Golden Retriever Hondenrasgids

drie golden retriever pups

Het Golden Retriever hondenras is middelgroot, pluizig, dikharig, flapoor, grootogig en goed gehumeurd. Deze actieve, intelligente werk-, jacht-, therapie- en gezelschapshond is er in twee soorten. Ze zijn gemakkelijk te trainen, maar hebben veel beweging en verzorging nodig. Vandaag bekijken we hun raseigenschappen, kenmerken en gedrag om u te helpen beslissen of deze langharige hond geschikt is voor uw gezin, kinderen en levensstijl. We helpen u om vriendelijke Golden Retriever pups te adopteren of te kopen, die gezond zijn en een goede levensduur hebben. Ze verzorgen en opvoeden om op te groeien tot een gelukkige volwassen Golden Retriever.

Inhoud

Historisch gezien een kruising tussen Tweed Spaniels en Flat Coated Retrievers, was de Golden Retriever een jachthond met een aanhankelijk karakter. Tegenwoordig zijn het perfecte huisdieren voor nieuwe hondeneigenaren, maar ook gewaardeerde showhonden, sportieve metgezellen en zelfs assistenten voor gehandicapten. Het zijn geweldige waakhonden, maar geen waakhonden, waardoor ze goed passen als gezinshuisdier. Ze kunnen meestal ook goed overweg met kinderen en andere dieren.

Kijk hoe baby Golden Retriever pups opgroeien!

Wat is een Golden Retriever?

De Golden Retriever is een zeer populaire hond, en het is niet moeilijk te zien waarom. Een combinatie van schoonheid en een vriendelijk temperament maakt de Golden Retriever al vele jaren tot een van de favorieten van de VS.

  • Populariteit: AKC nr. 3
  • Land van herkomst: Schotland
  • Rol/doel: Sport- en showhond
  • Gewicht: 60-70 pond
  • Temperament: Vriendelijk, coöperatief

Golden Retriever FAQ’s

De geschiedenis van de Golden Retriever

De Golden Retriever is een ras dat teruggaat tot het begin van de jaren 1800. Een heer die in de Schotse Borders woonde, Lord Tweedmouth fokte honden. Hij zou een gele Flat Coated Retriever hebben gepaard met de nu helaas uitgestorven Tweed Spaniel.

golden retrievers houden van water

Er is gesuggereerd dat Retrievers en Setters met een golvende vacht ook deel uitmaakten van hun vroege fokprogramma. Samen met de Bloedhond, hoewel ik de bron hiervoor niet heb kunnen vinden.

Deze prachtige honden werden gefokt en geshowd onder de categorie Flat Coated Retrievers. Dat was tot begin 1900, toen ze hun eigen categorie kregen. Ze werden officieel ‘Golden Retrievers’ in 1920. In de afgelopen honderd jaar zijn Golden Retrievers een van de meest voorkomende honden geworden, en met goede reden.

Golden Retriever Types

Zoals verschillende sportrassen is de Golden Retriever de laatste jaren enigszins verdeeld geraakt. In die gefokt voor de showring en die bedoeld voor werkdoeleinden.

Bleke crème golden retriever

De verdeling is niet zo uitgesproken als bij sommige rassen, maar het is het vermelden waard. Als u met uw hond wilt werken of wedstrijden wilt houden, moet u ervoor zorgen dat de lijnen kloppen. Show gefokte Golden Retrievers zijn meestal breder en hebben een lichtere, dikkere vacht. Werkgefokte Golden Retrievers hebben een lichtere, meer spitse schedel, rondere benen en een donkerdere, dunnere vacht.

working type golden retriever hond

Hun algemene uiterlijk is echter vergelijkbaar, en ook hun temperament verschilt niet veel. Je zult een show gefokte hond waarschijnlijk iets minder serieus en iets minder volwassen vinden. En een werkhond lijkt misschien iets minder op de ansichtkaart Goldie.

Golden Retriever Uiterlijk

Golden Retrievers zijn grote, krachtige honden met een lange vacht en een atletische bouw. Ze zijn sterk en gefokt om hard te werken en zeer trouw te zijn aan hun eigenaren.

Vachttype en kleur kunnen nogal variëren. En hoewel er kortharige goldens bestaan, hebben de meeste langer haar en zijn ze geneigd om nogal pluizig te zijn. Mede daarom vinden mensen ze een van de schattigste rassen ter wereld! Met een vrij onderhoudsvriendelijke vacht, bestaande uit een lange golvende vacht met een dichte waterbestendige ondervacht.

