Golden Retriever feiten en informatie

vrouwelijke golden retriever

Een vrouwelijke Golden Retriever is gemiddeld iets kleiner dan reuen. Maar haar temperament en intelligentie zijn precies hetzelfde.

Je kunt van haar verwachten dat ze vriendelijk, actief en liefdevol is.

Eigenaren van vrouwelijke Golden Retrievers moeten de risico’s en voordelen van sterilisatie tegen elkaar afwegen, en plannen maken om ongewenste zwangerschappen te voorkomen zolang ze niet gesteriliseerd is.

Lees verder om meer te weten te komen over de prachtige vrouwelijke Golden Retriever.

Golden Retrievers

De Golden Retriever is een grote, vriendelijke hond. Hij is populair als huisdier, werkhond en showhond.

In feite zijn ze het derde meest populaire hondenras na de Labrador Retriever en de Duitse Herdershond!

Teef Golden Retriever Maat

Volwassen Golden Retrievers wegen 55-75 pond. Ze worden tussen de 21 en 24 inch lang bij de schouder.

Vrouwelijke Golden Retrievers zijn meestal korter en lichter. Ze hebben fijnere botten, vooral op hun schedel en hoofd.

Vachttypes

Een Golden Retriever heeft een dichte vacht alleen in goudtinten. Ze hebben ook een manen en een gevederde staart. Teven kunnen een iets kortere vacht hebben zonder een minder uitgesproken kraag.

Honden uit een stamboom showlijn hebben vaak een vollere en blekere vacht dan honden die gefokt zijn als jachthond, voor werk of behendigheidsevenementen.

vrouwelijke golden retrieversVrouwelijke Golden Retriever Temperament

Het is niet aangetoond dat mannelijke en vrouwelijke Golden Retrievers sterk verschillen qua temperament.

Auteurs van boeken over het ras beweren dat vrouwtjes en mannetjes even goed zijn qua persoonlijkheid en werkvaardigheid. Het ras is zeer vriendelijk, energiek en zeer trainbaar.

Dit maakt ze echt een geweldige familiehond, of hond voor het eerst.

Als u echter worstelt met de keuze tussen een reu en een teef, biedt dit bericht meer inzicht.

Vrouwelijke Golden Retriever Gezondheid

De Golden Retriever Club of America meldt dat teven een wat oudere levensverwachting hebben dan reuen. Hun gemiddelde leeftijd is 11,3 jaar tegenover 10,7 jaar voor reuen.

Een aantal gezondheidsproblemen die kunnen voorkomen bij Golden Retrievers worden beïnvloed door het geslacht.

Niet gesteriliseerde teefjes vertonen een verhoogd risico op heupdysplasie. Maar dit kan het gevolg zijn van de iets zorgvuldiger screening van mannelijke rashonden.

In het algemeen zijn deze skeletaandoeningen de laatste jaren verbeterd door zorgvuldiger screening en selectief fokken.

Vrouwtjes lopen ook een verhoogd risico op extraoculaire myositis en bijnierinsufficiëntie. Maar zij hebben een lager risico op idiopathische epilepsie dan reuen. Deze problemen zijn allemaal vrij zeldzaam en daarom wordt de algemene gezondheid van vrouwelijke en mannelijke dieren als gelijkwaardig beschouwd.

Een Golden Retriever steriliseren

Of en wanneer een hond te steriliseren wordt nu behandeld als een individuele beslissing. Een algemene aanbeveling zal niet goed rekening houden met het ras, het genetische risico, het geslacht en de levensstijl van uw hond.

Om redenen van populatiebeheersing is castratie aan te raden. Deze beslissing moet echter ook gebaseerd zijn op de vraag of u van plan bent met uw hond te fokken. En of er specifieke redenen zijn waarom het slecht zou kunnen zijn voor de gezondheid van uw hond.

Er is reden om voorzichtig te zijn met castratie. Op basis van dierenartsgegevens is gebleken dat vrouwelijke Golden Retrievers die gesteriliseerd zijn een verhoogd risico hebben op sommige gewrichtsproblemen en kanker.

Sterilisatie voorkomt echter ook pyometra, een aandoening waar Golden Retrievers vatbaarder voor zijn.

Waarom castratie ingewikkelder is dan castratie van reuen

Bij reuen voorkomt castratie na de puberteit de meeste bekende gevolgen voor de gezondheid. Maar de situatie bij teven is ingewikkelder. Uitgestelde sterilisatie vermindert het risico op sommige aandoeningen en verhoogt andere. Deze beslissing moet dus genomen worden met de hulp van uw dierenarts.

Al deze onderzoeksresultaten moeten worden begrepen in een bredere context. Bijvoorbeeld, als het gaat om kanker, is er een breed scala aan kankers.

