Golden Retriever Teckel Mix – Waar klein en groot elkaar ontmoeten

Golden Retriever Teckel Mix

De Golden Retriever Teckel mix combineert twee populaire rassen met zeer verschillende persoonlijkheden en lichaamsvormen.

Over het algemeen is deze mix trouw en vrolijk. Maar hij kan soms koppig en agressief zijn.

Een Golden Retriever Teckel mix hond is ook bekend als een Golden Dox.

Het is onmogelijk van tevoren te voorspellen met welke gedragskenmerken, lichamelijke eigenschappen en beperkingen van hun ouders een Golden Dox zal opgroeien. Het is dus belangrijk om naar beide ouderrassen te kijken voordat je er een in huis haalt.

Golden Retriever Teckel Mix

De Golden Retriever Teckel mix klinkt als een onmogelijke combinatie!

Omdat de twee ouderrassen in zoveel opzichten verschillen, is het moeilijk voor te stellen wat de uitkomst van hun nakomelingen zal zijn.

Dat gezegd hebbende, dit gemengde ras heeft het potentieel om een geweldige familiehond te zijn. En niet te vergeten schattig!

Maar is het verstandig om twee zulke contrasterende rassen te kruisen?

Hier kijken we in detail naar de twee ouderrassen en hoe ze zouden kunnen combineren. Dit moet u helpen beslissen of de Golden Retriever Teckel mix geschikt is voor u.

Waar komt de Golden Retriever Teckel Mix vandaan?

Zoals veel designer rassen, weten we niet veel over de oorsprong van dit gemengde ras.

Wel kunnen we de geschiedenis van beide ouderrassen achterhalen.

Golden Retriever

De Golden Retriever is ontstaan in Schotland in het midden van de 19e eeuw.

De jacht op wild was zeer populair onder de Schotse adel. Maar de bestaande retrievers misten de vaardigheden die nodig waren om geschoten wild van zowel land als water te halen.

Ze werden daarom gekruist met Water Spaniels en zo ontstond de Golden Retriever.

Dudley Majoribanks ontwikkelde het ras als de ideale jachthond en hield tussen 1840 en 1890 nauwgezet gegevens bij.

De Golden Retriever vond zijn weg naar de VS rond 1908 en werd geregistreerd bij de AKC in 1925.

Tegenwoordig is de Golden Retriever zeer geliefd als gezinshuisdier. Maar hij is ook een uitstekende therapie- en hulphond.

Teckel

De oorsprong van de teckel gaat terug tot de 17e eeuw in Duitsland.

Gefokt voor de dassenjacht, maakten het langgerekte lichaam en de korte poten van de Teckel het mogelijk om in de tunnels van de dieren te komen.

Hun moedige aard gaf hen de moed om de bewoners aan te pakken en hen bovengronds te dwingen.

Het ras ontwikkelde zich verder wat resulteerde in verschillende maten en variaties en werd geregistreerd door de AKC in 1885.

Vanwege de band van de teckel met Duitsland, verloren ze hun populariteit tijdens beide wereldoorlogen. Maar sinds de jaren 1950 zijn ze een geliefde gezelschapshond geworden.

Rashond versus straathond debat

Veel hondenliefhebbers zijn het niet eens met het idee van de Golden Retriever Teckel mix, omdat het zo extreem is, en vinden het een inbreuk op de natuur.

Zij voeren ook aan dat de eigenschappen van een kruising onvoorspelbaar zijn in vergelijking met een raszuivere waardoor de uitkomst van een pup onzeker is.

Aan de positieve kant versterkt kruisingen de genenpool, waardoor de kans op veel erfelijke ziekten en misvormingen afneemt.

Golden Retriever Teckel Mix rasLeuke feiten over de Golden Retriever Teckel Mix

Deze unieke kruising is ook bekend als Golden Dox, Golden Weiner, en Golden Weenie.

Een Golden Retriever genaamd Charlie houdt het record voor de luidste blaf met 113,1 decibel!

Crusoe, de teckel, mag dan klein zijn, hij heeft een enorme aanhang en is een mediasensatie. Hij heeft zijn eigen Facebook pagina met meer dan twee miljoen likes, en zijn YouTube kanaal heeft meer dan 84 miljoen views!

Golden Retriever Teckel Mix Uiterlijk

Het hebben van twee extreem verschillende ouderrassen maakt het een uitdaging om het uiterlijk van een Golden Retriever Teckel mix te bepalen. Dit komt omdat er zo’n sterk contrast is in grootte, vacht en lichaamsstructuur.