De textuur van de vacht kan variëren van zeer golvend tot bijna vlak, en een schakering van lichtste crème tot donker goud. Gefokte Golden Retrievers zijn meestal donkerder van kleur, op hun donkerst in de buurt van roodachtige tinten. Show gefokte pups zijn vaak zeer bleek crème of lichter goudkleurig.

Golden Retriever Hondenras

Ze kunnen ook een paar witte vachten hebben op plaatsen. Elke hond van het ras kan in mindere of meerdere mate een witte borst hebben. Dit wordt echter door de Amerikaanse Kennel Club als een fout beschouwd.

Golden Retriever Grootte

Uw Golden Retriever puppy zal uitgroeien tot een grote volwassen hond. Ongeveer 22 centimeter lang en met een gewicht tussen de 55 en 75 pond.

De pups uit werklijnen zullen waarschijnlijk aan de lichtere kant van dit spectrum zitten. En die van showlijnen aan de zwaardere kant, met een aanzienlijke kruising in het midden.

Teven zijn over het algemeen ook lichter dan reuen. Hun ogen zijn opvallend donkerbruin en omrand met een donkere “eyeliner” markering. Dit draagt bij aan hun expressieve gezicht. Hun oren zijn slap en goed behaard, maar moeten nog steeds kunnen bewegen.

Raszuivere Goldens hebben een evenwichtig lichaam, met een rechte rug en benen in verhouding tot hun rug. Hun snuiten zijn uitgesproken, met brede krachtige kaken en een zwarte neus. Met deze traditioneel wolfachtige lichaamsbouw moet uw Golden Retriever pup uitgroeien tot een fitte en actieve hond. Eén die met gemak oefent en de potentie heeft om sierlijk te rennen, springen en zwemmen. Hoewel u misschien wat tijd moet besteden om de modder uit hun vacht te halen na een modderige dag sporten!

Golden Retriever Temperament

De meeste Golden Retrievers hebben werkelijk prachtige persoonlijkheden. Het zijn vrolijke, goedlachse, intelligente en toegewijde metgezellen. Niet alleen aanbiddend voor hun gezin, maar over het algemeen erg blij om vrienden en vreemden met open armen in huis te begroeten.

Het zijn beslist geen waakhonden van de natuur. Het socialiseren van uw puppy is nog steeds belangrijk om hem het vertrouwen te geven wanneer hij nieuwe mensen ontmoet en naar nieuwe plaatsen gaat.

Hij moet van nature een vrij positieve instelling hebben tegenover iedereen die hij ontmoet. Wanneer u de moeder van uw puppy ontmoet, zorg er dan voor dat ze volledig ontspannen lijkt in uw aanwezigheid. Komt omhoog om u te begroeten met een kwispelende staart als u aankomt.

Zijn Golden Retrievers goed met kinderen?

Ze zijn normaal gesproken goed met kinderen. Maar jongere Goldies kunnen hen per ongeluk omstoten door op te springen, of als gevolg van hun enthousiast kwispelende staart. Het is verstandig om elke grote hond onder toezicht te houden als er kleine kinderen in de buurt zijn, vanwege de onvoorspelbare aard van hun interacties. En om te voorkomen dat beiden elkaar per ongeluk van streek maken.

Zorg voor een goede hondenkrat en een deel van het huis waar de hond zich kan terugtrekken als dat nodig is. Dit zal hen helpen om een gezonde relatie te behouden. De Golden Retriever is ook slim en gemakkelijk te trainen.

Zijn Golden Retrievers slim?

Golden Retrievers zijn intelligente honden. Ze zijn ingezet voor veel belangrijke rollen in de maatschappij.

Golden Retriever met intelligente uitdrukking

Van geleidehonden tot drugshonden, van zoek- en reddingshonden tot bomdetectie. De neiging van de Golden Retriever om te behagen en de ontvankelijkheid voor voedselmotieven maken hem tot een uitstekende werk- en levensgezel.

Ze doen het ook heel goed in behendigheids- en gehoorzaamheidswedstrijden. En blinken uit wanneer ze getraind worden met moderne methodes van positieve versterking, vanwege hun gretigheid om te behagen en hun liefde voor traktaties!

