Grijze hondenrassen – 20 prachtige honden met grijze vachten

grijze hondenrassen

Deze grijze hondenrassen zijn slim, trouw en mooi. Van de kleine Silky Terrier tot de grootste Duitse Dog, grijze honden zijn er in een prachtig scala van persoonlijkheden, maten en looks. Bekijk onze foto’s en beschrijvingen om erachter te komen welk grijze hondenras het beste bij uw huis, gezin en levensstijl past. We kijken naar het temperament, gedragskenmerken, trainingsbehoeften en gezondheid, van ’s werelds meest populaire grijze honden, en delen onze tips en leuke weetjes!

Inhoud

De kleur grijs varieert van zilver tot diep houtskool, en grijze hondenrassen zijn er in een reeks prachtige tinten. Er zijn grote grijze hondenrassen en hele kleine grijze hondenrassen. Dus of u nu van plan bent een volwassen hond te adopteren, of een grijze puppy mee naar huis neemt, er is een maat voor iedereen. Bovendien heeft elke hond een uniek temperament, dus er is een grijze hond voor elk huis.


Zijn Grijze Hondenrassen Goede Gezinshonden?

We hebben 20 zeer verschillende grijze hondenrassen opgenomen om u te helpen de beste voor u te vinden. Het is niet omdat twee honden dezelfde vachtkleur hebben, dat ze ook hetzelfde zullen zijn in hun andere kenmerken. Een ras dat bij het ene gezin past, kan dus helemaal verkeerd zijn voor een ander gezin.

Het is belangrijk om te kijken naar mogelijke gezondheidsproblemen, temperament en algemene zorgbehoeften van elke nieuwe hond die u van plan bent mee naar huis te nemen. U moet ook kijken naar hun bewegingsbehoeften en trainbaarheid om ervoor te zorgen dat u alles kunt bieden wat uw nieuwe hond nodig heeft!

Grijze Vacht Genetica

De vachtkleur van uw hond wordt bepaald door twee soorten pigment: eumelanine en pheomelanine. Eumelanine pigment is zwart. Maar speciale verdunningsgenen kunnen de productie van eumelanine in hondenhaar remmen, zodat het in plaats daarvan grijs wordt.

Grijze hondenvachten worden vaak beschreven als “blauw”, omdat het verdunde pigment er een beetje blauw uitziet. Het gen dat de zwarte vachten verdunt tot grijs is het recessieve verdunningsgen (d). Alleen pups die de d gen van beide van hun ouders een grijze vacht hebben. Deze genen zijn eigenlijk heel controversieel in sommige rassen, zoals de Silver Labrador!

Grote Grijze Honden

Enkele van onze grootste en meest nobele hondenrassen komen in de kleur grijs, waaronder de Duitse Dog, en de verbazingwekkende Ierse Wolfshond, met zijn middeleeuwse goede looks.

Maar als je geen middeleeuwse feestzaal hebt waar je hond zich kan uitstrekken, zijn er genoeg kleinere en meer draagbare grijze hondenrassen om uit te kiezen. Laten we verder kijken naar de top 20 grijze hondenrassen.

Top 20 Grijze hondenrassen

Weimaraner

De Weimaraner is een van de bekendste en populairste grijze hondenrassen! Weims zijn middelgrote honden die tot 27 centimeter lang worden en als volwassen hond tussen de 55 en 90 pond wegen. Het zijn intelligente, energieke en zeer liefdevolle honden die waarschijnlijk zeer gehecht raken aan hun gezin. Ze worden zelfs wel ‘klittenbandhonden’ genoemd!

Weimaraner met blauwe ogen

Weimaraners vallen als jachthonden in de sportieve categorie. Ze hebben dus dagelijks veel beweging nodig en kunnen wat natuurlijke jachtinstincten vertonen. Socialisatie en training zijn essentieel om ervoor te zorgen dat een Weimaraner als volwassen hond gelukkig, zelfverzekerd en vriendelijk is tegen andere mensen en dieren.

