Duitse Dog kleuren, patronen en aftekeningen

Drie Duitse Dog kleuren, zwart en wit, merle en zwart.

De kleuren van Duitse Doggen zijn net zo gedurfd en mooi als de honden zelf. Dit aanhankelijke, trouwe ras komt voor in combinaties van zwart, wit, blauw, chocolade, fawn, zilver, Harlekijn en Mantel. Vandaag delen we foto’s, plaatjes en video’s van de coolste Duitse Doggenkleuren. Je zult zien dat hun patronen sterk variëren, waarbij de meest opvallende aftekeningen worden veroorzaakt door het omstreden merle-gen. De kleuren van Duitse Doggen zijn vaak verschillend bij de wenkbrauwen, de snuit en de randen van de ogen, wat een aparte uitstraling geeft aan een toch al indrukwekkende pup.

Inhoud

Prachtige zwart-witte Duitse Dog puppy!

Duitse Dog Vachttypes

Duitse Doggen hebben een korte, gemakkelijk te onderhouden vacht die slechts een matige hoeveelheid verzorging nodig heeft. De vacht is dun en verhaart niet overmatig, dus alles wat u hoeft te doen is uw Duitse Dog af en toe met een slickerborstel te borstelen om dode haren kwijt te raken.

Omdat de Duitse Dog een zeer fijne, dunne vacht heeft, kan hij de kou voelen tijdens de winter en als zijn huis zich in een kouder klimaat bevindt. U kunt uw hond warm, droog en knus houden door hem uit te rusten met een slimme jas of vest.

Duitse Dog Kleuren

Duitse Doggen Kleuren

De Great Dane komt in een verscheidenheid van opvallende kleuren, waaronder:

 • Zwart
 • Zwart en wit
 • Blauw
 • Wit en blauw
 • Blauw gestroomd
 • De Blue merle
 • Gestroomd
 • Chocolade
 • De chocolade en het wit
 • Chocolade gestroomd
 • Fawn
 • Harlekijn
 • Mantel
 • De mantel merle
 • Merle
 • Merlequin
 • Zilver
 • Wit

Het beroemde zwart-witte patchwork patroon staat bekend als “harlekijn”. Zoals u kunt zien, is er een verbijsterende hoeveelheid kleuren om uit te kiezen!

Merle Duitse Dog Kleuren

Duitse Dog Oefening

Voordat u uw pup kiest, moet u weten wat het merle-gen is en hoe het de vachtkleur en de gezondheid beïnvloedt. Merle zorgt ongetwijfeld voor een van de opvallendste vachtpatronen in de hondenwereld. Dit is een gevlekt patroon waarbij willekeurige spatten en vlekken van donker pigment worden bedekt met een lichtere tint van dezelfde kleur.

Merle-gecoate honden hebben vaak blauwe of oneven gekleurde ogen. Honden met twee kopieën van het merle-gen zijn overwegend wit en kunnen vatbaar zijn voor verschillende gezondheidsproblemen, die we later in dit artikel zullen bespreken.

Fokken met Merle Duitse Doggen

Merle Great Dane kleuren zijn allemaal genetisch bepaald. Het merle vachtpatroon ontstaat wanneer een Duitse Dog ouder een enkele kopie van het “M<allel” draagt. Alle merle honden dragen het genotype “Mm.”

Dat betekent dat ze één allel hebben voor non-merle en één allel voor merle. Alle non-merle honden zijn “mm.” Als uw hond komt uit een nest dat is gefokt van een merle (Mm) met een non-merle (mm), zal de helft van zijn nestgenoten het “M” allel krijgen en merle kleur hebben. De andere helft krijgt het non-merle allel en zal dus waarschijnlijk effen gekleurd zijn.

Gezondheidsproblemen gekoppeld aan kleuren van Duitse Doggen

Als je twee merle honden fokt, krijg je een kwart non-merle, een half merle en een kwart double-merle pups. De double-merle pups zien er niet uit als gewone merles. In plaats daarvan zijn ze voornamelijk wit met een paar merle vlekken.

De belangrijkste reden waarom je geen double-merle pup wilt, is dat ze vaak wat gehoor- en visuele problemen hebben.

Ook kunnen dubbel-merle honden een aandoening hebben die, microphthalmie heet. Bij deze aandoening zijn de ogen van de hond abnormaal klein en vaak niet functioneel. Dus, als u besluit een merle Duitse Dog te kopen, controleer dan eerst de genetica van zijn ouders bij de fokker.

Doofheid bij witte Duitse Doggen

In het middenoor van de hond worden geluidsgolven vertaald in zenuwimpulsen die de hersenen interpreteren als geluiden. Geluidsgolven op het trommelvlies veroorzaken beweging van de vloeistof in het middenoor.

Kleine haartjes die in een bed van pigment zitten detecteren deze beweging. Als de haartjes bewegen, doen ze het pigment ook bewegen, wat dan door de zenuwen wordt gedetecteerd.

De elektronische banen van de zenuwen geven signalen door aan de hersenen van de hond die worden geïnterpreteerd als geluiden. Het is dus de afwezigheid van pigment die voorkomt dat het geluid wordt opgepikt door de zenuwen en doorgegeven aan de hersenen.

Vandaar dat de hond doof is. Het merle-gen kan ook oogafwijkingen veroorzaken, waaronder cataract en een aandoening die bekend staat als merle-oogdysgenese.

Blauwe Duitse Dog Kleuren

Prachtige blauwe Duitse Doggen zijn zeer gewild! Deze ongewone kleur varieert van diep staalblauw tot leisteen, houtskool en lichter grijs. Grijze Duitse Doggen zijn gewoon een andere tint blauw.