Golden Retriever Training

Het is vermeldenswaard dat hoewel Golden Retrievers relatief gemakkelijk te trainen zijn, het zeer grote en sterke honden zijn. Dit betekent dat training niet echt een keuze is. Tenzij u de komende jaren wilt spenderen aan het oprapen van omgevallen gasten. Of aan het eind van een riem rondgesleept worden tijdens wandelingen.

golden retriever hondenras informatie centrum

Uw puppy zal waarschijnlijk van mensen en andere honden houden. Naast het maken van een wandeling moet u hem ook leren hoe hij zich moet gedragen. Dit geldt zowel aan als uit de lijn, zodat de tijd die u samen buiten doorbrengt leuk is in plaats van stressvol. Als u uw puppy leert om op zijn hielen te lopen, wordt het leven met uw vriendelijke Golden Retriever veel leuker.

Golden Retriever Oefening

Golden Retrievers zijn atletische, intelligente honden. Ze hebben daarom veel fysieke en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gesetteld te zijn in huis.

Uw tijd besteed aan hondentraining kan echter een groot deel van deze behoeften voor zijn rekening nemen met activiteiten. Gehoorzaamheidstraining, apporteren en geavanceerde behendigheid zijn leuke manieren om u beiden samen te krijgen en wat overtollige energie te verbranden.

Zijn Golden Retrievers luidruchtig?

Hoewel ze best luidruchtig kunnen zijn als er iemand op de deur klopt, zal dit meestal eerder te wijten zijn aan opwinding dan aan zenuwen of agressie. Golden Retrievers zijn van nature niet erg luidruchtig. Voed uw puppy op om niet naar gasten te blaffen door van jongs af aan lawaai te negeren.

Golden Retriever Verzorging

Als u op zoek bent naar een hond met een onderhoudsarme vacht, dan is een Golden Retriever niet het juiste ras voor u. Het zijn overvloedig verharende honden. Het zijn overvloedig verharende honden. Ze moeten dagelijks worden geborsteld en zelfs dan laten ze uw huis en kleren achter met een lichte laag vacht.

Wanneer u uw puppy mee naar huis neemt, zult u hem snel moeten laten wennen aan geborsteld worden. Dagelijks borstelen kan een leuke bindingsactiviteit zijn tussen u en uw hond. Zorg ervoor dat het een vertrouwde en plezierige ervaring voor hem is van jongs af aan en u zult merken dat dit veel gemakkelijker te onderhouden is als hij opgroeit.

Een goede kwaliteit hondenborstel en een uitstekende voor hondenhaar goedgekeurde stofzuiger zijn essentiële items voor de Golden Retriever eigenaar. Het is ook raadzaam om de oren van uw Golden Retriever regelmatig te controleren. De vacht eromheen kan vuil opvangen en oorontstekingen waarschijnlijker maken.

Regelmatig de oren schoonmaken en de vacht dicht bij het binnenoor kort houden helpt allemaal om de kans op oorinfecties te verminderen.

Golden Retriever Gezondheid

Het ras zijn over het algemeen robuuste en gezonde honden. Er zijn echter enkele ernstige problemen waarvan u zich bewust moet zijn voordat u op zoek gaat naar uw puppy. Zoals bij de meeste rashondenrassen heeft de gesloten genenpoel geleid tot een prevalentie van enkele erfelijke ziekten die in de genenpoel zijn vastgesteld. Sommige daarvan vindt u bij veel rashonden van grote rassen, waaronder heupdysplasie, elleboogdysplasie en PRA-blindheid.

Als u uw Golden Retriever fokker zoekt, zorg er dan voor dat de moeder en de vader allebei PRA-vrij zijn. En dat hun heup- en elleboogscores beter zijn dan het rasgemiddelde.

Kanker bij Golden Retrievers

Er zijn ernstige aanwijzingen dat kanker een reëel probleem is bij Golden Retrievers. In een rapport van de Kennel Club en de British Small Animal Veterinary Asssociation over het ras, werd aangetoond dat de doodsoorzaak toegeschreven aan kanker iets minder dan 40% bedroeg.

Dit klinkt hoog en dat is het ook, vooral als je het vergelijkt met een andere studie die keek naar het totale sterftecijfer van honden door kanker en vond dat het rond de 14% lag. De beste manier om een pup te vinden met een lagere kans op kanker is er een te nemen met oudere ouders die kankervrij zijn. Bij voorkeur uit lijnen van honden die een bovengemiddelde leeftijd hebben bereikt zonder zelf te lijden.