Siberische Husky

Siberische Husky’s zijn een van de prachtige grijs-witte hondenrassen die er zijn. Ze staan vooral bekend om hun rijke geschiedenis als sledehonden in Siberië. Husky’s zijn sociale, vocale en intelligente honden. Maar ze zijn gewend om onafhankelijk van mensen in grote roedels te werken. Ze kunnen dus jachtinstincten hebben waardoor ze niet geschikt zijn voor het huis met andere kleine dieren.

husky

Het socialiseren van uw Husky kan helpen om dit risico te minimaliseren. En uw hond zal zeker goed reageren op positieve beloningstraining. Husky’s hebben veel beweging nodig, en ook regelmatige verzorging om ervoor te zorgen dat hun vacht vrij blijft van knopen en klitten.


Thai Ridgeback

De Thai Ridgeback is een mooi en opvallend grijs hondenras dat behoort tot de rascategorie jachthonden. Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Thai Ridgeback oorspronkelijk uit Thailand. Hij werd eerst gebruikt als waakhond, als karrenhond, en om mensen te beschermen tegen cobra’s. Maar, dit kan betekenen dat een Thai Ridgeback sterke natuurlijke waakinstincten heeft. U moet dit ras dus als pup goed socialiseren om mogelijke agressie als volwassen hond te voorkomen.

thaise ridgeback

Deze hond heeft veel behoefte aan beweging, maar heeft niet veel verzorging nodig. Het zijn zeer atletische honden, maar ze staan ook bekend als onafhankelijk, beschermend en trouw. Thai Ridgebacks doen het het beste met een geduldige eigenaar die aan hun behoeften kan voldoen.

Schotse Deerhound

De Schotse Deerhound is een groot windhondras uit Schotland. Ze worden tot 32 centimeter groot, en wegen vaak meer dan 100 pond. Vrouwtjes van dit ras zijn over het algemeen kleiner dan mannetjes, maar beide zijn zeer grote honden. Hoewel de Schotse Deerhound werd gebruikt om op herten te jagen, staat hij eigenlijk bekend als een heel rustige hond. Deze zachtaardige reuzen houden van een knuffel op de bank.

scottish deerhound

Ze hebben regelmatig beweging nodig, maar ook elke dag veel sociale interactie! Zo blijven ze geestelijk en lichamelijk in topconditie. Training is vooral belangrijk bij grote grijze hondenrassen als deze, evenals socialisatie. Ze zijn misschien niet geschikt voor huizen met andere kleine dieren, omdat ze waarschijnlijk achter hen aan zullen rennen!

Oud-Engelse Herdershond

De Old English Sheepdog is een van onze favoriete pluizige grijs-witte hondenrassen. Hij wordt vaak groter dan 22 centimeter en weegt tussen de 60 en 100 pond. Zijn pluizige vacht kan hem echter veel groter laten lijken! Regelmatig borstelen en baden is een must, en misschien moet u naar een professionele trimsalon gaan om de vacht van uw hond te trimmen.

oude engelse herdershond

De Old English Sheepdog is intelligent, geduldig en moedig. Hun oorspronkelijke doel was minder het hoeden van schapen en meer het drijven van vee naar steden en markten.

Grijze hondenrassen

Socialisatie en een goede training vanaf het moment dat uw Old English Sheepdog een jonge pup is, is belangrijk. Dit zal ertoe bijdragen dat uw hond gelukkig en vriendelijk is als hij opgroeit. Het zal ook mogelijke agressie helpen voorkomen, want dit ras is beschermend voor zijn familie!

Australische Herder

De Australian Shepherd is geen effen grijs hondenras, maar heeft een grijze kleuring over zijn vacht, vaak ook met witte en tan kleuren in het merle patroon. Aussies hebben regelmatig verzorging nodig, en veel beweging. Dit ras staat bekend als energiek, intelligent en alert. Ze waren oorspronkelijk een jachtras, dus kunnen ze wat natuurlijke instincten hebben om op te letten. Uw hond socialiseren als pup kan helpen om dit gedrag te minimaliseren.