Als je echter naar de fysieke kenmerken van de Golden Retriever en de Teckel kijkt, krijg je enig idee van het te verwachten resultaat van deze ongewone combinatie.

Grootte van de Golden Retriever Teckel Mix

De hoogte en het gewicht van een Golden Dox kunnen drastisch variëren door de extreme verschillen in de grootte van de twee ouderrassen.

U kunt verwachten dat uw Golden Retriever Teckel mix gemiddeld tussen de 30 en 60 pond weegt, terwijl de hoogte varieert van 10 tot 23 inch.

Dit gemengde ras is alleen mogelijk door een mannelijke teckel en een vrouwelijke Golden Retriever vanwege hun opmerkelijke fysieke verschillen. Het tegenovergestelde is een te groot risico voor zowel moeder als pups.

Fysieke kenmerken van de Golden Retriever Teckel Mix

De teckel staat bekend om zijn kenmerkende lange rug die vaak kenmerkend is voor de Golden Dox, samen met zijn korte poten.

Andere fysieke kenmerken zijn het gezicht en het hoofd van de Golden Retriever, die de lange neus van de Teckel kan hebben, lange hangende oren en een gespierd, compact lichaam.

Een Golden Retriever Teckel mix kan eruit zien als een kleinere Golden Retriever of een grotere Teckel.

Vacht van de Golden Retriever Teckel Mix

De vacht van de Golden Retriever Teckel mix heeft verschillende mogelijkheden in zowel lengte als textuur, afhankelijk van welk ouderras ze nastreven.

Hij kan lang, middellang of kort zijn en een pezige of gladde textuur hebben met een golvende of rechte dubbele vacht.

Mogelijke vachtkleuren zijn donker of licht goudkleurig, tan, zwart, bruin, rood en geel.

Golden Retriever Teckel Mix Temperament

De Golden Retriever Teckel mix kan verschillende fysieke eigenschappen hebben. Maar hoe zit het met hun temperament?

Om te weten wat u van uw Golden Dox kunt verwachten, moeten we naar de twee ouderrassen kijken.

Golden Retriever Temperament

Golden Retrievers zijn vrolijke, geduldige, trouwe en betrouwbare honden, die zelden tekenen van agressie vertonen.

Ze houden van gezelschap en kunnen met iedereen overweg, ook met kinderen en andere dieren.

Gefokt om de hele dag te jagen, is de Golden Retriever zeer intelligent met een hoog energieniveau.

Teckel Temperament

Teckels daarentegen zijn notoir koppig met een sterke onafhankelijke inslag. Dit komt voort uit hun jachttijd toen ze zelfstandig beslissingen moesten nemen.

Ondanks hun kleine formaat denkt de Teckel dat ze groter zijn dan ze zijn. Ze staan bekend om hun gedurfde aard, waarbij sommigen tekenen van agressie vertonen.

In 2008 bleek uit een wetenschappelijk onderzoek bij meer dan 30 rassen dat Teckels hoog scoorden op agressie gericht op mensen en andere honden, inclusief bijten of pogingen daartoe.

Dat gezegd hebbende, de Teckel is een trouwe kleine hond die komisch is en graag speelt. Maar ze kunnen jaloers en bezitterig worden. Velen zijn goed met kinderen, maar vereisen toezicht.

Wat moet je verwachten?

De Golden Retriever Teckel mix is waarschijnlijk speels, slim, trouw en liefdevol. Het zijn uitstekende gezelschapshonden met een hoog energieniveau en een liefde voor het buitenleven.

Ze mogen nooit voor langere tijd alleen gelaten worden, omdat ze last hebben van verlatingsangst die leidt tot destructief gedrag zoals graven en kauwen.

Het doel van het fokken van de Golden Dox is om enkele van de extreme persoonlijkheidskenmerken van de Teckel te verminderen met de zachtheid van de Golden Retriever. Het doel is om een veel toleranter en liefmoediger schoothondje te krijgen.

Bij elk gemengd ras is er echter geen gegarandeerd resultaat, en een pup kan meer eigenschappen erven van het ene ouderras dan van het andere, of een mengeling van beide.

Uw Golden Retriever teckel mix trainen

Zoals bij elke pup is het essentieel om vroeg te beginnen met de training, het zindelijk maken en de socialisatie.

U moet uw Golden Dox pup aan zoveel mogelijk verschillende mensen en dieren in verschillende omgevingen blootstellen.

Teckels hebben een sterke prooidrift en zullen andere honden, katten en huisdieren achtervolgen als ze niet anders geleerd worden.

