Golden Retriever vs Duitse Herder: Welk huisdier is het beste?

golden retriever vs duitse herder

De keuze tussen een Golden retriever vs Duitse herdershond is zeker geen gemakkelijke.

Beide hondenrassen hebben een lange en nobele lijn van leven en werken zij aan zij met “hun” mensen, wat betekent dat welke hond u ook kiest, u een prachtige nieuwe hond in uw gezin zult verwelkomen.

Golden Retriever vs Duitse Herder: Welk huisdier moet u kiezen?

Omdat de keuze zo uitdagend is, kan het nuttig zijn om de Golden retriever vs Duitse herder puntsgewijs te vergelijken, en dat is precies wat we in dit artikel hebben gedaan.

Wat is het verschil tussen Golden Retriever vs Duitse Herder?

In dit artikel gaan we kijken naar enkele prachtige overeenkomsten en enkele belangrijke verschillen tussen Golden retriever vs Duitse herder honden.

Golden Retriever vs Duitse Herder Grootte

De Golden retriever wordt op volwassen leeftijd 21,5 tot 24 inches groot (poot tot schouder). Deze hond kan tussen de 55 en 75 pond wegen.

De Duitse herder wordt volwassen met een stok tot schouder van 22 tot 26 inches. Deze hond kan tussen de 50 en 90 pond wegen.

Golden Retriever vs Duitse Herder Verharing en verzorging

Veel toekomstige hondenbezitters maken zich tegenwoordig zorgen over het verharen van hun hond om huisdiergerelateerde allergieën onder controle te houden. U zult merken dat de Golden retriever en de Duitse herder wat betreft het verharen van de vacht veel op elkaar lijken.

Golden Retriever verharing en verzorging

Golden retrievers hebben een dikke, golvende, dubbellaagse, waterafstotende vacht met een mooie gouden tarwekleur. Deze honden stammen uit een lange lijn van waterminnende retrievers (vandaar hun naam). De bovenste laag van hun vacht is de waterafstotende laag, en de ondervacht is de isolerende laag.

Beide vachtlagen moeten voortdurend uitvallen om ervoor te zorgen dat elke vachtlaag zijn taak kan vervullen. Goldens “blazen” (uitbundig verharen) minstens twee keer per jaar wanneer de seizoenen veranderen.

Deze honden moeten een of twee keer per week geborsteld worden om het verharen onder controle te houden.

Duitse herder verharen en verzorgen

Duitse herders hebben ook een dubbellaagse, waterafstotende vacht, hoewel die van hen korter en recht is. Ook hier is de bovenste vachtlaag de waterafstotende laag en de ondervacht is zachter en ontworpen om de hond geïsoleerd te houden tegen de elementen.

Net als Goldens, zullen GSD’s minstens tweemaal per jaar met het wisselen van de seizoenen hun vacht “uitblazen”. Ook zij hebben één of twee keer per week een borstelbeurt nodig om het verharen onder controle te houden.

Golden Retriever vs Duitse Herder Temperament

Volgens de American Kennel Club is de Golden retriever momenteel de derde meest populaire (van de 194) huishonden in het land. De Duitse herder bezet momenteel de tweede plaats op diezelfde lijst.

Het is duidelijk dat je niet verkeerd kunt gaan met een van deze prachtige, populaire en geliefde honden.

Maar laten we eens nader kijken naar het algemene temperament van elke hond, zodat u kunt bepalen welk ras de beste keuze is voor uw gezin.

Golden Retriever Temperament

De Golden retriever is een top keuze voor diensthond en therapiehond werk. Deze honden hebben nog nooit een vreemde ontmoet. Ze laten zich niet afschrikken door het uiterlijk van nieuwkomers en staan altijd te popelen om nieuwe vrienden te maken.

Uitgaand, betrouwbaar, trouw, vriendelijk, vrolijk, gretig en speels zijn slechts enkele van de vele positieve adjectieven die gebruikt worden om de Golden retriever te beschrijven.

Het is vermeldenswaard dat de Golden retriever een actieve, energieke hond is, vooral tijdens de puppyjaren en de vroege volwassenheid. Deze honden leven om te ravotten, rennen, spelen, apporteren, zwemmen en gewoon het leven ten volle te leven.

Duitse herder temperament

De Duitse herder is een top keuze voor militair en politiewerk. Deze honden hebben keer op keer bewezen dat ze hun leven zullen geven voor hun kameraden, mens of hond. Zoals het zulk nobel en zelfopofferend werk betaamt, kan de GSD wat afstandelijk zijn tegenover vreemden. Ze kiezen hun vrienden met zorg uit.

Nobel, moedig, trouw, zelfverzekerd, standvastig en stabiel zijn slechts enkele van de vele positieve adjectieven die gebruikt worden om de Duitse herder te beschrijven.

Net als de Golden retriever is de Duitse herder een actief werkhondenras dat hunkert naar en gedijt op veel activiteit en beweging. Als u ooit hebt willen deelnemen aan behendigheidstraining of speurtraining, zal uw GSD een gretige deelnemer zijn aan dit soort sporten met u.

Golden Retriever vs Duitse Herder Eten

Golden retrievers kunnen eetmachines zijn. Net als met nieuwe vrienden komt een Golden zelden een voedingsmiddel tegen dat hij niet lust. U moet dus letten op de grootte van porties, traktaties en de voederfrequentie. Combineer dit alles met voldoende beweging en activiteit om te voorkomen dat u een pup met overgewicht krijgt. Uw dierenarts kan u hierbij goed helpen.

Duitse herders worstelen zelden met problemen van overgewicht, vooral omdat deze gedisciplineerde en gedreven honden zeer zelfregulerend zijn. Zorg er echter voor dat uw GSD voldoende calorieën binnenkrijgt in de juiste verhoudingen voor een gezonde ontwikkeling van botten, gewrichten, organen en hersenen. Uw dierenarts kan u hierbij helpen.

Duitse Herder of Golden Retriever waakneigingen

Omdat zo veel mensen en gezinnen tegenwoordig geïnteresseerd zijn in het kiezen van een familie waakhond, is het de moeite waard om even te kijken naar Golden retriever vs Duitse herder vechtinstincten en waakneigingen.

Golden Retriever Waakneigingen

Het heeft geen zin er hier omheen te draaien. De Golden retriever is geen goede waakhond. Dit komt door hoe vriendelijk dit hondenras is.

Golden retrievers zouden net zo gemakkelijk kwispelen en een dief likken als een familielid, dus als u op zoek bent naar een hond met sterke waakneigingen, is dit niet uw ras.

Duitse Herder bewakingsneigingen

De Duitse herdershond daarentegen is een van de beste waakhonden die je ooit zou kunnen kiezen.
De uitdaging met een GSD pup is ervoor te zorgen dat uw hond voldoende gesocialiseerd is, zodat ze nieuwkomers kan verdragen en het verschil tussen een vriend en een potentiële vijand kan ontdekken.

Golden Retriever vs Duitse Herder Training

Omdat het temperament van deze twee hondenrassen zo verschillend kan zijn, hebben ze elk een consequente, voortdurende training nodig, maar op verschillende gebieden.

Golden Retriever Training

De Golden retriever is zeer intelligent en heeft een grote drang om mensen te behagen. Goldens kunnen echter ook gemakkelijk afgeleid zijn, vooral als ze jonger zijn, wat geduld kan vergen tijdens voortdurende trainingssessies.

De belangrijkste focus van uw training met een Golden retriever pup zal zijn het aanleren van passende socialisatievaardigheden – zoals in, hoe onverklaarbaar dit ook mag zijn, niet elke nieuwe persoon zal het heerlijk vinden om voorovergebogen en doodgelikt te worden als begroeting.

Duitse Herder Training

U hoeft zich geen zorgen te maken dat uw GSD-pup iedereen probeert dood te likken. In feite zult u waarschijnlijk het tegenovergestelde probleem hebben als u probeert dit meer van nature gereserveerde hondenras te leren dat het oké is om gewoon rond te hangen en deel uit te maken van het gezin in plaats van alles in het zicht te bewaken.

De belangrijkste focus van je training met een Duitse herder pup zal zijn om haar te helpen weten wanneer ze de waakneigingen aan en uit moet zetten. Hetzelfde geldt als uw GSD pup voorbestemd is om een echte werkhond te worden.

Golden Retriever vs Duitse Herder Gezinshond

Hoewel het misschien klinkt alsof de Golden retriever meer geschikt is voor het leven als gezinshond, is de Duitse herder eigenlijk net zo goed geschikt voor deze rol, vooral als u op zoek bent naar een hond met sterke waakneigingen om over uw gezin en huis te waken.

Hier komt het dus echt neer op een kwestie van persoonlijke voorkeur in termen van welk hondenras u kiest.

Gezondheidsproblemen: Golden Retriever vergeleken met Duitse Herder

Zoals bij zoveel raszuivere hondenrassen tegenwoordig, hebben zowel de Golden retriever als de Duitse herder een aantal bekende erfelijke rasspecifieke gezondheidsproblemen.

U kunt de laatste testaanbevelingen voor elk ras onderzoeken bij het Canine Health Information Center (CHIC):

Golden Retriever Gezondheidsproblemen

De Golden retriever kan 10 tot 12 jaar oud worden. De belangrijkste erfelijke gezondheidsproblemen die de Golden kunnen treffen zijn heup- en elleboogdysplasie, en hart- en oogproblemen.

Andere gezondheidsproblemen waar men op moet letten zijn oogproblemen, allergieën, huidproblemen, kanker en schildklierafwijkingen.

Duitse Herder Gezondheidsproblemen

De Duitse herder kan zeven tot tien jaar oud worden. De belangrijkste erfelijke gezondheidsproblemen die de GSD kunnen treffen zijn heup- en elleboogdysplasie.

Andere bekende gezondheidsproblemen waar men goed op moet letten zijn epilepsie, rugproblemen, spijsverteringsstoornissen, bloedstoornissen en allergieën.

Golden Retriever vs Duitse Herder: Welk huisdier is geschikt voor mij?

Met informatie over waakneigingen, gezondheid, temperament en familiaire gewoonten, hopen wij dat u de informatie heeft gevonden die u nodig heeft om te kiezen tussen de Golden retriever en de Duitse herder.

Referenties en verder lezen:

“Over de Duitse Herder,” K9 Services German Shepherd Rescue

Chase, J.C., 2015, “Gezondheidsverklaring,” De Golden Retriever Club van Amerika.

“Gezondheidsproblemen bij de Duitse Herdershond,” Les Anges Gardiens Kennel

Schultz, J., “Gezondheidsverklaring,” De Duitse Herdershonden Club van Amerika

“Should You Own a Golden?” Golden Retriever Rescue of Mid-Florida