8 weken oude Australische Herders

Australian Shepherds hebben ook veel mentale stimulatie nodig om verveling te voorkomen. Een verveelde hond kan leiden tot destructief gedrag, zoals blaffen en graven.

Italiaanse Windhond

De Italiaanse Greyhound is een van onze kleine grijze hondenrassen met een zeer rijke geschiedenis! Deze kleine pup wordt maximaal 15 centimeter groot en weegt als volwassene 7 tot 14 pond. Italiaanse Greyhounds wisselen af tussen luieren in huis en racen met veel energie. Ze hebben een sterk jachtinstinct, waardoor ze er vaak vandoor gaan en u ze achterna zitten! Socialisatie en training zijn belangrijk om deze gewoonte tot een minimum te beperken.

italiaanse hondenrassen

Terugroepen en zindelijk maken zijn gebieden waarop u zich moet concentreren als u een Italiaanse Greyhound heeft. Dit is een zeer weinig verharend ras. Mensen die allergisch zijn voor honden kunnen dus merken dat ze zich goed voelen bij de Italiaanse Greyhound.

Ierse Wolfshond

De Ierse Wolfshond is nog zo’n groot grijs hondenras. In feite is het een reus! Deze honden worden minstens 30 centimeter groot en wegen tot 110 pond! Ierse Wolfshonden hebben een ruwe, pezige vacht en donkere, expressieve ogen. Deze honden staan bekend als zachtaardige reuzen die zich graag ontspannen bij hun gezin.

Dit is een geweldige keuze als je thuis kleine kinderen hebt. Maar zorg ervoor dat u uw hond goed traint, want door zijn enorme omvang kan hij per ongeluk kinderen omver lopen! Kleinere huisdieren doen het misschien niet goed in de buurt van deze hond, omdat hij jachtinstincten kan hebben. Socialisatie is dus erg belangrijk bij dit ras. Bekijk de Ierse Wolfshond nader in onze complete gids.

Chinese Naakthond

In tegenstelling tot de laatste hond die we bekeken, is de Chinese Naakthond een van onze kleinste grijze hondenrassen! Dit ras is eigenlijk haarloos over het grootste deel van zijn lichaam. Maar zijn huid kan een erkende ‘leisteen’ kleur hebben! De Chinese Naakthond heeft haar op zijn hoofd, nek, oren, sokken en voeten.

chinese kuif

Chinese Naakthonden hebben heel weinig verzorging nodig, en kunnen geweldige honden zijn voor mensen die last hebben van allergieën. Ze zijn vriendelijk, liefhebbend en extravert, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn. Maar ze moeten voorzichtig behandeld worden, want het zijn kleine en tere honden.

Alaska Malamute

De Alaska Malamute is een ander groot grijs hondenras. Hoewel dit vaak een grijs-wit hondenras is, en ook een zwarte kleuring kan hebben. Deze grote Spitshond staat bekend als intelligent, trouw en vriendelijk. Alaska Malamutes werden gefokt als roedelhonden, en kunnen dus goed overweg met andere mensen en dieren. Maar het is nog steeds een ras dat veel socialisatie en training nodig heeft om er zeker van te zijn dat hij gelukkig, vriendelijk en zelfverzekerd opgroeit.

Malamute Namen

Deze hond zit vol energie en heeft veel beweging nodig om gelukkig te blijven. Als hij niet genoeg beweging of mentale stimulatie krijgt, verveelt de Alaska Malamute zich heel gemakkelijk.

Akita

De Akita is een groot hondenras dat oorspronkelijk uit Japan komt. Hij wordt 24 tot 28 centimeter groot en weegt als volwassene tussen de 70 en 130 pond. Dit ras heeft een dikke dubbele vacht. Hij kan effen grijs of grijs gestroomd zijn, vaak ook met wit.

Akita Hondenras Informatie Centrum - Een complete gids voor de Akita

Akita’s zijn trouw en liefdevol, vooral met familie. Ze kunnen op hun hoede zijn voor andere honden of vreemden, dus socialiseer ze goed als pup. Deze honden hebben ook een relatief hoge energiebehoefte, dus ze zullen dagelijks regelmatig beweging nodig hebben.

Whippet

De Whippet is een ander windhond grijs hondenras. Het zijn slanke, gestroomlijnde honden die voorkomen in een enorm spectrum van kleuren, waaronder grijs. Deze kleine honden worden maximaal 22 centimeter groot en wegen 30 tot 35 pond. Ze zijn intelligent, lief en zachtaardig. Deze honden hebben weinig tot geen agressie, maar socialisatie is nog steeds belangrijk om een zelfverzekerde hond te creëren.

Het voeden van een Whippet Puppy

Whippets staan bekend om hun goede omgang met kinderen, en zullen evenveel tijd met u doorbrengen als met rondrennen en spelen. Whippets hebben veel beweging nodig, maar kunnen jachtinstincten hebben die het leven met andere dieren moeilijk maken. U moet goed oefenen in het terugroepen met ze voordat u ze tijdens wandelingen loslaat.

Noorse Elandhond

De Noorse Elandhond is een Spitsgrijs hondenras dat oorspronkelijk uit Noorwegen komt. Deze honden zijn een sterk ras met rechtopstaande oren en een gekrulde staart. Ze hebben een dikke vacht die regelmatig verzorgd moet worden om ervoor te zorgen dat hij vrij blijft van knopen en klitten.

noorse elandhond

Elandhonden zijn intelligente, zelfverzekerde en trouwe honden. Ze zijn ook vaak erg onafhankelijk en kunnen behoorlijk vocale honden zijn! Training en socialisatie zijn belangrijk om mogelijke agressie te minimaliseren, en om de mogelijkheid van een natuurlijk jachtinstinct te verminderen.

Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is een grijs hondenras dat afkomstig is uit Italië! Deze kleine hond heeft een uniek doel – het opsporen van truffels. Deze honden worden tot 19 centimeter groot en wegen tussen de 24 en 35 pond als volwassenen. Het zijn energieke, trouwe en aanhankelijke honden.

italiaanse hondenrassen

Lagotto’s kunnen bewakingsneigingen ontwikkelen, dus het is belangrijk om ze van jongs af aan goed te trainen en te socialiseren. Ze zullen ook dagelijks beweging nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze gelukkig blijven. Dankzij hun intelligentie is deze hond een uitstekende kandidaat voor hondensporten als dokduiken, behendigheid en geurwerk!

Silky Terrier

De Silky terriër is een klein grijs hondenras dat een mooie lange vacht heeft. Hij is vaak grijs en tan gekleurd. Dit is een kleine pup die groeit van 9 tot 10 centimeter, met een gewicht tot 10 pond. Silky Terriers zijn pittig, vriendelijk en alert.

australische hondenrassen

Hun zijdeachtige vacht vereist regelmatige verzorging om het er zo strak uit te laten zien, en klitten te voorkomen. Wees dus bereid veel tijd te besteden aan de verzorging van een Silky Terrier. Deze honden zijn kleiner dan veel van de andere grijze hondenrassen op onze lijst, maar ze hebben nog steeds veel regelmatige lichaamsbeweging nodig. Training is belangrijk om deze honden zowel mentaal als fysiek tevreden te houden.

Puli

De Puli is een schapendrijvend ras dat oorspronkelijk uit Hongarije komt. Hij is alert, energiek en hardwerkend. Puli honden hebben een gekrulde grijze vacht, maar deze hoeft slechts af en toe verzorgd te worden. Dit is geen ras dat veel verhaart.

puli

Maar, Pulis hebben een hoge energiebehoefte. Ze hebben dagelijks veel beweging nodig om ze lichamelijk en geestelijk gezond te houden. Als potentieel zelfstandige hond met kudde-instincten moet u de Puli als pup goed socialiseren.