Zoals veel kleine honden is de Teckel berucht om zijn moeilijkheid om het potje te trainen, en dat kan ook zo zijn met uw Golden Dox.

Krattraining helpt bij het zindelijk maken, omdat honden meestal niet bevuilen waar ze slapen.

Zal training gemakkelijk zijn?

Als uw mix meer naar de Golden Retriever neigt, zou de training relatief eenvoudig moeten zijn. Dit ras maakt zijn baasjes graag gelukkig en leert snel.

Geduld is echter vereist als uw Golden Dox meer naar de Teckel neigt, want ze zijn moeilijker te trainen vanwege hun koppige karakter.

Hoewel ze snel leren, houden ze zich niet zo bezig met het gehoorzamen van commando’s. Ze zullen alleen iets doen als ze daar zin in hebben!

Positieve bekrachtigingsmethoden werken het best door het geven van traktaties en veel enthousiaste lof.

Bewegingsvereisten van de Golden Retriever Teckel Mix

Als afstammeling van jachthonden is een Golden Dox waarschijnlijk energiek. Maar zijn bewegingsbehoefte hangt af van op welk ouderras hij lijkt.

Als hij meer op de Golden Retriever lijkt, zal hij een paar lange dagelijkse wandelingen nodig hebben en ongetwijfeld graag apporteren en zwemmen.

Een veilige achtertuin om rond te rennen is ideaal.

Maar wees voorzichtig met ze los te laten in het hondenpark, want als ze meer teckel zijn kunnen ze er vandoor gaan!

Oefen een sterke terugroepactie, zodat je ze altijd terug kunt roepen.

Vanwege de lange rug en korte poten van de Teckel is voorzichtigheid geboden om rugproblemen te voorkomen, dus vermijd hem trappen te laten beklimmen of op en van voorwerpen te laten springen.

Golden Retriever Teckel Mix Gezondheid

Designer honden zijn vaak gezonder dan rashonden. Maar dat betekent niet dat de Golden Dox vrij is van de gezondheidsproblemen van hun ouders.

Het langgerekte lichaam en de korte poten van de Teckel maken hem kwetsbaar voor Intervertebrale Discusziekte, wat pijn en mogelijke verlamming veroorzaakt.

Van de kant van de Golden Retriever kunnen ze gewrichtsproblemen krijgen zoals heupdysplasie en vatbaar zijn voor hartkwalen, bepaalde vormen van kanker en epilepsie.

Andere gezondheidsproblemen

De Golden Dox is ook gevoelig voor andere gezondheidsproblemen waaronder:

 • Oorontstekingen
 • Ziekte van Cushing
 • Oogproblemen
 • Allergieën
 • Bloat
 • Obesitas.

Een gerenommeerde fokker zal het bewijs leveren van genetische gezondheidstests die vereist zijn voor zowel de Golden Retriever als de Teckel.

De verwachte levensduur van de Golden Retriever Teckel mix varieert van 10 tot 14 jaar. U kunt dit over het algemeen voorspellen door te kijken naar de levensduur van de Golden Retriever en Teckel rassen afzonderlijk.

Verzorging van de Golden Retriever Teckel Mix

De verzorgingsbehoeften van de Golden Dox hangen af van de vacht die hij heeft, maar hij verhaart matig.

Dagelijks borstelen is nodig om losse haren te verwijderen en de vacht er glanzend en gezond uit te laten zien.

Knip de nagels als ze lang beginnen te worden, maak de oren regelmatig schoon en zorg voor een goede gebitshygiëne.

Voeding van de Golden Retriever Teckel Mix

De energieke Golden Dox vereist voeding met veel voedingsstoffen, afgestemd op zijn gewicht, leeftijd en activiteitsniveau.

Vanwege zijn lange rug en de kans op gewrichtsproblemen is het essentieel dat hij geen overgewicht krijgt.

Kies een hondenvoer met een hoog eiwitgehalte dat twee tot drie kleine maaltijden per dag geeft.

Zijn Golden Retriever Teckel Mixen Goede Gezinshonden?

Hoewel een Golden Retriever Teckel veel innemende kwaliteiten heeft, is hij moeilijk aan te bevelen als gezinshuisdier.

De reden is dat ze het potentieel hebben voor verschillende gezondheidsproblemen, vooral met het langgerekte lichaam dat geërfd is van de Teckel.

U kunt daarom overwegen een oudere hond uit een asiel te redden.