Het geslacht van een hond is van invloed op het kankerrisico. Vrouwelijke honden hebben een relatief hoger risico op adenoom, maar een lager risico op hemangioom of plaveiselcelcarcinoom.

Bij sterilisatie is er een afname met betrekking tot kanker van de voortplantingsorganen. Maar er zijn aanwijzingen voor een toename van kankers in andere delen van het lichaam.

De meerderheid van de honden lijdt niet aan een bepaalde aandoening en de factoren die ertoe bijdragen zijn complex.

Wees voorzichtig met het interpreteren van bevindingen

Naarmate meer studies worden uitgevoerd, is gebleken dat de effecten van geslacht en sterilisatie op diverse gezondheidstoestanden variëren tussen verschillende populaties. Deze bevindingen moeten dus voorzichtig geïnterpreteerd worden. Dit kan het moeilijk maken om te beslissen wat te doen.

U moet ook nadenken over hoe gesteriliseerd of intact zijn de mogelijkheden van uw hond kan beïnvloeden om zich sociaal te mengen en deel te nemen aan activiteiten met meerdere honden.

Leven met een ongecastreerde Golden Retriever

In veel landen is het gebruikelijk om honden seksueel intact te laten. Echter, in veel van deze gevallen mengen honden zich zelden, of worden vrouwelijke honden tijdens hun “loopsheid” afgezonderd.

Een intacte teef wordt verschillende keren per jaar loops. Op deze momenten trekt zij reuen aan en wordt zij ontvankelijk voor reuen.

Ze kan reuen opzoeken, onrustig en onrustig worden, of meer vocaliseren dan normaal. Haar loopsheid verstoort ook het gedrag van reuen in de buurt.

Honden zijn van nature sociale dieren. Door castratie kunnen ze dus samenleven met andere honden of deelnemen aan sociale activiteiten zonder het risico van ongeplande voortplanting.

Een gesteriliseerde teef is niet onderworpen aan deze beperkingen, wat een belangrijke factor kan zijn voor honden die in huishoudens met meerdere honden leven. Of die zich vaak mengen met andere honden, zoals in hondenparken, hondenoppas of hondendagopvang. Door uw hond te steriliseren voorkomt u een aantal sociale problemen die zich kunnen voordoen.

Golden Retriever reu vs. teef

De Golden Retriever vertoont geen uitgesproken verschillen, fysiek of gedragsmatig, tussen teefjes en mannetjes. Elke keuze voor de een of de ander komt neer op persoonlijke voorkeuren.

Als uw meisje niet gesteriliseerd is, moet er voor worden gezorgd dat ongepland fokken wordt voorkomen, terwijl er mogelijkheden voor socialisatie worden geboden.

Maken vrouwelijke Golden Retrievers goede huisdieren?

Zowel vrouwelijke als mannelijke Golden Retrievers zijn geweldige huisdieren voor elke persoon of familie die in staat is ze voldoende beweging en aandacht te geven.

Ze staan bekend als intelligent, vriendelijk, gehecht aan hun eigenaren en bedreven in een groot aantal taken en activiteiten.

Denkt u dat een vrouwelijke Golden Retriever perfect zal zijn voor uw gezin?

Laat ons weten over uw vrouwelijke Golden Retrievers hieronder in de reacties!

Andere Golden Retriever Info

Als je van alles wat met de Golden Retriever te maken heeft, hebben we genoeg gidsen voor je om te lezen. Of je nu wilt kijken naar leuke producten en accessoires voor het ras, of gewoon wat meer leuke feiten over hen wilt weten!

Bekijk hieronder enkele van de andere artikelen die we hebben over Golden Retrievers:

Referenties en bronnen

  • Hanson, J. M, et al, “Naturally occurring adrenocortical insufficiency- an epidemiological study based on a swedish-verzekerde dog population of 525,028 dogs.” Journal of veterinary internal medicine.
  • Hart, B. L, et al, “Gezondheidseffecten op lange termijn van sterilisatie van honden: vergelijking van Labrador Retrievers met Golden Retrievers.” PloS one.
  • Houlihan, K. E, “A literature review on the welfare implications of gonadectomy of dogs.” Journal of the American Veterinary Medical Association.
  • Howe, L. M, “Current perspectives on the optimal age to spay/castrate dogs and cats,” Veterinary Medicine: Research and Reports.
  • de la Riva, G. T, et al, “Neutering dogs: effects on joint disorders and cancers in golden retrievers.” PloS one.
  • Lavrijsen, I. C. M, et al, “Prevalentie en co-incidentie van heupdysplasie en elleboogdysplasie bij Nederlandse rashonden.” Preventieve diergeneeskunde.
  • Srenk, P. et al, “Genetische basis van idiopathische epilepsie bij de golden retriever.” Tierarztliche Praxis.
  • Williams, D. L. “Extraoculaire myositis bij de hond.” Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice.