurlijke instincten in de Grote Pyreneeën Temperament

Het meest overheersende natuurlijke instinct van de Grote Pyreneeën is hun intense kuddebewakingsinstinct. Ze werden gefokt om schapen te bewaken en zullen die geschiedenis vertalen naar hun gezinsleven. Deze honden zullen hun familie, territorium en eigendom bewaken tegen iedereen die zij als een bedreiging beschouwen.

Dit bewakingsgedrag is aangeboren; het hoeft niet te worden getraind en bestaat, of uw hond nu wel of niet geleerd heeft om te waken.

Socialisatie en training kunnen echter helpen deze instincten beter te vertalen in het dagelijkse gezinsleven.

Zijn Grote Pyreneeën Goede Gezinsdieren?

Het temperament van de Grote Pyreneeën is vriendelijk binnen het gezin, maar geneigd tot waakzaam gedrag. Ze kunnen een prachtig huisdier zijn, mits ze de juiste training en socialisatie krijgen.

Ze zijn het meest geschikt voor degenen die in huizen wonen met veel buitenruimte om te rennen vanwege hun behoefte aan beweging en grote omvang.

Heeft u een Pyreneeën? Laat ons weten over uw hond in de commentaren!

Referenties en bronnen

  • Green, Jeffrey. “ADC waakhond programma update: een focus op het managen van honden.” Proceedings of the Fourteenth Vertebrate Pest Conference 1990. 1990.
  • Green, Jeffrey. “Gaat roofdierbestrijding naar de knoppen?” Rangelands. 1980.
  • Hansen, Inger. “Veedrijvershonden in Noorwegen.” Journal of Range Management. 1999.
  • Kutsumi. “Belang van Puppy Training voor toekomstig gedrag van de hond.” Journal of Veterinary Medical Science. 2013.