Je wilt niet dat de moeder van een pup ouder is dan 8 jaar omwille van haar eigen gezondheid, maar voor een dekreu geldt op dezelfde manier geen tijdslimiet. In termen van vermindering van het risico op kanker, hoe ouder de dekreu hoe beter!

Golden Retriever Levensduur

Gemiddeld leven Golden Retrievers 10 tot 12 jaar. Als ze er echter in slagen de veel voorkomende problemen met kanker te vermijden, kunnen ze aanzienlijk langer leven dan deze schatting.

Golden Retriever Puppies vinden

Goede Golden Retriever fokkers testen beide ouders op hun gezondheid en fokken alleen met honden met uitstekende heupen, ellebogen en ogen. Evenals het temperament! Ze zullen u graag het bewijs van deze gezondheidstesten laten zien, en al uw vragen beantwoorden.

Ze zullen zich inspannen om de pups te socialiseren als ze nog bij hen zijn, hen voedsel van hoge kwaliteit geven en ervoor zorgen dat ze veel tijd doorbrengen rond de menselijke leden van het gezin.

De moeder zal een sterke band hebben met hun eigenaar, en een doel voorbij het produceren van pups! Als werk-, show- of gezelschapshond.

Hoeveel kosten Golden Retrievers?

Een raszuivere Golden Retriever pup van een gerenommeerde fokker in de VS kan u tussen de $1.500 en $2.500 kosten. In het Verenigd Koninkrijk zult u niet veel kleingeld krijgen vanaf £1000 voor een raszuivere Goldie pup. De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de titel van de ouders (in de showring of als jachthond).

En de prijzen kunnen in sommige regio’s hoger zijn dan in andere.

Zijn Golden Retrievers goede gezinshonden?

Golden Retrievers zijn grote en harige honden. Ze hebben zowel binnen als buiten veel ruimte nodig. Hun gevederde staarten hebben de gewoonte voorwerpen van meubels en soms kleine kinderen van hun voeten te stoten.

Als u echter een all-round zachtaardig, leuk, uitbundig lid van de familie wilt, dan is een Golden Retriever een geweldige keuze. Als u voldoende tijd vrijmaakt voor de training en u zich richt op het trainen van zowel de hersenen als het lichaam van uw puppy, krijgt u een hond om trots op te zijn. Die u overal met plezier zal vergezellen, met iedereen die hij ontmoet kan opschieten en u daarbij veel liefde zal geven.

Lees meer over Golden Retrievers

Als u eenmaal besloten hebt om een Golden Retriever aan uw gezin toe te voegen, wilt u hem uitrusten met de juiste producten en benodigdheden U vindt veel goede recensies in de links hieronder.

Golden Retriever Benodigdheden

Verzorgingstips

Golden Retriever Kleuren

Golden Retriever Mixen: Kleine tot middelgrote honden

Er is een groeiende trend om Goldens te kruisen met andere hondenrassen. Een trend die zowel voordelen als nadelen kan hebben.

Je kunt niet dezelfde consistentie van uiterlijk en temperament bereiken met een Golden van een gemengd ras. Maar er zijn soms gezondheidsvoordelen aan een meer diverse genetische samenstelling. Niet alle honden van gemengde rassen zijn echter gezond, dus bekijk onze beoordelingen voor een eerlijke beoordeling.

Als een rashond uw doel is, dan kunt u er vrij zeker van zijn dat uw Golden Retriever veel van de volgende kenmerken zal hebben

Kleine Golden Retriever Mixen

Grote Golden Retriever Mengelingen

Referenties en verder lezen

  • Proschowsky H et al. 2003 Mortality of purebred and mixed-breed dogs in Denmark. Prev Vet Med.
  • Liinamo et al. 2007 Genetische variatie in agressie-gerelateerde eigenschappen bij Golden Retriever honden. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap
  • Paster E et al. Estimates of prevalence of hip dysplasia in Golden Retrievers and Rottweilers and the influence of bias on published prevalence figures. Journal of American Veterinary Medical Association
  • Fleming J et al. Mortality in North American Dogs from 1984 to 2004: An Investigation into Age-, Size-, and Breed-Related Causes of Death. Tijdschrift voor Veterinaire Interne Geneeskunde.
  • Adams, V et al. 2010. Methodes en mortaliteitsresultaten van een gezondheidsonderzoek bij raszuivere honden in het Verenigd Koninkrijk Journal of Small Animal Practice.