Poedel

Het grijze hondenras Poedel bestaat in drie hoofdgrootten: standaard, miniatuur en toy. Elk van deze heeft echter hetzelfde temperament en zeer vergelijkbare zorgbehoeften. Poedels zijn populair omdat ze weinig verharen, dus mensen met allergieën doen het vaak goed met Poedels. Het zijn intelligente, actieve en vriendelijke honden. Maar ze hebben waarschijnlijk natuurlijke jachtinstincten die hen ongeschikt kunnen maken voor huizen met andere kleine huisdieren.

Een complete gids voor de Standaard Poedel. Met informatie over grootte, gewicht, kleur, temperament, fokkers, adoptie en redding.

Socialiseer deze hond goed als u een Poedel in huis haalt. Ze hebben ook veel en regelmatig beweging nodig. Een deel hiervan kunnen ze krijgen door training!

Duitse Dog

De Duitse Dog is een van onze reusachtige grijze hondenrassen! Hij wordt tot 34 inch groot en weegt als volwassene tussen de 110 en 175 pond. Deze honden komen in een enorme verscheidenheid aan kleuren, waaronder effen en gedeeltelijk grijs! Duitse Doggen zijn zachte, kalme en aanhankelijke honden.

Duitse Doggen Kleuren

Maar het blijft belangrijk om uw hond van jongs af aan te socialiseren en te trainen. Door hun grote omvang kunnen ze gemakkelijk per ongeluk iemand verwonden, dus het is belangrijk dat u ze onder controle kunt houden wanneer dat nodig is. Duitse Doggen hebben niet veel beweging nodig. U moet een evenwicht vinden tussen te veel en te weinig om hen gelukkig en gezond te houden.

Franse Bulldog

De Franse Bulldog is een klein grijs hondenras met een platte kop. Het zijn vrolijke, vriendelijke en levendige honden, maar helaas lijden ze aan een aantal gezondheidsproblemen. Honden met platte gezichten worden ook wel brachycephalic genoemd. Dit is een bevleesdheidsprobleem dat in de loop der generaties voor esthetische doeleinden in Frenchies is gefokt.

Blauwe Franse Bulldog

Frenchies kunnen lijden aan problemen met betrekking tot hun ademhaling, gebit en ogen. Helaas is er geen behandeling voor brachycephalie. Als u een Franse Bulldog wilt, kunt u overwegen een oudere hond uit een opvangcentrum te adopteren.

Staffordshire Bull Terrier

De Staffordshire Bull Terrier is een van onze middelgrote grijze hondenrassen. Ze zijn tot 16 centimeter groot en wegen als volwassene ongeveer 35 pond. Dit ras staat bekend als vriendelijk, liefdevol en aanhankelijk. Maar veel mensen maken zich zorgen over agressie bij Staffies, vanwege hun geschiedenis als vechtras. Socialiseer uw puppy goed om het risico op agressie bij dit ras te minimaliseren.

Amerikaanse Staffordshire Terrier Mix

Deze honden hebben ook veel beweging en mentale stimulatie nodig om hun actieve geest bezig te houden! Staffies zijn mogelijk niet geschikt voor huizen met andere dieren.

U zult merken dat sommige van deze rassen in een groot aantal verschillende kleuren komen, waarvan grijs slechts één optie is. En sommige rassen, zoals de Labrador Retriever, zijn niet opgenomen, ook al is er een grijze optie in de vorm van de Silver Lab en Charcoal Labs. De Amerikaanse Kennel Club erkent nog geen enkele tint van de kleur grijs bij de Labrador. En over die controverse kunt u meer lezen op The Labrador Site

Wat is uw favoriet?

Zo, dat zijn onze top 20 grijze hondenrassen! Welke is jouw favoriet? En, als je een van deze prachtige rassen bezit, vertel ons er dan alles over in de commentaren. We horen graag over uw grijze honden! U kunt veel meer informatie vinden over elk van de bovenstaande rassen in onze volledige rassengidsen hieronder

Rasgidsen

Referenties en bronnen