Het redden van een Golden Retriever Teckel Mix

Er zijn veel redenen om een oudere hond te adopteren.

Vaak hebben ze al een basistraining, en kunt u uw pup leren kennen voordat u een definitieve beslissing neemt.

Een Golden Retriever Teckel mix is een uitdaging om te fokken en kan dus duur zijn in de aanschaf.

Kiezen voor een oudere hond betekent dat je een duidelijker beeld krijgt van hun gezondheid, en de lopende veterinaire kosten die daarmee gepaard gaan (vooral relevant voor honden met een lange rug).

Eentje adopteren is een veel goedkopere optie.

Maar het beste van alles is dat je een hond een tweede kans geeft op een gelukkig leven door hem een forever home te geven.

Het vinden van een Golden Retriever Teckel Mix

Designhonden zijn de laatste twee decennia een groeiende trend geworden, vooral door hun ongewone namen en vreemde combinaties.

Bij het zoeken naar een Golden Dox moeten potentiële eigenaren op zoek gaan naar een gerenommeerde fokker met goede kennis van de bloedlijnen van de ouders en een bewijs van gezondheidsonderzoeken overleggen.

Zij moeten adviseren of uw hond meer neigt naar de Teckel of de Golden Retriever. Zodat je een idee hebt wat je kunt verwachten.

Blijf uit de buurt van dierenwinkels of puppyfabrieken. Deze houden de dieren bijna altijd in vreselijke omstandigheden en kunnen gezondheids- en gedragsproblemen veroorzaken.

Kom meer te weten met onze puppy zoekgids.

Een Golden Retriever Teckel Mix Puppy Opvoeden

Een hond opvoeden kost tijd en geduld. Maar het is zeer de moeite waard.

Gelukkig hebben we hierover veel informatie!

Golden Retriever Teckel Mix Producten En Toebehoren

Voorkom dat uw pup zich verveelt met deze leuke hondenspeeltjes.

Voor-en nadelen van het krijgen van een Golden Retriever Teckel Mix

Alvorens te beslissen over een Golden Dox, helpt het om te kijken naar de voor- en nadelen van dit zeldzame gemengde ras.

Nadelen

 • Gevoelig voor talrijke gezondheidsproblemen
 • Kan koppig zijn waardoor training een uitdaging is
 • De vachtverzorging kan veel onderhoud vergen, afhankelijk van het type vacht.
 • Vrij hoge bewegingsbehoefte
 • Kan tekenen van agressie vertonen
 • Vaak duur in aanschaf
 • Prey drive
 • Geneigd tot graven of kauwen

Pros

 • Affectief
 • Loyaal
 • Intelligent
 • Ideaal formaat voor appartementen
 • Gezellig
 • Speels

Vergelijkbare Golden Retriever Teckel Mixen en Rassen

Aangezien de Golden Dox vatbaar is voor specifieke gezondheidsproblemen, wilt u misschien rassen overwegen die gezondere alternatieven zijn.

Golden Retriever Teckel Mix Reddingen

Dit zijn reddingscentra waar je misschien een Golden Retriever Teckel mix kunt vinden. Voel je vrij om andere organisaties op te noemen in de commentaren hieronder.

USA

UK

Australië

Canada

Is een Golden Retriever Teckel Mix geschikt voor mij?

Alleen u kunt beslissen of dit zeldzame gemengde ras geschikt is voor u.

Hoewel de Golden Dox aantrekkelijk is als een schattig huisdier, houd rekening met de potentiële gezondheidsrisico’s die voornamelijk samenhangen met de structurele gebreken van de teckel.

Een Golden Dox pup is duur, dus u kunt overwegen een iets ouder exemplaar uit een reddingscentrum te adopteren en het een liefdevol thuis te geven.

Referenties en bronnen

 • Duffy, DL, et al. 2008. “Rasverschillen in hondenagressie,” Applied Animal Behavior Science Volume.
 • Packer RMA, et al. 2016. “DachsLife 2015: een onderzoek naar leefstijlassociaties met het risico op tussenwervelschijfziekte bij teckels,” Canine Genetics and Epidemiology.
 • Gail K. Smith, et al. “Evaluation of risk factors for degenerative joint disease associated with hip dysplasia in German Shepherd Dogs, Golden Retrievers, Labrador Retrievers, and Rottweilers,” Journal of the American Veterinary Medical Association – December 15, 2001, Vol. 219,
 • A. Tidholm, “Retrospectieve studie van aangeboren hartafwijkingen bij 151 honden” Journal of Small Animal Practice maart 1997.