Als u van plan bent uw Duitse Dog te showen, weet dan dat een witte borst of witte poten volgens de richtlijnen van de AKC ongewenst zijn.

De ongewone blauwe kleur is te wijten aan de genetica. Om een blauwe pup te krijgen, moeten beide ouders het recessieve “blauwe” gen dragen. De ogen van een blauwe Duitse Dog kunnen donkerbruin, amberkleurig of zelfs lichtblauw zijn.

Maar kijk uit voor een blauwe Great Dane met blauwe ogen, want deze gril kan het gevolg zijn van een malafide merle-gen ergens in zijn fokkerij en komt vaak voor bij blue merle Great Danes.

Zwarte Duitse Dog Kleuren

zwarte Duitse Dog

De gitzwarte, glanzende vacht van een echte zwarte Duitse Dog is een lust voor het oog! Als u een zwarte Duitse Dog pup koopt met de bedoeling hem te showen, let dan op de aandrang van de AKC dat:

“De kleur moet glanzend zwart zijn. Witte aftekeningen op de borst en tenen zijn niet gewenst.”

Zuiver zwarte Duitse Doggen worden alleen geproduceerd door het fokken van een mannelijke en een vrouwelijke zwarte Duitse Dog. Wist u dat u ook een blauwe Duitse Dog kunt krijgen als één of beide ouders het “blauwe” gen hebben?

Fawn Duitse Dog kleuren

fawn Duitse Dog

Fawn is de meest voorkomende kleur van de Duitse Dog. Het is ook de meest bekende; Scooby Doo was tenslotte een fawn kleurige Duitse Dog! Een fawn kleurige Dog zou een zwart masker moeten hebben. Nogmaals, genetica speelt hierbij een rol, en niet alle fawn pups zullen een donker masker hebben, afhankelijk van of ze het “masker” gen van een van hun ouders hebben geërfd.

Fawn Duitse Doggen hebben een goudgele vacht en een zwarte snuit. Zijn wenkbrauwen en de randen van zijn ogen moeten ook zwart zijn. Zwarte oor- en staartpunten zijn ook gewenst.

Bruine Duitse Doggen

bruine Duitse Dog

De bruine kleur wordt ook wel “rood” genoemd. Zoals bij alle Duitse Dog kleuren, is de bruine kleur te danken aan de genetica, in het bijzonder aan het “B”-gen en zijn positie op het chromosoom, de “locus” genoemd.

Wist u dat alle puppies bruin worden tijdens hun ontwikkeling in de baarmoeder? Het zijn de acties van specifieke enzymen en eiwitten die de laatste stap in de pigmentproductie katalyseren om de uiteindelijke kleur van de hond te bepalen.

Bij een pup met het allel “b/b” is de laatste stap in de pigmentproductie onvolledig, zodat de vacht bruin blijft. Bruine Duitse Doggen worden niet beïnvloed door genetische afwijkingen en hebben geen ongewone gezondheidsproblemen vanwege hun kleur.

Gestroomde Duitse Dog Kleuren

gestroomde Duitse Dog

Gestroomde Duitse Doggen zijn opvallend om te zien! De gestroomde vacht moet goudgeel zijn met zwarte aftekeningen over het hele lichaam in een chevronpatroon.

Gestroomde honden hebben ook een zwart masker, zwarte oogranden en oor- en staartpunten. De basiskleur van een gestroomde Duitse Dog pup kan ook diep goudrood, licht reebruin of bleek met een zwarte tint zijn.

Witte Duitse Doggen

witte Duitse Dog

Hoewel een witte Duitse Dog zeker opvallend is, heeft deze kleur hond de neiging om inherente gezondheidsproblemen te hebben, vaak vanaf de geboorte. Overwegend witte Duitse Doggen zijn meestal doof en kunnen ook verschillende oogafwijkingen hebben. En het is weer dat vervelende merle-gen!

Het merle-gen onderdrukt de pigmentproductie in de cellen (melanocyten). Het door melanocyten geproduceerde pigment is essentieel voor een normaal gehoor en zicht. Witte Duitse Doggen hebben vaak weinig of geen pigment in het middenoor, waardoor ze doof worden.

Gevlekte Duitse Dog Patronen

Gevlekte Duitse Doggen zijn hoofdzakelijk wit met zwarte vlekken die willekeurig over hun lichaam zijn verdeeld. Het merle gen speelt hier ook een rol! Het merle gen heeft een vreemde eigenschap die bekend staat als “somatische celmutatie.”

Dat zorgt ervoor dat sommige lichaamscellen terugvallen naar de gebruikelijke recessieve vorm van het gen. Daarom is het mogelijk dat sommige white merle honden wat pigment hebben in de vorm van vlekken, meestal op de romp en het hoofd.

Als de pigmentatie in het middenoor optreedt, is het gehoor normaal, en het gezichtsvermogen wordt niet beïnvloed door het gen. Dus, als u uw zinnen heeft gezet op een gevlekte Duitse Dog, zou hij dezelfde gezondheid moeten genieten als elke andere genetisch normale hond.


Great Dane Colors Matter

De edele, trouwe Duitse Dog komt in vachten van vele kleuren! U kunt kiezen uit de traditionele, Scooby Doo fawn, tot de meest ongewone en gewilde blauwe tint.

Wees voorzichtig als je valt voor een merle kleurige Duitse Dog; deze pups kunnen lijden aan erfelijke genetische gezondheidsproblemen. Als u een witte Duitse Dog adopteert, moet u begrijpen dat hij hoogstwaarschijnlijk gehoor- en gezichtsproblemen zal hebben.

Heeft u een Duitse Dog? Welke kleur heeft hij of zij? Vertel ons over uw reusachtige harige vriend in de commentaarsectie hieronder!

Referenties en verder lezen